Allergivenlig Støvsuger Test: 5 bedste allergivenlige støvsugere (April 2024)

Af Miklas Kroager BAdge
Miklas Kroager

Miklas er ansvarlig for den tekniske drift og optimering af Bedsteitest.dk. Læs mere

Miele Complete C3 Diamond Ecoline SGSP3 3
Den bedste til hårdt gulv

Miele Complete C3 Diamond Ecoline SGSP3

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I denne allergivenlig støvsugertest, undersøger vi 5 af de bedste allergivenlige støvsugere på markedet. Udover at sammenligne væsentlige egenskaber som filter og sugeevne vil vi også fremhæve andre funktioner og fordele ved hver model. Derudover afvejer vi brugervenligheden ved hver model og opstiller dens fordele og ulemper.

Du kender måske den tunge, tørre luft som en støvsugning med en almindelig støvsuger efterlader. Også selvom du måske kører robotstøvsugeren hver dag for at mindske mængden af støvpartikler.Hvad enten du har allergi eller ej, er det mærkbart hvordan støv bliver hvirvlet rundt og man kan overveje hvor rent der egentlig er blevet når støvet igen har lagt sig. Dine luftveje kan kortvarigt blive generet, ligesom det kan give kløe i både øjne og næse.

En allergivenlig støvsuger skal være effektiv til at opsamle støv og snavs, og så skal den samtidig have et godt allergivenligt filter, der kan filtrere de små støvpartikler fra, så luften sendes ren og frisk ud i dit hjem igen.

Der findes mange allergivenlige støvsugere, og de er ikke kun til folk med allergi, men også til dig der ønsker et renere hjem med renere luft. Ved at benytte en god allergivenlig støvsuger, efterlades luften i din stue faktisk næsten støvfri.

Vi har støvsuget markedet for at finde den mest populære allergivenlige støvsuger, og fundet frem til de 5 bedste. Vi vil i det følgende gennemgå de vigtigste egenskaber for allergivenlige støvsugere; filtrering og sugeevne, samt, ud fra forbrugertests og ekspertbedømmelser, vil bedømme støvsugerens generelle brugervenlighed og design i øvrigt. Vi har samlet al vores viden og den nødvendige information om allergivenlige støvsugere i vores købsguide. Hvis du gerne vil have et hurtigt overblik over de testede støvsugere har vi samlet produktspecifikationerne i vores sammenligningstabel.

Kärcher DS 6

Bedste allergivenlige støvsuger

Fordele
 • pros-icon.svg Brugervenlig – let at samle og skille ad.
 • pros-icon.svg Ingen kontakt med støv når beholderen tømmes
 • pros-icon.svg Vandfilter minimere al kontakt med støvpartikler

Detaljeret gennemgang

Kärcher DS 6 støvsuger er en virkelig effektiv allergivenlig støvsuger.

DS6 benytter vand til at filtrere støv og snavs fra, og er anbefalet til allergikere, da luften der udledes er 99,9% støvfri. Samtidig bidrager vandfilteret til en højere luftfugtighed, der kan hjælpe til at formindske allergiske gener, og i sidste ende give et renere og mere behageligt indeklima.

Mange brugere beskriver hvordan de hurtigt er blevet fri for irriterede luftveje med en Kärcher DS6. Støvpartikler og snavs der suges op, bindes i vandet i beholderen, hvilket betyder at intet støv hvirvles rundt når posen skal tømmes.

Den ekstremt gode sugeevne, i kombination med vandfilter betyder også at denne allergivenlige støvsuger er ekstra velegnet til tekstiler, sofaer og tæpper, hvor den kan reducere små pletter, og effektivt fjerne snavs.

Støvsugerens beholder fyldes med 2 liter vand inden hver støvsugning, og renses under rindende vand efter hver støvsugning. Det er med til at holde støvsugeren lugtfri og opretholde den gode sugeevne, selv efter lang tids brug.

Kärcher DS6 har naturligvis teleskoprør og kommer med udskiftelig gulvmundstykke, fugestykke, samt møbelmundstykke, og er meget behagelig at manøvrere rundt.

Nilfisk Elite RCL14E08A2

Det bedste filter og effektiv sugeevne

Fordele
 • pros-icon.svg Effektivt H14 filter
 • pros-icon.svg Lydsvag i forhold til andre støvsugere
 • pros-icon.svg Mundstykkerne er indbygget i støvsugeren

Detaljeret gennemgang

Denne allergivenlige og energibesparende støvsuger fra Nilfisk er en topscorer hos forbrugerrådet Tænk og ligger i klasse A i forhold til støv tilbageholdelse.

Nilfisk Elite kommer med et vaskbart Hepa 14 filter, som er det mest effektive der findes, og så har den en række komfortable ekstra funktioner, der gør det til en ideel støvsuger til dig der har behov for at støvsuge ofte.

Et lavt energiforbrug går ofte ud over sugeevnen, men ikke hos Nilfisk Elite RCL.  Mange brugere roser denne støvsugers kraftige sugeevne. Kombineret med den lufttætte konstruktion, gør det Elite RCL ekstra effektiv på både hårde gulve, samt gulvtæpper. H14 filtrerer de mindste støvpartikler, tobaksrøg og partikler fra dyrehår, og sørger for at luften der udledes er 99,9995% ren og frisk.

Den har desuden et behageligt lavt støjniveau på 68 decibel, grundet den gode motor og optimale luftgennemstrømning.

Tænd/sluk og sugestyrke betjenes på håndtaget, i stedet for på selve støvsugeren, og den ekstra lange slange og rør på over 3 meter gør det virkelig nemt at klare rengøringen.

Der medfølger; Kombimundstykke, rundbørste, møbelstykke samt fugemundstykke.

Miele Complete C3 Diamond Ecoline SGSP3

Den bedste til hårdt gulv

Miele Complete C3 Diamond Ecoline SGSP3
Fordele
 • pros-icon.svg En ekstra stor arbejdsradius og stor støvkapacitet
 • pros-icon.svg En energibesparende støvsuger med kraftig motor

Detaljeret gennemgang

Miele Diamond Ecoline er Testvinder hos forbrugerrådet Tænk i 2020.

Med Power-efficiency motor bidrager denne støvsuger effektivt til at fjerne skidt og snavs og selv helt små partikler. AirClean filteret sørger for at den luft der udsendes er ren og frisk, og 99,9 % fri for støvpartikler.

Det er en energibesparende støvsuger, der især egner sig til rengøring af hårdt gulv såsom fliser, sten og trægulve, hvor overfladen efterlades grundig rengjort.

Miele Diamond har en stor støvbeholder, og du behøver ikke bekymre dig om indholdet ligger i posen og generer en allergi. Støvposerne til Miele Diamond, er udstyret med et 9-lags filter, og har et beskyttende net der gør det bekvemt at skifte posen.

Støvsugeren er udstyret med temperaturbegrænser der lukker for støvsugerens luftveje og slukker den, inden den overophedes. Den kan tændes igen når luftvejene er fri og støvsugeren afkølet. Du undgår her en støvsuger der brænder sammen midt i rengøringen, og som indikerer når den er tilstoppet.

Det fodbetjente og universelle gulvmundstykke kommer med en møbel beskyttelsesliste, som sørger for at gulve og møbler ikke får ridser og skrammer.

Philips FC9331-09 PowerPro

Den bedste billige støvsuger

Fordele
 • pros-icon.svg Det er nemt at tømme beholderen uden at komme i kontakt med indholdet

Detaljeret gennemgang

Philips allergivenlige støvsuger er en poseløs støvsuger, der høster virkelig positive anmeldelser hos forbrugerne, og har vundet bedst i test hos tyske forbrugermagasiner.

Philips PowerPro har en rigtig god sugeevne og et TriActive+ mundstykke der slutter helt tæt. Det er specielt dette der gør Philips PowerPro støvsugeren effektiv i at opsamle skidt og støv. Kombineret med et særligt allergivenligt filter tilbageholdes hele 99,9 % af støvpartiklerne inden luften sendes ud i din stue igen, og er således velegnet til allergikere. Det er desuden nemt at tømme beholderen for støv uden at være i kontakt med indholdet.

Flere brugere melder dog at Philips PowerPro egner sig bedst til at støvsuge hårdt gulv, og er mindre god på gulvtæpper og tekstiler.

Philips PowerPro har en lavere aktionsradius end gennemsnittet af vores udvalgte støvsugere, men er til gengæld lavere i vægt. Den kommer med teleskoprør og indbygget rundbørste til at rengøre tekstiler og snavsede overflader.

Når du har købt din Philips støvsuger kan du registrere den hos selve Philips og få 5 års garanti på støvsugerens motor.

Nilfisk Select WCL13P08A1

Den bedste allergivenlige støvsuger til gulvtæpper

Fordele
 • pros-icon.svg Støvsugeren er meget energibesparende
 • pros-icon.svg En let støvsuger der er nem at bruge

Detaljeret gennemgang

Nilfisk Select WCL scorer topkarakterer i flere internationale forbrugerundersøgelser. Det er en meget effektiv støvsuger, der klarer grundig rengøring af gulvtæpper og tekstiler, og som også gør det virkelig godt på hårdt gulv. Det er få støvsugere der kan klare begge dele til topkarakter.

Select WCL er udstyret med et HEPA13 filter der sørger for at opsuge og filtrere støv og snavs og efterlade luften behagelig frisk og ren, for både allergikere og andre.

Nilfisk Select har en  sugeevne med 5 justerbare styrker, som sammen med tænd/sluk funktionen kan betjenes på støvsugerens teleskoprør med ergonomisk håndtag. Det er en virkelig behagelig støvsuger at manøvrere rundt med, med gode muligheder for en optimal arbejdsstilling. Den lange ledning giver støvsugeren en betragtelig aktionsradius, uden du behøver at skifte stikkontakt hele tiden.

Der medfølger 3 mundstykker; fuge- og polstermundstykke, samt en rundbørste, som alle er indbygget i selve støvsugeren, så de altid er lige ved hånden.

Det kompakte design gør desuden WCL nem at opbevare.

Guide

Værd at vide om allergivenlige støvsugere

Det er først og fremmest godt at være opmærksom på, at mange støvsugere markedsføres som allergivenlige uden at være det. Der findes ikke en støvsuger som er 100% allergivenlig, men derimod støvsugere, der kan bidrage til et mere allergivenligt hjem.

Der findes forskellige støvsugere der kan betegnes som allergivenlige, men af forskellige årsager. Der er  altså flere ting der spiller ind på hvor effektiv støvsugeren er til at mindske allergigener i hjemmet. Læs med her, og bliv klogere på hvad der er det vigtigste at være opmærksom på, når du skal på jagt efter en allergivenlig støvsuger

Vælg en støvsuger med høj sugeevne

Det giver sig selv. Jo stærkere sugeevnen er, des mere støv og snavs får du med op, og des mindre grobund er der for allergi. Vær opmærksom på at en støvsuger mister meget sugekraft når der er meget støv i beholderen eller posen, så sørg for at tømme den ofte og i øvrigt holde støvsugerens luftveje frie.

Forskellige mundstykker

Det er vigtigt med forskellige mundstykker der passer til det underlag der skal støvsuges, da det har stor betydning for effektiviteten af din rengøring. Et universelt mundstykke kan klare opgaven på alle overflader til middelmådig karakter, mens en rundbørste til at rengøre og fjerne dyrehår og støvmider fra langhårede gulvtæpper og tekstiler vil være langt mere effektivt. Et fugestykke kan få meget støv op fra små sprækker, og støvsuger du hårde gulve som f eks træ og klinker, er det desuden værd at få en beskytter på mundstykket så du ikke ridser overfladen.

Hvad er en allergivenlig støvsuger?

Allergivenlige støvsugere indeholder komponenter og funktioner der bidrager til en renere luft. Almindelige støvsugere filtrerer de værste støvpartikler fra, mens de fleste allergivenlige støvsugere er udstyret med et fint-filtrerende og allergivenligt filter, ofte et HEPA filter, og kan i kombination hermed, have et vandfilter eller være poseløs. Ved at bruge en allergivenlig støvsuger sørger du for at luften der sendes ud i rummet under støvsugning,er fri for partikler og at der ikke ligger en pose fyldt med støv som kan genere luftvejene hos en allergiker.

Hvornår betegnes en støvsuger som allergivenlig?

En støvsuger betegnes ifølge Whiteaway.com, som allergivenlig når den indeholder et HEPA filter 13 eller 14 eller som minimum befinder sig i støvemissionsklasse A ifølge EU mærkning. Et optimalt filter vil sørge for ikke at efterlade mikroskopiske partikler i din stue efter støvsugning, men i stedet opsamle og filtrere dem så luften er ren og frisk at indånde.

HEPA filter

Når du støvsuger med Hepa filter (Høj-emissions partikel absorberings filter) filtrerer du helt op til 99,95% af de mikroskopiske støvpartikler, samt andre partikler der suges op, alt efter hvilket filter der er tale om. Når din støvsuger er udstyret med et Hepa H13 eller H14 skaber du rigtig gode muligheder for et rent indeklima.

Herunder kan du se hvor mange partikler de forskellige HEPA filtre efterlader i stuen ved 100.000 støvpartikler i støvsugeren.

 

Filter Efterladte støvpartikler
HEPA 10 15%
HEPA 11 5 %
HEPA 12 0,50%
HEPA 13 0,05%
HEPA 14 0,005%

Et H14 er altså 100 gange mere effektivt end et H12 filter.

Støvsugere med vandfilter

En støvsuger med vandfilter fungerer ved at støv og snavs der suges ind, blandes og hvirvles med det vand der er fyldt i tanken inde i støvsugeren. Vand har en god evne til at holde på snavs og kemikalier, og vandfilteret sørger dermed for at støvet ikke sende tilbage ud i dit hjem mens du støvsuger, men i stedet bliver i støvsugeren.

En støvsuger med vandfilter fugter samtidig luften i rummet hvilket også sænker mange gener hos allergikere, i det det bliver lettere at trække vejret i en højere luftfugtighed. Efter endt støvsugning kan du tømme vandtanken ud i toilettet, og sørge for at den er tør inden den sættes på plads.

En støvsuger med vandfilter er ofte, grundet vandtanken, en anelse tungere end almindelige støvsugere.

Er poseløse støvsugere allergivenlige?

Det er i dag, mere og mere almindeligt med en poseløs støvsuger. I forhold til allergi har de både deres fordele og ulemper. Med en almindelig støvsuger hvor du kun skal skifte pose når den er fyldt, efterlader du en masse løse partikler der kan stå og genere i ugens løb. Med en poseløs støvsuger kan du langt nemmere sørge for at den er tom efter hver rengøring – dog er der den ulempe at du kommer i tæt kontakt med uønskede partikler når støvsugeren tømmes. En poseløs støvsuger anbefales derfor ikke, hvis du har slem støvallergi. Hvis du alligevel går efter en poseløs støvsuger så sørg for, at den har en beholder hvor du kommer i minimal kontakt når den skal tømmes, og sørg i øvrigt for at den har et H13 eller H14 filter, så partiklerne er filtreret fra.

Andre fordele ved en poseløs støvsuger

En poseløs støvsuger har flere fordele. Først og fremmest sparer du penge ved ikke at skulle købe nye støvsugerposer, som faktisk kan være temmelig dyre. Du skal dog huske af og til at skifte filteret i støvsugeren – Det skal dog sker langt mere sjældent end det er nødvendigt at skifte pose. Derudover er de fleste poseløse støvsugere udstyret med en gennemsigtig beholder der gør det nemt at se hvis du kommer til at suge noget op der ikke skulle ud.

Gode råd til et allergivenligt hjem

 • Gør rent ofte. Hovedrengøring ca 1 gang om ugen.
 • Luft ud 5-10 minutter hver dag og altid efter støvsugning og rengøring
 • Undgå store gulvtæpper der er svære at rengøre

FAQ

Hvilken allergivenlig støvsuger er den bedste?

Vi har valgt Kärcher DS6 som bedst i test. Støvsugerens evne til at binde støv og snavs i vandfilteret minimerer kontakten med støv betragteligt. I kombination med en kraftig sugeevne og H12 filter, betyder det at luften efterlades ren og frisk

Hvornår er en støvsuger allergivenlig?

En støvsuger med HEPA 13 eller HEPA 14 filter kan betegnes som allergivenlig, mens HEPA 12 i kombination med andre funktioner også er allergivenlig. Derudover anbefales en støvsuger i støvemissionsklasse A altid til husstande med allergikere.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×