Askestøvsuger Test: 4 bedste askestøvsugere (Maj 2024)

Af Miklas Kroager BAdge
Miklas Kroager

Miklas er ansvarlig for den tekniske drift og optimering af Bedsteitest.dk. Læs mere

Boxer Ash 18L 3
Kraftigste askestøvsuger

Boxer Ash 18L

Cecotec PowerAsh 1200 4
Bedste multifunktionel askestøvsuger

Cecotec PowerAsh 1200

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

At rense asken fra din pejs, pillefyr, gammeldags ovn eller grill er et af de mest rodede og potentielt farligste husholdningsopgaver. Denne tidskrævende opgave kan være et hårdt og beskidt job hvis ikke man står og har det rette udstyr til at suge snavset op med. Under rengøring vil du sandsynligvis indånde meget aske og meget fine partikler, der er i luften, som over tid ikke er godt for lungerne. De bedste askestøvsugere kommer derfor med hepa filter, og kan det, den normale støvsuger ikke kan. 

Men der findes en speciel støvsuger, som ikke er normal støvsuger. Du kan gøre det meget nemmere og mere sikkert ved at bruge en askesuger, som kan støvsuge aske, og som er specielt designet til at kunne håndtere de fine partikler, der kan forårsage skade på almindelige støvsugere.

Vi har valgt 5 askestøvsugere for at se, hvilken der er den bedste og gennemgået dem under hensyntagen til de vigtigste egenskaber, herunder støvsugerens kraft, kapacitet, slangelængde og vægt.

PowerPlus POWX308

Bedste askestøvsuger

Fordele
 • pros-icon.svg Stærk sugeevne
 • pros-icon.svg multifunktionelle sugefunktioner

Detaljeret gennemgang

POWX308 støvsugeren fra powerplus askestøvsuger kan bruges som skorstens støvsuger, almindelig støvsuger og til de steder med meget snavs. Hvilket gør den multifunktionel på alle områder, og imødekommer alle behov der må være til en askestøvsuger for at være den bedste askestøvsuger. POWX308 er et multitalent, og bedst i test, når det kommer til funktion, behov og produkt. 

Derfor skal du vælge PowerPlus POWX308

Denne aske støvsugeren er udstyret med børstet elmotor, og har en effekt på 1200 watt. Det integrerede finfilter kan rengøres med vand. Derudover tilbyder støvsugeren en blæsefunktion, så luft blæses ud gennem sugerøret, hvilket specielt er praktisk til at tænde grill, bålet og pejsen. 

Beholderen er lavet af stål og har en volumen på 20 liter. Dens højde måler 31 cm og diameteren er 29,5 cm. Sugeslangen er lavet af blik og har en længde på 1,20 meter. Askesugerens strømkabel er lidt kort på 1,50 meter. Sugekraften på POWX308 fra Powerplus er stærk. Sættet består af et støvfilter beslag, et støvfilter, sugeslangen og aluminiums mundstykket. 

Den kan ifølge producenten også bruges til at støvsuge savsmuld op.

Kärcher Askesuger AD 2

Bedste langtidsholdbar askestøvsuger

Fordele
 • pros-icon.svg Kärcher ReBoost filter rensningsteknologi
 • pros-icon.svg Enkelt delt filtersystem med robust fladt plisseret filter og metal groft snavsfilter
 • pros-icon.svg Brandsikkert materiale og høje temperaturer

Detaljeret gennemgang

Kraftig, langtidsholdbar, brugervenlig, alsidig og sikker: Med AD 2 aske- og tørstøvsugeren med 600-watt turbine har vi den nemmeste måde at fjerne aske på. Dets integrerede filterrensesystem giver langvarig sugekraft, renser det tilstoppede filter med et tryk på en knap, så sugekraften straks øges igen. Aldrig har det været mere simpelt at fjerne aske. 

Derfor skal du vælge Kärcher Askesuger AD 2

Takket være et enkelt delt filtersystem med robust fladt plisseret filter og metal groft snavsfilter samt et praktisk håndtag på beholderen kan denne askestøvsuger tømmes nemt, hurtigt og uden at skulle komme i kontakt med snavs, hvis man er allergisk eller ønsker en ren proces. 

Metalbeholderen er en fleksibel sugeslange lavet af belagt metal og flammesikkert materiale i topkvalitet og giver maksimal sikkerhed ved opsamling af aske. Det affasede håndrør giver optimal arbejdskomfort og yder imponerende, især i hjørner og svært tilgængelige steder i skorstenen. Dette gør det muligt at støvsuge askerester helt.

Dens kompakte design betyder, at askesugeren til enhver tid kan opbevares på et lille rum, og sugeslangen kan bekvemt støttes op mod enheden, når den ikke er i brug. 

KÄRCHER AD 2 Askesuger betyder at dette er en stor askestøvsuger, som er poseløs. Den kan suge store mængder aske på kort tid. Den har et smart rensefunktion til filteret, som gør, at maskinen altid har en rigtig god sugeevne. Det er nemt at tømme aske, da den kan hældes direkte ud af spanden. Dog skal man sørge for, at tømme den udendørs, så man slipper for at få skidtet tilbage igen. 

Boxer Ash 18L

Kraftigste askestøvsuger

Boxer Ash 18L
Fordele
 • pros-icon.svg Nem og meget effektiv rengøring af din brændeovn
 • pros-icon.svg Filteret kan rengøres nemt og genanvendes
 • pros-icon.svg Langt kabel
 • pros-icon.svg Den er både CE og ROH godkendt

Detaljeret gennemgang

Her har du en god askestøvsuger med cyklonteknologi for bedre støvpartikel filtrering, der rengøre de fine partikler og renere luft. Den kommer med den helt store beholder og høj sugeevne. En 2-i-1 der giver kraften til at samle alle urenheder op omkring dig.

Den er ideel sig til dybere rengøring og kan f.eks. suge asken fra brændeovne, pejse og grill, hvilket der gør den til ikke blot en af de almindelige støvsuger.

Derfor skal du vælge Boxer Ash 18L

Boxer askesuger har en stor kraftig motor på 1000W, der gør rengøringsopgaven nem og som hjælper dig med at støvsuge varm aske. Den kan rumme op til 18 liter og er produceret med et rengøringsvenligt HEPA filter, som kan anvendes flere gange. Askestøvsugerens filter sikrer at støvet cirkulere rundt i beholderen så filteret ikke kan blive stoppet, men bevarer sugestyrken og samtidig nemt at rense filteret efter brug.

Askesugeren er produceret med solide og brugervenlige detaljer, som en lang ledning, fleksibel slange samt kraftig mundstykke af aluminium. Hepa filteret er ligeledes også nemt at rengøre. 

Cecotec PowerAsh 1200

Bedste multifunktionel askestøvsuger

Cecotec PowerAsh 1200
Fordele
 • pros-icon.svg Kan suge store mængder snavs
 • pros-icon.svg Kraftigt filter

Detaljeret gennemgang

Praktisk og effektiv, PowerAsh 1200 støvsugeren fra Cecotec er et yderst effektiv askesuger, når du har en brændeovn, pejs eller endda en grill.

Cecotec er et velkendt mærke i Spanien for husholdningsapparater med god værdi for pengene og leverer også varen med denne askestøvssuger. Aldrig har det været nemmere at fjerne aske. 

Derfor skal du vælge Cecotec PowerAsh 1200

PowerAsh askestøvsugeer er i stand til at fjerne det hårdeste snavs. Den har den bedste ydeevne og tilbyder den højeste styrke og optimal kraft i ét udstyr. Den kraftfulde interne 1200 W UltraPower Technology vakuumsystem sikrer komplet rengøring, enkel og effektiv i de mest komplicerede situationer og fjerner aske i en hurtig rengøring.

Det er den perfekte løsning til at støvsuge det mest ekstreme snavs, såsom aske, dit pillefyr- eller din grill rester, snavs, glasskår, byggeaffald, kloak blokeringer, blade, savsmuld, træflis, bil snavs osv.

Støvsugeren inkluderer et kraftigt aluminium mundstykke med en indløbs diameter på 31 mm, som giver dig mulighed for at støvsuge selv de største snavs rester op. For at beskytte motoren og undgå mulige ulykker og nedbrud, indeholder støvsugeren et perfekt tre-trins filtreringssystem,

Triple Filtering Pro, bestående af et standard stof filter, et filter, der er i stand til at fange de mindste partikler og et metalnet filter. Filtrene er aftagelige og kan rengøres med lethed. Støvsugeren inkluderer et højeffektivt hepa filter til at tilbageholde op til 99,98% af allergener, pollen, mider og bakterier, der er til stede i snavset, og dermed skabe et sundere miljø og undgå mulige allergiske reaktioner og andre sygdomme.

Guide

Hvad er forskellen på en askestøvsuger og en almindelig støvsuger?

Hver askesuger er en støvsuger, men ikke hver støvsuger er én askesuger, så hvad er de forskellige kendetegn? Askestøvsuger er poseløse, hvilket betyder at de samler de sugede partikler og snavset i en separat beholder. Hvis denne er fuld, kan den blot fjernes og smides i gården eller i skraldespanden. Også filteret er normalt meget mere robust end almindelige håndstøvsugere eller støvsugere. Hastigheden og sugeevnen ved  en askestøvsuger er mere kraftig, da materialet det skal opsamles er mere groft.

Afhængig af konstruktionsmetode for pejsen eller ovnen, kan denne også rengøres med pejse bestik eller en fejebakke. Der er dog en risiko for, at asken snarere rører sig op og dermed forurener luften.

Aske og sod indeholder giftige stoffer som svovl, som kan irritere luftvejene. On Askestøvsuger hjælper med at fjerne selv de fineste askepartikler hurtigt og grundigt og hjælper med at holde rumluften ren. Dette er især gavnligt om vinteren, hvor ovnen bruges regelmæssigt. askestøvsuger bruges til: Grillrester, pillefyr, brændeovn, groft snavs etc.

Hvilket typer findes der på markedet?

Når det kommer til rengøring af en pejs eller brændeovn, har du et par forskellige løsninger at vælge imellem. Udover en enkeltstående enhed med motor, er der også enheder uden motor, som kobles foran en almindelig husholdningsstøvsuger og bruger dens strøm. Det er  vigtigt at fjerne alt støv og snavs efterfølgende, så støvsugeren ikke kommer i kontakt med de større partikler og muligvis beskadiger den.

Den bedste askestøvsuger er ikke kun velegnet til skorstensrensning, men også til alt hårdt arbejde i huset.

Sådan vælger du den bedste askestøvsuger

Ydeevne

Effekten angiver, hvor meget luft askesugeren kan suge ind på et minut. En kraftig askesuger kan ikke kun rengøre meget grundigt, men kan også bruges på byggepladser eller i garagen. En solid ydeevne bør overvejes, før du køber din askestøvsuger!

En askestøvsuger med en ydeevne på 500W, er god til mindre ovne, men den når hurtigt sine grænser. En askestøvsuger med en ydeevnen på over 1000W gør jobbet alle steder. så hold øje med  hvor kraftig en motor du køber og hvad du har brug for.

Kapacitet

I lighed med ydeevne er kapacitet også en afgørende faktor, afhængigt af størrelsen på din pejs. De mindste askestøvsuger har en 6 liters beholder, mens de store askestøvsugere har en kapacitet på 18 – 20 liter. Da askesugerens sugeevne falder med stigende fyldning, er det tilrådeligt at vælge en stor kapacitet. Selvom din pejs ikke indeholder 20L aske, bliver du gladere, hvis du har en stor.

Tank

De fleste askestøvsugere har en metal tank for at beskytte mod muligheden for brand forårsaget af varm aske, men nogle lavere modeller er lavet af en brandsikker plast. Hvis du går med en plastikmodel, skal du være sikker på, at den i det mindste har en metalforing inde i tanken.

Kraft

Kraft er lig med sugning, så du bør kigge efter en askestøvsuger med en motor af anstændig størrelse, der giver et effektivt sug – 10 ampere er i den høje ende her. Selvom du vil have et kraftigt sug, vil du ikke have en med en motor, der er så høj, at du har brug for høreværn, når du bruger den! Nogle større motorer gør et effektivt stykke arbejde med at levere strøm uden overdreven støj.

Ledning

Ledningslængden varierer betydeligt fra model til model. Du bør købe en askesuger med en længere ledning, fordi dette vil give dig mere fleksibilitet i, hvordan og hvor du kan bruge den. Selvom udtrækkelige ledninger ikke er almindelige på askesugere, burde der være en anden nem måde at opbevare ledningen på, når støvsugeren ikke er i brug.

Slange

Slangen skal også være lavet af metal eller andet brandsikkert materiale. Og slangen skal være lang nok til, at den nemt kan nå, hvor du skal bruge støvsugeren, men ikke så lang, at den er svær at opbevare. Når det er sagt, hvis du har muligheden, så tag en længere slange.

Filter

Filtrering er et vigtigt aspekt af askesugere. Den fine aske, der dannes ved afbrænding af trækul eller træ, kan være sundhedsfarlig, hvis den indåndes, så det er vigtigt, at støvsugeren ikke frigiver disse partikler til luften.

Nogle af de bedste askesugere bruger et dobbelt- eller endda tredobbelt filtreringssystem, der inkluderer et højeffektivt partikel luftfilter (HEPA) til at fange ultrafine partikler. Filtre konstrueret af et brandsikkert materiale (såsom glasfiber) er et plus her. Filtre, der kan vaskes, vil begrænse antallet af erstatningsfiltre, du skal købe i fremtiden.

Transporterbar

Håndtag er standard på de fleste askesugere, hvilket gør det nemmere at bære din støvsuger derhen, hvor du skal bruge den. Nogle askestøvsugere ruller på hjul, et rigtigt plus, når støvsugeren er fuldt.

Tilbehør

Mange askesugere, især hvis de også kan bruges som almindelige støvsugere, leveres med tilbehør. Nogle standardtilbehør og inkluderer børster, spalteværktøj, polstring børste, forlænger stav, ekstra filtre og en snørepose til opbevaring.

Sikkerhed

Sikkerhed er en vigtig grund til at bruge en askestøvsuger til rengøring af pillefyr, pejse, brændeovne eller grill. Normale støvsugere er ikke designet til denne rengøringsopgave. De er ikke egnede til støvsugning af varme materialer.

Stykker af aske kan se ud som om de er kølet ned på ydersiden, men de er ofte varme indeni, og det kan forårsage brand. Kul tager utrolige 12 til 24 timer at køle helt ned. Det ville først være sikkert at bruge en almindelig støvsuger på disse kul, når denne tid er gået. En askestøvsuger er derimod designet til at støvsuge varme materialer (<60 grader Celsius), så du kan rengøre din pejs, når det passer dig.

FAQ

Hvilken er den bedste askestøvsuger i test?

Den bedste askestøvsuger i test er powerplus. En ny askesuger med meget plads, større beholder, høje sugeevne og som er den mest multifunktionelle askestøvsugere på markedet.

Kan jeg bruge min almindelige støvsuger til at rense aske?

Nej. At have en dedikeret askesuger ved hånden til at rense brændeovne og grill er vigtig. Askestøvsugere er designet til at modstå varm aske og lejlighedsvis levende gløder, og din traditionelle støvsuger er det ikke.

Hvor ofte skal jeg rense min askesuger?

Ud over den lette filterrensning, som du bør gøre, når du bruger til at suge aske, bør du også give støvsugeren en periodisk dyb rengøring.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×