Hvad er forskellen på en askestøvsuger og en almindelig støvsuger?
Hver askesuger er en støvsuger, men ikke hver støvsuger er én askesuger, så hvad er de forskellige kendetegn? Askestøvsuger er poseløse, hvilket betyder at de samler de sugede partikler og snavset i en separat beholder. Hvis denne er fuld, kan den blot fjernes og smides i gården eller i skraldespanden. Også filteret er normalt meget mere robust end almindelige håndstøvsugere eller støvsugere. Hastigheden og sugeevnen ved en askestøvsuger er mere kraftig, da materialet det skal opsamles er mere groft.
Afhængig af konstruktionsmetode for pejsen eller ovnen, kan denne også rengøres med pejse bestik eller en fejebakke. Der er dog en risiko for, at asken snarere rører sig op og dermed forurener luften.
Aske og sod indeholder giftige stoffer som svovl, som kan irritere luftvejene. On Askestøvsuger hjælper med at fjerne selv de fineste askepartikler hurtigt og grundigt og hjælper med at holde rumluften ren. Dette er især gavnligt om vinteren, hvor ovnen bruges regelmæssigt. askestøvsuger bruges til: Grillrester, pillefyr, brændeovn, groft snavs etc.
Hvilket typer findes der på markedet?
Når det kommer til rengøring af en pejs eller brændeovn, har du et par forskellige løsninger at vælge imellem. Udover en enkeltstående enhed med motor, er der også enheder uden motor, som kobles foran en almindelig husholdningsstøvsuger og bruger dens strøm. Det er vigtigt at fjerne alt støv og snavs efterfølgende, så støvsugeren ikke kommer i kontakt med de større partikler og muligvis beskadiger den.
Den bedste askestøvsuger er ikke kun velegnet til skorstensrensning, men også til alt hårdt arbejde i huset.
Sådan vælger du den bedste askestøvsuger
Ydeevne
Effekten angiver, hvor meget luft askesugeren kan suge ind på et minut. En kraftig askesuger kan ikke kun rengøre meget grundigt, men kan også bruges på byggepladser eller i garagen. En solid ydeevne bør overvejes, før du køber din askestøvsuger!
En askestøvsuger med en ydeevne på 500W, er god til mindre ovne, men den når hurtigt sine grænser. En askestøvsuger med en ydeevnen på over 1000W gør jobbet alle steder. så hold øje med hvor kraftig en motor du køber og hvad du har brug for.
Kapacitet
I lighed med ydeevne er kapacitet også en afgørende faktor, afhængigt af størrelsen på din pejs. De mindste askestøvsuger har en 6 liters beholder, mens de store askestøvsugere har en kapacitet på 18 – 20 liter. Da askesugerens sugeevne falder med stigende fyldning, er det tilrådeligt at vælge en stor kapacitet. Selvom din pejs ikke indeholder 20L aske, bliver du gladere, hvis du har en stor.
Tank
De fleste askestøvsugere har en metal tank for at beskytte mod muligheden for brand forårsaget af varm aske, men nogle lavere modeller er lavet af en brandsikker plast. Hvis du går med en plastikmodel, skal du være sikker på, at den i det mindste har en metalforing inde i tanken.
Kraft
Kraft er lig med sugning, så du bør kigge efter en askestøvsuger med en motor af anstændig størrelse, der giver et effektivt sug – 10 ampere er i den høje ende her. Selvom du vil have et kraftigt sug, vil du ikke have en med en motor, der er så høj, at du har brug for høreværn, når du bruger den! Nogle større motorer gør et effektivt stykke arbejde med at levere strøm uden overdreven støj.
Ledning
Ledningslængden varierer betydeligt fra model til model. Du bør købe en askesuger med en længere ledning, fordi dette vil give dig mere fleksibilitet i, hvordan og hvor du kan bruge den. Selvom udtrækkelige ledninger ikke er almindelige på askesugere, burde der være en anden nem måde at opbevare ledningen på, når støvsugeren ikke er i brug.
Slange
Slangen skal også være lavet af metal eller andet brandsikkert materiale. Og slangen skal være lang nok til, at den nemt kan nå, hvor du skal bruge støvsugeren, men ikke så lang, at den er svær at opbevare. Når det er sagt, hvis du har muligheden, så tag en længere slange.
Filter
Filtrering er et vigtigt aspekt af askesugere. Den fine aske, der dannes ved afbrænding af trækul eller træ, kan være sundhedsfarlig, hvis den indåndes, så det er vigtigt, at støvsugeren ikke frigiver disse partikler til luften.
Nogle af de bedste askesugere bruger et dobbelt- eller endda tredobbelt filtreringssystem, der inkluderer et højeffektivt partikel luftfilter (HEPA) til at fange ultrafine partikler. Filtre konstrueret af et brandsikkert materiale (såsom glasfiber) er et plus her. Filtre, der kan vaskes, vil begrænse antallet af erstatningsfiltre, du skal købe i fremtiden.
Transporterbar
Håndtag er standard på de fleste askesugere, hvilket gør det nemmere at bære din støvsuger derhen, hvor du skal bruge den. Nogle askestøvsugere ruller på hjul, et rigtigt plus, når støvsugeren er fuldt.
Tilbehør
Mange askesugere, især hvis de også kan bruges som almindelige støvsugere, leveres med tilbehør. Nogle standardtilbehør og inkluderer børster, spalteværktøj, polstring børste, forlænger stav, ekstra filtre og en snørepose til opbevaring.
Sikkerhed
Sikkerhed er en vigtig grund til at bruge en askestøvsuger til rengøring af pillefyr, pejse, brændeovne eller grill. Normale støvsugere er ikke designet til denne rengøringsopgave. De er ikke egnede til støvsugning af varme materialer.
Stykker af aske kan se ud som om de er kølet ned på ydersiden, men de er ofte varme indeni, og det kan forårsage brand. Kul tager utrolige 12 til 24 timer at køle helt ned. Det ville først være sikkert at bruge en almindelig støvsuger på disse kul, når denne tid er gået. En askestøvsuger er derimod designet til at støvsuge varme materialer (<60 grader Celsius), så du kan rengøre din pejs, når det passer dig.
FAQ
Hvilken er den bedste askestøvsuger i test?
Den bedste askestøvsuger i test er powerplus. En ny askesuger med meget plads, større beholder, høje sugeevne og som er den mest multifunktionelle askestøvsugere på markedet.
Kan jeg bruge min almindelige støvsuger til at rense aske?
Nej. At have en dedikeret askesuger ved hånden til at rense brændeovne og grill er vigtig. Askestøvsugere er designet til at modstå varm aske og lejlighedsvis levende gløder, og din traditionelle støvsuger er det ikke.
Hvor ofte skal jeg rense min askesuger?
Ud over den lette filterrensning, som du bør gøre, når du bruger til at suge aske, bør du også give støvsugeren en periodisk dyb rengøring.