Sådan vælger du den bedste autostol
I de nedenstående afsnit kan du læse mere om de forskellige regler i forhold til valg af autostol, samt få svar på nogle af de mest gængse spørgsmål i forbindelse med køb og brug af autostol. Før vi bevæger os videre til disse afsnit, kan du dog først få hjælp til, hvilke parametre du især skal være opmærksom på i købet af en autostol.
- Sikkerhedsgodkendelse: For at kunne garantere dit barns sikkerhed, er du først og fremmest nødt til at holde et vågent øje med den enkelte autostols sikkerhedsgodkendelse. I Danmark er der særlige regler til, hvilke regulativer autostolen skal leve op til. Opfylder stolen disse krav, kan du være sikker på, at den er sikker at benytte. Læs mere om de særlige regler i et af de nedenstående afsnit
- Vægt- og størrelsesbegrænsning: Du skal holde øje med, at stolens begrænser for henholdsvis vægt og højde passer til dit barn. Nogle er kun udviklet til børn i løbet af deres første år, mens andre kan bruges i en lang årrække, da de er udstyret med en del justerbare dele
- Brugervenlighed: Vi vil anbefale dig at prioritere en autostol, der er enkel og brugervenlig i sin opbygning. Dette sikrer, at du nemt kan spænde både stolen og barnet korrekt fast
- Montering: Uanset om du foretrækker at fastgøre autostolen via en sele eller ved hjælp af en base, så er det vigtigt, at du vælger en model, der er let at montere. En fejlagtig montering kan nemlig have katastrofale resultater, hvis uheldet skulle være ude
- Tilpasningsmuligheder: Som nævnt er det ikke alle autostole, der har samme mulighed for justering af f.eks. hovedstøtte, ryg, vinkel o.l. Det kan anbefales at investere i en model med blot et par tilpasningsmuligheder – i så fald er der garanti for en højere komfort for dit barn
- Vægt: Hold også gerne et vågent øje med autostolens vægt, især hvis du er på jagt efter en, som du også kan bære barnet i. Nogle modeller er meget tungere end andre og så kræver det en del muskler at bære barnet fra hjemmet til bilen og omvendt
Du kan desuden med fordel overveje, om du ønsker en autostol, der kan holde i mange år og følge barnets udvikling eller om du hellere vil skifte autostolen ud med jævne mellemrum. Nogle modeller har nemlig en bredere vægt- og højdebegrænsning end andre.
Autostol regler
Du skal være opmærksom på, at der er flere regler, som autostolen skal leve op til, da det ellers er ulovligt at køre rundt med dit barn i bilen. F.eks. skal sikkerhedsudstyret, altså både autostolen og en eventuel base, være godkendt i forhold til gældende regulativer, samt være monteret og anvendt korrekt efter brugsanvisning. I Danmark gælder reglerne, at autostolen skal leve op til bestemmelserne i ECE 44- eller ECE 129-regulativet. Hvilket regulativ den enkelte autostol skal leve op til, kan du læse mere om direkte på Politiets hjemmeside.
Herunder kan du læse nogle af de andre regler og krav, du skal være opmærksom på, når der skal bruges autostol til et barn.
Hvornår skifter man autostol?
Det er vigtigt, at du skifter autostolen ud, når den ikke længere passer til dit barn i højden eller bredden. Et tegn er hvis barnets hoved begynder at rage op over stolens ryg. Det indikerer, at stolen er for lille. Kan du justere i højden, behøver du ikke skifte stolen ud med det samme, men har den nået sin maksimale højde, så skal den skiftes ud.
Derudover skal du også være opmærksom på de forskellige vægtbegrænsninger for autostole. Nogle modeller kan kun klare en lav vægt, fordi de er udviklet til spædbørn, mens andre har en bred kapacitet i forhold til vægt.
Hvor lang tid må baby sidde i autostol?
Der er ikke som sådan specifikke regler for, hvor længe et spædbarn må sidde i en autostol. Barnet kan sagtens tåle at sidde i en autostol til babyer uden at tage skade. Dog anbefales det, at man rykker lidt rundt på barnet eller tager det ud af autostolen med et par timers mellemrum. Det hjælper på barnets stilling i autostolen, så de ikke forbliver i den samme stilling for længe. Hvis man bare tager pauser undervejs på turen, kan en baby sagtens tåle at køre langt.
Hvornår må børn sidde uden autostol / hvor høj skal man være for at sidde uden autostol?
Ifølge loven skal barnet have en højde på minimum 135 cm for at måtte sidde uden autostol i person- og varebiler. Det betyder, at alle børn med en højde under 135 cm ikke må være spændt fast blot ved brug af selen.
Der er dog enkelte undtagelser til reglen. F.eks. kan et barn på minimum 3 år få lov til at medbringes i biler uden særligt tilpasset sikkerhedsudstyr til rådighed, hvis der er tale om lejlighedsvis kørsel på kort afstand. Afstanden må ikke overstige 50 km og det er ikke tilladt, hvis der er tale om en fast aftale. Undtagelsen med lejlighedsvis kørsel over korte afstande gælder ikke for barnets forældre, heriblandt sted- og plejeforældre.
Helt generelt anbefales det altid at have barnet siddende i en autostol, da det garanterer en større sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude. Faktisk kan en autostol reducere mængden af skader så meget, at det anbefales at lade barnet blive siddende i en autostol, selv når de er højere end 135 cm. Der kan købes autostole, som passer til børn op til 150 cm.
Fremadvendt autostol hvornår?
Du burde lade dit barn sidde bagudvendt så længe som overhoved muligt. Det er nemlig langt mere sikkert for barnet at sidde bagudvendt i tilfælde af en ulykke. Du skal som minimum have barnet siddende i en bagudvendt autostol indtil de er 3 til 4 år gamle. Det er den bedste løsning – også selvom der ikke er helt så meget plads til barnets ben i den bagudvendte position. Flere eksperter anbefaler, at man venter så længe som muligt med at rykke sædet rundt til en fremadrettet position. Helst først når barnet klager over, at der ikke er så meget plads.
Du kan altid investere i en stol, der kan drejes hele vejen rundt, hvis du vil have større fleksibilitet og ikke lyster at skulle investere i en ny autostol, når dit barn ikke længere vil / kan sidde bagudvendt.
Sådan er denne autostol test udført
Til udarbejdelsen af denne autostol test har vi rådført os med en del andre testkilder. Vi har bl.a. søgt inspiration hos Forbrugerrådet Tænk, FDM og flere internationale testmagasiner. Dette er gjort for at sikre, at de udvalgte modeller lever op til kravene på markedet og faktisk kan garanterer en høj sikkerhed for barnet.
Du vil opleve, at vi har inddraget flere forskellige autostole. Det er en bevidst handling fra vores side, da vi gerne vil sørge for, at der er noget for enhver forbruger i vores tests. Du finder altså både stole, der passer til spædbørn, er fleksible i opbygningen, kan drejes 360 grader m.m. i denne test.
Bær barnet i en bæresele
Det kan anbefales at bære et mindre barn i en bæresele, så du ikke overanstrenger dine arme og ryg. Bæreselen kan også være med til at skabe optimal tryghed for barnet, når I er ude i offentligheden, da barnet kommer helt tæt på kroppen. Der er flere fordele ved brugen af bæresele og du kan læse om flere i vores test af bæreseler. I artiklen bliver du også guidet til, hvilke bæreseler der er investeringen værd for dig.
FAQ
Hvilken er den bedste autostol i test?
Maxi-Cosi Marble babyautostol for 0-13 kg, en Britax Römer Dualfix i-Size autostol for 9-18 kg, en Cybex Pallas 2-Fix autostol for 9-36 kg og en Silver Cross Discover i-Size autostol for 15-36 kg.
Hvor længe må baby sidde i autostol?
Det anbefales, at et spædbarn ikke sidder i den samme position i autostolen i mere end 2 timer i træk. Skal du på en længere tur, kan du holde pauser undervejs og skifte barnets stilling.
Hvornår må baby sidde i autostol?
Et nyfødt barn må godt sidde i en autostol. Det kræver blot, at du investerer i en model til spædbørn og at du tilpasser indlæg, støtter o.l. til barnets krop.