Bagestål Test: 3 bedste bagestål i test (September 2024)

I vores bagestål test bliver du klogere på de forskellige typer bagestål, der findes. Hvem er ikke vild med et luftigt surdejsbrød med lækker og sprød skorpe?
Af Camilla BAdge
Camilla

Camilla er mor til to raske drenge og har et dejligt hus lige udenfor København. Hun er en rigtig projektleder type - også i sit private liv. Når der skal...

Ankarsrum pizzaspade og bagestål 3
bedste premium bagestål

Ankarsrum pizzaspade og bagestål

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvis du går og drømmer om at nyde duften af hjemmebagt brød af professionel kokke kvalitet derhjemme eller gerne vil forkæle familien og bage pizzaer med sprød bund, så læs med.

Pointen med at bruge bagestål i almindelige ovne er, at bagestålets ekstraordinære varme giver brødet en chok varme, så det udvider sig perfekt.

Vi har undersøgt 3 af de lækreste forskellige bagestål på markedet i vores bagestål test. Vi fortæller om deres kvaliteter og opstiller en liste over de primære fordele og ulemper ved hver model. I vores sammenligningstabel kan du få det forkromede overblik over specifikationerne, og i vores købsguide kan du blive klogere på, hvad du skal overveje inden køb af et bagestål, samt få et par nyttige tips til brugen af dit nye bagestål.

Fordele
  • pros-icon.svg Robust bagestål som også kan bruges som stegeplade på grillen
  • pros-icon.svg Lækkert håndlavet produkt af svensk stål
  • pros-icon.svg Pizza og fladbrød på kun 2 minutter
Ulemper
  • cons-icon.svg Lidt mindre end andre af Gourmetståls bagestål

Detaljeret gennemgang

Det originale bagestål fra Norrland er et af den svenske producents mindre gourmetstål produkter, men har samme gode kvalitet som hele serien af velafprøvede produkter til madlavning ved høj varme og over åben ild.

Gourmetstål Light er en et fremragende bagestål, som forvandler en almindelig ovn til en svensk inspireret brændefyret ovn. Stålpladen er 33x37cm og 6mm tyk og lavet af varmevalset stål. Bagestålet til pizza fra Gourmetstål.se er lavet af malm fra malmgravene i Norrbotten, som er et område i det nordlige Sverige. Produktet er lokalt produceret og håndlavet for at opnå den højeste kvalitet.

Med Gourmetstål Light Pizzaform bagestålet opgraderes din almindelige ovn til at kunne opnå samme varme som en brændefyret ovn. Du kan på den måde lave pizza af restaurants kvalitet på bare 2 minutter. Du kan også blive inspireret af svenskerne og bage fladbrød eller luftigt bagværk. Når du bager brød med bagestål, bliver brødet ligeså sprødt og lækkert som i en svensk ildfyret bagehytte, og det tager bare 1 minut, fordi bagetiden formindskes. Vi kan godt lide kvaliteten og looket, hvor gourmetstål.se er præget ned i stålet og giver det et lækkert eksklusivt look. Du kan faktisk bruge dette bagestål som en stegeplade til kød, fisk og grøntsager ved at lægge det ovenpå din udendørs havegrill.

Gastro De Luxe Bagesten 35 cm

bedste billige bagestål

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Bagestål med ekstra pizzaplade
  • pros-icon.svg Pizzaplade med opbuk
  • pros-icon.svg Kommer i lækker æske til gavebrug
Ulemper
  • cons-icon.svg Skal vaskes i hånden

Detaljeret gennemgang

Fra Gastro De Luxe får du et godt og reelt bagestål til brød og pizzaer og en smart tynd pizzaplade, der gør det nemmere at skubbe dejen over på det varme bagestål.

Dette er ikke en egentlig bagesten, men et såkaldt bagestål. Et bagestål fungerer på samme måde som en bagesten, men er mere effektivt, fordi det kan opnå en højere varme. Servér sprød pizza og luftige brød med dette bagestål, som holder på varmen, så du opnår samme effekt, som bagte du i en stenovn. Værsgo at spis!

Bagestålet er det første produkt i eget brand fra Gastro De Luxe, som forhandler mange typer professionelle køkkenredskaber. Bagestålet er 6 mm tykt. Det kommer som noget helt særligt med en medfølgende ekstra tynd pizzaplade af stål med et opbuk til at holde i. Det betyder, at du nemmere kan håndtere bagværket både på vej ind og ud af ovnen og skubbe dejen over på den varme plade inde i ovnen inden bagning.

I Gastro De Luxe’s version er stålet bejdset, laserskåret, sandblæst og efterfølgende “bagt” i højtemperaturovn ved 430 °C i fire timer. Denne behandling har fjernet alle de urenheder, der ligger i stålets overflade, så bagestålet er rent og klar til brug. Når du skal rengøre dit bagestål, så husk at både stål og plade skal vaskes i hånden eller bare tørres over med en fugtig klud. Til gengæld kommer bagestålet med ekstra pizzaplade pakket i en lækker kasse og er en rigtig god gaveide til foodien, der har alt!

Ankarsrum pizzaspade og bagestål

bedste premium bagestål

Ankarsrum pizzaspade og bagestål
Fordele
  • pros-icon.svg To produkter i én
  • pros-icon.svg Lækker nok til at hænge fremme
  • pros-icon.svg Perfekt til pizza, der skal ind og ud af ovnen
  • pros-icon.svg Kan også bruges til grøntsager
Ulemper
  • cons-icon.svg En pizzaspade af træ får patina over tid

Detaljeret gennemgang

Her er vi i forkælelses klassen indenfor gear til køkkenet! Med Ankarsrums bagestål får du nemlig en meget fin pizzaspade i træ med i købet, så du kan svinge de sprøde pizzaer, når du brillerer i køkkenet.

Derfor skal du vælge Ankarsrum pizzaspade og bagestål

Ankarsrum produktet er i virkeligheden to super lækre produkter: Et reelt bagestål til ovnen og en meget fin pizzaspade i træ, som får dig til at føle dig som en ægte kok foran pizza ovnen i dit eget rustikke landsted i Italien. En pizzaspade er smart, så du ikke brænder fingrene, når du skal have din pizza eller dit bagværk ud af den varme ovn. Lad dig inspirere af de italienske vibes til også at grille grøntsager ved høj varme på dit bagestål. Eksperimenter for eksempel med at lægge tynde skiver aubergine eller squash på bagestålet, giv det et godt stænk olivenolie, og få et lækkert alternativ til de gæster, der ikke er så vilde med brød i store mængder.

Ankarsrum er den svenske fabrikant kendt fra sine premium køkkenmaskiner, blandt andet alt til brødbagning. Alle produkterne er bare super lækre i deres udformning og kendt for exceptionelt god kvalitet. Også denne laserskårede stålplade er af høj kvalitet og gør en almindelig ovn til en pizzaovn, som kan lave pizza af restaurant kvalitet derhjemme. Ankarsrums logo er præget ind i stålpladen og de samme fine bogstaver er også brændt ind i træ spaden, og det ser bare super lækkert ud. I træ spaden er bundet en lille lædersnor, så den kan hænge på en krog og pynte i køkkenet.

Guide

Sådan vælger du det rigtige bagestål

Man kan bruge et bagestål til både pizza, brød og boller. Der er ikke forskel på bagestål til pizza og brød, så du kan bruge det samme til begge dele. Når du skal vælge et produkt, kan du måske i højere grad se på målene, prisen og det medfølgende udstyr. Men hvorfor skal du overhovedet vælge at investere i et bagestål i stedet for bare at bage på en almindelig bageplade?

Surdejs entusiaster

Jo, det er blevet vildt populært for eksempel at lave sine egne surdejsbrød. Ikke mindst under Covid nedlukningen blev det en folkesport. Når man går så meget op i godt bagværk, at man er villig til at have en skål levende dej til at fylde op i køleskabet året rundt, så er det bestemt også værd at investere i et bagestål. Hvis dejen er god, så fortjener afbagningen også at være helt i top. Og brød på bagestål bliver simpelthen ekstra gode. De bliver nemlig luftige og sprøde på én gang, med den der skønne, seje krumme, som alle brødelskere jagter.

Knasende sprød pizza i privaten

En anden oplagt brug af bagestålet er til at lave pizza. Pizza er bare bedst lige ud af ovnen, og måske er du vild med tanken om at bage din egen superskarpe pizza, så du kan undgå den slatne slags, som er blevet kold på turen hjem fra pizzariaet. Der er pizzeriaer af mange forskellige kvaliteter i vores lille land, men selv den bedste, sprødeste stenovnspizza er lidt mere trist, når den er blevet transporteret hjem i en papæske. Med et bagestål bliver din ovn ligeså varm som en træfyret pizzaovn. Høj varme giver sprød skorpe, og som vi alle ved – så er skorpen afgørende for en velsmagende pizza!

Alternativer til bagestål

Et alternativ til et bagestål kan være en almindelig bagesten eller en af de klassiske pizzasten, som mange engagerede hobbybagere og -kokke nok kender til. Forskellen på en bagesten og et bagestål er, at stål kan blive ca 18 grader varmere end for eksempel sten, hvilket resulterer i noget exceptionelt lækkert bagværk. Der er også mange brødbagere, der benytter sig af avancerede forme og kurve – og for eksempel bager flotte brød i en gryde. Men hvis du godt kan lide brød med facon som brød og ikke gryde, så er bagestålet at foretrække.

Udendørs muligheder

Et charmerende alternativ er selvfølgelig også at bygge din egen udendørs pizzaovn eller købe en. Det er da en skøn ide at prøve kræfter med at bage pizzaer på terrassen, som dufter af ild og brænderøg, men mindre kan også gøre det og endda med samme lækre resultat.

Hvis du godt kan lide at lave mad udendørs, men ikke vil investere i en pizzaovn, så kan du få noget sjov ud af at lave mere avanceret mad på din havegrill ved hjælp af dit bagestål. Læg pizzastålet ovenpå grillen, så kan du f.eks. stege mere sarte grøntsager eller helt tynde skive kød i japansk stil.

Hvordan virker bagestål på brød?

Hele pointen med at bage brød på et bagestål er, at stål kan lede varme, og at det bliver ca 18 grader varmere end for eksempel sten, og det betyder, at du kan give dit brød den chok varme, som gør det ekstra lækkert.

Når dejen rammer det ekstremt varme bagestål, så sker der noget med gasserne inde i dejen, så brødet meget hurtigt udvider sig og får den fantastiske facon og konsistens, som vi kender fra de bedste kokkes brød. Det er vigtigt, at stålet er gennemvarmt, inden dejen kommer på. Så sæt det i ovnen ved den højeste varme din ovn kan klare i ca 30 til 40 minutter før, du vil sætte brødet ind.

Brød på bagestål skal have damp

Når dejen sættes ind, skal brødet have noget damp. Du kan for eksempel hælde lidt vand i en bradepande, som du har sat ind nederst i ovnen, eller bruge en forstøver ovenpå brødet, så du får en fugtig dej. Pointen med dampen er, at der ikke skal skabes skorpe for hurtigt, men at brødet kan udvide sig på grund af bagestålets chok varme. I ovnen skal brødet ligge direkte på bagestålet, som ligger på en ovnrist midt i ovnen. Sørg for at det ikke er for fugtigt på den side, der vender ned mod bagestålet, for så brænder det nemmere fast i bunden.

Chokvarme og færdigbagning

Når dejen er i ovnen og har fået lidt damp, så er det tid til at give brødet noget chok varme fra bagestålet. Så luk ovnen hurtigt, skru varmen ned på ca 200, så vil brødet først få chok varme, så det kan udvide sig, hvorefter det vil bage videre. Efter 20-25 minutter minutter, afhængig af dit bagværks størrelse, skal du åbne ovnen for at slippe dampen ud. Derefter er det tid til at bage videre uden damp, for nu skal den sprøde skorpe dannes og brødet skal have lidt farve. Bag i endnu 15-25 minutter afhængig af dit bagværks størrelse.

Pizza med bagestål

Vi ved alle, at italienske pizzaer er de bedste. Amerikanerne kan lide deep pan med masser af dej, men hvis man er fan af sprøde pizzaer, så er det ind i ovnen med bagestålet, så du kan bage din pizza ved høje temperaturer. Et bagestål er en af de billigste og bedste anskaffelser du kan gøre dig, hvis du er vild med god mad. Pizza er en af de mest populære retter i Danmark, men der er ikke mange, der laver et ægte gourmetprodukt. Og det er en god måde at imponere på en date. Med et bagestål kan mange lækre opskrifter få et ekstra nyk opad, og selv ganske simple pizzaer med få ingredienser kan få tænderne til at løbe i vand for alvor.

Pizzadej

Rigtig god pizzadej er typisk langtidshævet, men kan også bare lavet super hurtigt (eller købes færdig i supermarkedet). En ekstra lækker ide er at lave surdejspizza, som bliver rigtig god på bagestål. Rul dejen ud – eller hvis du er en ægte pizzamester, så vil du nok slynge dejen lidt rundt og lade tyngdekraften hjælpe dig, indtil du får pizzabunden, som du vil have den. Varm pizzastålet op i ovnen i god tid.

Pizza i ovnen

Når ovnen er klar, så er det smart at have en pizzaspade klar, så dejen nemt kan overføres fra bordet til ovnen. Pizza kan laves på enten bagesten eller bagestål. Et bagestål sikrer en høj og jævn temperatur i alle ovne. Det vilde ved at lave pizza på bagestål er, hvor meget det forkorter bagetiden. En pizza er klar på få minutter og får en dejlig sprød bund.

Klargøring af bagestålet

Nogle bagestål er allerede brændt af og renset på forhånd, men ellers skal man huske at forberede at nyt bagestål, inden man bruger det, så man fjerner alle urenheder i stålet. Den allerførste gang skal man brænde det af – eller bage det af – i sin ovn i en times tid ved høj varme inden man bruger det til sit bagværk. Ved at påføre bagestålet et tynd lag olie beskytter man det også mod rust. Den opvarmede olie skaber en beskyttende hinde rundt om stålet. Når du påfører et tyndt lag madolie og skruer op for ovnen, kan processen godt lugte lidt, så bare sørg for at åbne vinduerne!

Opfriskning af bagestålet

Efter man har brugt sit bagestål flere gange, kan man også friske det op ved at at brænde det af igen. Man skal så først rense det med varmt vand, smøre et nyt tyndt lag olie på og bage det af i ovnen på samme måde som første gang. Du skal dog forvente at bagestålet gradvist bliver mørkere og til sidste helt sort efter vedvarende brug. De fleste bagestål er ganske tynde, og et godt råd er at opbevare dit bagestål sammen med bagepladerne pakket ind i et tørt viskestykke.

FAQ

Hvilket bagestål er bedst i test?

Det bedste bagstål i test er det originale bagestål fra Gourmetstål, her deres Light model, også kaldet Pizzaform 33 cm, fordi du får et virkeligt robust bagestål i svensk kvalitet, som gør det muligt at bruge bagestålet som stegeplade til din havegrill.

Hvilke funktioner skal mit bagestål have?

Bagestålet skal være lavet af godt stål og passe i din ovn. Et bagestål bruges, når du bager brød, som bliver lækkert ved ekstra høj varme, og når du bager pizza i en almindelig ovn, men gerne vil have samme funktion som en brændefyret bageovn.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×