Sådan vælger du det rigtige bagestål
Man kan bruge et bagestål til både pizza, brød og boller. Der er ikke forskel på bagestål til pizza og brød, så du kan bruge det samme til begge dele. Når du skal vælge et produkt, kan du måske i højere grad se på målene, prisen og det medfølgende udstyr. Men hvorfor skal du overhovedet vælge at investere i et bagestål i stedet for bare at bage på en almindelig bageplade?
Surdejs entusiaster
Jo, det er blevet vildt populært for eksempel at lave sine egne surdejsbrød. Ikke mindst under Covid nedlukningen blev det en folkesport. Når man går så meget op i godt bagværk, at man er villig til at have en skål levende dej til at fylde op i køleskabet året rundt, så er det bestemt også værd at investere i et bagestål. Hvis dejen er god, så fortjener afbagningen også at være helt i top. Og brød på bagestål bliver simpelthen ekstra gode. De bliver nemlig luftige og sprøde på én gang, med den der skønne, seje krumme, som alle brødelskere jagter.
Knasende sprød pizza i privaten
En anden oplagt brug af bagestålet er til at lave pizza. Pizza er bare bedst lige ud af ovnen, og måske er du vild med tanken om at bage din egen superskarpe pizza, så du kan undgå den slatne slags, som er blevet kold på turen hjem fra pizzariaet. Der er pizzeriaer af mange forskellige kvaliteter i vores lille land, men selv den bedste, sprødeste stenovnspizza er lidt mere trist, når den er blevet transporteret hjem i en papæske. Med et bagestål bliver din ovn ligeså varm som en træfyret pizzaovn. Høj varme giver sprød skorpe, og som vi alle ved – så er skorpen afgørende for en velsmagende pizza!
Alternativer til bagestål
Et alternativ til et bagestål kan være en almindelig bagesten eller en af de klassiske pizzasten, som mange engagerede hobbybagere og -kokke nok kender til. Forskellen på en bagesten og et bagestål er, at stål kan blive ca 18 grader varmere end for eksempel sten, hvilket resulterer i noget exceptionelt lækkert bagværk. Der er også mange brødbagere, der benytter sig af avancerede forme og kurve – og for eksempel bager flotte brød i en gryde. Men hvis du godt kan lide brød med facon som brød og ikke gryde, så er bagestålet at foretrække.
Udendørs muligheder
Et charmerende alternativ er selvfølgelig også at bygge din egen udendørs pizzaovn eller købe en. Det er da en skøn ide at prøve kræfter med at bage pizzaer på terrassen, som dufter af ild og brænderøg, men mindre kan også gøre det og endda med samme lækre resultat.
Hvis du godt kan lide at lave mad udendørs, men ikke vil investere i en pizzaovn, så kan du få noget sjov ud af at lave mere avanceret mad på din havegrill ved hjælp af dit bagestål. Læg pizzastålet ovenpå grillen, så kan du f.eks. stege mere sarte grøntsager eller helt tynde skive kød i japansk stil.
Hvordan virker bagestål på brød?
Hele pointen med at bage brød på et bagestål er, at stål kan lede varme, og at det bliver ca 18 grader varmere end for eksempel sten, og det betyder, at du kan give dit brød den chok varme, som gør det ekstra lækkert.
Når dejen rammer det ekstremt varme bagestål, så sker der noget med gasserne inde i dejen, så brødet meget hurtigt udvider sig og får den fantastiske facon og konsistens, som vi kender fra de bedste kokkes brød. Det er vigtigt, at stålet er gennemvarmt, inden dejen kommer på. Så sæt det i ovnen ved den højeste varme din ovn kan klare i ca 30 til 40 minutter før, du vil sætte brødet ind.
Brød på bagestål skal have damp
Når dejen sættes ind, skal brødet have noget damp. Du kan for eksempel hælde lidt vand i en bradepande, som du har sat ind nederst i ovnen, eller bruge en forstøver ovenpå brødet, så du får en fugtig dej. Pointen med dampen er, at der ikke skal skabes skorpe for hurtigt, men at brødet kan udvide sig på grund af bagestålets chok varme. I ovnen skal brødet ligge direkte på bagestålet, som ligger på en ovnrist midt i ovnen. Sørg for at det ikke er for fugtigt på den side, der vender ned mod bagestålet, for så brænder det nemmere fast i bunden.
Chokvarme og færdigbagning
Når dejen er i ovnen og har fået lidt damp, så er det tid til at give brødet noget chok varme fra bagestålet. Så luk ovnen hurtigt, skru varmen ned på ca 200, så vil brødet først få chok varme, så det kan udvide sig, hvorefter det vil bage videre. Efter 20-25 minutter minutter, afhængig af dit bagværks størrelse, skal du åbne ovnen for at slippe dampen ud. Derefter er det tid til at bage videre uden damp, for nu skal den sprøde skorpe dannes og brødet skal have lidt farve. Bag i endnu 15-25 minutter afhængig af dit bagværks størrelse.
Pizza med bagestål
Vi ved alle, at italienske pizzaer er de bedste. Amerikanerne kan lide deep pan med masser af dej, men hvis man er fan af sprøde pizzaer, så er det ind i ovnen med bagestålet, så du kan bage din pizza ved høje temperaturer. Et bagestål er en af de billigste og bedste anskaffelser du kan gøre dig, hvis du er vild med god mad. Pizza er en af de mest populære retter i Danmark, men der er ikke mange, der laver et ægte gourmetprodukt. Og det er en god måde at imponere på en date. Med et bagestål kan mange lækre opskrifter få et ekstra nyk opad, og selv ganske simple pizzaer med få ingredienser kan få tænderne til at løbe i vand for alvor.
Pizzadej
Rigtig god pizzadej er typisk langtidshævet, men kan også bare lavet super hurtigt (eller købes færdig i supermarkedet). En ekstra lækker ide er at lave surdejspizza, som bliver rigtig god på bagestål. Rul dejen ud – eller hvis du er en ægte pizzamester, så vil du nok slynge dejen lidt rundt og lade tyngdekraften hjælpe dig, indtil du får pizzabunden, som du vil have den. Varm pizzastålet op i ovnen i god tid.
Pizza i ovnen
Når ovnen er klar, så er det smart at have en pizzaspade klar, så dejen nemt kan overføres fra bordet til ovnen. Pizza kan laves på enten bagesten eller bagestål. Et bagestål sikrer en høj og jævn temperatur i alle ovne. Det vilde ved at lave pizza på bagestål er, hvor meget det forkorter bagetiden. En pizza er klar på få minutter og får en dejlig sprød bund.
Klargøring af bagestålet
Nogle bagestål er allerede brændt af og renset på forhånd, men ellers skal man huske at forberede at nyt bagestål, inden man bruger det, så man fjerner alle urenheder i stålet. Den allerførste gang skal man brænde det af – eller bage det af – i sin ovn i en times tid ved høj varme inden man bruger det til sit bagværk. Ved at påføre bagestålet et tynd lag olie beskytter man det også mod rust. Den opvarmede olie skaber en beskyttende hinde rundt om stålet. Når du påfører et tyndt lag madolie og skruer op for ovnen, kan processen godt lugte lidt, så bare sørg for at åbne vinduerne!
Opfriskning af bagestålet
Efter man har brugt sit bagestål flere gange, kan man også friske det op ved at at brænde det af igen. Man skal så først rense det med varmt vand, smøre et nyt tyndt lag olie på og bage det af i ovnen på samme måde som første gang. Du skal dog forvente at bagestålet gradvist bliver mørkere og til sidste helt sort efter vedvarende brug. De fleste bagestål er ganske tynde, og et godt råd er at opbevare dit bagestål sammen med bagepladerne pakket ind i et tørt viskestykke.
FAQ
Hvilket bagestål er bedst i test?
Det bedste bagstål i test er det originale bagestål fra Gourmetstål, her deres Light model, også kaldet Pizzaform 33 cm, fordi du får et virkeligt robust bagestål i svensk kvalitet, som gør det muligt at bruge bagestålet som stegeplade til din havegrill.
Hvilke funktioner skal mit bagestål have?
Bagestålet skal være lavet af godt stål og passe i din ovn. Et bagestål bruges, når du bager brød, som bliver lækkert ved ekstra høj varme, og når du bager pizza i en almindelig ovn, men gerne vil have samme funktion som en brændefyret bageovn.