Sådan vælger du den rigtige brystpumpe
Brystpumper kan bruges som supplement til amningen, hvis man for eksempel skal være væk fra sit barn i en kort tidsperiode, eller de kan bruges, hvis man har svært ved at få gang i amningen på grund af eksempelvis vanskeligheder med sutteteknik eller mælkeproduktion.
Man kan ligeledes bruge brystpumper til at malke brystet for overskydende mælk, hvis man har en høj mælkeproduktion. Mælken kan derefter opbevares i køleskab eller fryser, og kan gives på et senere tidspunkt. Andre mødre bruger en pumpe til at tage toppen på et spændt bryst, eller når de ønsker at trappe ned eller stoppe amningen.
Brystpumper kan også bruges regelmæssigt over en længere periode, og nogle mødre vælger at erstatte amningen med udpumpning fuldstændig.
Der findes i dag i stort udvalg af brystpumper, og når du skal vælge den rigtige model, bør du først og fremmest overveje, hvor ofte du regner med at skulle bruge den, i hvilke situationer og på hvilke steder.
Elektriske vs. manuelle brystpumper
Der skelnes mellem elektriske og manuelle brystpumper. Hvis behovet for at pumpe ud er begrænset, kan man ofte nøjes med en manuel brystpumpe eller endda malke ud med hånden. På den måde slipper man for at være afhængig af ledninger eller batterier, og man kan pumpe ud på en diskret måde hvorsomhelst.
Hvis man regner med at skulle pumpe ud regelmæssigt eller endda erstatte amningen med udpumpning fuldstændig, er en elektrisk brystpumpe imidlertid det bedste valg. Med en elektrisk brystpumpe får du nemlig mere mælk på kortere tid.
Man kan både få enkelt- og dobbeltbrystpumper. Med en enkeltbrystpumpe pumper man ud fra et bryst ad gangen, mens man med en dobbeltbrystpumpe pumper ud fra begge bryster på én gang. En dobbeltbrystpumpe er desuden rigtig smart, hvis du skal pumpe ud flere gange om dagen, da du sparer rigtig meget tid.
Hvis du ønsker frihed til at pumpe ud forskellige steder, kan du finde elektriske pumper med genopladeligt batteri, og nogle modeller er støjsvage og temmelig diskrete.
Overvej også at finde en model, som er nem at rengøre. Hvis de forskellige dele kan komme i opvaskemaskinen, letter det utvivlsomt mængden af arbejde, så du kan koncentrere dig om andre og vigtigere ting.
Sidst men ikke mindst findes der i dag brystpumper, som er lavet i silikone, og som fungerer ved hjælp af vakuum. Disse kan være smarte, hvis man ønsker at tage toppen af spændte og ømme bryster eller ønsker at opsamle mælk fra det modsatte bryst, mens man ammer sit barn.
Brystpumper findes i mange prisklasser og fås med en række forskelligt tilbehør, så det er en god idé at overveje, hvor mange penge du ønsker at bruge i forhold til, hvor ofte du skal bruge brystpumpen. De elektriske brystpumper er oftest dyrere end manuelle pumper, men de kan være prisen værd, hvis du har brug for at pumpe hver dag.
Hvordan bruger man en brystpumpe?
Når man skal pumpe mælk ud, bør man først og fremmest man finde et behageligt sted at sidde. Man bør sidde blødt og oprejst. Mælken løber bedre til, når man sidder i trygge og rare omgivelser, og når man slapper godt af.
Hvis du har baby med dig, kan du lægge ham eller hende på et tæppe foran dig sammen med noget legetøj. Du kan også vælge at amme baby på det modsatte bryst, hvis du benytter en brystpumpe, som ikke larmer eller forstyrrer baby for meget. Her kan en manuel pumpe som fungerer ved hjælp af vakuum være at foretrække frem for en elektrisk pumpe, da den ofte vil forstyrre baby mindre. Dette kan være smart, hvis man har meget mælk og ikke ønsker at lade de dyrebare dråber gå til spilde.
De fleste elektriske brystpumper har to forskellige sugefunktioner. Den første, som indleder pumpningen, stimulerer brystet ved at imiterer barnets sug. Dette sætter gang i nedløbet og starter udpumpningen. Når mælken er løbet til, bruges den anden funktion, der imiterer barnets dien. Denne fase er kendetegnet ved et kraftigere og langsommere sug.
Nogle elektriske brystpumper skifter automatisk til anden fase. Hvis pumpen ikke skifter til udpumpningsfasen efter lidt tid, bør man selv gøre det, når man ser, at der kommer mælk.
Med en manuel brystpumpe styrer man selv stimuleringen, og man kan derfor med fordel starte med små, hurtige sug og derefter ændre rytmen, så der suges langsommere.
Opbevaring af modermælk
Når modermælk er udpumpet på en hygiejnisk og sikker måde, kan det opbevares ved stuetemperatur, i køleskabet eller i fryseren. Det afhænger af, hvornår du ønsker at bruge mælken.
Ved stuetemperatur kan modermælk holde i op til fire timer. Hvis mælken er udpumpet under meget rene forhold, kan den holde op til seks timer.
I køleskabet kan modermælk holde op til tre dage. Hvis mælken er udpumpet under meget rene forhold, kan den holde op til fem dage.
I fryseren kan modermælk holde op til seks måneder. Hvis mælken er udpumpet under meget rene forhold, kan den holde op til ni måneder.
Tidligere nedfrosset modermælk, der er optøet i køleskabet, kan holde op til to timer ved stuetemperatur og op til 24 timer i køleskabet. Den må ikke nedfryses igen.
Husk at hver portion af den udpumpede mælk skal nedkøles separat, inden de kan hældes sammen. Dette forebygger bakterievækst.
FAQ
Hvilken brystpumpe er bedst i test?
Den bedste brystpumpe i test er Philips Avent Natural Motion Single Elektrisk Brystpumpe SCF395/11. Dette er en effektiv brystpumpe med flere stimulerings- og udmalkningsniveauer.
Hvornår er det nødvendigt med en brystpumpe?
En brystpumpe kan være smart, hvis du skal være væk fra dit barn og ønsker, at en anden person giver din mælk i en flaske, eller hvis du har svært ved at få amningen i gang.