Elcykel Test

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

GoRunner C7 Urbanglide
TESTVINDER

GoRunner C7 Urbanglide

Dette er en god allround elcykel til dig, der både har brug for et simpelt transportmiddel til hverdagen, men måske samtidig gerne vil på længere ture i weekenden – og gerne ud i naturen. Dette…

GoRunner C7 Urbanglide 1
bedst i test

GoRunner C7 Urbanglide

Motum foldbar elektrisk cykel 2
bedste billige

Motum foldbar elektrisk cykel

Scott Silence Eride EVO 3
bedste premium

Scott Silence Eride EVO

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvordan finder du den bedste elcykel? Det hjælper vi dig med at finde ud af her i vores elcykel test.

Elcyklen bliver en mere og mere populær transportform i Danmark, der i forvejen er den næstmest cyklende nation på verdensplan. Den ekstra medvind, som en elektrisk motor giver, har gjort cyklen tilgængelig for flere, som ellers så sig nødsaget til at tage offentlig transport eller bil, da distancen er for lang for en almindelig cykel.

Skal du tværs gennem byen i modvind for at komme på arbejde, kan en almindelig cykel med 3 gear nemt blive for tids- og energikrævende for de lange distancer en tidlig mandag morgen – men på en el-cykel er det derimod en smal sag.

Nedenfor har vi sammenlignet fire af de bedste elcykler for at hjælpe dig med at foretage dit valg, og du kan gå til vores købsguide for at finde ud af, hvad du skal kigge efter, når du køber en ny elcykel.

Vil du sammenligne de populære elcykler, kan du gøre det med vore sammenligningstabel, som tager udgangspunkt i de vigtigste specifikationer.

GoRunner C7 Urbanglide

bedst i test

GoRunner C7 Urbanglide
Fordele
  • pros-icon.svg Relativt lang rækkevidde for en cykel på denne størrelse
  • pros-icon.svg God til kuperet terræn
  • pros-icon.svg Aftageligt batteri

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge GoRunner C7 Urbanglide

Dette er en god allround elcykel til dig, der både har brug for et simpelt transportmiddel til hverdagen, men måske samtidig gerne vil på længere ture i weekenden – og gerne ud i naturen.

Dette er en meget transportabel elcykel med en lav vægt og mulighed for at klappe den sammen, så du nemt kan bære den med op i lejligheden. Dens aftagelige batteri kan du nemt tage med dig og dermed undgå, at det bliver stjålet, ligesom du kan tage det med indenfor, når du skal oplade batteriet – dette er naturligvis ikke muligt med et integreret batteri, hvorfor det er en faktor at være opmærksom på. Den har et batteri og en motor, der lader dig køre mange kilometer.

Samtidig har den gode, tykke offroad-dæk på 20” og en støddæmper, som gør, at du nemt kan tage den med i skoven eller ud på mere hårdført terræn – det er altså ikke kun en cykel til storbyens asfalt. De brede dæk gør, at den kan bruges mange steder.Den vejer i alt 25 kg.

Denne klassiske elcykel har skivebremser på for- og baghjul og kommer med relativt mange gear (7) og en motor, der hjælper dig op på 25 km/t.

En enkel og solid el cykel til mange det blandede behov.

Motum foldbar elektrisk cykel

bedste billige

Motum foldbar elektrisk cykel
Fordele
  • pros-icon.svg Lav vægt
  • pros-icon.svg Tre niveauer til at justere, hvor meget hjælp motoren giver

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Motum foldbar

Når det kommer til billige elcykler, er det svært at slå denne fra Motum. Med sine kun 18 kilo er denne prisvenlige elcykel super let og kompakt, og trods den lave pris på kun 4.499 kr. kommer den med en række gode specifikationer og features, der gør livet meget lettere.

Den lette cykel kan klappes sammen, så den ikke fylder mere end 69 centimeter på det længste led. Derudover kan du justere baghjulsmotoren med flere indstillinger, der matcher dine behov. Har du f.eks. brug for hjælp til at trække cyklen, er det muligt at indstille motoren efter dette.

Det meste på cyklen er justerbart, inkl. højden på saddel og styr. Den kommer i øvrigt med et solidt stel i aluminium samt et LCD-display på styret, der viser, hvor meget batteri du har tilbage, hvor hurtigt du kører samt hvor langt, du har kørt.

Cyklen kan kører cirka 25 til 30 kilometer på én opladning opladning. Dette vil måske være mindre, hvis du kører i bakket terræn.

Dette er en god, prisvenlig elcykel til dig, der skal cykle kortere distancer – eksempelvis til og fra supermarkedet eller arbejdspladsen.

Scott Silence Eride EVO

bedste premium

Scott Silence Eride EVO
Fordele
  • pros-icon.svg Hurtig – hjælper dig op til en fart på 45 km/t
  • pros-icon.svg Flot, stilrent design
  • pros-icon.svg Hydrauliske bremser
  • pros-icon.svg Kraftig centermotor
  • pros-icon.svg Indvendige gear

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Scott Silence Eride EVO

Dette er en god elcykel er til dig, der har brug for lidt mere power. Med en kraftig motor fra Bosch Performance Speed-linjen kan den hjælpe dig op på hele 45 km/t, hvor de fleste elcykler slår fra ved 25 km/t. Dermed har du et seriøst alternativ til både bil og knallert, som dog er væsentligt mere miljøvenligt. Denne cykel åbner altså op for helt nye muligheder hvad angår distancer.

Det samme gør cyklens 625 Wh-batteri og den kraftfulde motor, som tilsammen giver en lang rækkevidde på over 100 km på en enkelt opladning alt efter terrænet og måden, du benytter motorens hjælpeevner på.

Cyklen er designet med indvendige gear og en hydraulisk skivebremse på hvert hjul. Det betyder, at du kan bremse effektivt og sikkert i al slags vejr.

Ligesom med en traditionel cykel er det vigtigt at kigge på cyklens stel for at bestemme, om du har fat i en

SCO Premium E Cargo

bedste med el-ladcykel

Fordele
  • pros-icon.svg Frontlad med meget plads
  • pros-icon.svg Hydrauliske skivebremser

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge SCO Premium E Cargo

En ladcykel er ikke bare en ladcykel. Du skal gøre op med dig selv, hvad du har brug for at transportere – og hvis svaret er børn, er dette den perfekte model til dig.

Denne ladcykel fra SCO kommer med et stort frontlad, hvor der er plads til hele fire børn. Ladet er desuden udstyret med seler, så sikkerheden er i top. Der medfølger derudover et overtræk til ladet – det er designet med sort stof og har en gennemsigtig rude, som børnene kan kigge ud af.

Den har hele 9 udvendige gear og en Shimano gearskifter, der gør det hurtigt og nemt at skifte mellem dem.

El-cyklen har et relativt stort batteri på 468 Wh samt en 250 watts motor, der giver mulighed for lange køreture. Den hjælper dig i op til 25 km/t.

Guide

GoRunner C7 Motum foldbar Scott Silence Eride SCO Premium E-Cargo
Batteristørrelse 36V 10Ah 36V 7,5Ah 625 Wh 36V 13Ah / 468 Wh
Terrængående dæk Ja Nej Nej Nej
Foldbar Ja Ja Nej Nej
Med lad Nej Nej Nej Ja

Sådan vælger du den bedste elcykel

Skal du vælge en billig elcykel, en sporty elcykel, en med en kraftfuld motor eller måske med lad?

Der findes efterhånden mange elcykler. Særligt i Danmark, hvor vi cykler meget, er elcyklen enormt populær, og det har producenterne bemærket. Således er der – ligesom med almindelige cykler – kommet mange valgmuligheder på markedet, og det kan være svært at finde ud af, præcis hvilken type elcykel du bør vælge.

Vi gør dig klogere i denne guide, hvor vi tackler nogle af de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge den rigtige elcykel.

Hvad skal du bruge den til?

Der findes forskellige typer elcykler til forskellige formål. Det er værd at gøre dig overvejelser om, hvordan du primært kommer til at bruge din nye elcykel, før du foretager dit valg.

Terræn

Skal du bruge elcyklen ude på landet eller i naturen, hvor du måske skal køre i ujævnt terræn – f.eks. grusstier – kan det betale sig at kigge efter en elcykel i mountain bike/off-road stil for en behagelig køreoplevelse: Disse kan have affjedring ligesom en traditionel mountain bike, ligesom de vil have tykkere hjul og generelt kunne tåle flere tæsk.

I byen

Skal du bruge cyklen til at transportere dig selv fra A til B i storbyen – på shopping, arbejde og café-besøg – kan det give god mening at vælge en mere transportabel elcykel.

De bedste typer elcykler af den kompakte slags vil kunne foldes på midten, således at du nemt kan bære dem op i din lejlighed eller ned i kælderen, når du ikke bruger den.

Med lad

Er du én af de mange, der skal bruge din elcykel til at transportere ting – hvad end det er børn, varer eller arbejdsredskaber – så skal du selvfølgelig vælge en cykel med lad. Tiden, hvor den klassiske Christiania-cykel var den eneste på markedet, er forbi – flere har fået øjnene op for, at cyklen – særligt dem med el – kan være et genialt redskab til at fragte objekter hurtigt, nemt og sikkert.

Ladcyklen kommer i mange varianter – du kan få ladet foran eller bagpå, og du kan vælge mellem den klassiske kassemodel, den slanke Bullett-formede cykel i et mere stilrent design eller noget midt imellem.

Typer af gear

Når du køber en el-cykel, kan du vælge mellem indvendige gear og udvendige gear.

Dem med indvendige findes typisk med 3, 5, 7 eller 8 gear. Disse finder du ofte på citybikes, klassiske cykler eller mountainbikes. Det gode ved denne type gear er, at der er lavt behov for vedligeholdelse og høj holdbarhed – de er meget robuste.

Det dårlige er, at de vejer mere – cirka 1 kg. Derudover taber du en del kraft i cyklen med et indvendigt gear – helt op til 80 procent i forhold til et udvendigt system. De indvendige gearsystemer er også dyre at reparere.

Cykler med det udvendige gearsystem er dem, der sælges flest af i Europa. Danmark sælger stadig flest cykler med det indvendige system, men det er ved at ændre sig ifølge cykelshoppen.dk.

De udvendige gearsystemer er typisk at finde på sportscykler og racercykler – men også i større og større omfang på citybikes.

Fordelen ved disse gear er, at de vejer mindre, har høj kraft overførsel og er billige at reparere.

Idet de sidder uden på cyklen, kræver de og mere vedligeholdelse – særligt i vinterhalvår. Og de tåler ikke salt, som der i denne periode er meget af på mange veje. De udvendige systemer er også mere sarte over for slag og stød.

Ønsker du den letteste og mest velkørende cykel, bør du vælge én med udvendige gear – de kører bedst, omend de kræver større vedligeholdelse. Den vedligeholdelse indebærer blandt andet rensning, smøring og vask.

Typer af elcykel-motorer

Der findes flere typer af motorer på elcykler – typen har noget af sige, når det kommer til køreoplevelsen, og derfor kan det være en god idé at orientere sig indenfor dette felt.

Her gennemgår vi de tre forskellige typer, deres kendetegn samt deres fordele og ulemper.

Centermotor

Dette er den kraftigste form for motor, du kan få, og mange af de bedste elcykler har den.. Den er, som navnet antyder, placeret centralt i cyklens krankboks, hvilket også giver en optimal vægtfordeling med et behageligt lavt tyngdepunkt.

Centermotoren giver det, de fleste betegner som den mest naturlige oplevelser sammenlignet med andre typer af motorer. Det er fordi, motorens drivkraft her ligger i pedalerne, og en centermotor vil registrere, hvor hårdt du træder i pedalerne for så at justere trædeassistancen herefter.

Når du holder op med at træde, slår motoren således fra.

En anden fordel med centermotorer er, at du slipper for et større arbejde med at afmontere hjulene, hvis den skal skiftes eller repareres – den fordel har du ikke med motorer, der sidder på for- eller baghjulet.

Alt i alt er centermotoren altså en kraftig motor, der giver en naturlig cykeloplevelse med en god vægtfordeling på cyklen. Ulempen er, at prisen ofte er højere. Dermed kan du i de fleste tilfælde vælge at se centermotoren som et kvalitetstegn på el-cykler.

Forhjulsmotor

Med en forhjulsmotor vil du ofte have en følelse af, at motoren trækker dig. Det er fordi, motoren sidder foran og styres af en såkaldt rotationssensor, som starter motoren, når pedalerne begynder at køre. Men modsat centermotoren registrerer denne rotationssensor ikke, hvor hårdt du træder i pedalerne. Den kan derfor heller ikke justere hjælpen herefter, og du vil alt i alt opleve en køreoplevelse, som er mindre naturlig. Dette forstærkes også af, at der er en lille forsinkelse fra, at du træder, til at motoren starter – og vice versa når du stopper med at træde.

Der er også den ulempe ved forhjulsmotorer, at balancepunktet er ‘skævt’, og motorens vægt på forhjulet kan gøre cyklen lidt tungere at styre, ligesom der kan være større risiko for at skride på cyklen. Derfor er anbefalingen, at man vælger en cykel med et batteri placeret på bagagebæret, hvis man går efter en forhjulsmotor.

Fordelen ved en forhjulsmotor er, at den kræver mindre pedalkraft fra brugeren, og det er derfor lettere at nå tophastighed i forhold til andre motortyper. Derfor kan denne form for motor være et oplagt valg til dig, der af den ene eller anden grund ikke har så meget styrke i benene. Især ældre brugere kan drage fordel af en forhjulsmotor.

En forhjulsmotor er ikke det bedste valg til bakker eller kuperet terræn.

Baghjulsmotor

En motor placeret i cyklens baghjul giver ifølge mange en følelse af, at du får et skub bagfra.

Det er en mere naturlig oplevelse end forhjulsmotoren, da det i højere grad replikerer det, der sker på en almindelig cykel – nemlig at drivkraften kommer bagfra.

Baghjulsmotoren fungerer meget lig forhjulsmotoren på den måde, at den har en rotationssensor, som sender et signal til motoren om at starte, når den registrere, at du træder i pedalerne – ligesom forhjulsmotoren og modsat baghjulsmotoren registrerer den ikke, hvor hårdt du træder, blot at du træder.

Vælger du en baghjulsmotor, kommer tyngdepunktet meget naturligt til at ligge på baghjulet. Derfor kan det være en god idé at vælge en model, hvor batteriet er placeret i stellet eller foran på cyklen, da dette vil afbalancere cyklen bedre.

Alle cykler med baghjulsmotor har udvendige gear.

FAQ

Hvilken elcykel er bedst i test?

Den bedste elcykel i test er GoRunner C7 Urbanglide, da den er super-transportabel og samtidig har offroad-dæk, der gør den velegnet til flere slags terræn.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber en elcykel?

Vær især opmærksom på batteristørrelse, placering af motoren og hvilket terræn, den er bygget til at køre i.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×