TEST: Musemåtter til PC – 4 bedste (September 2024)

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En gaming-musemåtte kan give dig den ekstra præcision, der skal til for at præstere så godt som overhovedet muligt, uanset om du spiller Counter-Strike, League of Legends eller noget helt tredje.

Når det kommer til musemåtte, er der meget personlig præference involveret, men generelt vil de fleste gamere formentlig have gavn af en musemåtte, som er skridsikker, har en ensartet overflade og relativt meget plads til at føre musen rundt og foretage hurtige bevægelser med minimal friktion.

Professionelle gamere har som regel gode musemåtter, og uanset om du har en dyr laser-mus eller en billigere model, kan en gamer-musemåtte med en glat overflade til at bevæge musen gøre en kæmpe forskel fra en almindelig musemåtte.

Vi hjælper dig med at finde din. I vores købsguide er de vigtigste faktorer forklaret, og i sammenligningstabeller kan du sammenligne de forskellige modeller.

Fordele
  • pros-icon.svg Extended’-størrelse er stor nok til alle former for spil og arbejde
  • pros-icon.svg Flot indbygget LED-lys under overfladen

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Razer Goliathus Chroma Extended

Musemåtte kommer i fire størrelser, hvor ‘extended’ er den største – med denne Razer-musemåtte er det næsten umuligt at løbe tør for overflade-plads til musen. Det er en lang musemåtte.

Den er næsten en meter bred, og du kan således også have en stor del liggende under tastaturet. Den er lavet af blødt tekstil, som også yder støtte til håndleddene, og dermed kan man kalde den en ergonomisk musemåtte.

En blød model er et fantastisk valg til dig, der ønsker høj præcision i spil, eftersom stoffet skaber en vis friktion mod musen, som giver bedre kontrol.

Fordele
  • pros-icon.svg Meget holdbar musemåtte
  • pros-icon.svg Skridsikker musemåtte takket være særligt materiale
  • pros-icon.svg En af de største producenter af gaming-udstyr
  • pros-icon.svg Bedste budgetvenlige musemåtte

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge SteelSeries QcK Heavy Large:

Vi kan uden at overdrive sige, at Steelseries QcK er en sand klassiker og en musemåtte, der med over 10 millioner solgte enheder efterhånden har legende-status i gaming-verdenen. Dette er en super populær musemåtte til gaming.

Siden begyndelsen af årtusindskiftet har SteelSeries lavet gaming-udstyr, som er blevet brugt af professionelle og hobby-gamere verden over. Denne store musemåtte – QcK-måtten – er et af deres mest ikoniske produkter.

Og med god grund: Den kommer i et lækkert stof-materiale med en solid overflade, som bliver, hvor den skal, takket være den skridsikre gummibund af non-slip-materiale. Det særlige mikrovævede stof sikrer maksimal kontrol, uanset om du bruger din mus på høj eller lav følsomhed, og den usædvanligt glatte overflade kan konkurrere med den bedste hårde musemåtte.

Dette er ‘heavy’-modellen, der har fået tilføjet ekstra vægt, så den bliver solidt plantet på skrivebordet i kampens hede. 

Logitech G PowerPlay

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Kan oplade din mus trådløst, mens du spiller
  • pros-icon.svg Overfladen kan tilpasses dine præferencer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Logitech G PowerPlay:

Denne model fra Logitech er en helt særlig type musemåtte: Sæt den til din computer gennem USB-porten, og din mus vil ikke bare glide behageligt på den udskiftelige overflade – den vil også oplade samtidig. Hvis du køber én af de kompatible Logitech-muse vel og mærke.

Den store fordel her er selvfølgelig, at du kan undgå, at musen løber tør for strøm midt i et spil. Når du bruger Logitech G PowerPlay med en kompatibel mus, vil du aldrig bekymre dig om batteri. Du behøver ikke at gå tilbage til computeren efter en lang gaming-session, fordi du har glemt at sætte musen til opladning.

Musemåtten kommer med to udskiftelige overflader, så du både kan vælge mellem en hård og blød musemåtte. Dette er godt til dig, der f.eks. har forskellige præferencer, alt efter hvad du spiller.

Razer Firefly v2

bedste med hård flade

Fordele
  • pros-icon.svg Hård, jævn overflade er optimal til laser-mus
  • pros-icon.svg Nem at rengøre
  • pros-icon.svg Vandafvisende

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Razer Firefly v2

Når det kommer til gaming-musemåtter, findes der grundlæggende to typer – den hårde og den bløde. Her har du et eksempel på én hård model og alle de fordele, der følger med. Først og fremmest vil hårde gamer-musemåtter være bedst egnet til mus med laser, fordi disse er meget følsomme og kræver en helt ‘ren’ overflade at glide på.

Dernæst kan du med en hård musemåtte virkelig lave hurtige bevægelser, fordi der ikke er samme friktion, som du vil opleve med en musemåtte i stof.

Overfladen er lavet af tyndt, hårdt plastik, som er nemt at rengøre. Denne model kommer samtidig med en praktisk og smart ledningholder til dig, der bruger mus med ledning. Holderen er monteret i toppen af selve musemåtten, og her kan du fæstne din mus’ ledning, sådan så den ikke generer dig, når du gamer.

Musemåtten kommer også med Razers efterhånden velkendte ‘lysshow’ i form af LED-lys, der lyser op i forskellige farver under overfladen. 

Dette er ikke en lille musemåtte, men den er en smule mindre end de andre i artiklen.

Guide

Sådan vælger du den bedste gaming-musemåtte

En gaming-musemåtte kan være det, der afgør, om du taber eller vinder et spil. Det er klart, når mange spil i dag kræver reaktioner på et splitsekund – den hurtigste vinder.

Derfor er det klart en god idé at investere i en gamer-musemåtte, men gennem de seneste 20 år er markedet eksploderet. Før var der måske en håndfuld modeller at vælge imellem, men nu er der rigtig, rigtig mange forskellige musemåtter.

Derfor er det vigtigt at sætte sig godt ind i området, før man beslutter sig for at købe en ny gaming-musemåtte.

Vi prøver i denne købsguide at hjælpe dig på vej til gamer-musemåtten, der passer dig.

Materiale

Den klart vigtigste faktor, som er med til at afgøre, hvordan din gamer-musemåtte føles, og hvordan musen glider på den, er naturligvis materialet. Der findes hårde musemåtter og bløde musemåtter; musemåtter lavet med mikro-vævet stof og musemåtter lavet af hård plast.

De fleste gamere har deres præferencer baseret på, hvordan de bruger musen, men her er nogle tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at finde den bedste gamer-musemåtte.

Den bløde gamer-musemåtte

Bløde gaming-musemåtter, også kaldet stof-musemåtter, er lavet af vævet tekstil og har en blød overflade. Da de er lavet af tekstil, giver de også lidt ekstra støtte, som mange gamere oplever giver ekstra, behagelig støtte til håndleddet. Før i tiden var stort set alle musemåtter lavet af stof. I hvert fald de almindelige musemåtter til hverdagsbrug.

En anden fordel ved en blød model er, at den kan foldes, så den er nem at tage med rundt omkring.

Mange synes også, at denne musemåtte er bedst egnet til gaming, da den har det med at være lidt mere præcis. Det er fordi, stoffet giver en smule friktion, når du kører musen henover, hvilket giver bedre kontrol. Noget, der især er vigtigt, når du spiller skydespil som Fortnite, Overwatch, Call of Duty eller andet, hvor kontrol over sigtekornet og millimeter-præcise bevægelser er vigtigt.

En blød musemåtte afgiver også mindre støj, når du kører musen henover. Generelt vil de også forlænge levetiden på de gummidutter, der sidder under musen. Det er fordi, at den bløde overflade ikke slider dem på samme måde som en hård overflade gør.

Ulempen ved de bløde musemåtter er, at de er sværere at rengøre end en hård . Og som det er med alle typer af stofmaterialer, skal de holdes rene, da støv og andet skidt kan sætte sig fast.

Og selvom den ekstra friktion kan give bedre kontrol, betyder det også mindre hastighed. Så er du typen, der måske har godt styr præcisionen i forvejen, og i stedet har brug for en musemåtte, der lader dig foretage så hurtige bevægelser som muligt, skal du måske snarere kigge på en hård gamer-musemåtte.

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at vide, at bløde musemåtter ikke er super velegnet til laser-muse, da de små stof-fibrer og andre ting kan genere de meget følsomme sensorer. Den hårde musemåtte er derfor den bedste musemåtte til lasermus, mens bløde fungerer bedst med den optiske mus.

Den hårde gaming-musemåtte

Hårde gaming-musemåtter er lavet af glatte materialer – for eksempel plastik eller aluminium. De er klart det bedste valg, når du spiller spil, hvor det skal gå hurtigt. På grund af deres glatte overflade skal der ikke meget kraft til, før musen glider.

Som med alle andre hårde, glatte overflader, er de utroligt lette at rengøre: en våd klud kørt henover er typisk det eneste, der skal til, da de fleste gamer-musemåtter typisk har en vandafvisende overflade – også en fordel for dem, der har det med at få svedige håndflader under et vigtigt spil.

Og modsat de bløde musemåtter kan du med en hård musemåtte bruge både optisk mus og laser-mus.

Ulemperne ved den hårde gamer-musemåtte er, at de ikke kan foldes sammen og tages med på farten, og du vil også opleve en smule støj, når du kører musen henover. Det finder nogle ubehageligt, særligt hvis musens fødder er slidt ned, hvilket de med tiden vil blive, når du bruger hårdt materiale til din musemåtte.

Gamer-musemåtter, der er lavet af aluminium, er også utroligt kolde at røre ved, og det er en personlig sag, om man hader eller elsker dette.

Uden det bløde materiale til at støtte håndleddet kan den hårde gamer-musemåtte også blive ubehagelig at bruge, hvis du har gamet i længere tid ad gangen.

Størrelsen på gamer-musemåtter

Store musemåtter er blevet frygteligt populære.

Generelt set kommer gamer-musemåtter i fire størrelse: small, medium, large og extended. De fleste gamere foretrækker i dag størrelse large, fordi man her har masser af plads, og det fungerer generelt til alle former for spil og måder at spille på – du kan foretage store bevægelser, uden at musen pludselig ryger ud på bordet. Det er derfor, at en større musemåtte generelt er det, du vil se de fleste seriøse gamere bruge i dag.

Størrelsen på din gamer-musemåtte afhænger selvfølgelig af, hvor meget plads du har på bordet. Men det er også mere tekniske detaljer, der faktisk kan afgøre dit valg: nemlig hvor høj følsomhed, du generelt indstiller din mus til i spil.

Forklaringen på det er, at hvis du f.eks. spiller med høj følsomhed på din mus, vil markøren på skærmen rykker sig rigtig meget med musens bevægelser, selvom hvis de er meget små.

Og så behøver du jo ikke meget plads på musemåtten – den plads kan du med fordel spare på skrivebordet ved at købe en lille- eller mellemstørrelse måtte. Den vil passe på næsten alle skriveborde, og den er nem at have med på farten, hvis du har behov for det.

Omvendt kan den store musemåtte være gode til dig, der spiller med lav følsomhed og derfor skal bruge mere plads. Kæmpe musemåtter, som ofte går under betegnelsen ‘extended’, kan være op mod en meter brede og kan således strække sig ind under keyboardet og give støtte til dit håndled, som hviler ved tastaturet, når du gamer.

Tykkelsen

Det er kernen af musemåtten, der definerer tykkelsen. En tynd vil som regel være mellem 2 og 2,5 millimeter, en standard er mellem 3 og 3,5 millimeter og en tyk – eller ‘heavy’, som producenterne ofte kalder det – er 5 mm.

En tynd er mere fleksibel og kan nemmere forme sig efter skrivebordet – dette er ikke en god ting. For hvis dit skrivebord ikke er helt plant eller f.eks. har fordybninger hist og her, vil musemåtten forme sig efter dette og skabe en ustabil overflade. Ikke optimalt til gaming. De fungerer dog glimrende, hvis du har en plan overflade, og de desuden har materiale under sig, som sikrer, at de bliver, hvor de er.

I den anden ende har vi de tunge, som sikrer dig en plan overflade, uanset om dit skrivebord rent faktisk er helt plant. De bliver liggende, hvor de er, takket være deres vægt, og hvis de er lavet af stof, kan de også give god støtte til håndleddene.

Mange foretrækker standard-modellen, som er midt imellem – den er tung nok til at skabe en stabil flade, og den er som regel tung nok til at blive liggende på sin plads, mens du gamer.

FAQ

Hvilken musemåtte er bedst i test?

Razer Goliathus Chroma Extended er den bedste musemåtte i test grundet dens praktiske størrelse og bløde materiale, der giver høj præcision.

Skal jeg vælge en musemåtte i hårdt eller blødt materiale?

En musemåtte i blødt materiale er let at transportere, kan være behagelig for håndleddet og giver mere præcision. Hårdt materiale giver hurtigere bevægelser.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×