TEST: Cykelhjelm til børn – Anmeldelse af de 5 bedste

Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

RawLink Smart Jr 2
bedste billige cykelhjelm

RawLink Smart Jr

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Okay, så dit barn skal have ny cykelhjelm eller måske endda sin allerførste børnecykelhjelm. Og hvad er det lige, man alt skal være opmærksom på? For ja, der er mange cykelhjelme til børn at vælge imellem.

Vi har her samlet de fem bedste cykelhjelme til børn på markedet lige nu. Vi kigger blandt andet på justering, størrelse og materiale, så du med ro i sindet kan finde en god hjelm, der er den helt rette til dit barn.

Skulle du være i tvivl om, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skal ud og finde en børnecykelhjelm, har vi forneden sammensat en uundværlig og praktisk købsguide til dig, der samler alle de vigtigste og nødvendige informationer, du har behov for. I vores let overskuelige sammenligningstabel får du desuden et hurtigt overblik over de forskellige modeller lige her.

ABUS Smiley 2.0 Jr

bedste cykelhjelm i test

Fordele
 • pros-icon.svg 8 ventilationshuller
 • pros-icon.svg Indvendig polstring komfortable
 • pros-icon.svg Fås også i stor størrelse
 • pros-icon.svg Ekstra beskyttelse til nakke og tindinger
 • pros-icon.svg E-mærket og TÜV-godkendt

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge ABUS Smiley 2.0 Jr

Hvis du leder efter en cykelhjelm til de mindste, så er denne ABUS-cykelhjelm den rette for dig. Den er nemlig en del lettere end andre hjelme og derfor også mere behagelig for små hoveder! Den kan tilmed fås i tre forskellige størrelser, så du er sikker på at finde én, der passer dit barn. Den opfylder sikkerhedskravene til hjelme og er samtidig en forholdsvis billig cykelhjelm fremstillet i et væld af søde og sjove design.

Hagespændet er nemt at indstille. Der sidder tilmed en pude på undersiden af det, så det ikke napper huden, når først det er spændt. De bløde stropper er ikke kun behagelige, men også nemme at vedligeholde. Vi er desuden ret vilde med, at den er udstyret med et indbygget fluenet! På den måde undgår du, at fluer, bier og hvepse ødelægger jeres cykeltur. Og så sørger de 8 ventilationshuller for ekstra ventilation til barnets hoved.

RawLink Smart Jr

bedste billige cykelhjelm

RawLink Smart Jr
Fordele
 • pros-icon.svg Opfylder CE EN 1078-standarden
 • pros-icon.svg Størrelse nem at justere
 • pros-icon.svg Integreret baglygte med LED-lys
 • pros-icon.svg Meget god pris

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge RawLink Smart Jr

Nogle gange er det de billigste cykelhjelme, der har x-faktoren! Med denne hjelm bliver dit barn ekstra synligt i trafikken! Cykelhjelmen fås nemlig med en baglygte med LED-lys på nakkespændet. Baglygten er naturligvis et supplement til de øvrige lovpligtige cykellygter på cyklen, men så er du også sikker på, at dit barn bliver set! Og det er helt sikkert noget, vi forældre er glade for.

Takket være de regulerbare spænder bagpå og også i siderne, er det dejlig nemt at justere den, så det bliver en god pasform til dit barn. Den findes kun i én enkelt størrelse, men den kan indstilles til at passe til et hovedomfang på 46-52 cm, så den kan bruges et stykke tid, mens dit barn stadig vokser.

Bell Spark MIPS Jr

bedste premium cykelhjelm

Fordele
 • pros-icon.svg Fremstilling i polycarbonat
 • pros-icon.svg Slagfast
 • pros-icon.svg 13 ventilationshuller
 • pros-icon.svg Nem at justere

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Bell Spark MIPS Jr

Bell Spark MIPS Jr er fremstillet af særligt stærkt polycarbonat. Det er nemlig slagfast og derfor ideelt til fremstilling af cykelhjelme. Denne hjelm er desuden udstyret med hele 13 ventilationshuller, der sørger for god ventilation og behagelig afkøling under cykelturen og på varme dage. Takket være Bell Spark MIPS Jr’s Ergo Fit™-system er hjelmen dejlig nem at justere. Under hagen lukkes den med praktiske klikspænder.

Derudover kan den justeres på begge sider og i nakken, så den sidder perfekt på dit barns hoved. Hjelmen går dog ret langt ned foran, hvilket kan være upraktisk, hvis barnet har briller på. Det passer til et hovedomfang på 54-61 cm, så det egner sig mere til større børn.

Bell Lil Ripper Jr

bedste hjelm i sjov farve og design

Fordele
 • pros-icon.svg Polstring kan tages ud og vaskes
 • pros-icon.svg Sidder godt fast
 • pros-icon.svg Let cykelhjelm
 • pros-icon.svg 10 ventilationshuller
 • pros-icon.svg Fremstilling i polycarbonat

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Bell Lil Ripper Jr

Bell er kendt for at være et særlig pålideligt mærke og er den perfekte cykelhjelm til barnet, der gerne vil have et sejt udtryk. Og Bell Lil Ripper Jr-cykelhjelmen er en sej hjelm, der trods sin behageligt lette vægt er fremstillet i stærkt og slagfast polycarbonat! Den findes i mange forskellige farver og med eller uden mønstre, som dit barn bare vil elske!

De 10 ventilationshuller holder dit barns hoved afkølet under hele cykelturen. Du vil være glad for at kunne justere hjelmens skal såvel som alle stropper. Med dets Action Fit™-system kan du desuden hurtigt justere cykelhjelmen i nakken. Under hagen lukkes den med et praktisk og behageligt klikspænde, der ikke tager fat i huden.

Nutcase Little Nutty MIPS

bedste sikre hjelm med MIPS-teknologi

Fordele
 • pros-icon.svg MIPS-teknologi
 • pros-icon.svg God kvalitet
 • pros-icon.svg 11 ventilationshuller
 • pros-icon.svg Flot design
 • pros-icon.svg Magnetlukning, der ikke napper

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Nutcase Little Nutty MIPS

Ønsker du en cykelhjelm, der yder særlig høj beskyttelse, er Nutcase Little Nutty MIPS et godt valg for dig og dit barn. Den er godt nok den tungeste hjelm i test, men til gengæld er den udstyret med MIPS-teknologi, der tager højde for, hvordan dit barns hoved kan ramme jorden, hvis det skulle styrte på cyklen, og derfor giver hjelmen ekstra god beskyttelse. Hjelmen har hele 11 ventilationshuller, så dit barn aldrig får det for varmt, når det har hjelmen på.

Til forskel fra andre hjelme har denne en magnetlukning under hagen, der ikke napper huden, og et drejespænde i nakken til justering. Det er altså en virkelig sikker og beskyttende hjelm i høj kvalitet. Og se lige det virkelig fede retrodesign! Vi er sikre på, at børn vil glæde sig til at få den på, når den er så sej.

Guide

Sådan vælger du den bedste cykelhjelm til dit barn

Når det kommer til vores børns sikkerhed i trafikken, er det for os forældre særligt vigtigt at finde en pålidelig og i særdeleshed sikker cykelhjelm til vores børn. Det er lige meget, om ungerne sidder bagpå cyklen, eller om de cykler på deres helt egen cykel med eller uden støttehjul, hjelme skal bare beskytte hovedet og leve op til nogle helt bestemte sikkerhedskrav.

Vi guider dig igennem, så du er sikker på, dit barn får optimal beskyttelse, når du skal ud og finde den bedste cykelhjelm til børn.

Hvilken type hjelm du bør vælge

Det er vigtigt at understrege, at du naturligvis bør vælge den rette hjelm til det rette formål. Skal dit barn ride på en hest, er det vigtigt at anskaffe en ridehjelm og ikke en cykelhjelm. Der er også forskel på skaterhjelme og cykelhjelme, idet en skaterhjelm som regel er en anelse tungere og ikke har helt så mange ventilationshuller som en cykelhjelm. Vi koncentrerer os i denne købsguide om cykelhjelme.

Hvorfor skal man have cykelhjelm på?

De fleste forældre kender nok “kampen om cykelhjelmen”! Nogle gange vil dit barn bare ikke have den på, og kan man så ikke lige gøre en undtagelse for at få fred. Svaret er helt klart nej! Alle relevante kilder påpeger, hvor vigtigt det er med en cykelhjelm. Og det gælder faktisk både børn og voksne.

Ved brug af cykelhjelm kan risikoen for hovedskader ved styrt og uheld reduceret med op til 60 %. Hovedskader kan være langvarige og i værste tilfælde vare hele livet, så det er bestemt vigtigt med hjelm og absolut kampen værd. Hvordan du får dit barn til at bruge den, kan du læse mere om længere nede.

Find den rigtige størrelse

Når dit barn skal til at have hjelm på, bør du som det allerførste måle dit barns hoved. Tag simpelthen et målebånd og mål hovedet, så det følger hovedet hele vejen rundt og omkring 2 cm fra øjenbrynene hen over panden. Vær opmærksom på ikke lade målebåndet glide for langt ned i nakken, da du ellers risikerer, at hjelmen bliver for stor.

Hvis du ikke har et målebånd, kan du sagtens tage en snor. Så måler du bare snorens længde med en lineal eller tommestok.

Sikkerhed

Alle cykelhjelme er naturligvis produceret til at yde beskyttelse til hovedet. Og uanset om du vælger en traditionel cykelhjelm eller en moderne cykelhjelm i et farvestrålende og cool design eller sporty look, så er det jo sikkerheden, der er i højsædet, når vi køber hjelme til vores børn. Men hvordan kan du vide, hvilke af de mange hjelme lever op til sikkerhedskravene?

CE-mærkning

Heldigvis må hjelme til cykler kun sælges, hvis de er CE-mærket. De skal leve op til en masse sikkerhedskrav, og det ved du, at den gør, hvis den er mærket EN 1078, hvilket viser, at den lever op til de europæiske sikkerhedsstandarder.

Ekstra funktioner

Sikkerheden er ikke kun forbundet med selve hjelmen, men også det at være synlig i trafikken. Derfor er det særlig smart, at nogle hjelme er udstyret med reflekser og LED-lys. På den måde er du sikker på, at dit barn også er synlig, når det er mørkt.

Det er dog vigtigt at understrege, at eventuelle lys og reflekser på hjelmen ikke erstatter cykellygter!

Cykler du meget om dagen og i solen, kunne du overveje at få en børnecykelhjelm med aftagelig skygge, der beskytter dit barn mod at få sol i øjnene.

MIPS-teknologi

MIPS-teknologi er en forholdsvis ny teknologi udviklet i Sverige, der tager højde for, hvordan man støder hovedet ved eventuelle styrt. Idéen er, at MIPS-teknologien beskytter mod hårdt slag og efterfølgende hjernerystelse og altså samlet set giver en bedre beskyttelse. Er cykelhjelmen en nyere model, er der chancer for, den er udstyret med denne teknologi, men du kan altid tjekke specifikationerne.

Udskiftning efter styrt

Skulle dit barn en dag falde, så hjelmen får et stød, bør cykelhjelmen ikke længere tages i brug. Nogle gange kan man se, hjelmen har taget skade, men også selv om der ikke er tegn på skade kan selve konstruktionen indeni være ødelagt, og du bør derfor anskaffe dig en ny og smide den gamle ud.

Køb derfor heller ikke cykelhjelmen brugt, da du så ikke ved, i hvor god stand den er.

Materialer

Uanset type cykelhjelm, er det uden tvivl vigtigt at vide noget om de materialer, der bliver brugt til fremstillingen. De forskellige cykelhjelme bliver nemlig ikke alle fremstillet af det samme materiale. Derfor kigger vi forneden på de mest brugte materialer, når det drejer sig om en cykelhjelm til børn.

Polycarbonat

Polycarbonat (kan også forkortes til PC) er et særlig stærkt og slagfast plastmateriale. Det bruges ikke kun til cykelhjelme, men også til lyspaneler, afdækningskærme, CD’er og DVD’er for bare at nævne nogle få anvendelser.

Det får nemt ridser, og derfor får det som regel en slags belægning eller coating, når det anvendes til brillestel eller bildele, hvor det er vigtigt, at det modstår skrammer.

EPS-plast

Et andet materiale er EPS-plast (ekspanderet plast) kaldes også blandt andet Styropor eller Flamingo, som er handelsnavne. Det har støddæmpende og isolerende egenskaber og egner sig derfor godt til fremstillingen af cykelhjelme.

ABS-plast

Cykelhjelmen kan også være lavet af ABS-plast. ABS-plast er en hård og stiv plasttype, der er anvendes til hårde hvidevarer, udstyr til biler, computere og sågar LEGO-klodser. Det er værd at vide, at det som plast nedbrydes af sollys og derfor er mindre vejrbestandigt end andre plasttyper.

Sådan indstiller du cykelhjelme til børn korrekt

Selv de bedste cykelhjelme til børn beskytter ikke, hvis du ikke sørger for at tilpasse hjelmen, så den sidder helt rigtigt. Du bør altid justere hjelmens størrelse ved første brug og eventuelt også tilpasse hjelmen efterfølgende, så den altid sidder korrekt samtidig med, at den sidder behageligt selvfølgelig.

Justering af hjelmen

For at justere bør du placere hjelmen på dit barns hoved. En cykelhjelm til børn (og også til voksne) sidder korrekt, når den sidder i vandret stilling på dit barns hoved.

Hjelmens forkant bør være omkring 2 cm fra øjenbrynene. Panden skal altså være dækket af hjelmen. De bløde puder indvendigt sørger her for at beskytte dit barn mod ubehag.

Justering af stropperne

Du kan derefter justere stropperne i siderne, så du er sikker på, den ikke ryger af. Det vil altså sige, at de bør strammes ret meget, indtil hjelmen sidder helt fast – selvfølgelig uden at det gør ondt eller føles ubehageligt. Du ved den sidder godt til, når cykelhjelmen sidder fast på hovedet. Bliver den ved med at glide bagover, eller kan den rykkes fra side til side, er den for løs!

Når den er spændt, skal der kun være plads til to fingre mellem remmen og hagen. Desuden skal spænderne i siden være lige under ørerne.

Du kan også tjekke, om hjelmen sidder rigtigt, ved at bevæge den en smule frem og tilbage. Rynker huden i panden en anelse, når du gør det, har du spændt den rigtigt.

Ofte kan cykelhjelmen også tilpasses indeni, så du på den måde kan justere størrelsen, så den sidder godt til på dit barns hoved. Nogle hjelme har også spænder i nakken, som du kan tilpasse yderligere, hvis nødvendigt.

Få dit barn til at bruge cykelhjelm

Børn gør som man gør, og ikke som man siger. Så brug selv cykelhjelm! Hvis du ikke selv bruger en hjelm kan det være svært for barnet at forstå vigtigheden af det – uanset om du siger, at der er forskel på børn og voksne.

Forklar, hvorfor man skal have cykelhjelm på. Alle børn ved, hvordan det er at falde og slå sig, så det giver god mening, at man skal beskytte sig ekstra, når man sidder højt på sin cykel og er blandt andre trafikanter.

Sidst, men ikke mindst, er det altid en god idé at involvere barnet i valget. Der findes så mange fine og sjove cykelhjelme. Du bestemmer naturligvis hvilket mærke, så du har styr på sikkerheden, men du kan overlade det til dit barn at vælge farven og mønstret, så det får en fornemmelse af at være involveret.

Glæder dit barn sig over en sej cykelhjelm, bliver det meget nemmere at få det til at tage den på!

FAQ

Hvilken cykelhjelm til børn er bedst i test?

Den bedste cykelhjelm til børn i test er med rutsjebane i test er ABUS Smiley 2.0 Jr, da du får en god, solid og behagelig hjelm med maksimal beskyttelse i nakke og tindinger til en overkommelig pris. I vores test af cykelhjelm til børn giver det tilsammen en virkelig god cykelhjelm, som beskytter hovedet optimalt. Og en sådan cykelhjelm kan kun give glade børn og forældre.

Hvordan skal en cykelhjelm til børn sidde?

En cykelhjelm skal altid sidde vandret på barnets hoved, så kanten foran er i en afstand på ca. 2 cm fra øjenbrynene. Vipper den bagover, sidder den ikke fast nok og skal justeres, til den sidder godt til. De bedste cykelhjelme er udstyret med stropper, remme og spænder, så du kan justere hjelmen, så den giver den optimale beskyttelse.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×