Hvilken cykelhjelm bør du vælge?
Cykelhjelme har forskellige egenskaber og nogle er bedre til bykørsel, hvor andre er bedre til terrænkørsel. Det afhænger naturligvis af dit behov med cykelhjelmen, så vi giver dig her de vigtigste funktioner og egenskaber som du skal være opmærksom på inden du køber din nye cykelhjelm.
Sikkerhedsgodkendelse
Det første og allervigtigste er, at cykelhjelmen har en europæisk godkendelse, som kaldes en CE EN 1078 godkendelse. Alle cykelhjelme i vores test er EU godkendt, da det er en af de vigtigste godkendelser og din sikring på, at cykelhjelmen er sikker.
Indbygget LED-lygte
Den nyeste trend indenfor cykelhjelme er hjelme med LED-lys siddende bagpå. Dette er med til at gøre dig mere synlig for bilister og andre forbipasserende om natten og i de mørke vintermåneder.
Korrekt størrelse
Cykelhjelmens størrelse er utrolig vigtig, da den skal sidde til for at den kan beskytte dig optimalt. Cykelhjelmens størrelser fås i mål med et omfang på 5 centimeter. Det vil sige at en hjelm eksempelvis kan fås i størrelsen 52-57 centimeter, så der er plads til at den kan justeres Vælg gerne en størrelse, hvor din hovedomkreds målt i centimeter ligger midt i den størrelse cykelhjelmen er i for at være sikker på, at den passer til dit hovede. Alle cykelhjelme kan justeres og tilpasses, så det gør ikke noget den er en smule for stor. Så længe omkredsen på dit hovede passer til den angivne størrelse på cykelhjelmen.
Vælg en cykelhjelm med MIPS-teknologi
Det er en god idé at købe en hjelm, der er fremstillet med MIPS-teknologien. Denne teknologi gør, at ved rotattionsstyrt, hvor du eksempelvis falder ud over styret, vil MIPS-teknologien sørge for at fordele energien i nedslaget, når din hjelm rammer jorden. Dette er nemlig med til at mindske risikoen for hjernerystelse.
Du kan læse mere om MIPS-teknologien i nedenstående afsnit.
Sådan virker MIPS-teknologien
MIPS er en forkortelse for Multi-Directional Impact System, og er en teknologi, der er udviklet specielt til cykelhjelme, for at gøre dem endnu mere sikre ved styrt. Teknologien blev opfundet i 2016 af svenskere og er siden da blevet en udbredt teknologi, som mange producenter af cykelhjelme benytter sig af. MIPS-teknologien koster cirka 200 kroner ekstra, men er en utrolig god investering for at øge sin egen sikkerhed under cykling.
Teknologien er inspireret af kraniet og hjernen samt den automatiske sikkerhed vores krop udfører. Inde i vores kranie ligger hjernen og flyder rundt i en væske, der er der netop for at beskytte hjernen, hvis det skulle hænde at kraniet får stød udefra. Denne virker som en slags støddæmper, som absorberer udefrakommende stød eller slag, og netop denne egenskab har MIPS-teknologien taget inspiration fra.
En hjelm med MIPS installeret har både en indre og en ydre skal. Den ydre skal fungerer som den klassiske cykelhjelm, der er designet til at beskytte dit hovede når du styrter. Den er blot med til at sikre mod kraniebrud ved et hårdt møde med asfalten. Med MIPS-teknologien bliver sikkerheden øget ved en beskyttelse mod kraftige rotationer eller rystelser, som delvist bliver absorberet inde i selve hjernen, som dermed er med til at beskytte din hjerne bedre, hvis du uheldigvis skulle styrte. Kraften på slaget bliver nemlig nedsat markant og er derfor med til at forebygge svære hjerneskader, hvis du skulle komme ud for et voldsomt trafikuheld.
Derfor bør du bruge cykelhjelm
Lige siden vi var børn er vi blevet husket på at vi skal have cykelhjelm på, når vi cykler, men mange benytter ikke cykelhjelmen. Der er rigtig mange gode grunde til at huske cykelhjelmen, da det kan have livsfarlige konsekvenser, at lade den ligge derhjemme. En del cyklister kommer desværre ud for skader en gang imellem, da man ikke altid selv er herre over sin cykeltur og et styrt med hovedet kan have fatale konsekvenser. Hovedet er yderst skrøbeligt og der skal ikke et særligt hårdt stød til før det har alvorlige konsekvenser.
Dog er mange danskere blevet bedre til at køre med cykelhjelm, især eftersom der er kommet et alternativ til hjelmen, nemlig med Hövdings populære halskraver med airbag i.