Dampovn Test: 5 bedste dampovne

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Beko BBIM13300XD 2
bedste billige

Beko BBIM13300XD

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Med en dampovn skal du ikke bekymre dig om mad, der tørrer ud. Dampfunktionen sikrer, at maden holder sig saftig og samtidig bibeholder sin tekstur. Med en dampovn kan du tilberede mad på en helt ny måde, og en konventionel ovn vil kun høre fortiden til.
Professionelle kokke har brug dem i årevis og nu er de ved at vinde indpas hos forbrugerne.

Der findes efterhånden mange modeller på markedet og hvilken er egentlig bedst til dit behov?

Vi har samlet de fem bedste dampovne i en dampovn test, hvor vi guider dig til at vælge den dampovn, der passer bedst til dig og dit behov. I vores sammenligningsmodel kan du nemt få overblik over modellerne og i vores købsguide kan du blive meget klogere på alt det du skal vide inden køb.

AEG BFP6200M

Bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Stort ovnrum
 • pros-icon.svg Let at rengøre
 • pros-icon.svg Stegetermometer med automatisk sluk
 • pros-icon.svg Brugervenlig

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge AEG BFP6200M

Den multifunktionelle dampovn fra AEG er et godt valg til alle, der skal ud og investere i en dampovn. Ovnen har en kapacitet på hele 71 liter, hvilket betyder, at du sagtens kan investere gæster over til en masse lækker mad.

Modellen fra AEG sikrer, at maden bliver tilberedt til perfektion ved hjælp af et indbygget stegetermometer. Termometeret måler den indre temperatur, og slukker automatisk, når den ønskede temperatur er nået. Ovnen kommer også med forslag til temperaturer alt efter, hvad der skal tilberedes.

Her får du en ovn med damp og pyrolyse. Ovnen er nemlig selvrensende og har tre pyrolytiske rengøringsprogrammer, som sikrer, at fedt og snavs bliver til støv, så du blot kan tørre det væk med en klud.

Det er en brugervenlig dampovn, som kan betjenes af alle uanset om man har givet sig i kast med damp før. Prismæssigt befinder denne ovn sig i midten og er et sikkert og kvalitetsbevidst valg.

Beko BBIM13300XD

bedste billige

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Budgetvenlig pris
 • pros-icon.svg Stort ovnrum
 • pros-icon.svg Energivenlig

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Beko BBIM13300XD

Dampovnen fra Beko får gode anmeldelser blandt forbrugerne. Det er der ikke noget at sige til. Med denne ovn får du otte madlavningsprogrammer, selvrensningsprogram og så til en pris, der er svær for de andre at konkurrere med.

Ovnen er udviklet i rustfrit stål, og du får en rummelig ovn med en kapacitet på 72 liter.

Det betyder, at der er plads til de helt store og tunge ovnfaste fade, hvilket producenten også har tænkt over.

Ovnlågen er nemlig udviklet til at kunne klare en belastning på 22,5 kg. Så du kan sagtens sætte det brandvarme fad på lægen mens du får ordentlig fat.

Du får en multifunktionel ovn med en god dampfunktion, som kan opfylde de flestes behov. Den er nem at betjene og har et stilrent design. Denne ovn er det prisbevidste valg, hvor du samtidig får god kvalitet for pengene.

Bosch Serie 8 CSG856RC7

bedste premium

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Indbygget stegetermometer
 • pros-icon.svg Smart rengøringssystem
 • pros-icon.svg Assist-funktion
 • pros-icon.svg Intuitiv at bruge
 • pros-icon.svg Mulighed for WIFI-tilslutning

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Bosch Serie 8 CSG856RC7

Hvis du er på jagt efter en dampovn, som kan opfylde alle dine behov, så er denne type ovn fra Bosch uden tvivl det bedste valg. Det her er ikke en almindelig ovn. Her får du en ovn, som kan det hele, og som samtidig ser flot ud i køkkenet.

Dampovnen fra Bosch har en 100 pct. dampfunktion og sous vide-funktion, som gør det nærmest umuligt at ødelægge maden. Du får en professionel ovn, der sørger for, at du får mørt kød og sprøde grøntsager hver gang.

Den sørger for en præcis temperatur med det indbyggede stegetermometer, og ved hjælp af en Assist-funktion, vælger du blot, hvilken type mad, der skal tilberedes. Så kan du roligt læne dig tilbage mens ovnen tilbereder maden til perfektion.

Det er også værd at nævne, at du med Bosch Serie 8 CSG856RC7 kan tilkoble din telefon via WIFI og på den måde holde øje med madlavning og styre temperatur. Du får altså ikke en mere brugervenlig ovn.

Asko OCS8664A

bedste kombiovn

Fordele
 • pros-icon.svg Mange funktioner og indstillinger
 • pros-icon.svg Største ovnrum
 • pros-icon.svg Brugervenlig
 • pros-icon.svg Programmeret termometer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Asko OCS8664A

Denne indbygningsovn med damp fra Asko giver dig mulighed for at kombinere damp med eksempelvis varmluft. Ovnen har mange funktioner og kan både fungere som almindelig ovn og dampovn med sous vide-funktion.

Faktisk har denne kombinationsovn hele 160 automatiske programmer, der hjælper med at tilberede maden.

Med et programmerbart termometer sikres korrekt temperatur på maden hver gang i modsætning tilberedning med konventionel varme.

Desuden har denne dampovn teleskopudtræk, som betyder, at det er nemt at sætte maden ind i ovnen og tage det ud igen.

Med dampovnen fra Asko får du en ovn, der kan tilberede maden på bedste vis, og du har mulighed for at lege med en masse forskellige funktioner, som bevæger sig ud over funktionerne ved almindelige ovne.

Siemens HR676GIS1S

Bedste med indbygget stegetermometer

Fordele
 • pros-icon.svg Indbygget stegetermometer
 • pros-icon.svg Godt udvalg af automatiske programmer
 • pros-icon.svg Godt rensesystem
 • pros-icon.svg Jævn varmefordeling
 • pros-icon.svg Hurtig opvarmning

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Siemens HR676GIS1S

Med denne dampovn fra Siemens får du hele pakken til en overkommelig pris. Den får gode anmeldelser blandt forbrugerne, og det er svært at komme rundt om alle fordelene i denne guide. Det er en indbygningsovn med stor kapacitet, pyrolyserens og indbygget stegetermometer.

Du får mange alsidige funktioner, som giver dig rig mulighed for at prøve mange forskellige tilberedningsmetoder. Du har mulighed for at bruge dampfunktionen alene, eller du kan kombinere damp med nogle af de mange andre funktioner.

Dampovnen varmer lynhurtigt op, hvilket også gør den ideel, når madlavningen skal gå lidt tjept. Også rengøring af ovnen er klaret på et øjeblik, og du skal blot trykke på en knap, og så klarer ovnens indbyggede renseprogram resten.

En sidste ting, der er værd at nævne er, at du med denne ovn sikrer jævn varme på alle ovnens fire niveauer. Uanset om du anvender alle fire niveauer på én gang kan du være sikker på et perfekt resultat.

Guide

Sådan vælger du den bedste dampovn

En dampovn sikrer kvalitetsfuld madlavning hver gang. En ovn med dampfunktion sørger for at holde maden saftig og lækker hver gang og samtidig sikres det, at madens farve og tekstur bevares. Du får altså bare en bedre resultat ved brug af damp som tilberedningsmetode sammenlignet med konventionel opvarmning.

Det skyldes, at der tilberedes ved meget lavere temperaturer, hvilket giver en mere nænsom tilberedning. Det er hverken mere besværligt eller mere tidskrævende at bruge en ovn med damp, men du kan være sikker på at familie og venner vil tro, at der er lagt mange kræfter i madlavningen.

Der er et utal af forskellige dampovne på markedet, og de kan tilbyde noget forskelligt. Derfor kan det være svært at vælge den helt rigtige, og der er nogle områder, man bør tage stilling til i beslutningsprocessen.

Type af dampovn

Der findes tre forskellige typer af dampovne. Der er dem, som udelukkende fungerer som dampovn, og som ikke har almindelige funktioner som varmluft og over- og undervarme. Det er måske ikke det mest oplagte valg til den gennemsnitlige amatørkok, da det nok vil betyde, at man skal have to ovne installeret i hjemmet.

Den anden type dampovn er kombinationsovnen, hvor du både har mulighed for at anvende almindelige ovnfunktioner og en dampfunktion. Du kan både vælge at bruge udelukkende damp til at tilberede din mad, men du kan også vælge at kombinere eksempelvis varmluft og damp.

Sidst kan du få fat i en ovn med supplerende dampfunktion. Det betyder, at du ikke kan sætte ovnen på 100 pct. damp, men du kan i stedet vælge at bruge det som supplement til ovnens andre funktioner.

Bevæger du dig inden for denne type dampovn kan der være nogle penge at spare i forhold til, hvis man vælger en ovn, der kan tilbyde 100 pct. dampfunktion.

Renseprogrammet

Det er forskelligt, hvordan renseprogrammet fungerer, og det er værd at tage med i dine overvejelser omkring valg af dampovn.

Heldigvis har de fleste nye ovne en rensefunktion, så du behøver ikke at finde knofedtet frem. De mest almindelige renseprogrammer er pyrolyse og katalytisk selvrens.

Pyrolysefunktion

Pyrolyseovne er designet til at kunne klare meget høje temperaturer, da ovnen varmes op til omtrent 500 °C under renseprogrammet. Pyrolyseprogrammet brænder fedt og madrester af, som du efterfølgende kan tørre af med en fugtig klud.

Det tager cirka tre timer at køre renseprogrammet, så man skal være opmærksom på, at det koster noget energi.

Katalyse selvrens

Ovne med katalyse er beklædt med nogle særlige fedtafvisende paneler, hvor fedt brændes af ved blot 200 °C. Her skal man sætte minimum en time af til rensefunktionen, og så kan man efterfølgende tørre ovnen af med en klud.

Ved katalyse selvrens skal man dog være opmærksom på, at mad- og fedtrester kan sidde gemt bag paneler samt omkring ovnviften. Derfor skal man nok påregne lidt ekstra manuel rengøring i ny og næ.

Damprengøring

Man kan også få ovn med en damprengøringsfunktion. Det er som sådan ikke en selvrensningsfunktion, men det kan alligevel være med til at lette rengøringen. Man placerer en bakke med vand i ovnen og tænder for damprengøringen. Her vil vandet blive varmet op og fordampe, hvilket løsner fedtrester i ovnen. Det gør det således lettere at fjerne fedt og snavs efterfølgende.

Det er dog nødvendigt at bruge lidt ekstra tid på den manuelle del sammenlignet med de to selvrensningsprogrammer.

Ved brug af damprengøring sparer man både på energiforbruget og tiden. Damprengøring kræver væsentlig mindre energi end både pyrolyse og katalyse, da det kun skal køre en halv time ved lavere temperaturer.

Automatiserede funktioner

Dampovne fås med et hav af forskellige funktioner, og man kan hurtigt komme i tvivl om, hvad der er vigtigt at have, og hvad man måske godt kan undvære.

Temperaturstyring

Dampovne hjælper med at holde maden saftig og fuld af smag. Det kræver dog alligevel, at man indstiller temperaturen korrekt og holder øje med tilberedningen.

Flere ovne har indbygget stegetermometer, der kan give besked, når brødet er færdigbagt eller når kødet har nået den ønskede kernetemperatur. Det er i hvert fald en opgradering fra et standard stegetermometer, og du er sikker på at få et perfekt resultat hver gang.

Derudover er nogle dampovne også udviklet til at kunne parres med din smartphone. Det kan være effektivt, hvis man har andre ting at ordne samtidig med, at maden tilberedes i ovnen. Du kan styre ovnens funktioner ved få klik på din telefon – også når du bevæger dig uden for hjemmet.

Ovnfunktioner

Det er muligt at få en masse funktioner inkluderet i din dampovn. Vælger du en kombinationsovn er mulighederne mange, men det er ikke alle kombinationsovne, der indeholder de samme funktioner. Derfor bør du overveje, hvilke funktioner der er vigtige for dig.

Sous vide er blandt andet en funktion, der går igen blandt de dyrere modeller. Det kan være, at du allerede har en sous vide og derfor ikke har brug for det, som en indbygget funktion i din ovn. Sous vide som tilberedningsmetode er mere tidskrævende end for eksempel damp, men du får en virkelig lækkert resultat.

Nogle af de multifunktionelle dampovne har desuden en række automatiske funktioner, hvor du blot skal vælge, hvilke type mad, du ønsker tilberedt. Så sørger ovnen for at tilpasse indstillingerne til den valgte madtype. Du behøver faktisk slet ikke at finde opskrifterne frem igen.

Hvis du godt kan lide at eksperimentere lidt eller har helt styr på, hvordan du ønsker din mad tilberedt, kan det dog måske føles en smule overfladisk med en masse automatiske programmer.

Hvis du ønsker at have mange muligheder for din madlavning, kan det være en ide at kigge efter en kombinationsovn med mange specialfunktioner. Det vil naturligvis kræve lidt tid, hvis man skal sætte sig ind i de forskellige funktioner, men hvis du er en madelsker, vil det helt sikkert være det værd.

Brugervenlighed

Det er alligevel blevet nævnt nogle gange nu: Med en dampovn har du mulighed for et hav af kombinationsmuligheder og automatiserede programmer. Det kan måske hurtigt blive uoverskueligt at navigere i. Skal det være nemt at bruge dampovnen, og er dit behov blot at have nogle få funktioner at vælge imellem, kan det være en fordel i forhold til brugervenligheden.

Desuden er det forskelligt, hvordan ovnen betjenes. Nogle gør brug af drejeknapper og andre af et touch display. Nogle kombinerer endda de to. Det kan være vanskeligere at anvende drejeknapper, hvis ovnen har mange funktioner. Her vil en skærm formentlig være at foretrække.

Hvis du har planer om at bruge din dampovn en del er det i hvert fald værd at tænke over, hvad du synes om den pågældende ovns styresystem og brugervenlighed. Hvis man synes, at ovnen er besværlig at bruge, vil man nok alligevel aldrig få brugt alle de gode funktioner, hvilket vil være ærgerligt.

Ovnens størrelse

Ovnrummets størrelse varierer, og her bør du overveje dit behov. Med ovnrum på omtrent 70 liter har du en stor ovn, der kan rumme mad til hele familien. Det vil også være en fordel, når du inviterer gæster forbi. Det kræver naturligvis at man har plads til den størrelse, da det også betyder nogle større mål. Til en mindre familie vil en kapacitet på 40-50 liter formentlig være passende.

FAQ

Hvilken dampovn er bedst i test?

Den bedste dampovn i test er AEG BFP6200M. Den udmærker sig især ved det store ovnrum, smarte stegetermometer og lette rengøring. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de andre modeller.

Hvorfor vælge en dampovn?

Du bør vælge en dampovn, hvis du ønsker at tage dine madlavning til et nyt niveau. Med denne type af ovn kan du være sikker på at få de bedste resultater gang på gang. En af de helt store fordele er, at du holder på maden saft og kraft. Vanddampen sikrer sprødheden udenpå og saftigheden indeni, og det kan man vist aldrig gå helt galt i byen med.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×