Sådan vælger du den bedste dampovn
En dampovn sikrer kvalitetsfuld madlavning hver gang. En ovn med dampfunktion sørger for at holde maden saftig og lækker hver gang og samtidig sikres det, at madens farve og tekstur bevares. Du får altså bare en bedre resultat ved brug af damp som tilberedningsmetode sammenlignet med konventionel opvarmning.
Det skyldes, at der tilberedes ved meget lavere temperaturer, hvilket giver en mere nænsom tilberedning. Det er hverken mere besværligt eller mere tidskrævende at bruge en ovn med damp, men du kan være sikker på at familie og venner vil tro, at der er lagt mange kræfter i madlavningen.
Der er et utal af forskellige dampovne på markedet, og de kan tilbyde noget forskelligt. Derfor kan det være svært at vælge den helt rigtige, og der er nogle områder, man bør tage stilling til i beslutningsprocessen.
Type af dampovn
Der findes tre forskellige typer af dampovne. Der er dem, som udelukkende fungerer som dampovn, og som ikke har almindelige funktioner som varmluft og over- og undervarme. Det er måske ikke det mest oplagte valg til den gennemsnitlige amatørkok, da det vil betyde, at man skal have to ovne installeret i hjemmet.
Den anden type dampovn er kombinationsovnen, hvor du både har mulighed for at anvende almindelige ovnfunktioner og en dampfunktion. Du kan både vælge at bruge udelukkende damp til at tilberede din mad, men du kan også vælge at kombinere eksempelvis varmluft og damp. Det kan fx være minovne eller indbyggede ovne.
Sidst kan du få fat i en ovn med supplerende dampfunktion. Det betyder, at du ikke kan sætte ovnen på 100 pct. damp, men du kan i stedet vælge at bruge det som supplement til ovnens andre funktioner.
Bevæger du dig inden for denne type dampovn kan der være nogle penge at spare i forhold til, hvis man vælger en ovn, der kan tilbyde 100 pct. dampfunktion.
Renseprogrammet
Det er forskelligt, hvordan renseprogrammet fungerer, og det er værd at tage med i dine overvejelser omkring valg af dampovn.
Heldigvis har de fleste nye ovne en rensefunktion, så du behøver ikke at finde knofedtet frem. De mest almindelige renseprogrammer er pyrolyse og katalytisk selvrens.
Pyrolysefunktion
Pyrolyseovne er designet til at kunne klare meget høje temperaturer, da ovnen varmes op til omtrent 500 °C under renseprogrammet. Pyrolyseprogrammet brænder fedt og madrester af, som du efterfølgende kan tørre af med en fugtig klud.
Det tager cirka tre timer at køre renseprogrammet, så man skal være opmærksom på, at det koster noget energi.
Katalyse selvrens
Ovne med katalyse er beklædt med nogle særlige fedtafvisende paneler, hvor fedt brændes af ved blot 200 °C. Her skal man sætte minimum en time af til rensefunktionen, og så kan man efterfølgende tørre ovnen af med en klud.
Ved katalyse selvrens skal man dog være opmærksom på, at mad- og fedtrester kan sidde gemt bag paneler samt omkring ovnviften. Derfor skal man nok påregne lidt ekstra manuel rengøring i ny og næ.
Damprengøring
Man kan også få ovn med en damprengøringsfunktion. Det er som sådan ikke en selvrensningsfunktion, men det kan alligevel være med til at lette rengøringen. Man placerer en bakke med vand i ovnen og tænder for damprengøringen. Her vil vandet blive varmet op og fordampe, hvilket løsner fedtrester i ovnen. Det gør det således lettere at fjerne fedt og snavs efterfølgende.
Det er dog nødvendigt at bruge lidt ekstra tid på den manuelle del sammenlignet med de to selvrensningsprogrammer.
Ved brug af damprengøring sparer man både på energiforbruget og tiden. Damprengøring kræver væsentlig mindre energi end både pyrolyse og katalyse, da det kun skal køre en halv time ved lavere temperaturer.
Automatiserede funktioner
Dampovne fås med et hav af forskellige funktioner, og man kan hurtigt komme i tvivl om, hvad der er vigtigt at have, og hvad man måske godt kan undvære.
Temperaturstyring
Dampovne hjælper med at holde maden saftig og fuld af smag. Det kræver dog alligevel, at man indstiller temperaturen korrekt og holder øje med tilberedningen.
Flere ovne har indbygget stegetermometer, der kan give besked, når brødet er færdigbagt eller når kødet har nået den ønskede kernetemperatur. Det er i hvert fald en opgradering fra et standard stegetermometer, og du er sikker på at få et perfekt resultat hver gang.
Derudover er nogle dampovne også udviklet til at kunne parres med din smartphone. Det kan være effektivt, hvis man har andre ting at ordne samtidig med, at maden tilberedes i ovnen. Du kan styre ovnens funktioner ved få klik på din telefon – også når du bevæger dig uden for hjemmet.
Ovnfunktioner
Det er muligt at få en masse funktioner inkluderet i din dampovn. Vælger du en kombinationsovn er mulighederne mange, men det er ikke alle kombinationsovne, der indeholder de samme funktioner. Derfor bør du overveje, hvilke funktioner der er vigtige for dig.
Sous vide er blandt andet en funktion, der går igen blandt de dyrere modeller. Det kan være, at du allerede har en sous vide og derfor ikke har brug for det, som en indbygget funktion i din ovn. Sous vide som tilberedningsmetode er mere tidskrævende end for eksempel damp, men du får en virkelig lækkert resultat.
Nogle af de multifunktionelle dampovne har desuden en række automatiske funktioner, hvor du blot skal vælge, hvilke type mad, du ønsker tilberedt. Så sørger ovnen for at tilpasse indstillingerne til den valgte madtype. Du behøver faktisk slet ikke at finde opskrifterne frem igen.
Hvis du godt kan lide at eksperimentere lidt eller har helt styr på, hvordan du ønsker din mad tilberedt, kan det dog måske føles en smule overfladisk med en masse automatiske programmer.
Hvis du ønsker at have mange muligheder for din madlavning, kan det være en ide at kigge efter en kombinationsovn med mange specialfunktioner. Det vil naturligvis kræve lidt tid, hvis man skal sætte sig ind i de forskellige funktioner, men hvis du er en madelsker, vil det helt sikkert være det værd.
Brugervenlighed
Det er alligevel blevet nævnt nogle gange nu: Med en dampovn har du mulighed for et hav af kombinationsmuligheder og automatiserede programmer. Det kan måske hurtigt blive uoverskueligt at navigere i. Skal det være nemt at bruge dampovnen, og er dit behov blot at have nogle få funktioner at vælge imellem, kan det være en fordel i forhold til brugervenligheden.
Desuden er det forskelligt, hvordan ovnen betjenes. Nogle gør brug af drejeknapper og andre af et touch display. Nogle kombinerer endda de to. Det kan være vanskeligere at anvende drejeknapper, hvis ovnen har mange funktioner. Her vil en skærm formentlig være at foretrække.
Hvis du har planer om at bruge din dampovn en del er det i hvert fald værd at tænke over, hvad du synes om den pågældende ovns styresystem og brugervenlighed. Hvis man synes, at ovnen er besværlig at bruge, vil man nok alligevel aldrig få brugt alle de gode funktioner, hvilket vil være ærgerligt.
Ovnens størrelse
Ovnrummets størrelse varierer, og her bør du overveje dit behov. Med ovnrum på omtrent 70 liter har du en stor ovn, der kan rumme mad til hele familien. Det vil også være en fordel, når du inviterer gæster forbi. Det kræver naturligvis at man har plads til den størrelse, da det også betyder nogle større mål. Til en mindre familie vil en kapacitet på 40-50 liter formentlig være passende.
FAQ
Hvilken dampovn er bedst i test?
Den bedste dampovn i test er AEG BFP6200M. Den udmærker sig især ved det store ovnrum, smarte stegetermometer og lette rengøring. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de andre modeller.
Hvorfor vælge en dampovn?
Du bør vælge en dampovn, hvis du ønsker at tage dine madlavning til et nyt niveau. Med denne type af ovn kan du være sikker på at få de bedste resultater gang på gang. En af de helt store fordele er, at du holder på maden saft og kraft. Vanddampen sikrer sprødheden udenpå og saftigheden indeni, og det kan man vist aldrig gå helt galt i byen med.