Dyksav Test: 5 bedste dyksave i test (Marts 2024)

I denne dyksav test gennemgår hjælper vi dig med at finde en stærk dyksav – et uundværligt værktøj til dig, der har behov for at lave præcise snit og save helt lige i alle mulige forskellige materialer. Det er, hvad end det drejer sig om hårdt træ, tykke plader eller andre former for lodrette flader.
Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

Makita-SP6000-J-transformed 4
bedste Makita-dyksav

Makita SP6000-J

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

De fleste dyksave har mange funktioner og duer til mange forskellige opgaver. Nogle modellers force er en kraftfuld motor, mens andre har særlige egenskaber – f.eks. muligheden for at starte dit snit midt i materialet.

Allervigtigst er det at vælge en robust dyksav, for de kan skære snorlige og holder i lang tid, uden du behøver at skifte klinge særligt ofte. Du kan spare mange penge, hvis du vælger den rette model.

Til denne artikel har vi gransket markedet for de bedste dyksave, og artiklen inkluderer anmeldelser af fem forskellige dyksave. I vores købsguide giver vi generel vejledning, og i sammenligningstabellen kan du sammenligne produkterne.

Fordele
  • pros-icon.svg Høj driftseffekt på 1400 watt
  • pros-icon.svg Indstilleligt omdrejningstal
  • pros-icon.svg Medfølgende præcisionsskinne til denne Bosch-dyksav
Ulemper
  • cons-icon.svg Ikke batteridrevet

Detaljeret gennemgang

Bosch GKT 55 GCE Professional er ganske enkelt en kraftig og brugervenlig dyksav, som både kan bruges til gør-det-selv-projekter hjemme i køkkenet eller skuret, men også fungerer som et stærkt og pålideligt værktøj på byggepladsen, hvis du er én af dem, der tjener penge på at skære i træ.

Den kan save i massivt træ både med og mod fibrene, også i meget hårdføre trætyper. Ikke nok med det – saven klarer det hele med et rent, lige og præcist snit, som ikke kræver nogen efterbehandling.

Den har en støvoptag-effekt, som ifølge kyndige anmeldere fungerer ganske glimrende, og selv ved længere stykker af træ kan saven for det meste følge med og give en støvfri arbejdsoplevelse.

Det er nemt at skifte klinge på saven, og den er generelt designet godt – alle de vigtigste dele og knapper er farvet røde, så du uden problemer kan se, hvad der er knapper og bevægelige dele. Med et enkelt tryk kan du justere dybdeskalaen på maskinen.

Kort sagt skal du vælge Bosch GKT 55 GCE Professional, hvis du ønsker en god og robust sav uden for mange unødvendige funktioner.

Einhell TE-PS 165

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Stort håndtag gør arbejdet lettere
  • pros-icon.svg Klinge af høj kvalitet
Ulemper
  • cons-icon.svg Lavere driftseffekt

Detaljeret gennemgang

Snittene fra denne model er meget nøjagtige takket være karbidklingen, som er af særdeles høj kvalitet. Derudover kommer den med en spindellås, som gør det nemt at skifte klinge, ligesom den er udstyret med et vindue, der giver bedre overblik over skæreområdet. På den måde får du her en yderst brugervenlig maskine til en lav pris.

Da en dyksav er håndholdt og styret af brugeren, er der altså tale om præcisionarbejde, og her er det altid godt med ekstrahjælp – det får du her i form af et parallelstyr, du kan holde på for at opnå en helt lige savning.

Med en skæredybde på 56 mm får du meget dyksav for pengene her

Festool TS 55 FEBQ-Plus

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Høj savehastighed
  • pros-icon.svg Skærer næsten uden flosning
  • pros-icon.svg Koncentreret gennemtrækskraft
Ulemper
  • cons-icon.svg Begrænset skæredybde i forhold til andre modeller

Detaljeret gennemgang

Der findes mange forskellige dyksave på markedet, men dette er i Danmark vidt og bredt kendt som den mest populære – brugt, gennemtestet og højtelsket af mange professionelle. Har du pengene, kan vi derfor roligt anbefale dig at købe denne maskine fra Festool – du vil næppe blive skuffet.

Dens mange egenskaber omfatter blandt andet en lynhurtig skærehastighed, en millimeter-præcis savning og en ekstremt lang levetid, der gør, at pengene er godt givet ud. Maskinen kommer med føringsskinner og vinkelanslag, som gør det muligt at justere arbejdet til præcis dit behov. Konkret kan du med udskæringsfunktion indstille vinklen fra -0 grad til 47 grader. Og selv, når saven svinges, holdes snitkanten uændret fra 90 grader til 47 grader.

Her er ikke bare tale om en dyksav, der formentlig slår samtlige produkter på markedet – der er tale om et decideret savsystem i særklasse, som kommer med meget tilbehør og en lang række funktioner.

Makita SP6000-J

bedste Makita-dyksav

Makita-SP6000-J-transformed
Fordele
  • pros-icon.svg Blød opstart-funktion
  • pros-icon.svg Hastighed er meget justerbar
Ulemper
  • cons-icon.svg Dårlig byggekvalitet på opbevaringskassen 

Detaljeret gennemgang

Makita SP6000-J er en fortrinlig dyksav, som af flere brugere meldes at være særdeles holdbar gennem flere år. Dens evne til at levere en blødere opstart end mange andre save betyder, at du oplever god kontrol og en behagelig modstand, når du starter den, hvilket gør det lettere at kontrollere maskinen og opnå højere præcision.

Ledningen har en længde på hele 2,5 meter, hvilket giver god rækkevidde, når du arbejder, så du kan save tykke stykker træ.

Makita SP6000-J har en effekt på 1300 watt, vejer 4.4 kg og kan skære med op til 5200 omdrejninger i minuttet.

Dewalt DWS520KT

bedste letvægter

Fordele
  • pros-icon.svg Høj ydeevne, lav vægt – kun 5 kg
  • pros-icon.svg Anti kickback-funktion gør præcisionarbejde lettere
Ulemper
  • cons-icon.svg Kræver en særlig klinge

Detaljeret gennemgang

Denne DeWalt-dyksav er robust og af god kvalitet, hvilket som regel er tilfældet med DeWalts værktøj.

Den har ‘parallelt snit’-funktionen, som gør det muligt at have god og konstant placering af hånden, mens du saver. Den har også en klinge med hele 48 tænder, som giver et fint og præcist finish uden alt for meget flosning, når du f.eks. skærer i lamineret træ.

Som en bonus har den en ‘anti kickback’-funktion, der forhindrer maskinen i at bevæge sig baglæns og ryge ud af kurs, når du saver. Dette gør det kort sagt lettere og mere behageligt at udføre højpræcisionsarbejde med den.

Hastigheden er variabel og kan justeres alt efter hvilke materialer, du skærer i – det er nemlig ikke altid, at max. fart er at foretrække.

Maskinen er god til at save i døre med sin savdybde på 55 millimeter, der passer til de fleste af slagsen.

Guide

Sådan vælger du den bedste dyksav

En dyksav og den kraftfulde motor, der typisk ledsager maskinen, giver rene snit og gør det nemt at tilskære træ i alle mulige afarter til dine bygge- eller gør-det-selv-projekter.

En dyksav leveres typisk med en medfølgende føringsskinne, som gør, at den skærer helt lige snit, selvom denne type sav typisk ikke er fæstnet til et bord, ligesom man kender det fra en rundsav. Derfor vælger nogle også at kalde en dyksav for en skinnesav.

Saven er på sin vis håndholdt og føres langs et stykke træ, og det er skinnen, der sørger for, at klingen holder sin retning.

Dyksav vs rundsav

Når saven ikke sidder fast på et bord, ligesom rundsaven gør det, betyder det, at du med en dyksav har lettere ved at skære lange stykker af træ. Derfor bliver en dyksav også brugt flittigt til f.eks. at skære træ til køkkener – låger, skabe mm. En god dyksav med den rette klinge giver ganske engelskt det bedste og mest præcise snit og er den sikreste løsning, når du skal skære længere stykker.

En dyksav giver desuden en anden mobilitet og frihed, da den – modsat en rundsav – ikke sidder fast til et bord, og derfor er meget transportabel. Det betyder, at du kan tage den med rundt på byggepladser eller andre steder, hvor du har gang i projekter, fremfor at være bundet til en enkelt lokation – en følelse, man ofte kan have med en rundsav.

Den sidste fordel ved en dyksav er, at de fleste modeller har en fænomenal evne til at opsuge savsmuld, mens de kører. Dermed sviner de langt mindre end mange andre automatiske save, hvilket også åbner muligheden for at bruge dem i mindre rum og midt på stedet, hvor du er ved at renovere, fremfor at skulle være udenfor eller på et dedikeret værksted.

Når det kommer til at skære mindre stykker træ, er en rundsav dog at foretrække. Særligt hvis du skal skære hundredvis af små stykker i samme størrelse – der kan det blive besværligt med den mere håndholdte dyksav, hvorimod en rundsav her vil være super god, hurtig og effektiv.

Derfor er det – som med det meste værktøj – dit behov, der afgør, hvilken modeltype du skal vælge.

Batteri

En dyksav har traditionelt set været en maskine, der kører på ledning – primært fordi deres motorer som regel begynder på 1200 watt og op og derfor kræver meget power. Men som med så meget andet værktøj, er udviklingen i de senere år gået hen mod batteridrevne maskiner – og sådan en kan være en særdeles god investering, når det kommer til dyksave. Fraværet af en ledning gør nemlig, at du med en trådløs dyksav kan skære lige præcis de længder, du har behov for, uden at være begrænset af ledningens længde.

Ved du derfor allerede nu, at du har behov for at skære lange stykker af træ, kan det altså være en rigtig god idé at anskaffe dig en dyksav på batteri.

En ting, der er god at vide her, er, at mange værktøj-brands i dag laver serier af værktøj, som kan bruge samme batteri. Har du f.eks. en hækketrimmer og en dyksav fra samme producent, er der en sandsynlighed for, at de kan bruge samme batteri. Dette vil fremgå af manualen, men det er en faktor, som er en god idé at undersøge, før du køber en ny dyksav. Har du f.eks. meget værktøj fra DeWalt, kan du med fordel se efter, om din næste dyksav kommer fra DeWalt og har mulighed for at anvende batteri fra andre produkter. På den måde får du enten et ekstra batteri eller slipper for at skulle købe et nyt, hvis det ikke følger med dyksaven.

Den bløde opstart

At blød sart skulle være vigtigt, kan måske virke mystisk, når vi taler om store, kraftige værktøjer, der skal skære gennem tykke stykker træ. Men det handler ganske enkelt om, at du med en maskine, der har denne funktion (hvilket oftest vil være nævnt af producenten), undgår den rekyl-effekt, der ellers kan opstå, når du starter den.

Netop fordi en dyksav er så kraftigt et værktøj, kan du opleve, at den ‘skyder tilbage’, når den tændes. Eftersom formålet med saven som regel er at levere præcisionsarbejde, er dette uhensigtsmæssigt, da det kan slå klingen ud af kurs og resultere i unøjagtige eller skæve snit.

Med blød opstart drosler maskinen ned for noget af kraften i begyndelsen, og således holder den sig stabil, så du undgår at blive skubbet ud af kurs.

Søger du en maskine, der kan levere så præcist et resultat som muligt, bør du derfor kigge efter en, der er markedsført med ‘blød start’ eller noget lignende.

Elektrisk bremse

Et elektrisk bremse-system er først og fremmest en sikkerheds-egenskab. Den fungerer typisk sådan, at maskinen holdes i gang, ved at du holder en knap nede, og så snart, du slipper den, stopper maskinen. Dette har f.eks. Makitas SP6000 model, men også mange andre. På den måde undgår du, at maskinen løber løbsk, og du ved et uheld mister kontrollen over den.

Kig efter denne egenskab, hvis du vil have en så sikker arbejdsgang som muligt.

Variabel hastighed

Dette er værd at kigge efter, hvis du skal skære i mange forskellige materialer. Variable hastighed betyder ganske enkelt, at du kan justere hastigheden på din dyksav, så du opnår den optimale ydeevne uanset om du skærer gennem smalle plader eller solidt træ. Det er nemlig materialet, der afgør, hvilken hastighed der er mest hensigtsmæssig på din dyksav.

Vægt

Du bør vælge en dyksav, som ikke er så tung, at den bliver besværlig at manøvrere og transportere rundt omkring. Èn af fordelene ved en dyksav er også, at den nemt kan pakkes ned og tages med rundt på byggepladsen eller andre steder – her er en rundsav nemlig mere stationær.

Samtidig bør din dyksav dog have en vis vægt, således at den kan ligge stabilt på det træ, du skærer i. Er den for let, kan du opleve, at den er mere tilbøjelig til at skride rundt, når du saver.

4 kg og op er som regel en optimal vægt til din dyksav.

Skæredybde

det er ikke alle dyksave, der kan skære lige dybt. Derfor bør du orientere dig grundigt, før du køber din model for at finde ud af, hvor dybt den kan skære. Og igen er det naturligvis dit personlige behov, der afgør, hvad du skal vælge: Har du brug for at skære gennem tykke, solide døre, som har masser af tværgående fibre – eller er det primært de tyndere plader?

Dette bør du gøre op med dig selv, før du foretager dit køb. En skæredybde på omkring 55 millimeter er generelt fornuftigt til de fleste opgaver.

FAQ

Hvilken dyksav er bedst i test?

Den bedste dyksav i test er Bosch GKT 55 GCE Professional, som har en høj driftseffekt og lader brugeren indstille omdrejningerne. Den kommer også med en god præcisionsskinne.

Hvad er forskellen på en dyksav og en rundsav?

En rundsav er stationær, mens en dyksav er mobil og styres af brugeren. En dyksav er velegnet til at skære længere stykker af træ.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×