Elkedel test (2022) → 10 af de bedste elkedler til køkkenet

De 9 udvalgte modeller

Artikel af Frederikke Thuesen Jensen

Mangler du en ny elkedel, men synes det er svært at finde den perfekte til dit køkken? Så kan du i denne elkedel test læse om 10 forskellige elkedler, som skiller sig ud på hver sin måde.

En elkedel er en vigtig del af de fleste danskeres morgenrutine, og derfor er det også vigtig, at du vælger en elkedel, som passer bedst til dig og dit køkken – både med omtanke på funktioner og design. I denne elkedel test er testvinderen KitchenAid Artisan elkedel, da den har et flot og stilrent design, temperaturregulering og andre gode funktioner.

Du finder dog også 9 andre gode, hurtige og stilrene elkedler i denne test. Få også gode tips til, hvordan du vælger den bedste elkedel til dit køkken, og læs også vores guide til afkalkning af elkedel. Du kan nemlig afkalke din elkedel på flere måder, men det vigtigste er, at den bliver afkalket.

Bedste elkedel

KitchenAid Artisan

Det mener vores produkteksperter

KitchenAid er for mange det foretrukne brands når det kommer til køkkenmaskiner såsom røremaskiner, elkedler, brødristere, blendere og mange flere. Designet og kvaliteten er i top. 

Denne elkedel er en del af ‘KitchenAid Artisan’-serien, og den har et stilrent design med afrundede former.

Derfor skal du vælge KitchenAid Artisan

Elkedlen har en kapacitet til 1,5 liter vand, og har et flot design som sagtens kan stilles på bordet, hvis der er gæster på besøg. Den har nemlig et let kurvet og indbydende design, og så har KitchenAid virkelig fokuseret på at tilføje nogle funktioner, som lige sætter prikken over i’et. 

Billige elkedler er typisk ikke dobbeltvægget, og har derfor tendens til at blive meget varm på ydersiden. KitchenAid Artisan elkedel har en dobbeltvægget konstruktion, som giver en bedre isolering, så vandet holdes varm i længere tid og at den ikke bliver særlig varm på ydersiden. Desuden reducerer det også støj. 

Den dobbeltvæggede konstruktion gør det samtidig også til en robust og stabil elkedel, som er nem at hælde af. Håndtaget er behageligt at holde i, og gør at du nemt kan håndtere den.  Der er ikke alle mulige mærkelige funktioner, som man ikke har brug for, men i stedet har de gennemtænkt du funktioner, som den nu har. 

7 temperaturtrin – hvorfor er det nødvendigt?

KitchenAid ved, at der er forskel på te og urtete, da de ikke tåler samme temperatur, og det kan ødelægge teen, hvis du udsætter den for alt for høje temperaturer. 

Derfor har denne elkedel 7 temperaturtrin mellem 50 og 100 grader, som du nemt kan ændre på basen. Desuden viser et lys også hvilken temperatur vandet har nået, og når vandet er den ønskede temperatur siger den et klart ‘pling’, så man ikke er i tvivl om, at den er færdig. 

Du kan nemt aflæse temperaturen på temperaturmåleren som sidder på den ene side af elkedlen, og den måler også temperaturen selvom elkedlen ikke står på basen. Den 360 graders sokkel, sørger også for at du nemt kan placere elkedlen på soklen uanset hvilken vinkler du kommer fra. 

Der medfølger også et aftageligt kalkfilter, hvilket er nødvendigt i Danmark, hvor vi trods alt, har en del kalk i vandet. Det aftagelige kalkfilter hjælper med at opsamle kalk, og det skal lige renses en gang imellem. Elkedlen skal stadig afkalkes ca. 14 dag, og nederst i denne artikel, kan du læse gode råd til hvordan det gøres. 

Elkedlen findes i flere forskellige farver, så du med garanti kan finde en, som passer til dit køkken. En farverig elkedel kan gøre underværker i ethvert køkken. 

Der er altså flere grunde til at dette er den bedste elkedel i denne test, men det er specielt KitchenAids fokus på at lave produkter af høj kvalitet og lækre materialer + design, som gør at denne skiller sig ud. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Materiale: Aluminium
 • Temperaturtrin: 7
 • Vægt: 2,8 kg
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Isolerende dobbeltvægget konstruktion, så den ikke bliver varm at røre ved
 • plus-circle.svg Temperaturmåleren måler også temperaturen, når den ikke står på basen
 • plus-circle.svg Robust elkedel og stilrent design

Billig testvinder

Siemens TW86103

Det mener vores produkteksperter

I september 2019 kåret Forbrugerrådet Tænk Siemens TW86103 som bedst i test, og den får specielt ros for at være præcis og hurtig til at koge vandet op. Desuden har den også fået meget gode anmeldelser fra kunderne, som bl.a. på Skousen har givet den 4,7 stjerner ud af 5.

Derfor skal du vælge Siemens TW86103

Elkedlen har et enkelt og stilrent design af rustfrit stål og sort plast, så den passer ind i næsten ethvert køkken. Det er en robust og solid elkedlen, som står fast med sine 1,6 kg. Den bruger 2400 watt, hvilket er normalt for en elkedel, og har en vandbeholder til 1,5 liter vand, hvilket burde være rigeligt til en normal husstand. På den udvendige vandindikator kan du nemt aflæse, hvor meget vand der er i elkedlen. Faktisk er der hele to udvendige vandindikatorer, så du kan se hvor meget vand der er i beholderen fra begge sider. Låget åbnes nemt ved en knap, og der er ledningsoprul under elkedlen, så ledningen ikke fylder for meget. 

Nogle drikke fx the kan ikke tåle at få for varmt vand, så det ødelægger nogle af næringsstofferne og vitaminerne. Derfor skal vandet ikke være kogende når det hældes i theen, så nogle elkedler kan temperaturreguleres. Siemens TW86103 har 4 forskellige temperaturer; 70, 80, 90 og 100 grader. Når vandet er nået til kogepunktet, kommer den med et diskret lydsignal. 

Selvom det er en brugervenlig elkedel, så har Siemens udstyret den med flere funktioner end man lige skulle tro. 

Udtageligt kalkfilter og 360 grader sokkel

Siemens TW86103 har nemlig en række funktioner, som du med sikkerhed vil blive glad for, hvis du bruger elkedlen ofte. Der er bl.a. en ‘hold varm’-funktion, som sørger for, at du efterfølgende kan holde vandet varm i noget tid. Der er også et kalkfilter i rustfrit stål, som kan tages ud. I det danske vand, er der en del kalk, hvilket er skadelig for de køkkenapparater man har i køkkenet, som behandler vand bl.a. kaffemaskinen og elkedlen. Derfor skal man hyppigt rengøre den for at fjerne kalken. Det aftagelige afkalkningsfilter gør rengøringen nem. Det er dog stadig nødvendigt at rengøre den en gang imellem fx. Ved at koge eddike og vand. Du kan læse mere om afkalkning af din elkedel længere nede i artiklen.   

Den har også en 360 graders sokkel, hvilket betyder, at du kan stille elkedlen på soklen fra alle vinkler, og du kan desuden dreje elkedlen rundt, hvis du skal se vandmåleren fra en anden side.

Som nævnt tidligere, har Forbrugerrådet Tænk kåret den til bedst i test, og givet den ros for at være præcis og samtidig var det også den elkedel, som kogte vandet hurtigst i deres test, så hvis hurtigheden er en vigtig faktor for dig, så er det denne elkedel, som du skal gå efter. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter 
 • Materiale: Rustfrit stål og sort plast
 • Afkalkningsfilter: ja
 • Temperaturtrin: 4
 • Vægt: 1,5 kg
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Vælg mellem 4 forskellige temperaturer
 • plus-circle.svg 2 udvendige vandindikator
 • plus-circle.svg ‘Hold varm’-funktion

Elkedel i klassisk dansk design

Stelton Emma Elkedel

Det mener vores produkteksperter

Stelton er kendt for deres aflange termokande, som findes i mange forskellige farver, og sidenhen har de produceret mange forskellige ting til køkkenet. De har bl.a. lavet denne serie ‘Emma’, som er deres prisvindende te- og kaffeserie.

Derfor skal du vælge Stelton Emma Elkedel

Denne elkedel er lavet af rustfrit stål, og findes i flere forskellige farver, men Stelton og deres designere har nøje udvalgt hvilke farver den findes i, så den passer til resten af deres ‘Emma’-serie. Kanden har et flot håndtag lavet af bøgetræ, som er med til at give et helt unikt look til elkedlen. Kapaciteten er på 1,2 liter, hvilket er en smule mindre en de andre elkedler i denne elkedel test, men alligevel er det nok til en almindelig familie, og har du brug for mere kan du nemt og hurtigt koge vand. 

Du tænder elkedlen ved at trykke ned på den lille hvide knap under håndtaget, og den kommer med en lyd når den er færdig. Efter elkedlen har været i brug, så slukker den automatisk. 

Smart konstruktion med ledningsoprul

Selvfølgelig har Stelton også lavet en 360 grader base, så du kan placere elkedlen fra enhver vinkel. Basen har også et ledningsoprul, så du nemt kan rulle den overskydende ledning op under basen, så du ikke skal kigge på en unødvendig og grim ledning, hvis det kan undgås. Varmelegemet er selvfølgelig også skjult under basen. 

Emma har også et kalkfilter, som sørger for et renere resultat af det kogende vand. Det er ikke nok til, at du kan springe afkalkningen af elkedlen over, men et kalkfilter er helt klart at foretrække når du skal ud og vælge en ny elkedel. Du kan rengøre ydersiden af elkedlen med en fugtig klud. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,2 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål 
 • Temperaturtrin: Ingen
 • Vægt: 1,45 kg
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Dansk og stilrent design, som er en del af en hel te- og kaffeserie
 • plus-circle.svg Dobbeltvægget elkedel, så ydersiden føles mindre varm

Det mener vores produkteksperter

SMEG har efterhånden fået lavet en flot samling af køkkenmaskiner, og denne elkedel passer perfekt i designet. Deres produktet er lavet i retro design, og findes i flotte pastel farver, men også creme, sort og nogle gange grå.

Derfor skal du vælge SMEG elkedel

Elkedel kan rumme op til 1,7 liter, og kan temperaturreguleres i trin mellem 50 og 100 grader; 50, 60, 70, 80, 90, 95 og 100 grader. Du indstiller den valgte temperatur ved at klikke på en af de to knapper maskinen har. Denne knap har et lille temperatur-ikon, som du trykker på indtil lampen er ud for din valgte temperatur. 

SMEG har lavet to versioner af denne elkedel, hvor den ene har temperaturregulering og den anden har ikke, og de er selvfølgelig en prisforskel på de to produkter. Tryk her for at se SMEG elkedel uden temperaturregulering

Nem betjening af elkedlen 

SMEG elkedel skiller sig bestemt ud i designet i forhold til de andre elkedler på markedet, og det er også muligt at få elkedler i flotte farver, som passer til deres retro design. Det er dog vigtigt, at du overvejer hvilken farve du skal have i køkkenet. En elkedel er helt noget man køber for at have den i mange år, så du skal vælge en farve, som du ved, at du kommer til at holde af i mange år fremover. Udover det flotte retro design, så er den nem at bruge, da den kun har to knapper; en til temperaturregulering og en ‘tænd og sluk’-knap. 

Under håndtaget kan man se, hvor meget vand, der er i kedlen. Låget er et push-låg, så du trykker bare på det, og så åbner det sig – meget smart. Og som de fleste andre elkedler, har den en 360 grader sokkel, så du kan sætte elkedel på den fra enhver vinkel. Den slukker også når den rammer 100 grader eller hvis der ikke er vand i kedlen. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,7 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål 
 • Temperaturtrin: 7
 • Vægt: 1,45 kg 
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Temperaturregulering mellem 50 og 100 grader
 • plus-circle.svg 360 graders placering på soklen
 • plus-circle.svg Låg med push-låg

Elkedel med digital display

KitchenAid Midline

Det mener vores produkteksperter

Endnu en elkedel fra KitchenAid, men denne gang fra deres Midline-serie, som efterhånden har været på markedet i nogle år. Med det smarte display kan du nemt tjekke temperaturen, og desuden har den en smart funktion, som ingen af de andre i denne test har. 

Elkedlen har også fået mange gode anmeldelser på de forskellige forhandleres hjemmesider af kunder, som er tilfreds med deres køb af elkedlen. 

Derfor skal du vælge KitchenAid Midline

Dette er også en af de større elkedler på markedet med en kapacitet på 1,7 liter, så den kan koge en stor mængde vand hurtigt. Den er lavet af rustfrit stål, og er en robust elkedel på 2,25 kg., og den findes i mange flotte farver, men også nogle helt simple såsom krom, sort og creme. Den er pæn i ethvert køkken, og du kan sagtens være bekendt at servere den op bordet, hvis du har gæster, da den har så flot og stilrent design. Desuden holder den også godt på varmen. Med den smarte ledningsoprul, kan du nemt gemme ledningen under basen, så den overskydende ledning ikke ligger og flyder i køkkenet. 

Elkedlen skiller sig specielt ud med det digitale display, hvor det er muligt at vælge den ønskede temperatur, da den har 6 temperaturtrin mellem 50 og 100 grader. 

Varmholdningsfunktion – holder vandet varmt

Denne KitchenAid elkedel er udstyret med en ‘hold varm’-funktion. Tryk på en knap, og så holder den temperaturen i 30 minutter. når den står på basen. Det er en yderst praktisk funktion i et hjem, hvor mange skal ud af døren i løbet af kort tid om morgen. 

Elkedlen er udstyret med flere smarte funktioner, da den bl.a. også har en intelligent temperatursensor. Den kontrollerer vandets temperatur hele tiden, som vises på det digitale display også når elkedlen ikke står på basen. Det er derfor, at denne elkedel har brug for batterier, så displayet fungerer og samtidig kan aflæse vandet temperatur når den ikke står på basen. Denne funktion og sammen med det flotte design, gør det til en elkedlen, som kan serveres direkte på bordet.  

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,7 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål 
 • Temperaturtrin: 6
 • Vægt: 2,25 kg 
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Stilrent design og kvalitets konstruktion, som findes i mange farver
 • plus-circle.svg Digital display med aflæsning af temperatur og smarte funktioner
 • plus-circle.svg Intelligent temperatursensor, som måler vandets temperatur

Simpel elkedel til en god pris

Bosch TW8611P

Det mener vores produkteksperter

Bosch har selvfølgelig også lavet en elkedel, som er af fornuftig kvalitet og til en god pris. Elkedlen har generelt fået rigtig gode anmeldelser af forbrugere, som er tilfredse med elkedlen. Læs nogle af anmeldelserne inde på forhandlernes hjemmesider. Kunderne er specielt tilfredse over, at den hurtigt varmer vandet, og at den næsten ikke larmer. 

Derfor skal du vælge Bosch 8611P

Designet af denne elkedel er stilrent og flot i rustfrit stål, og den skiller sig lidt ud med sin base, men det kan du læse om senere. Håndtaget er behageligt at holde og du kan få et godt greb om elkedlen, så du sikkert han hælde vand op i den og fra den.

Af sikkerhedsmæssige grunde har Bosch valgt at lave et dæksel, som skal være lukket før elkedlen vil starte. Hvis dækslet åbnes imens den er i gang med at koge vandet, så afbrydes kogningen. Knappen for at åbne dæksel sidder på toppen af dækslet. Af andre sikkerhedsfunktioner, slukker den også når vandet når kogepunktet, der er overophedningsbeskyttelse og den slukker med det samme kanden løftes af soklen. 

Denne elkedel har også en dobbelt isoleret kande for at holde på varmen, og samtidig sørge for at ydersiden bliver mindre varm. Desuden holder kanden også bedre på varmen. 

Det aftagelige kalkfilter sidder oppe ved hældetuden, og indsamler derfor evt. kalk, der er på vej ud af elkedlen. Sørg for at rense det en gang imellem, men glem endelig ikke at afkalke din elkedel. Det kan du læse mere om nederst i artiklen.  

Udvendigt vandindikator på begge sider

Basen er lavet af rustfrit stål med et skjult varmelegme og slangeoprul, så du kan skjule ledningen om nødvendigt. Den har også en 360 graders sokkel, så du kan placere elkedlen fra alle vinkler. Bosch har lavet en anderledes base end alle de andre, da den er bredere og stræder mere i fokus end på de andre modeller i denne elkedel test. På basen er alle de nødvendige knapper, og det er også der du nemt kan regulere temperaturen. Den har 4 temperaturtrin; 70, 80, 90 og 100 grader. Du justerer temperaturen ved at trykke på ‘-’’ og ‘+’-knapperne. 

Hvis du lige har kogt vand, men bliver afbrudt fordi du skal hjælpe børnene ud af døren eller din telefon ringer, så trykker du bare på ‘Keep Warm’-knappen, og så holder den vandet varmt i 30 min på den ønskede temperatur. 

Der er også en udvendig vandindikator på begge sider af elkedel, så du ikke skal vende kanden for at se, hvor meget vand, der er i den. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2400 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål og plast
 • Temperaturtrin: 4
 • Vægt: 1,66 kg 
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Hvis dæksel åbner, afbrydes kogningen
 • plus-circle.svg 4 temperaturtrin mellem 70 og 100 grader
 • plus-circle.svg ‘Hold varm’-funktion

Drypfri elkedel

Morphy Richards Aspect

Det mener vores produkteksperter

Denne elkedel fra Morphy Richards har et elegant design, som passer inde i det moderne køkken. Den fås i både sort og hvid. Morphy Richards er kendt for at lave nogle designs, som skiller sig meget ud fra de andre på markedet, og de plejer at tage inspiration fra retro designs. Med denne elkedel, har de bevæget sig mere over i det stilrene og enkle.

Derfor skal du vælge Morphy Richards Aspect

Det er en mellemstor elkedel med en kapacitet på 1,5 liter, og den har et fornuftigt energiforbrug med en effekt på 2200 watt. Ifølge Morphy Richard, koger den vandet på ingen tid, hvilket er praktisk i hverdagen. 

Den er også nem at bruge, da den er udstyret med en ‘power-on’-indikator, og knappen trykkes bare ned, så går elkedlen i gang. Den har ingen smarte funktioner og temperaturregulering, men i stedet er den nem og hurtig. Med den praktiske vandmåler, kan du let aflæse hvor meget vand, der er i kanden. 

Elkedlen er lavet af både rustfrit stål, krombelagt stål, som tilsammen giver et rigtig flot og gennemført design, og på toppen af låget, er der en ring, som det er muligt at trække i for at åbne låget. 

Sikker og drypfri

Designet er lavet, så det passer til et moderne køkken, men de har samtidig sørget for at elkedlen har en sikker og drypfri hældetud. Det er vigtigt, at hældetuden er i orden og drypfri, da kogende vand ellers kan dryppe fra elkedlen, og det kan være farligt for eventuelle børn og dyr. 

Den har også et aftageligt kalkfilter, som fanger nogle af de største stykker af kalk, som har mulighed for at komme ned i koppen. Husk en hyppig rengøring af elkedlen og afkalkning. 

Morphy Richards er selvfølgelig også sikret mod tørkogning. 

Ledningen skal du heller ikke bekymre dig om, da basen har ledningsoprul, så den ikke ligger og flyder på køkkenbordet.

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 2200 watt 
 • Kapacitet: 1,5 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål og krombelagt stål 
 • Temperaturtrin: 4
 • Vægt: 1,85 kg  
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Fornuftigt energiforbrug
 • plus-circle.svg Materialer af rustfrit stål og krombelagt stål, giver et smukt og enkelt design
 • plus-circle.svg Aftageligt og praktisk kalkfilter

Billig elkedel

Bodum Bistro

Det mener vores produkteksperter

Bodum er endnu et dansk mærke, som er kendt for deres produkter indenfor te og kaffe, og er bl.a. kendt for deres stempelkander. De har også lavet denne elkedel med det genkendelige bodum logo på siden. 

Derfor skal du vælge Bodum Bistro

Bistro er en af Bodums mest kendte serie med bl.a. kaffekværn, brødristere, brødboks, termokander, elkedler og meget mere. Så hvis du falder for denne stil, kan du købe meget mere til køkkenet i den helt samme serie. 

Elkedlen vejer næsten ingenting med sine 1,85 kg., hvilket til dels skyldes det lette materiale plastik. Den er lavet af rustfrit stål, plastik og silikone.

Det er den mindste elkedel i denne elkedel test, så hvis du leder efter en mindre elkedel og du kun er en eller to i husstanden, er det en passende størrelse. Er I flere i husstanden og I alle godt kan lide at drikke kaffe og te – specielt om morgen, så skal i måske overveje en større elkedel. Specielt hvis I også får gæster på besøg for at undgå at skulle koge vand mange gange. 

Du åbner låget med et enkelt tryk på knappen, der sidder øverst på kedlen. 

Ledningsfri elkedel – ledningen er i basen

Den er lynhurtig klar med kogt vand, og så bruger den minimum af strøm. På den udvendige vandmåler kan du nemt se, hvor fyldt den er, så du ikke koger mere vand end der er nødvendigt. 

Ledningen sidder på basen, og det er en 360 graders base, så du har fri bevægelighed med elkedlen, og du kan placere den på basen fra alle vinkler. 

Af sikkerhedsmæssige funktioner, så stopper den når vandet når kogepunktet, så kedlen ikke vil koge tør. Der sidder også et net ved hældetuden som kan filtrere noget af kalken fra. Husk at det ikke erstatter afkalkning af dit elkedel 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: –
 • Kapacitet: 1,0 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål, plastik og silikone
 • Temperaturtrin: ingen 
 • Vægt: 1,85 kg
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Dansk design og en del af en hel serie med udstyr til køkkenet
 • plus-circle.svg Let og lille elkedel med en kapacitet på 1 liter
 • plus-circle.svg Nem og brugervenlig

Elkedel til den kvalitetsbevidste

Dualit Classic elkedel

Det mener vores produkteksperter

Dualitet stammer helt tilbage til 1940erne, hvor en tysk mand elskede at opfinde ting, og hans første succesfulde produkt blev en dobbeltsidede brødrister. Efterfølgende er det blevet et populært brand inden for brødristere og elkedler, som man associerer med god tysk kvalitet.

Derfor skal du vælge Dualit Classic elkedel

Dualit har gennemtænkt deres elkedler, og de ved hvad der fungerer. Her har de lavet en helt klassisk elkedel uden alt for mange funktioner, men til gengæld har de lavet noget virkelig godt kram. Høj kvalitet er altid i fokus hos Dualit. 

Håndtaget er lavet i et ergonomisk design med et silikonegreb, så du har et godt greb om elkedlen. 

Dualit har også tænkt anderledes når det kommer til vandindikatorerne, som er lavet af BPA-frit plastik. Der er nemlig to vandindikatoren, som sidder på hver sin side af elkedlen, men på den ene vises et standard litermål, og den anden er lavet specielt til te-drikkere. Her indikerer den, hvor mange kopper vand man er i gang med at koge. Det er perfekt til når gæster kommer på besøg og man er i tvivl om, hvor meget vand man egentlig skal koge. 

Elkedlen har en kapacitet på 1,7 liter, hvilket er større end de fleste andre elkedler.

Hurtig opvarmning af vandet med 3000 watt

Denne elkedel er helt klart den elkedel med mest power, da den har 3000 watt. Den er uden tvivl udstyret med en god og stærk motor, men den er faktisk også kendt som ‘den hviskende elkedel’, fordi den er meget lydsvag i brug, og det er faktisk den mest lydsvage elkedel som Dualit har produceret, og den er blevet anerkendt af ‘the international mark og approval from the Noise Abatement Society’.

Der findes desuden heller ikke noget værre end en elkedel, som drypper og spilder det kogende vand ud over det hele, og Dualit har lavet en hældetud, som så vidt muligt undgår dryp. For at undgå kalk-stykker i din te eller kaffe, sidder der også et aftageligt kalkfilter, som skal renses hyppigt for optimal effekt. Den har også en 360 graders base, så du kan placere elkedel på basen fra enhver side. 

Et ekstra plus, som specielt også er vigtig i den tid vi lever i nu, hvor klimaforandringer og genbrug er i fokus, så kan du udskifte elementer i denne elkedel, hvis noget skulle gå i stykker. Du behøver altså ikke at smide hele elkedlen ud og købe en ny, men i stedet købe (eller få hvis garantien dækker), den del som skal udskiftes. 

Dualit Classic er desuden lavet i flere forskellige farver bl.a kobber (se den her). Det er dog ikke hele elkedlen som er farvet, men visse dele, som basen og håndtaget. Desuden passer den også i designet til deres brødristere. 

Produktdetaljer: 

 • Effekt: 3000 watt 
 • Kapacitet: 1,7 liter 
 • Afkalkningsfilter: Ja
 • Materiale: Rustfrit stål 
 • Temperaturtrin: Ingen 
 • Vægt: 1,6 kg 
Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Robust dobbeltvægget konstruktion af rustfrit stål
 • plus-circle.svg Den er udstyret med flere patenterede innovative funktioner
 • plus-circle.svg Utrolig lydsvag elkedel

Gode råd i denne elkedel test

Hvilken elkedel skal jeg vælge og hvilke er bedst i test? Det kan være svært at beslutte sig, og specielt hvis man er i tvivl om hvad man skal kigge efter ved de forskellige elkedler. Producenterne prøver at hele tiden at udvikle elkedlerne med smarte funktioner, men det kan være svært at finde ud af hvad du egentlig har brug for. Derfor har vi lavet en guide med en række ting, som du skal tage stilling til inden du vælger din næste elkedel. 

 • Design: Designet er jo typisk en smagssag, men i Danmark har vi længe haft det stilrene, simple, minimalistiske ønske i vores bolig, og det gælder typisk også når det kommer til valg af elkedel. Ser man på de forskellige brands på markedet, er det typisk det stilrene og enkle der går igen. 

Og så er der et eller andet med retro-design, som også har fanget vores opmærksomhed. 

 • Funktioner: Vi bliver jo bedre og bedre til at producere og smartere i vores tankegang. Derfor kommer elkedlerne også med nye funktioner en gang imellem, og det nyeste inden for markedet lige nu er ‘hold varm’-funktionen, som kan holde vandet varmt i ca. 30 minutter, hvis elkedel står på basen. 
 • Temperaturregulering: Hvis du elsker te, så er dette en funktion som du skal se efter når du leder efter din næste elkedel. Vandets temperatur har nemlig stor betydning for nogle typer af te. Urtete kan ikke tåle lige så høj varme som sort te, så hvis du går op i te, så undersøg hvor meget din favorit te skal have og køb en elkedel, som kan tilpasse temperaturen. Hvis teen får for meget varme, kan den blive bitter, og det vil ødelægge den gode smag. 
 • Vandmåler og kapacitet: De fleste elkedler er udstyret med en vandmåler, som giver en et overblik over, hvor meget vand der er i den. Nogle producenter har lavet elkedler med to vandmålere – en på hver sin side -, hvilket giver rigtig god mening og er super praktisk i brug. Du skal ikke vende elkedlen for at finde vandmåleren, og desuden har nogle producenter det også med at placere vandmåleren lige under håndtaget, hvilket kan gøre det svært at se vandmåleren. 

En elkedel til en normal husstand har en kapacitet til ca. 1,5 liter vand, men de findes også med 1 og 1,2 liter, hvis du vil have en der er lidt mindre. Hvis du er på udkig efter en lidt større, så skal du have en på 1,7 liter. 

 • Ledningsfri elkedel: De fleste elkedler på markedet i dag er ledningsfrie, hvilket betyder at selve elkedlen ikke har nogen ledning i sig, men kun selve basen. Det giver dig en stor frihed til evt. at stille din elkedel på bordet og du kan nemt fylde den med vand uden at skulle tænke på at have en ledning efter dig. 
 • Afkalkningsfilter: Læs mere om afkalkning af din elkedel længere nede i denne artikel. Det er meget fornuftig at købe en elkedel med et kalkfilter. Afkalkningsfilteret sidder oppe ved hældetuden og sørger for at fange evt. kalkstykker, som er på vej ned i din kop. Det er selvfølgelig en fordel, men husk at tage filteret ud en gang imellem og rens det for kalk. 
 • Materiale: De fleste elkedler i denne test er af rustfrit stål, hvilket også er det som er mest robust, og uden tvivl det materiale jeg ville gå efter, hvis jeg skulle ud og finde en ny elkedel. Nogle producenter har også lavet elkedler af plast, hvilket typisk er et billigere valg, men derfor behøver det ikke være dårligt. 
 • Tørkogning: De fleste elkedler er i dag sikret mod tørkogning, fordi det kan være meget farligt, hvis en elkedel står og koger derudaf uden vand. 
 • Ordentligt hældetud: En god hældetud er alfa omega, når du vælger din næste elkedel. Det kan være utrolig farligt at have en elkedel, som spilder kogende vand ud over det hele, og specielt hvis der er børn i køkkenet. sørg derfor at gå efter en elkedel med en ordentlig hældetud, som ikke drypper det kogende vand. 
 • 360 graders base: I dag er det unormalt at finde en elkedel, som ikke har denne funktion, men den er ret vigtigt, for at opnå en nem brug af din elkedel. En 360 graders base betyder, at du ikke skal tænke over, hvordan du placerer kedlen på basen. Du kan gøre det fra alle vinkler. 
 • Hvor mange watt bruger en elkedel? En normal kedel bruger omkring 2400 watt, og specielt hvis det skal være en hurtig elkedel med en stærk motor. Du kan også godt købe elkedler, som bruger omkring 2200 watt. 

Afkalkning af elkedel

Ligesom med alle andre ting i køkkenet skal elkedlen også rengøring – både indvendig og udvendig. Indvendig er den vigtigste del, da kalk nemt kan samle sig i den. Hvis man ikke afkalker elkedlen kan den til sidst gå i stykker, hvilket typisk ikke omfatter garantien hos de fleste leverandører. Så ønsker du at have din elkedel i mange år, skal du huske at rengøre den for kalk jævnligt.

Afkalkning af elkedel med eddike

Det kan gøres på mange forskellige måder, men en effektiv metode er at blande en del eddike med 3 del vand, og så koge det. Derefter skal du hælde eddike-vandet ud og koge helt almindeligt vand 1-2 gange indtil eddike lugten er væk.

I dag er de fleste elkedler udstyret med et udtageligt kalkfilter, hvilket er med til at opfange noget af kalken, men det er bestemt ikke nok. Du skal afkalke din elkedel mindst en gang om måneden, og faktisk er hver anden uge bedst.

Afkalkning af elkedel med bagepulver eller natron

Tro det eller ej, men du kan godt afkalke elkedlen med natron eller bagepulver. De indeholder begge stoffet natriumhydrogencarbonat, som er et salt af kulsyre. Det har også den effekt, at det kan fjerne kalken fra elkedlen ligesom eddike og normal afkalkningsprodukter.

Afkalkning af elkedel med citronsyre

Fyld elkedlen med vand og hæld 2-3 spiseske citronsyre ned i vandet, og lad det koge 1 til 3 gange indtil elkedlen er fri for kalk. Hvis du ikke synes, at du kan se nogle resultater, kan du tilføje mere citronsyre og koge det op flere gange. Bagefter skal du skylle kanden ca. 3 gange, men du behøver ikke at koge vandet op.

Citronsyre kan du også bruge til din opvaskemaskine, da der også nemt kan samle sig kalk på glas. Tøm opvaskeren for alt og fyld den med glas, som har kalkmærker på sig. Tilføj to-tre spiseskeer i stedet for en opvaskemaskinetaps, og kør den på et glas-program. Så får du helt skinnende glas.

Afkalkning af elkedel med kalkopsamler

En nem måde som reducerer kalken i din elkedlen er ved hjælp af en kalkopsamler i rustfrit stål, som altid skal være nede i din elkedel. Den er genanvendelig, så hver anden uge skal du tage den ud af elkedlen og fjerne det kalk som den har opsamlet. Når den er hvid, er den fyldt med kalk, og det fjerner du nemt ved at skylle den under varmt vand. Hvis du bruger en kalkopsamler, behøver du ikke afkalke elkedel med fx eddike og vand så tit. Det kan du nøjes med at gøre en gang om måneden eller hver anden måned alt efter behov. Alt efter hvor du bor i Danmark er der forskellige mængder af kalk i vandet, så derfor må du være opmærksom på, hvor meget kalk der har opsamlet sig i din elkedel.

Derfor er det vigtigt at tømme din elkedel for vand

Mange glemmer at tømme sin elkedel for vand efter vandet er kogt, og man har brugt den mængde vand, der nu skulle bruges. Det er dog virkelig dårligt for din elkedel at stå med vand i, fordi det øger tilkalkningen i elkedlen.

Hvis der går meget lang tid mellem du bruger elkedlen, så kan der dannes bakterier i vandet, som i værste tilfælde kan sprede sig til andre dele af køkkenet.

FAQ

Hvilken elkedel skal jeg vælge?

I denne test har vi kåret KitchenAid Artisan til den bedste elkedel, men der er mange flere med i testen, så læs artiklen og find den, der passer til dit køkken.

Skal jeg vælge en elkedel med ‘hold varm’-funktion?

Dette er en af de nyere funktioner, som mange er glade for, da vandet kan holdes varmt i 30 min. på basen. Det er specielt praktisk, hvis man er mange, der skal ud af døren om morgen, og alle gerne vil have en kop kaffe inden.

Hvordan afkalker man en elkedel?

I denne artikel kan du få gode råd til, hvordan man kan afkalke sin elkedel, og hvorfor det er så vigtigt. Din elkedel kan nemlig gå i stykker, hvis den ikke bliver afkalket, og dette er typisk ikke dækket af producenternes garanti.

Din produktekspert

Frederikke Thuesen Jensen

Administrator

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange har hun besøgt fabrikker rundt omkring i verden, været på mange workshops med dygtige og anerkendte kokke og forretningsmesser i hele verden.  For en kort periode arbejdede hun også som salgsassistent i Kop & Kande, hvor hun også kunne bruge hendes viden - og udvide hendes viden - til at hjælpe kunder til at træffe et god valg. Det var netop også grunden til, at idéen om at skrive om køkkenudstyr og teste køkkenudstyr startede.