TEST: Emhætte med Kulfilter – 5 bedste modler

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En emhætte med kulfilter eller recirkulation er en nyere type emhætte og en genial løsning til dig, der enten ikke kan eller vil installere et udtræk til en traditionel emhætte.

Emhætter med et kulfilter renser luften i køkkenet for derefter at sende den ud igen, således at du undgår os og lugt fra mad i køkkenet – det kaldes også recirkulering.

Mange emhætter med kulfiltre kommer i dag med stilrent design, og denne type emhætte kan dermed passe fint ind i alle køkkener.

Er du på jagt efter en ny emhætte, men ved du ikke, hvad du skal vælge – så læs med her i vores emhætte med kulfilter test, hvor vi har sammensat en række produktanmeldelser, en købsguide, der besvarer de vigtigste spørgsmål samt en sammenligningstabel, der lader dig sætte de forskellige produkters specifikationer op overfor hinanden.

Elica Cloud Seven

bedst i test

Fordele
  • pros-icon.svg Flot design
  • pros-icon.svg God, også i større køkkener

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Elica Cloud Seven

Denne stilrene emhætte i rustfrit stål med recirkulation monteres i loftet, hvor den med sit flade, meget diskrete design uforstyrret kan rense luften, mens du laver mad. Placeringen gør, at du kontrollerer den med en medfølgende fjernbetjening.

Med energiklasse A ++ får du til og med en energivenlig emhætte, som er god for miljøet – og din økonomi.

Denne relativt lille emhætte med recirkulation er perfekt til dig, der vil ramme en god balance mellem effektivitet og design, og det er en emhætte, der matcher de fleste køkkener.

Gram EFS5663 90B

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Touch-display giver nem håndtering
  • pros-icon.svg Godt LED-arbejdslys til madlavningen

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Gram EFS5663 90B

Dette er en væghængt emhætte med kulfilter, som yder rigtig godt til prisen. Trods størrelsen har den et relativt lavt lydniveau og støjer derfor ikke kraftigt, når du laver med. Samtidig er det en effektiv model med en sugestyrke, der giver god ventilation og ikke er langt fra testvinderen i denne artikel.

Kulfiltre medfølger ikke med denne model, så det skal du huske at købe ved siden af.

Emhætten er energiklasse A og er derfor et økonomisk og energieffektivt valg.

Siemens LR97CAQ50

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Høj ydeevne
  • pros-icon.svg Kan styres fra app
  • pros-icon.svg Støjsvag

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Siemens LR97CAQ50

Siemens har med denne model med recirkulation lavet et luksuriøst produkt i rustfrit stål med høj effektivitet, og har du ikke noget imod at bruge lidt ekstra på din nye emhætte, er dette et oplagt valg.

Den kommer spækket med features, der gør madlavningen utroligt meget lettere og mere bekvem. F.eks. kan du styre emhætten med et kontrolpanel i dit komfur – hvis dit komfur vel og mærke er kompatibelt med denne model. Hvis ikke, så frygt ej: du kan nemlig også styre emhætten ved hjælp af den intuitive Home Connect-app eller med stemmekontrol på din telefon.

Denne model har en kapacitet på 789 kubikmeter i timen, hvilket er det højeste i denne test – men samtidig er den også den mest støjsvage model med intern motor. Det er takket være Siemens’ såkaldte iQdrive-motor, som er kulfri, og som er bemærkelsesværdig stille, selv når den kører på højeste effekt – den kan næsten ikke høres.

Denne model er ‘smart’ og sender dig beskeder på telefonen, når apparatet af den ene eller anden årsag kræver din opmærksomhed. Og ved hjælp af appen kan du se, når det er tid til at rense, udskifte eller regenerere fedtfilter og kulfilter.

Franke Smart Deco

bedste dekorative

Fordele
  • pros-icon.svg Dekorativt design
  • pros-icon.svg magnetisk
  • pros-icon.svg Filteret kan tåle opvaskemaskine

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Franke Smart Deco

Denne model kommer i et flot og urbant design, som ifølge producenten selv er skabt til den yngre forbruger. Modellen sidder på væggen over kogepladen.

Blandt alle emhætter med kulfilter i denne test har denne det mest karakteristiske udseende med sin store aluminiumsoverflade, som fås i flere farver. Emhætten er magnetisk og kan derfor bruges som en slags opslagstavle i køkkenet.

Trods disse lidt sjove features, har den stadig en solid evne til at udføre recirkulation, og den kommer med tre indstillinger, som du kan vælge imellem.

Filteret kan nemt tages ud og vaskes i opvaskemaskinen.

Witt Karma 53XM

bedste med ekstern motor

Fordele
  • pros-icon.svg Meget støjsvag model
  • pros-icon.svg 3 hastigheder

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Witt Karma 53XM

Hvor en model med intern motor har motoren siddende i selve emhætten, vil en ekstern motor, som navnet antyder, være placeret andetsteds – f.eks. udenfor bygningen.

Dette betyder som regel mindre støj, da motoren er én af de ting, der larmer meget – og det er da også tilfældet med Witt Karma 53XM, som er den mest støjsvage model i denne test.

Emhætten har en høj effekt og tre sugehastigheder, som du kan skifte imellem. Den har et design, som matcher de fleste moderne køkkener. Filteret kan komme i opvaskemaskinen, når det har behov for at blive renset.

Det negative ved denne modeltype, at det kræver et større arbejde at installere den. Dertil nævner en bruger i en anmeldelse af denne model, at der ikke medfølger et samlestykke, som skal bruges til at montere motoren, hvilket betyder, at du selv skal anskaffe dette.

Guide

Elica Cloud Seven Gram EFS5663 90B Siemens LR97CAQ90 Franke Smart Deco Witt Karma 53XM
Støjniveau 60 dB 63 dB 56 dB 68 dB
Placering Loftmonteret Vægmonteret Loftmonteret Vægmonteret Loftmonteret
Intern/ekstern motor Intern Intern Intern Intern Ekstern

Sådan vælger du den bedste emhætte med kulfilter

Ligesom med de klassiske modeller, der har udsugning, er der flere ting at være opmærksom på, når du kigger på emhætter med kulfilter.

Alt fra kvaliteten af filteret, støjniveauet, dens effektivitet når det kommer til at skabe recirkulation til hvor kraftigt den kan suge.

Vi vil prøve at give dig svar på nogle af de vigtigste spørgsmål i denne købsguide.

Intern motor?

Forskellen er kort og godt, om motoren er indbygget i selve emhætten, eller om den skal monteres et andet sted – det kunne f.eks. være på loftet, på taget eller på en ydermur.

Om emhætten har intern motor eller det modsatte har indvirkning på en række ting – alt fra lydniveau og kapacitet til selve monteringen.

Den eksterne motor vinder som regel, hvad angår lyd, hvilket giver meget god mening, eftersom motoren vil være flyttet helt ud af køkkenet. Det betyder dog ikke, at emhætter med intern motor larmer uudholdeligt meget – i hvert fald ikke som hovedregel. Faktisk er de fleste emhætters motor intern, og lydniveauet på en sådan model er derfor det, som de fleste nok vil betegne som normalt.

Eksterne motorer vil også ofte være kraftigere end de interne. Når motoren ikke er nødt til at sidde i selve emhætten, kan den nemlig være større og dermed levere mere power. Emhætter med eksterne motorer vil derfor ofte egne sig godt til større køkkener.

Når det kommer til montering af en emhætte med recirkulation, er modeller med interne motorer klart lettest at have med at gøre, eftersom alt er samlet på ét sted. Den eksterne motor skal monteres et helt andet sted end selve emhætten, hvilket kræver mere arbejde – og måske også en person, som er lidt handy.

Samtidig bør det nævnes, at emhætter med interne motorer er blevet stærkere bedre gennem de senere år, og det er ikke sikkert, at du behøver at anskaffe dig den eksterne slags – heller ikke selvom du har et større køkken. Det kan dog være en god tommelfingerregel og noget at holde øje med.

Kapacitet

En emhættes kapacitet måles på kubikmeter i timen. Ifølge eksperter bør den kunne udskifte luften i dit køkken mindst 10 gange i timen. Du kan udregne kapaciteten ved at finde rumfanget på dit køkken (længde * bredde * højde), som du efterfølgende ganger med 10.

Når det kommer til emhætter med recirkulation og kulfilter, vil sugeevnen ofte være lavere end ved en traditionel én af slagsen.

Det er samtidig værd at være opmærksom på, at der ved nybyggerier er krav til din emhættes udsugningskapacitet og også udtræksåbningsstørrelsen. Dette bør du selvfølgelig undersøge, før du foretager dit køb.

Emhættens bredde

De bredeste emhætter måler typisk 110 cm, mens de smalleste måler 60 cm.

Man kan være fristet til at tage den, der fylder mindst – men jo bredere, din model er, des bedre opsuger den mados og fedtpartikler. Derfor bør dit valg være en balance mellem stil og praktikalitet, og du kan passende bruge modellen ovenfor til at udregne, hvor høj kapacitet du har brug for – for derefter at gå på jagt efter den smalleste model, som stadig lever op til dine behov.

Frithængende, væghængt, indsats- eller udtræksemhætte?

Dette er de typer af emhætter, der eksisterer – og forskellene har primært noget at sige ift. design og æstetik.

Du bør altså vælge den type af emhætter, der bedst passer ind i dit køkken – og køkkenets design vil ofte diktere, hvad det er for en.

En frithængende emhætte monteres i loftet over dit komfur, mens en væghængt emhætte – som navnet antyder – monteres på væggen – også over komfuret.

Indsats- og udtræksemhætten kan bygges ind i et køkkenmodel – f.eks. det skab, du har hængende over dit komfur.

Belysning

Det er måske ikke noget, du har tænkt over, men emhættens belysning bliver for rigtig mange mennesker det primære arbejdslys i køkkenet, eftersom det er det, du har tættest ved hånden, når du står ved køkkenbordet og tilbereder maden. Det selvsamme kan af og til være dårligt belyst af den øvrige belysning, fordi skabe og ens egen krop kan skygge.

Derfor er dette også en væsentlig faktor, når du vælger dit emhætte.

Mange emhætter kommer i dag med LED-belysning, men det er ikke alle, der er lige gode. Nogle er simpelthen ikke skarpe nok, mens andre er for skarpe og dermed bliver generende.

Når du skal vælge en model, kan det derfor være en god idé at undersøge, hvad forhandleren og eventuelt anmeldere siger om belysningen – for det er noget, du med garanti vil komme til at mærke til på den ene eller anden måde.

Hvor højt skal emhætten hænge?

Dette afhænger meget af, hvilken model du vælger, samt hvordan dit køkken er indrettet. En model, der hænger frit, i et køkken uden skabe hængende over komfuret, giver dig naturligvis den bedste frihed til at vælge den mest optimale højde.

Køkkenfirmaer og producenter af kogeplader anbefaler, at du ikke hænger den lavere end 145 cm over gulvniveau. De anbefaler desuden, at du hænger den 50-60 cm over et elkomfur og 50-70 over et gaskomfur.

De store forskelle på kulfilter og traditionelle emhætter

Den helt store forskel på en model med recirkulation eller kulfilter så den traditionelle af slagsen er, at sidstnævnte helt simpelt blot suger luften i køkkenet – og dermed mados, lugt etc. – ud af bygningen gennem et rør. Dette er klart den mest effektive måde at rense luft i køkkenet på, men også den dyreste og mest plads- og tidskrævende.

En traditionel model kræver i sagens natur, at der trækkes et stort rør gennem køkkenet og laves et hul i væggen til selve udtrækket. Dette kan skabe begrænsninger i måden, du kan indrette køkkenet på, da der som regel vil være en begrænset mængde af muligheder for, hvor du kan trække dette rør og dermed også hvor du kan placere emhætten.

Samtidig er det ikke alle, der har muligheden for at installere en model med udtræk. Enten fordi deres bygning er fredet, eller de af andre årsager ikke har lov til at lave et hul i den originale facade. Eller også fordi, de simpelthen ikke har økonomien til det – det kan nemlig være en større udgift, da der også kræves håndværkere til at udføre arbejdet.

Det er her, emhætten med kulfiter kommer ind i billedet: De skal som oftest blot monteres på væggen eller i loftet, og så er den klar til at arbejde.

For modsat den traditionelle, er der intet luft, der her skal suges ud – det blive blot trukket ind i emhætten og renset, hvorefter det sendes tilbage ud i din bolig. De fleste moderne modeller kommer med et fedtfilter, der sammen med kulfilteret samarbejder om at fjerne fedt, madlugte og røg fra luften. De er ofte meget billigere end de traditionelle af slagsen, men de oftest heller ikke helt så effektive, når det kommer til at håndtere lugte, fedt og mados, og det er helt simpelt fordi, at recirkulering ikke er ligeså effektivt som klassisk udsugning.

På plussiden kan nævnes, at de emhætter med recirkulation typisk er mere støjsvage, idet det kræver langt mere power – og derfor mere larm – at trække luft ud af en bygning, end det gør at recirkulere det.

FAQ

Hvilken emhætte med kulfilter er bedst i test?

Den bedste emhætte med kulfilter i test er Elica Cloud Seven, som har diskret design, god sugeevne og er støjsvag.

Hvorfor vælge en emhætte med kulfilter?

En model med kulfilter kan være god til dig, der af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at installere et udtræk til en traditionel emhætte.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×