Akku eller elektrisk excentersliber?
Det er en smagssag om man er mest til en elektrisk excentersliber eller om man ønsker den med akku. Hvis du ønsker en elektrisk excentersliber er det vigtigt, at du kigger efter en med en lang ledning, da det er vigtigt at du har masser at fleksibilitet, når du anvender den. Det kan være utrolig besværligt, hvis du skal sørge for at der er en stikkontakt i nærheden og ikke kan slibe store områder af gangen, fordi du hele tiden skal finde en ny kontakt eller finde en forlængerledning. En god længde på ledningen er 3 meter, især hvis du blot skal bruge den til mindre opgaver i hjemmet, såsom slibning af træspisebordet.
En akku excentersliber, altså en maskine med batteri, har den fordel at den er ledningsfri, så du får maksimalt fleksibilitet og komfort under slibningen. Det kan også resultere i et pænere resultat, da du udelukkende kan koncentrere dig om slibningen og ikke hvor ledningen befinder sig. Her skal du naturligvis tænke på opladning af batteriet, og sørge for det er fuldt opladt inden du skal bruge den, så du ikke ender med at skulle stoppe midt i slibningen for at lade den op.
Andet nyttig info til excentersliber testen
Valget af en excentersliber kan virke en anelse uoverskuelig, når man går igennem vores excentersliber test, og det er første gang du skal købe en. Vi har derfor hjulpet dig på vej ved at forklare dig hvilke funktioner og egenskaber, der er vigtige for at få fat i en god excentersliber til netop dit behov.
Komfortabelt greb
Et godt og komfortabelt greb er vigtigt, da det kan have meget betydning for resultatet af slibningen i sidste ende. Skal du slibe meget, så er det endnu vigtigere at sørge for at vælge en excentersliber, som har et ergonomisk og skridsikkert greb, gerne med softgrip. De fleste excenterslibere kræver håndtering med to hænder, hvor der er to greb på. Det er også muligt at få excenterslibere med et greb, som er ekstra lette og brugervenlige. Dette er ligeledes en smagssag, så det kommer an på hvad du personligt fortrækker og føler vil give dig bedst kontrol.
Stærk motorkraft
Motorkraften er vigtig, da det indikerer hvor stærk og effektiv excentersliberen er. Er det en slibemaskine med ledning, skal den gerne have minimum 300 watt, hvor 500 watt eller derover er det allermest optimale, hvis du skal slibe meget. Er maskinen med akku, så skal du sørge for at finde et batteri, der er godt og stærk samt langtidsholdbart, så du ikke skal udskifte det hele tiden. Skal du bruge excentersliberen meget, kan det være en god idé at købe to batterier, så du kan skifte det ud med et fuldt opladet batteri, så du undgår at skulle vente på det bliver opladt, før du kan benytte excentersliberen.
Effektiv støvsugerkraft
Hold øje med hvordan excentersliberen suger støvet op og om den kan tilkobles et andet udsugningssystem, hvilket er med til at gøre støvsugningen helt optimal. Undgå at støvsuge efter slibningen ved at vælge en excentersliber med en god sugeevne, som er placeret korrekt i forhold til hvor støvet ender når du sliber.
Regulering af hastigheden
Det er en rigtig god idé at vælge en excentersliber, hvor du kan regulere hastigheden, så det passer nøjagtig til den overflade, der skal slibes. En standard excentersliber har omdrejninger mellem 4.000 og 11.000 i minuttet. Det gør også at du skal slibe større falder hurtigere. Vælg den med den højeste hastighed som muligt, hvis du skal slibe store områder.
Slibesål
Er der slibesål på excentersliberen skal du sørge for at tjekke hvordan slibeskives monteres fast på maksinen. Som du kan se i testen, er der en del der har velcro-slibesål. Her skal du sikre dig at den sidder godt fast, så du undgår at skiven skrider under slibningen. Hvis ikke den sidder godt fast, kan du risikere at få et dårligt resultat, da du ikke får slebet fladen optimalt.
Maskinens bevægelse
Maskinens bevægelse har ligeledes stor betydning for excentersliberens effektivitet. Jo større maskinens bevægelse er, jo mere effektiv er den. Dog betyder de større bevægelser også et grovere slutresultat, hvor de mindre bevægelser er bedre til det finere resultat. Det er derfor nødvendigt, at du overvejer hvad du skal benytte excentersliberen til før du vælger hvilken en du vil købe.
Forskellen på en excentersliber, multisliber, rystepudser og en trekantsliber
Er du ikke helt sikker på hvilken slags slibemaskine du skal bruge til dit byggeprojekt, så gennemgår vi de forskellige typer her, så du kan være sikker på om overhovedet er en excentersliber, som du har brug for. Udover en excentersliber findes der nemlig også en multisliber, en rystepudser samt en trekantsliber.
Multisliber
En multisliber er en maskine, der sliber overflader fint. Den er velegnet til at slibe både store flader og i hjørner. Du kan få en masse tilbehør til multisliberen, så den får en masse forskellige fordele. Den er dog ikke særlig hurtig til at slibe gammel maling af overflader samt er den heller ikke anvendelig til krumme flader.
Rystepudser
Rystepudseren er særdeles god til slibning af store flader, hvilket den er den gør hurtigere end andre slibemaskiner. Dog er den mindre god til krumme flader samt besværlige områder. Den er desuden ikke anbefalet til at fjerne et tykt lag gammel maling med.
Trekantsliber
Trekantsliberen er utrolig god til at slibe hjørner med. Den er velegnet til finslibning, hovedsageligt i hjørner, men er ikke anvendelig på store flader.
Så skal du udelukkende have slebet de grovere overflader helt fint, så er multisliberen den du bør vælge. Skal du udelukkende slibe store overflader, skal du vælge rystepudseren, eller er det mest hjørner du skal have slebet, så er trekantsliberen den bedste til det job. Har du derimod mange forskellige slags slibeopgaver på forskellige slags overflader, så er excentersliberen altså det bedste valg. Det eneste den ikke kan klare er krumme hjørner og besværlige områder. Det vil altså sige at excentersliberen er den bedste all-round sliber, da den kan slibe de fleste overflader, hvor multisliberen, rystepudseren og trekantsliberen er bedre til de mere specifikke slibeopgaver.
Hvad kan jeg bruge min nye excentersliber til?
Er du stadig i tvivl om hvad du helt præcist kan bruge din excentersliber til? Så giver vi dig her en lille guide til hvilke forskellige typer af opgaver du kan benytte den til. Du vil med sikkerhed ikke kunne undvære en excentersliber, hvis du er ønsker at komme i gang som en vaskeægte gør-det-selv mand eller kvinde.
Afslibning af gammel maling og lak
En af de opgaver, som en excentersliber er rigtig god til er at slibe gammel maling eller lak af eksempelvis vindueskarme, dørkarme, og lignende. Excentersliberens størrelse er nemlig særdeles god til at slibe områder, der er lidt svære at nå. Det kan også være et træbord, som du har haft malet, men nu ønsker at male i en anden farve, eller hvis du har fortrudt at du har malet det, og nu ønsker det i en naturlig træfarve igen.
Finpudsning
Du kan ligeledes benytte excentersliberen til at finpudse spise-, stue-, eller køkkenbordplader, så de får en lækker blød overflade, uden skarpe kanter. Her handler det dog om at finde den rigtige excentersliber til jobbet, da den skal have de rette funktioner og indstillinger for at kunne finpudse bestemte materialer. Det bliver anvist i testen, hvilke excenterslibere der er gode til dette.
Grovslibning
Excenterslibere er desuden også gode til at benytte til grovslibning. Dette kan være anvendeligt på gulve eller havemøbler, som trænger til en grundig rengøring. Her er de finere slibningsmetoder nemlig ikke tilstrækkelige, så det kræver en lidt grovere slibning for at det kan opnå et optimalt resultat.
Polering af forskellige overflader
Polering af overflader er også en opgave, som en excentersliber er rigtig god til. Polering er godt til at lave det sidste finish på en overflade, for at det bliver helt glat og perfekt. Det efterlader overfladerne helt skinnende og æstetisk flotte.