TEST: Frithængende emhætte test

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

En frithængende emhætte kan være perfekt til dig, der skal bruge en ny emhætte, men ikke gider at bøvle for meget med at installere den. Frithængende emhætter er monteret i loftet over komfuret og er som regel meget nem at sætte op.

Det kan være svært at blive klog på, hvilken model der er bedst, da disse apparater kommer i mange former og design og med mange forskellige funktioner.

Moderne teknologi har også ramt markedet for emhætter, og derfor kan du finde modeller med alle mulige former for smarte funktioner, der ikke eksisterede for 10 år siden. Nogle kan du styre med din smartphone, mens andre kan synkroniseres til komfuret.

Vi hjælper dig i denne test til at finde ud af, hvilken model der er bedst til dig. I vores købsguide gennemgår vi nogle af de hyppigste spørgsmål, du kan have, når du går på jagt efter en ny emhætte, og hvis du vil sammenligne de forskellige modeller, kan du gøre det i vore sammenligningstabel.

Scandomestic EMF 990

bedst i test

Fordele
  • pros-icon.svg Stilfuldt design i glas og rustfrit stål
  • pros-icon.svg God kraft

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Scandomestic EMF 990:

Denne model er anmeldelsens bedste, idet den rammer en god balance mellem pris og sugestyrke. Konkret har den en kapacitet på 700 m3/t og kan derfor give ren luft i selv større lejligheder eller et parcelhus af almindelig størrelse.

Den har en intern motor, hvilket gør den nem at installere, og designet er ikke blot stilfuldt – det er også funktionelt. Glasskærmen beskytter emhættens overflade mod støv og snavs, og gør, at rengøring er nem.

Det frithængende emfang kan også bruges til recirkulering, hvis du ikke har en aftrækskanal.

Disse årsager gør samlet set denne model til testens vinder.

Emhætten er i energiklasse c.

Silverline SL4250

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Høj brugervenlighed
  • pros-icon.svg Lavt energiforbrug (energiklasse A)
  • pros-icon.svg Nem rengøring

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Silverline SL4250:

Dette er en af de mere prisvenlige emhætter, men det gør den ikke nødvendigvis til et dårligt valg.

Den har et lavt energiforbrug og er en særdeles miljøvenlig emhætte. Den har også et lavt lydniveau, og så er den yderst brugervenlig takket være den medfølgende fjernbetjening og det digitale display samt easytouch-betjening, der nemt lader dig skifte mellem i alt fire hastigheder.

En intern motor gør installationen af denne frithængende model nem, og med et simpelt, stilrent design er rengøring af emhætten hurtigt overstået.

Denne emhætte fungerer kun med udtræk, og der er altså ikke mulighed for at benytte recirkulation med et aktivt kulfilter.

Filteret kan nemt rengøres.

Miele DA 4208

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Premium design
  • pros-icon.svg Smart teknologi – synkroniseret til kogepladen
  • pros-icon.svg Højeste energiklasse
  • pros-icon.svg Intern motor

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Miele DA4208:

Modsat en lofthængt emhætte, monteres denne model på væggen over komfuret, hvor den energieffektivt og med lavt lydniveau sørger for at holde køkkenet fri af røg, os og fedtpartikler, mens du laver mad.

Dette er en dyrere model, men også spækket med features og god funktionalitet, der giver den et premium feel.

Miele har udstyret den med teknologi, der gør den i stand til automatisk at indstille sugeevnen efter aktiviteten i dit komfur. Er der godt gang i kogegryderne, skruer den op for kraften – og omvendt. Den har en fjernbetjening, men du kan også forbinde den til en app på din telefon.

Den har kraftig motor og en stærk sugeevne, og den fortsætter med at rense luften, efter du er færdig med madlavningen. Når der er gået 15 minutter stopper den automatisk. På den måde er du sikret, at der ikke er mados eller lugte tilbage.

Den har den højeste energicertificering i form af energiklasse A++ og er altså en af de mest miljø- og strømvenlige emhætter, du finder.

Thermex Passat EXT

bedste loftinstallerede

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Nærmest usynligt design

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Thermex Passat:

Denne er mere særlig, idet den har en ekstern motor. Det giver nogle klare ulemper, men også nogle fordele.

Ulemperne er, at den er besværlig at installere – hvor emhætter med interne motorer blot skal sættes fast og eventuelt monteres et udtræk, skal denne type emhætte forbindes til en motor, som er placeret udenfor huset – f.eks. på taget eller på væggen. Denne motor skal du i dette tilfælde selv tilkøbe, hvilket derfor skal medregnes i prisen.

Fordelene er, at en motor, der ikke er indbygget, hjælper med at holde lydniveauet nede, da den sidder udenfor dit hus frem i køkkenet. Det gør også, at emhætten er betydeligt mindre – denne model er flad og så kompakt, at den nærmest bliver usynlig, når den monteres i loftet.

Dette emfang har kantsug, som er diskret og skaber usynlige luftstrømme hele vejen rundt om kogezonen – på den måde isoleres mados, så det ikke undslipper komfuret. Filteret kan nemt renses, og du kan lave den om til en frithængende emhætte med kulfilter, hvis du ikke har udtræk.

Siemens LF97BCP50

bedste med lyddæmpning

Fordele
  • pros-icon.svg Larmer ikke meget

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Siemens LF97BCP50:

Denne frithængende emhætte kommer med Siemens’ egen iQdrive-motor, som er ekstra lydsvag og energieffektivt renser luften under madlavningen. Søger du en model, som er stilren, har en god sugeevne og et lavt lydniveau, er denne et godt valg.

Den er designet i rustfrit stål og har et moderne look, der passer i de fleste nyere køkkener. Den har også en høj fedtfiltreringseffekt, som gør den velegnet til familier, der laver mere tunge måltider, hvor der typisk vil være mange fedtpartikler i luften. Filtrene er nemme at tage ud og rengøre.

Guide

Sådan vælger du den bedste frithængende emhætte

Der er flere faktorer, du bør overveje, når du vælger emhætte. De relaterer sig blandt andet til din egne madlavningsvaner, dit køkkens opbygning og design, størrelsen på dit hus, hvilke udtræksmuligheder du har og meget mere.

Det handler selvfølgelig også om dine egne præferencer.

Vi prøver i denne guide at gennemgå de vigtigste faktorer, så du kan blive klogere på, hvilken emhætte, der er bedste egnet til dine behov.

Typer af emhætter

Helt grundlæggende findes der to typer af emhætter: En emhætte med recirkulering og en emhætte med udtræk.

En emhætte med udtræk er den mest almindelige form for emhætte – den klassiske model, der er forbundet til et rør, der suger al mados og partikler fra dit køkken ud i det fri. Denne type emhætte er klart mest effektiv, når det kommer til at rense luften. Det er fordi, at luften i dit køkken her bliver decideret udskiftet.

Dette er modsat en emhætte med recirkulering, som ikke er forbundet til nogen udsugning, men i stedet fungerer ved at trække luften ind i et filter, som derefter forsøger at rense den ved blandt andet at fjerne fedtpartikler. Bagefter bliver luft cirkuleret ud i dit køkken igen. En sådan type emhætte er langt mindre effektiv, da den ikke udskifter luften, de bruger kun et filter til at filtrere den.

Det er en teknologi, som endnu ikke er perfekt, og derfor vil du med en sådan emhætte ofte opleve, at der stadig er røg, mados og lugte i køkkenet, når du er færdig med madlavningen, også selvom den har kørt på fuld drøn.

Derfor anbefales det, at du køber en emhætte med udtræk, hvis du har mulighed for det. Problemet er imidlertid, at det ikke er alle, der har det.

Måske er der ikke lavet noget hul til et udtræk i din køkkenvæg, ligesom der ikke er lavet rørføring. Og det kan være et større arbejde, der typisk kræver hjælp fra håndværkere. Det kan også være, at dit køkken er indrettet på en måde, hvor det vil blive bøvlet at trække et relativt stor rør igennem.

Sidst, men ikke mindst, kan du være i den situation, at du måske bor i en bolig, der er fredet, og hvor det slet ikke er tilladt at lave huller i væggen til en udsugning.

I tilfælde som disse kan en emhætte med recirkulering pludselig være en meget smart løsning –  det er i hvert fald er bedre end alternativet, som er ingenting.

Når du køber en emhætte, skal du altså gøre op med dig selv, om det skal være den ene eller den anden type ud fra de overvejelser, der er diskuteret her.

Designet af din emhætte

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan en emhætte er designet, og hvordan det passer ind i dit køkken, før du foretager dit køb.

Dette er ikke bare af æstetiske hensyn, selvom det da også betyder noget.

I stedet handler det om, at et køkken som oftest er indrettet på en måde, hvor du vil være meget begrænset i dine muligheder, når det kommer til at installere et relativt stort apparat, som skal hænge ned fra loftet.

Først og fremmest skal emhætten jo placeres over dit komfur – derfor skal du være opmærksom på, hvor bredt dit komfur er, og om de mål matcher emhættens. Emhætten skal gerne være mindst lige så bred som komfuret, og også gerne bredere, hvis den skal have maksimal effektivitet. Dertil skal du vurdere, om emhætten kan komme til for eventuelle skabe eller andre elementer, som kan blokere for den. Her er det igen nødvendigt at måle omhyggeligt op samt lægge mærke til produktmålene på din kommende emhætte.

Det er også vigtigt at overveje, hvis du for eksempel er ved at bygge nyt køkken, at der typisk vil være et begrænset antal steder, hvor rørføringen kan placeres.

Skal din emhætte have intern eller ekstern motor?

Dette er også et af de større spørgsmål, du skal stille dig selv, før du køber en emhætte.

En frithængende  emhætte med ekstern motor er en emhætte, du forbinder til en motor, som er placeret et helt andet sted – typisk uden for huset på taget eller på væggen.

Køber du en større emhætte med høj sugekraft, kan du i nogle tilfælde opleve, at den larmer meget. Her kan en emhætte, hvor motoren ikke er indbygget, være en fordel, fordi det ofte er motoren, der producerer en stor del af larmen – og den kan du altså blive fri af ved at placere den udendørs.

Ulempen er, at installationsprocessen er væsentligt mere omfattende. Hvor modellen med den interne motor blot skal hænges op og sættes til rørføring, skal du her installere en motor og forbinde den til emhætten i dit køkken, og typisk kommer motoren som tilkøb. Det vil sige, at du både skal betale for emhætten og motoren oveni.

Her er det meget lettere med en emhætte, hvor motoren er indbygget, og disse støjer i dag også væsentligt mindre end før i tiden.

Omvendt kan emhætten uden en motor designes meget mindre, og det giver mulighed for at producere nogle meget diskrete og stilrene emhætter. Nogle producenter tilbyder for eksempel emhætter, der er helt flade og nærmest usynlige, når de er installerede i dit køkken, hvor de vil sidde helt plant med loftet. Dette er naturligvis ikke muligt med en emhætte, som også skal have motoren bygget ind i sig.

Støj i emhætten

En anden  vigtig faktor er støj: De fleste vil gerne have så lidt af det som muligt, og heldigvis oplyser producenterne også lydniveau på deres emhætter, så du nemt kan vurdere, hvilken én der giver den mest rolige oplevelse, når du laver mad.

De fleste ligger i dag et sted mellem 50 og 70 dB, hvilket er relativt lavt. Til sammenligning er en almindelig samtale på cirka 60 dB.

Der er mange modeller på markedet i dag, hvor der virkelig er gjort noget for at nedbringe støjniveau. Siemens bryster sig for eksempel af, at deres særlige iQdrive-motor er særligt støjsvag.

Emhættens sugekraft

Emhættens job er at suge, og derfor skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvor godt den klarer den opgave. Det er dog også værd at vide, at de fleste emhætter i dag har tilstrækkeligt med power til at kunne rense luften i de fleste boliger. Men du bør måske særligt holde ekstra øje med dette, hvis du bor i et meget stort hjem, hvor der er mange kubikmeter at rense.

I nybyggeri kræver bygningsreglementet en mekanisk emhætte på mindst 20 liter i sekundet.

På boligmediet Bolius kan du finde en nem guide til at vurdere, om en given emhætter suger nok.

‘En fingerregel er, at emhætten skal have en sugekraft, målt i kubikmeter i timen, på 10 gange køkkenets rumfang (længde x bredde x højde). Så har dit køkken et rumfang på 40 kubikmeter, skal emhætten have en sugekraft på 400 kubikmeter i timen,” skriver Bolius.

Din emhættes lys

Du skal også undersøge, hvordan lyset er i emhætten, som du kigger på. De fleste giver nemlig ikke det bedste lys – ofte vil det være for skarpt eller for svagt. Du tænker måske ikke over det, men emhættens lys er et fantastisk arbejdslys i køkkenet, som de fleste af os ender med at bruge, hver eneste gang vi laver aftensmad. Det er fordi, at der i forvejen ofte ikke er de bedste lysforhold i køkkenet. Overskabe kan blokere for lyset, og det kan din egen krop også, når du står ved køkkenbordet.

Det er derfor meget vigtigt, hvis du køber en emhætte på internettet, at du orienterer dig i anmeldelser og produktbeskrivelser for at finde ud af, om den nu også har god belysning.

Hvor højt skal emhætten hænges?

Dette afhænger af, hvilken type emhætte du har samt dine arbejdsvaner og køkkenets opbygning.

Generelt kan siges, at køkkenfirmaer og kogeplade-producenter anbefaler, at emhætten ikke hænger lavere end 145 cm over gulvniveau.

FAQ

Hvilken frithængende emhætte er bedst i test?

Den bedste frithængende emhætte i test er Scandomestic EMF 990, fordi den har et flot design, god sugeevne og er nem at rengøre. Læs resten af testen for mere information om de testede modeller.

Hvilken type emhætte skal jeg vælge?

Hvis du har mulighed for det, anbefales det at vælge en emhætte med udtræk, da den renser luften væsentligt bedre end én med recirkulering.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×