Sådan vælger du det bedste glattejern
De fleste moderne glattejern er udviklet som allround stylingredskaber, der passer til de fleste. Størstedelen af dem har ingen ekstra funktioner eller indstillinger, mens nogle få kommer med justerbare temperaturindstillinger og andre smarte features, som gør brugeroplevelsen mere lækker.
Når du skal vælge et nyt glattejern, er der flere parametre, du bør overveje. Brugervenlighed, opvarmningstid, temperatur og justering, samt ekstra funktioner.
I nedenstående købsguide kan du læse meget mere om de enkelte parametre og deres betydning for dit valg af glattejern.
Brugervenlighed
Hvis du bruger dit glattejern til at glatte håret til hverdag, er brugervenlighed et meget vigtigt parameter. Det skal være nemt at bruge og betjene, så du kan glatte dit hår nemt og bekvemt.
I vores test er alle modellerne lette og intuitive at bruge, også dem med forskellige temperaturindstillinger.
Opvarmningstid
De fleste glattejern i dag har så kort en opvarmningstid, at det ofte ikke er et afgørende parameter. I vores test tager det højst 30 sekunder for modellerne at varme op, hvilket må siges at være meget kort til. Enkelte modeller som Ghd Platinum+ Styler varmer op på bare 20 sekunder, så selv i en travl hverdag, er det nemt og hurtigt at glatte håret.
Plademateriale
Varmepladernes materiale har stor indflydelse på, hvor godt varmen fordeles og hvor meget de potentielt skader, når du glatter håret.
Keramiske plader opvarmer hurtigt og jævnt. De er derfor velegnede til alle hårtyper, særligt tyndt eller fint hår. Keramiske plader siges også at gøre håret mere glansfuldt.
Titaniumplader holder generelt bedre end de keramiske plader og giver også hurtig og jævn varme. De er gode til tykt, krøllet eller kraftigt hår.
Turmalinplader belægges med mineraler, der frigiver negative ioner, når det varmes op. Det giver mindre krus og mere glans i håret. Turmalinplader er meget skånsomme for håret og passer derfor til alle hårtyper.
Alle modeller i vores test har keramiske plader, undtaget OBH Nordica Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099, som har plader med turmalin.
Temperaturindstillinger
Hvis dit hår er sart, slidt eller skadet, bør du overveje at investere i et glattejern med flere temperaturer. Generelt siger man, at 185 grader er den optimale temperatur, som ikke forårsager skader på håret, men for skadet eller slidt hår kan det alligevel være for varmt, særligt hvis du skal bruge glattejernet dagligt. I vores test har GHD-modellerne ikke flere temperaturer, men varmer alle til 185 grader. Hvis du har tykt hår eller kraftigt hår, kan det være nødvendigt med en højere temperatur for ikke at skulle glatte de samme sektioner flere gange.
120°C og 150°C anbefales til slidt eller skadet hår, da det er mere skånsomt mod håret.
150°C og 175°C anbefales til fint eller tyndt hår, som er mere skrøbeligt og lettere bliver skadet af høje temperaturer.
175°C til 190°C anbefales til normal eller medium tykt hår, der bedre kan klare de høje varmegrader. .
190°C og 230°C anbefales til tykkere hår, men vær alligevel forsigtig med de højeste temperaturer, da de kan skade håret.
Hold ikke glattejernet på håret i mere end max 8 sekunder og ikke mere end højst 3 gentagelser på hver sektion for at forebygge varmeskader. Brug gerne et varmebeskyttende produkt i håret når du vil glatte dit hår.
Derudover er det vigtigt at huske, at du ikke bør holde glattejernet på et hårstrå i mere end 5-8 sekunder eller over tre gange på den samme sektion af håret, og det er hertil også vigtigt at bruge produkter, der beskytter mod varme for yderligere at forhindre hårskader.
Ekstra funktioner
Hvis du ikke kun glatter dit hår men også vil style håret på andre måder, kan ekstra funktioner som damp eller indbygget børste være gode.
GHD heatglid brush giver fx et mindre stramt look men mere luftigt glat, mens de afrundede kanter på OBH Nordica Björn Axén Straight & Curl Nano Pro 3099, gør det meget velegnet til at krølle hår.
De fleksible plader i Dyson Corrale der gør at man ikke behøver at glatte håret flere gange, er også en god funktion til at skåne håret.
Hvis du har normalt hår og ikke bruger dit glattejern hver dag, er ekstra funktioner ikke nødvendige for at style håret med et godt resultat, og du kan sagtens bruge et helt almindeligt glattejern.
FAQ
Hvilket glattejern er det bedste?
I denne glattejern test har vi kåret en ghd Platinum+ Styler som bedst i test. Det skyldes, at produktet selv kan justere sig efter hårtype og behov, så du altid får den bedste glatning. Du finder dog også en billig, premium, damp m.m. model på listen, så der er noget for enhver.
Kan jeg både glatte og krølle mit hår med et glattejern?
Det er ikke alle glattejern, der både kan krølle og glatte optimalt, men de fleste kan. Flere af de lidt dyrere modeller, såsom flere i denne test, kan udmærket benyttes til flere formål. Dette dækker både glatning, krøller, volumen, styling m.m.
Hvad koster et glattejern?
Prisen på et glattejern skifter meget alt efter hvilken model du går efter. Det er selvfølgelig muligt at finde en helt billig model til et par hundrede kroner, men hvis du ønsker en god og funktionel model, så skal du gerne have fingrene i en lidt dyrere model end de helt billige.