Hvad er et HEPA-filter?

Et HEPA-filter er et særligt filter til din støvsuger, som kan at fange mikroskopiske partikler under.
Af Oliver BAdge
Oliver

Disse partikler opfanger filteret i almindelige støvsugere ikke altid, og de kan derfor blive de udløsende faktorer for symptomer hos støvallergikere, når din luften blæses tilbage ud i rummet.

HEPA-filtrene findes i forskellige former, og betegnelsen betyder for nogle i dag blot, at der er tale om et støvsugerfilter af høj effektivitet og finhed. I virkeligheden er HEPA en forkortelse for ‘High Efficiency Particulate Air’, og klassificeringen bygger på en specifik industristandard, som du heldigvis kan regne med.

Vi gennemgår i denne artikel HEPA-filtre, deres anvendelse og fordele samt nogle af de forskellige produkttyper på markedet.

Hvorfor skal man bruge et HEPA-støvsugerfilter?

Eller hvorfor er det nødvendigt at fange alle de småpartikler i støvsugeren, kunne man også spørge.

For at besvare det spørgsmål, kan vi starte med at kigge på, hvordan støvsugeren fungerer: ved hjælp af sin motor suger den skidt og støv ind i sin pose. Men den sender samtidig luft ud i den anden ende. Denne luft er filtreret for at undgå, at partiklerne kommer tilbage i rummet, bevæger sig rundt og irriterer os.

Men effektiviteten af et normalt støvsugerfilter er ikke altid lige god, og derfor ender vi alligevel med at indånde meget af det. Og hvad betyder det så? Dels kan det give almindelig irritation i luftveje og øjne. Men der er et endnu større problem hos allergikere – særligt dem, der døjer med støvallergi.

HEPA og allergi

Støv er en af de helt store syndere, når det kommer til allergener. Det skyldes først og fremmest husstøvmider, som, næst efter pollen, er den hyppigste årsag til allergisymptomer i Danmark.

Husstøvmiderne lever blandt andet af hår- og skælrester fra mennesker, og det er velkendt, at miderne lever i senge og sofaer. Men de holder faktisk også i høj grad til i gulvtæpper. Det er både husstøvmiderne og deres afføring, der skaber problemer hos mennesker, og de kan formere sig utroligt meget og utroligt hurtigt.

De forskellige filtre

De rangeres i fem klasser – fra EPA 10 til HEPA 14. Tallet og deres filtreringsevne fortæller, hvor mange partikler de kan fange pr. liter luft. I klasse 14 finder du de mest effektive filtre, som siges at kunne opfange stort set alle partikler. I bunden ligger 10, 11 og 12, som ikke lever op til HEPA-mærkatet, men i stedet blot hedder EPA, hvilket står for ‘Efficiency Particulate Air’.

Hvilken støvsuger skal jeg vælge?

Med rangeringssystemet er det nemt at vurdere, hvilke modeller, der lever op til dine personlige behov. Nilfisk er et af de mærker, der laver professionelle støvsugere med den højeste klassificering, og som samtidig har en god sugeevne, hvilket selvfølgelig også er en vigtig faktor, der mindsker mængden af støv og skidt i rummet.

Hvad er ulemperne?

Generelt set er et hepafilter enormt effektivt og gør det, det skal. Det vil altid være mere effektivt end den almindelige slags, når det kommer til at fange småpartikler.

Den største ulempe er, at de skal skiftes oftere end almindelige filtre, fordi de fanger så mange flere småpartikler og derfor hurtigere bliver stoppet til. Det kan derfor være et dyrt valg, da prisen på hepafiltre som regel også er højere.

Eftersom de fanger så meget mere end almindelige filtre, er det også nødvendigt at være opmærksomme på deres stand – det går ikke at lade dem sidde for længe uden at skifte dem, da de mange bakterier og småpartikler, som de fanger, kan forårsage fugt og i nogle tilfælde mug.

Hvordan sørger jeg for ren luft i huset?

Støvsugning er ganske enkelt en af de mest effektive måder til at holde luften i huset ren og sikre, at allergener ikke hober sig op og forårsager problemer for dig eller andre i husstanden.

Derudover er det vigtigt at støve af de steder, hvor du ikke kan komme til med støvsugeren, bl.a. på toppen af skabe, bøger, hylder og reoler. Det kan du gøre med en støvkost før du begynder støvsugningen, så støvet falder til jorden, og du bagefter kan suge det op.

Det er også en god idé at køre en fugtig mikrofiberklud over støvede eller fedtede overflader, hvor partiklerne har det med at lægge sig og sidde fast.

Generelt bør du også åbne et vindue og lufte ud dagligt. Dette hjælper med at holde luften frisk, men også med at holde fugtigheden nede, så du ikke skaber grobund for f.eks. husstøvmider og mug.

Den bedste støvsuger

Hvis du vil opnå det bedste resultat derhjemme i forhold til luftkvalitet og renhed, er en støvsuger med HEPA filter et godt valg. Men det er også en god idé at vælge en effektiv støvsuger. Og eftersom markedet har udviklet sig meget i de senere år, giver vi her noget vejledning til at vælge den bedste model.

De forskellige typer

Start med at beslutte dig for, hvilken modeltype der passer bedst til dine behov. Har du mange gulvtæpper, er de stående modeller det bedste valg, men har du derimod et hjem med mange trapper, er den klassiske model som regel at foretrække, da den er lettere at håndtere. Den klarer sig også godt på hårde overflader og klinker.

De lidt nyere, trådløse støvsugere, der som regel er aflange, er gode til små opgaver – f.eks. hvis du står i køkkenet og kommer til at spilde lidt mel eller andet på gulvet.

Sidst, men ikke mindst, kan en robotstøvsuger være et godt valg til dig, der ønsker at automatisere processen mest muligt, da den stort set klarer det hele selv. Du skal blot huske at skifte både posen og støvsugerfilter af og til.

Med eller uden pose?

Støvsugere kommer i dag med eller uden pose. Begge valgmuligheder har deres fordele og ulemper.

Uden pose kommer støvsugerfilteret på overarbejde, og det skal derfor skiftes oftere. Det kan også være problematisk at tømme de poseløse modeller eller skifte støvsugerfilteret, hvis du døjer med astma eller forskellige allergiformer. Fordelen er, at du sparer penge på at skulle købe poser.

Rengøring af tæpper

Tæpperne er et godt gemmested for støvmider og andet skidt, der kan give allergisymptomer, og det kan derfor være en investering at vælge en model med ekstra power til netop tæpper.

Du kan idag få modeller med elektriske børste, og disse er langt mere effektive end de almindelige modeller, når det kommer til at rengøre tæpper. Nogle fås også med en kontakt, så du kan slå de elektriske børster fra igen, når du skal rengøre dine trægulve for på den måde at beskytte dem – dette er også en funktion, som er værd at overveje.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et HEPA-filter?

Et HEPA-støfilter er et ekstra effektivt støvsugerfilter, der kan fange skadelige partikler, som et almindeligt filter ikke kan.

Hvilket HEPA-støvsugerfilter skal jeg vælge?

De indgår i et rangeringssystem – fra 10 til 14. Klassificeringen 14 er den mest effektive, og 10 er den mindst effektive.