Holdbarhed i fryser – Hvor længe kan madvarerne holde sig i fryseren?

En fryser er uvurderlig til opbevaring i køkkenet, hvis du ønsker at forlænge madens holdbarhed. Nedfrysning af maden bremser nemlig den proces, som ellers gør, at bakterier udvikler sig, så maden går i forrådnelse og bevarer samtidig det oprindelige næringsindhold.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Men hvor længe holder maden?

Alt efter om du fryser fed fisk, hakket kød, tilberedt kød, rå bacon eller noget helt femte, er der forskel på, hvor længe maden kan holde sig i fryseren.

I denne guide gennemgår vi de forskellige madvarer og deres holdbarhed.

Fedtindholdet er afgørende

Fedt bliver hurtigt harsk. Derfor er det indholdet af fedt i dine madvarer, som påvirker hvor længe maden kan holde sig, før kvaliteten bliver mærkbart forringet. Jo højere fedtindhold, jo kortere bliver holdbarheden. De fleste fødevarer kan i hvert fald holde sig nogle måneder i fryseren, hvor noget mad kan holde sig over et år.

Kød

Kød har forskellig holdbarhed afhængigt af fedt indhold og hvordan det er skåret. Jo større stykker kød, jo længere vil holdbarheden også være. Hakket kød har fx en kortere holdbarhed end hele udskæringer. Magert kød kan også holde sig længere end de mere fedtholdige udskæringer.

  • Pølser kan holde sig i 1-2 måneder.
  • Bacon 1 – 2 måneder
  • Fjerkræ har en holdbarhed på 3-9 måneder.
  • Svinekød holder 3-6 måneder.
  • Hakket kød 4 måneder
  • Fars 2 måneder
  • Oksekød i hele stykker 1 år
  • Lammekød 1,5 år
  • Vildt 1,5 år

Fisk

  • Fed fisk 1-2 måneder
  • Magre fisk 3-6 måneder
  • Fiskefars 1-2 måneder
  • Skaldyr 3-6 måneder
  • Røget og gravad fisk 3-4 uger.

Vær opmærksom på at fisk, der tøes op uden opvarmning skal som f. eks. røget laks skal spises inden for rimelig tid.

Grønt

Frosne grøntsager og frugt indeholder ikke meget fedt derfor er hovedreglen at disse kan holde sig 10 til 12 måneder.

  • Bananer holder kortere end andre frugter 2 -3 måneder. Sørg for at tage skrællen af inden nedfrysning.
  • Bær kan som udgangspunkt holde 3-4 måneder. Et godt trick til at forlænge bærenes holdbarhed er at pakke dem i en frysepose med sukker. Brug en ekstra frysepose om. På den måde forhindre du iltning og bærene kan holde sig op til 12 måneder.

Færdigretter

Mange færdigretter kommer allerede på frost. Typisk vil holdbarheden være 1-3 måneder. Tjek dog datomærkningen, samt om færdigretter der ikke er frosne tåler nedfrysning.

Bagværk

Både hjemmelavet og købt bagværk kan sagtens fryses. Kager med et højt indhold af smør vil imidlertid have kortere holdbarhed end f. eks rugbrød.

  • Kager 2-3 måneder.
  • Bagværk 2 – 8 måneder.
  • Brød 2 – 8 måneder. Brød med lavt fedtindhold kan holde sig 8 måneder, mens brød med fedt, mange kerner og nødder kun kan holde sig 2 måneder.

Fryser du rugbrød ned kan du risikere at det smuldrer efter optøning.

Mælkeprodukter

Mælkeprodukter kan være smart at opbevare frosne for at forhindre madspild. Dog er der visse mejeriprodukter, som yoghurt og meget magre oste, der ikke er fryseegnede.

  • Fløde ca. 2 måneder. At fryse fløde rester i en isterningebakke eller pose er smart så du senere kan bruge det til sovs og gryderetter. Vær opmærksom på at fløden ikke kan piskes til flødeskum igen.
  • Ost 3 -4 måneder
  • Smør 3 måneder

Tilberedt mad

  • Sammenkogte retter og gryderetter 3 måneder.
  • Kogt og stegt fjerkræ 1 -2 måneder
  • Fond og bouillon 3-4 måneder

Den bedste måde at fryse din mad på

Når du vil opbevare mad i fryseren, skal du være opmærksom på, om det er nødvendigt at ompakke maden i andre beholdere eller indpakning, hvis du har købt mad, som ikke allerede er på frost. Det er nemlig ikke sikkert at den originale emballage er egnet til nedfrysning.

Fordel maden

Hvis du skal nedfryse meget mad på en gang, er det en god ide at fordele det i mindre portioner, da fryseren lettere kan nedfryse mindre stykker, end hvis der er tale om en stor klump.

På samme måde er det også bedst at placere de forskellige ting på forskellige hylder eller skuffer for optimal og effektiv nedfrysning, hvis du sætter flere pakker med mad i fryseren på en gang.

Hurtig nedfrysning er bedst for maden og din fryser. Jo hurtigere maden fryses ned, jo bedre bevares smagen nemlig. Når du fryser mad ned, bliver der dannet iskrystaller, lang nedfrysningstid vil danne større iskrystaller, som i sidste ende giver større væsketab ved optøning. Hjælp derfor fryseren med at fryse maden hurtigt, for at bevare så meget saft og smag, som muligt i stedet for at maden bliver tør og kedelig.

Det er smart at opbevare maden i køleskabet eller et andet koldt sted inden det lægges i fryseren, så det er så koldt som muligt inden frysning.

Undgå for meget luft

Når du pakker din mad ned, er fryseposer at foretrække frem for bokse. Hvis du har mulighed for at vakuumpakke maden, vil det være optimalt. Luft gør nemlig at maden ilter og hurtigere bliver harsk. Luft er også med til at give frostskader på maden, hvilket kan give kødet og grøntsagerne en grålig belægning.

Datomærkning

Når først fryseren er godt fyldt, kan det være svært at finde rundt i de forskellige ting, som den kan indeholde. Det er derfor en god ide at skrive dato for nedfrysning og indhold på emballagen. Så kan du let danne dig et overblik over, hvad for noget mad du har, og om det stadig er friskt.

Hvis du har en stor kummefryser, er det smart at have liste uden på, med hvad den indeholder. Ikke alene er nemt at holde øje med, hvad du har, når det kommer til indkøb, du vil også føle dig super organiseret. Husk selvfølgelig at opdatere listen hver gang du tager noget ud.

Den rette temperatur i fryseren

Det er afgørende, at din fryser har den rette temperatur for at holde maden bakteriefri. Derfor skal din fryser indstilles til 18 minusgrader. Det er også vigtigt at sørge for at den mad, som du vil fryse ned, er helt kold, inden du sætter den i fryseren.

Sætter du varm mad i din fryser vil det nemlig hæve temperaturen i fryseren, og gøre at din fryser skal arbejde hårdere og bruge mere strøm for at holde rummet koldt. Åben heller ikke lågen til fryseren hele tiden og lad den ikke stå åben i lang tid af gangen.

Det er ufarligt at spise mad, som har ligget i fryseren længere end de ovenstående anbefalinger. Ofte vil du dog opleve en generel forringelse af madens kvalitet ligesom smag og konsistens kan være anderledes.

Vær opmærksom på sidste holdbarhedhedsdato inden du fryser maden ned. At nedfryse maden stopper udviklingen af bakterier, men lige så snart du tør maden op, starter bakteriedannelsen igen. At tø maden op på køkkenbordet er derfor sjældent en god ide, da bakterier vil have optimale forhold til at sprede sig ved stuetemperatur. Tag derfor maden ud til optøning i god til og læg det i køleskabet.

Selv om frysning forlænger madens holdbarhed kan individuelle forhold i maden eller under opbevaringen påvirke holdbarheden. Du skal derfor altid bruge dine sanser til at vurdere om maden er god nok til at spise.

For at sikre at din mad holder så længe som muligt, både i køleskab og fryser, skal du sørge for at have god køkkenhygiejne. Tjek gerne vejledninger fra fødevarestyrelsen, som har de seneste anbefalinger ift. hygiejne og korrekt opbevaring af mad.

Vær opmærksom på, at alt mad der genopvarmes skal være helt gennemvarmt ved høj varme, så eventuelle bakterier ikke kan overleve.

At opbevare mad i fryseren er både godt for pengepungen og for miljøet, idet du minimere madspild. Med denne vejledende oversigt har du et godt overblik over, hvor længe de forskellige mad- og råvarer kan holde sig i fryseren, og hvordan du bedst opbevare dem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan fisk holde sig i fryseren?

Afhængigt af fedtindholdet kan fisk holde sig 2 til 6 måneder, når det er frosset ned. Fede fiske har kortes holdbarhed.

Hvor længe kan kylling holde sig i fryseren?

Kylling er magert kød som kan holde sig i sig helt op til 10 måneder i fryseren. Tilberedt kylling kan holde sig ca. 2 måneder.