Hvor er det koldest i køleskabet?

Mange tror, at køleskabet er lige koldt alle steder – men sandheden er, at temperaturen varierer relativt meget i dit køleskab. Nogle steder er flere grader varmere end andre. Dette er medmindre, at dit køleskab er en af de nyere, smarte modeller, der har indbygget ventilation, som fordeler luften ligeligt på alle hylder.
Af Oliver BAdge
Oliver

Forskellige madvarer kræver forskellige temperaturer, og hvis du placerer dem korrekt, kan du kontrollere temperaturen bedre, undgå en høj udvikling af bakterier og forlænge holdbarheden.

I denne artikel gennemgår vi forskellene på temperaturen i dit køleskab og hjælper dig med at finde ud af, hvor den koldeste del er, hvad der er det varmeste sted og hvad den bedste placering er til din mad – uanset om det er frugt og grønt, råt kød og fisk, mælk eller noget helt fjerde.

Køleskabets koldeste hylde

Den nederste hylde er uden tvivl den koldeste hylde af alle hylder i langt de fleste køleskabe. Her er den laveste temperatur, og derfor er de nederste hylder også det bedste sted til opbevaring af letfordærvelige fødevarer som råt kød, fisk og æg i dit køleskab. Disse madvarer kan hurtigt udvikle bakterier, hvis ikke de holdes under fem grader, og det nedsætter holdbarheden.

Stil dem også gerne ved bagvæggen i køleskabet, som er det absolut koldeste sted – ofte et par grader køligere i mange køleskabe.

En anden fordel ved at placere især kød nederst er også, at du undgår at safter løber ud over dine andre madvarer, hvis du skulle være så uheldig at opleve en revne i pakken og et læk.

De forskellige hylder i dit køleskab – og deres anvendelse til forskellige fødevaregrupper

Nu hvor du ved, at den koldeste hylde er nederst i køleskabet, og at denne placering dermed er velegnet til kød, fisk og andre fødevarer, der gerne må holdes koldere, kan du begynde at tænke på anvendelsesmuligheder for de andre hylder og generel organisering i køleskabet.

Den øverste hylde

De øverste hylder er der hvor køleelementet sidder. Det er normalt placeret øverst. Det er stedet i køleskabet, som er bedst til at til at holde temperaturen konstant. Derfor er det også en god idé at opbevare f.eks. mælk og ost øverst i dit køleskab. Det er fødevarer, der er særligt sensitive for temperatursvingninger i køleskabe, og som også hurtigt kan udvikle bakterier, hvis ikke de holdes på den rette temperatur. Noget, der i sidste ende nedsætter holdbarheden og i værste fald kan betyde, at du skal smide dine varer ud.

Mælk kan alternativt også placeres nederst, hvis der er plads til mælkekartonen.

Frugt og grøntsager i toppen

Mange tror, at grøntsagsskuffen er det ideelle sted til frugt og grøntsager, men faktisk har de godt af at komme lidt op i højden, hvor temperaturen er mere hensigtsmæssig for dem. En anden fordel er, at du nemmere får øje på grøntsagerne, når de er i øjenhøjde, og derfor får er du også mere tilbøjelig til at bruge dem, før de bliver for gamle, og du er nødt til at smide dem ud.

Køleskabsdøren

Hvis der er et sted i køleskabet, du til gengæld ikke skal opbevare de sensitive madvarer, er det i døren.

Hvor nederste hylde er det koldeste sted, er døren det varmeste. Her bliver madvarerne ofte udsat for en mere varm luft udefra, når du åbner køleskabet, og derfor sker der her generelt generelt svingninger i temperaturen. Hylderne i køleskabslågen har i dag ofte en form for æggeholder, som umiddelbart kan synes at være en smart løsning – men det anbefales altså ikke, at du opbevarer dine æg her, da de ikke har godt af den svingende temperatur. Opbevar dem i stedet på de enten den nederste eller øverste hylde – eller ude af køleskabet ved stuetemperatur. I virkeligheden behøver æg nemlig ikke at stå så koldt. Det vigtigste er bare, at temperaturen holdes nogenlunde konstant.

Det, du til gengæld kan opbevare i lågen, er ting som ketchup, sennep, salsa og andre former for sovser, som ofte har en masse konserveringsmidler tilsat og derfor ikke er specielt sensitive over for hverken varme eller temperatursvingninger.

Bagerst i køleskabet

Som nævnt tidligere er der ekstra køligt helt omme bagerst i køleskabet. Det er det absolut koldeste sted. Derfor er det et godt sted til madvarer, som er sensitive eller har nemt ved at blive for gamle.

Omvendt er der ting, som ikke egner sig til alt for meget kulde. Hvis du f.eks. har oplevet et frossent bundt persille eller basilikum, ved du, hvad vi snakker om – pas på med at lægge de allermest skrøbelige fødevarer bagerst i køleskabet.

Det er heller ikke nogen god idé at placere varer bagerst, hvis de er meget høje eller på anden måde optager meget plads, da de kan blokere for luftgennemstrømningen.

Sidst, men ikke mindst, bør du sikrer dig, at køleskabet er tilstrækkeligt fyldt op. Der kan faktisk være for få varer i dit køleskab – det kan betyde, at den kolde luft samler sig i bunden og fryser alle madvarerne dernede.

Guidelines til opbevaring af frugter og grønt

Der er forskel på, hvordan de forskellige grønt-produkter skal opbevares – nogen skal være koldere end andre, ligesom visse produkter skal holdes adskilt på hylderne.

På køl eller ej?

Det er ikke alting, der nødvendigvis har godt af at blive opbevaret i et køleskab, selvom mange måske er af den opfattelse. Der er ting, som har det bedst ved stuetemperatur, hvis blot de opbevares på et mørkt og tørt sted. Frugter, som er høstet, før de er helt modne, har bedst af ikke at komme i køleskabet, da de dermed kan fortsætte modningsprocessen.

Generelt omfatter denne regel:

  • Æbler
  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avocado
  • Tomat og agurk
  • Artiskokker
  • Frisk ingefær
  • Aubergine
  • Squash

En undtagelse er stenfrugter, bær og de fleste andre grøntsager.

Hold umodent og modent fra hinanden

Det er en rigtig god idé, at du holder modne og umodne frugter og grøntsager fra hinanden. Når visse frugter modner, kan de nemlig udskille stoffet etylen, hvilket påvirker holdbarheden på de andre, omkringliggende varer. Dette gælder f.eks. tomater og æbler, som altså løbende vil have en påvirkning på andet grønt.

Mål din køleskabstemperatur

Dette sidste råd gælder især for folk, der måske har et ældre køleskab i hjemmet.

Selvom dit indbygge køleskabstermometer måske viser, at det er indstillet til de anbefalede 5 grader eller under, kan det lyve. Hvis køleskabet er slidt eller defekt på den ene eller anden måde, er det muligt, at den simpelthen ikke kan nå de 5 grader, men måske i stedet er på 7 eller 8. Temperaturforskellen synes lille, men den kan koste holdbarheden på din mad.

Det anbefales derfor, at du anskaffer dig et termometer og selv måler temperaturen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor er det køligst i et køleskab?

Det er koldest bagerst på den nederste hylde, hvor det anbefales at opbevare råt kød, fisk, mælk og andre madvarer, der nemt kan fordærve.

Hvor koldt skal et køleskab være?

Et køleskab skal være 5 grader eller under.