Hvor meget vand bruger en opvaskemaskine?

Du har sikkert tænkt på, hvor meget vand din opvaskemaskine bruger. Om det er mere eller mindre end du bruger ved at vaske op i hånden.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Man kan nemlig godt undre sig over, om det overhovedet kan betale sig at bruge en opvaskemaskine, da sådan en bruger både vand og strøm. Der er imidlertid mange fordele ved at bruge opvaskemaskinen for både din vandregning og miljøet.

I denne artikel gennemgår vi hvor meget vand en opvaskemaskine egentlig bruger, og hvad du kan gøre for at nedsætte din maskines energiforbrug.

Opvask i hånden kontra opvaskemaskine

Det er svært at beregne præcis, hvor stort vandforbruget er, når du ordner opvasken i hånden.

Det skønnes, at en løbende vandhane bruger 7 til 15 liter i minuttet, afhængig af hvor hurtigt man lader vandet løbe. Det bliver således hurtigt til adskillige liter for bare en enkelt opvask. Du kan derfor både spare tid og være god ved pengepungen ved at bruge en opvaskemaskine til tallerkner, glas og bestik.

Hvor meget vand en opvaskemaskine bruger afhænger af, hvilken maskine du har. De nyere energivenlige opvaskemaskiner bruger gennemsnitligt 20 l vand pr. vask, hvor nogle kan bruge helt ned til 10 l vand pr. opvask, mens ældre opvaskemaskiner typisk vil bruge mere vand og strøm.

På en moderne opvaskemaskine vil der også være et eco program, som sørger for at din opvask bliver ren ved brug af mindre energi og en mindre mængde vand.

Er du på udkig efter en ny opvaskemaskine kan der derfor være noget at spare ved at vælge en dyrere model med et bedre energimærke og energibesparende funktioner.

Fyld opvaskemaskinen rigtigt op

Det afgørende, for at bruge din opvaskemaskine så billigt og effektivt som muligt, er at den fyldes korrekt op.

Det kan blive en dyr fornøjelse at køre vaske på en halvtom maskine, eller hvis det, som du vasker, overhoved ikke er blevet rent. Fyld derfor din opvaskemaskine helt op inden du starter den, så du udnytter pladsen og vand og strøm maksimalt, men sørger for ikke at overfylde.

Du kan med fordel vaske store ting som gryder, fade og store skåle af i hånden. I brugsanvisningen til din opvaskemaskine vil det være anført, hvordan service og bestik bør places for at få en optimal vask.

Når du placere bestikket er det f. eks. en god ide at blande det, sådan at skeer og gafler ikke kommer til at ligge oven i hinanden, for så bliver de ikke ordentlig rene. Det samme gør sig gældende, hvis du overfylder maskinen.

Skal man skylle af først?

Mange kan blive i tvivl om, det er bedst at skylle service mm. af inden det lægges i maskinen. Dette er imidlertid ikke nødvendigt.

En god opvaskemaskine kan sagtens klare disse uden problemer. Sørg dog for at madresterne og krummer er skrabet væk fra tallerkner og bestik og ned i skraldespanden, så de ikke ender med at tilstoppe opvaskeren.

Hvis du alligevel oplever madrester på dit service, kan bruge maskinens eget forskylle program. Da dette stadig vil bruge langt mindre vand, end hvis du gjorde det i hånden med rindende vand.

Hvis du er ude efter at bruge så lidt strøm og vand så muligt, kan du med fordel vælge programmer, som vasker på lavere temperaturen, på den måde bruger opvaskemaskinen mindre strøm på at opvarme vandet. Du kan også bruge maskinens eco program, der stadig vasker rent som en almindelig vask, men gør det over længere tid, så energiforbruget holdes nede. Dette kan du bruge til alt dit service. Kun ved særligt hårdført snavs kan det betale sig at bruge andre dyrere vaskeprogrammer.

Bruges den rigtigt og effektivt, er der mange gode grunde til at benytte en opvaskemaskine. Du sparer både tid og mange penge, samt skåner miljøet i forhold til det forbrug, som du ville have ved almindelig håndvask.

Vedligehold din opvaskemaskine

Hold din opvaskemaskine ved lige ved at rense den regelmæssigt og sørg for, at den er fyldt med nødvendigheder, som salt og afspændingsmiddel. På den måde er maskinen altid effektiv og giver det bedste reneste resultat.

Ofte stillede spørgsmål

Er det billigere at vaske i hånden end i opvaskemaskine?

Som udgangspunkt bruger opvaskemaskinen mindre vand end man bruger ved at vaske op i hånden. Så nej det er ikke billigere i forhold til vandforbrug. Og den mængde energi opvaskemaskinen bruger på en opvask vil stadig ikke gøre det dyrere. Særligt ikke hvis du bruger eco programmet.

Kan jeg nedsætte energiforbruget for opvaskemaskinen?

Du kan sørge for at maskinen er fyldt helt op før du sætter den igang, samt vælge et eco program eller vaske på lavere temperatur.