Hvordan vasker man tøj?

Når det er store vaskedag, er det en kæmpe fordel at vide hvordan du vasker dit tøj korrekt, hvordan tøjet sorteres, og hvilken slags vaskemiddel og vasketemperatur der er mest effektiv.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du vasker dit vasketøj i vaskemaskinen på den mest effektive og samtidig miljørigtige måde. Så får du mulighed for at bruge mindre energi, spare penge og samtidig få det bedste resultat når du vasker.

Sådan vasker du tøj

Det er (næsten) altid en god idé at følge vaskeanvisningen, når du skal vaske tøj. Vaskeanvisningen viser den anbefalede temperatur for at opnå en god hygiejne og samtidig skåne materialerne bedst muligt. Der findes dog visse undtagelser, hvor det ikke kan anbefales at følge vaskeanvisningen. Undtagelsen gælder for vask af tøj som trusser og boxershorts, hvor vaskeanvisningen anbefaler at vaske ved 30 – 40 c.

  • 30 – 40 c: Almindeligt tøj, T shirts, bukser, strømper m.m.

Hvorfor?: Almindeligt tøj som bruges til dagligt vaskes ved 30 – 40 c for at fjerne eventuel lugt og småpletter. Temperaturen sørger for at dit tøj bliver rent.

  • 60 c: Undertøj, sengetøj, håndklæder, viskestykker og karklude.

Hvorfor?: Undertøj skal vaskes ved 60 c for at dræbe smitsomme bakterier. Det samme gælder for sengetøj, håndklæder, viskestykker og karklude som alt sammen skal vaskes ved 60 c for at bakterierne dør.

Sengetøjet vil ofte indeholde støvmider. Støvmider dræbes ved vaske på 60 c og derover. Viskestykker og karklude som bruges i køkkenet kan indeholde smitsomme bakterier, som f.eks listeria- og jordbakterier fra råt kød og grøntsager. De smitsomme bakterier og andre usunde bakterier dræbes når man vasker tøjet ved temperaturer på 60 c og derover.

  • 90 c: Det er ikke nødvendigt at vaske ved 90 c i en almindelig husstand.

Hvorfor?: Faktisk ødelægger den høje temperatur enzymerne i vaskemidlet og gør det mindre effektivt.

Tekstiler fra sygehuse og andre lignende sundhedsinstitutioner vaskes ved 90 c.

Vasketiden har også betydning

Det er ikke kun temperaturen som har betydning, når du vasker tøj. Tidslængden af tøjvasken har også betydning for dit tøj og afhængig af hvor beskidt tøjet er, kan det være nødvendigt at vaske tøjet i længere tid end normalt.

Tøj som er meget beskidt og eventuelt er blevet plettet, kan forbehandles inden det vaskes. Der findes specielle produkter som kan anvendes til forbehandling af vanskelige pletter.

Ofte er det tilstrækkelig at putte en smule flydende vaskemiddel eller eventuelt opvaskemiddel til at opløse pletter af f.eks olie eller stærkt farvede madvarer som blandt andet tomatsovs.

Hvis det er muligt, kan det være en fordel at lægge tøjet i blød med det samme.

Flydende vaskemiddel eller pulver

Det anbefales at bruge vaskepulver til kogevask, og til at vaske tøjet ved høje temperaturer. Vaskepulver har den bedste blegningseffekt. Det er det mest effektive til at vaske beskidt tøj. Vaskepulver bør ikke anvendes til lavere temperaturer, fordi det kræver en forholdsvis høj temperatur for at opløses.

Når du vasker mørkt tøj anbefales det at du bruger flydende vaskemiddel, så du undgår pletter af vaskepulveret på tøjet. Vær opmærksom på at bruge den rette mængde.

Bruger du for meget vaskemiddel mister dit tøj hurtigere farven.

Til sarte materialer som uld og silke findes der specielt beregnet vaskemiddel. Vaskemiddel til uld og silke er specielt udviklet til at vaske  sarte materialer ved lav temperatur.

Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer som ødelægger ulden.

Vasker du ved lavere temperaturer er flydende vaskemiddel det bedste valg. Der findes specielle flydende vaskemidler til kold vask som indeholder enzymer til opløsning af pletter.

Dosering af vaskemidlet

Mængden af vaskemiddel, der skal bruges for at få tøjet rent, afhænger af vandets hårdhed (altså hvor meget kalk der er i vandet hvor du bor) vasketemperaturen og mængden af vasketøj i hver enkelt vask.

Langt de fleste bruger for meget vaskemiddel, når de vasker tøj. For meget vaskemiddel ødelægger dit tøj, sætter din vaskemaskine på overarbejde og forurener miljøet.

Der findes stort set en doseringsvejledning på alle vaskemidler, men de kan kun bruges som guidelines, og i virkeligheden bliver du nødt til selv at finde frem til den rette mængde.

Start hellere med en lille smule, og se om det ikke rækker. Der skal selvfølgelig være skum i maskinen under vasken, men den skal ikke være fyldt med sæbeskum.

Hold øje med om der er rester af sæbeskum når du tømmer vaskemaskinen. Hvis der er sæberester i maskinen, betyder det at du skal bruge mindre vaskemiddel næste gang der skal vaskes tøj.

Er det nødvendigt at bruge skyllemiddel?

Svaret er nej. Det er ikke nødvendigt at bruge skyllemiddel. Ønsker man at fjerne kalken i vandet, så tøjet bliver mere blødt efter vask, kan man med fordel anvende en smule almindelig husholdningseddike i sæbeskuffen i samme rum som oprindeligt bruges til skyllemiddel. Almindelig husholdningseddike er i det hele taget et godt og miljøvenligt alternativ til at fjerne kalk og fjerner både kalken fra vandet, tøj og vaskemaskinen.

Hvad gør skyllemiddel?

Skyllemiddel bruges til at blødgøre fibrene i tøjet. Det fjerner statisk elektricitet i fibrene på kunststof som blandt andet nylon og polyester. Skyllemiddel forbliver i tøjet efter vasken. De fleste bruger skyllemiddel fordi det dufter dejligt og blødgør tøjet. Problemet med skyllemiddel er, at det indeholder tensider og parfume som er stærkt miljøbelastende og allergifremkaldende. Desuden lægger det sig rundt om tøjets fibre, så det i sidste ende bliver sværere at få vasket helt rent

Vask ved lav temperatur når det er muligt

Afhængig af hvilken type tøj der skal vaskes, kan det være en kæmpe fordel at vaske ved lav temperatur. Det er også vigtigt at vælge den rigtige form for vaskemiddel.

Flydende vaskemiddel/koncentreret vaskemiddel er som nævnt tidligere bedst til vask ved lavere temperaturer. Almindeligt tøj som f.eks. T-shirts og bukser kan med fordel vaskes ved lave temperaturer på 30 40 c. Ved at vaske dit tøj ved lavere temperatur slides tøjet mindre og holder bedre på farven.

Tag hensyn til miljøet

Når du vasker dit tøj ved den laveste mulige temperatur og med det rigtige vaskemiddel (flydende med særlige enzymer til kold vask) skåner du miljøet og bevarer tøjet så det holder længere. Du sparer penge på vand- og el regningen i forhold til vask ved højere temperaturer. Når du vasker almindelig tøj og andet tøj som ikke er beskidt eller kræver kogevask, som f.eks. undertøj, er det fornuftigt at vælge vask ved lav temperatur.

Sortering af vasketøj

Det er vigtigt at sortere tøjet før du vasker. Vasketøjet skal sorteres i både farver, materialer og efter anvendelse.

Kogevask og hvidt tøj

En hvid vask er ikke bare alt det hvide tøj som skal vaskes sammen. Det hvide vasketøj opdeles i kogevask på 60 c som er håndklæder, undertøj, sengetøj og viskestykker. Det kan endda anbefales at vaske sengetøj og håndklæder hver for sig, for at undgå “fnuller” fra håndklæderne i på sengetøjet. Hygiejnemæssigt er det helt fint at vaske sammen.

Hvidt tøj som T shirts, skjorter og bukser kan man med fordel vaske ved 30 c.

Det er vigtigt at vaske dit hvide tøj for sig selv for at undgå at andet farvet tøj ikke smitter af på det. På den måde beholder tøjet farven i længere tid. Med tiden får hvidt tøj en gullig farve. Der findes iltbaseret blegemiddel og vaskemidler som er udviklet til at bevare den hvide farve.

Syntetiske materialer

Syntetiske materialer er mere temperaturfølsomme end bomuld og der findes derfor også specielle programmer beregnet til at vaske syntetiske tekstiler. Programmerne er mere skånsomme end almindelig bomuldsvask, så du undgår at ødelægge og slide unødigt på materialet.

Bomuld kan tåle høje temperaturer på helt op til 90 c.

Stærke farver skal altid vaskes separat fra andet tøj, for at undgå at det smitter af på tøjet.

Mørke tekstiler

Mørke tekstiler vaskes altid separat fra alt tøj i lysere farver. På den måde undgår du at de mørke farver smitter af på resten af tøjet.

Det er desuden en fordel at vaske de mørkfarvede tekstiler ved en forholdsvis lav temperatur, selv hvis det fremgår af vaskeanvisningen at det kan tåle en høj temperatur. Mørkt tøj har nemlig tendens til hurtigere at miste farven og få et kedeligt udseende. Ved at vaske ved lav temperatur og kortere tid bevarer du farven og slider mindre på tøjet.

Uld og silke

Uld og silke kræver et specielt uld- skåneprogram eller håndvask. Vasketemperaturen for disse sarte tekstiler ligger typisk på 15 20 c. Det er ekstra vigtigt at vaskemidlet som anvendes er specielt beregnet til materialerne og temperaturen på 15 20 c.

Tørretumbler fordele og ulemper

Tørretumbleren er næsten uundværlig i efterårs- og vintermånederne, og især hvis man har begrænset mulighed for at hænge tøjet til tørre. Tørretumbleren er en stor hjælp, når der skal tørres håndklæder og sengelinned, og for de fleste er den et “must have”. Ulempen ved at bruge tørretumbleren er at den, sammen med vaskemaskine, er med til at slide meget på tøjet. Desuden bruger den meget strøm og optager en del plads.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget vaskepulver skal man bruge?

Dosering af vaskemidlet afhænger af vandets hårdhed, vaskemængden, hvor mange grader tøjet vaskes ved og tidslængden af tøjvasken. Der findes en doseringsvejledning på de fleste vaskemidler, men i de fleste tilfælde er det nødvendigt at prøve sig frem.

Hvor meget må man fylde i en vaskemaskine?

Fyld aldrig din vaskemaskine helt op. Det ødelægger både tromlen og dit tøj. Sørg for at der altid er et frirum i toppen af maskinen, og at tromlen er fyldt cirka ¾. op.