Køleskab larmer – 6 grunde til at køleskabet larmer

Vi kan ikke undvære køleskabet i dagligdagen, men hvad gør man, når køleskabet lige pludselig begynder at larme? Mange danskere har nemlig oplevet det at køleskabet begynder at lave forskellige lyde og støj. Hvis dit køleskab larmer, så er der forskelligt du kan gøre, inden du tilkalder teknikeren.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

At et køleskab larmer lidt er meget normalt, men det kan faktisk også være høj larm, og lave mærkelige lyde. Køleskabets centrale plads i hjemmet betyder også at du så er tvunget til at høre på det larmende køleskab næsten hele tiden, når du er derhjemme, og det er både irriterende, og temmelig stressende. Hvis du også døjer med et køleskab der larmer og er på overarbejde, så læs med her, og få tips og tricks til, hvordan du kommer støj til livs.

Lidt lyd er helt normalt

Det kan ikke undgås at et køleskab laver lidt lyd engang imellem, det gør alle køleskabe, og nogle lyde er altså helt normale. Disse lyde er forbundet med forskellige funktioner som køleskabe har.

Det kan også være lyden af små “knald” som kommer fra kølemidlet der presses rundt, eller andre metalliske lyde. Så det er en god ide at overveje om de lyde du kan høre er  normale lyde og betyder at kølemidlet fordeles. Eller om de eksempelvis bliver anderledes eller værre, som kan indikere at der er andre årsager.

Hvad kan være galt?

Der er forskellige ting der kan forårsage at køleskabet laver lyde og støj. Nogle af problematikkerne kan rimelig nemt afhjælpes, også helt uden at skulle have besøg af en tekniker.  Andre kræver en større indsats, og i nogle tilfælde et helt nyt køleskab.

Nedenfor gennemgår vi de mest typiske årsager til et larmende køleskab og hvad du kan gøre ved det.

Køleskabet står ikke i vater

Hvis dit køleskab ikke står lige, kan det påvirke cirkulationen. Det betyder at kølemidlet ikke cirkulerer som det skal og skaber et ekstra pres i den ene side af køleskabet. Derfor er det en god ide, først at finde et vaterpas frem og tjekke om dit køleskab står helt lige. Selv hvis det bare står en smule skævt kan det føre til flere uønskede lyde og støj.

Hvis køleskabet larmer, fordi der kommer bankelyde derfra, kan vaterpasset også komme til gavn. Hvis køleskabet står skævt kan det nemlig give svingninger i køleskabets kompressor, hvilket resulterer i bankelyde.

Køleskabet står for tæt på væggen

I langt de fleste hjem står køleskabet op ad væggen, men det er faktisk vigtigt at køleskabet ikke står alt for tæt på en væg. På bagsiden af køleskabet sidder der nemlig en kompressor, og det er den der sørger for at temperaturen holdes nede. Kompressoren står, som enhver anden motor, og vibrerer og summer en smule, når den arbejder. Hvis dit køleskab står klods op og ned af væggen så kan det øge støjniveauet, fordi vibrationerne forplanter sig til væggen. Hvis det er rigtig slemt kan det betyde at dit køleskab hyler ret højt. Derfor er lidt afstand fra væg til kompressor kun godt.

Tjek om noget er faldet ned bag køleskabet

Et meget simpelt og let-løseligt problem kan være at noget er faldet ned bag køleskabet. Det kan være alt fra en lille magnet, der er landet på kompressoren, et stykke papir der har sat sig i klemme, eller det plastiklåg du har ledt efter hele ugen.

Lige meget hvad, så kan dette objekt ligge og rasle sammen med kompressoren, hvilket kan give lydgener. Så du er nødt til at rykke køleskabet ud, og se om der gemmer sig noget deromme.

Madrester

Hvis du kigger bagerst inde i køleskabet, så sidder der et lille afløb. Ligesom alle andre afløb, så kan dette afløb også stoppe til. Dette sker hvis der sidder madrester som blokerer, hvilket betyder at der vil komme vand på kompressoren. Det larmer når vandet fordamper, så dette kan også være forklaringen på det problem. Det kan også give vand i bunden af køleskab.

Dette er en af mange gode grunde til at du engang imellem laver en rengøring af dit apparat, hvor du sørger for at fjerne alt snavs, samt alle madrester fra selve afløbet. Når du nu alligevel er igang med rengøring af afløbet, så kan du ligeså godt tage hele køleskabet samtidig og give en grundig rengøring. Hvis du skal det, så er det en rigtig god ide at du tager alle hylderne ud, så du kan komme til i alle kroge og hjørner.

Kompressoren er gået i stykker

Hvis dit køleskab VIRKELIG begynder at larme fra den ene dag til den anden, så er det ofte et tegn på at selve kompressoren er gået i stykker, eller fordi der er kommet luft ind i systemet og i kompressoren. Om det er det ene eller det andet, så er der ikke andet at gøre end at få fingrene i en tekniker, så problemet kan løses. Det er altså ikke noget du bør kaste dig ud i at løse selv.

Køleskabet lukker ikke helt tæt

En anden grund til ønskede lyde, kan være hvis døren i køleskabet ikke lukker helt tæt. Det betyder nemlig at dit køleskab kommer på overarbejde når det skal køle maden ned. Dette er også rigtig vigtigt i forhold til levetiden på dit gamle køleskab. Hvis du mistænker at dit køleskab lukker ikke tæt, så kan du starte med at lukke døren lidt hårdere, og se om det virker og giver mindre lyd. Hvis det ikke gør nogen forskel, så skal du have fat i en tekniker, der skal finde ud af hvorfor døren ikke lukker helt tæt.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg ordne køleskabet selv eller skal jeg bruge en tekniker?

Det kommer an på hvad problemet med køleskabet er. Nogle gange kan problemet let løses selv, eksempelvis ved hjælp af et vaterpas. Andre gange er det nødvendigt med en tekniker.

Hvorfor kommer der bankelyde fra mit køleskab?

Når dit køleskab laver automatisk afrimning, kan det give nogle bankelyde. Denne lyd behøver derfor ikke betyde at der er noget galt med dit køleskab. Hvis køleskabet står skævt kan det give svingninger i kompressoren, hvilket også kan give bankelyde, og så er vaterpasset din bedste ven.