Rengøring af kogeplade – sådan gør du kogepladen ren

Hvis du har en kogeplade i hjemmet, kender du formentlig alt til genstridige og fastbrændte madrester, som bare ikke vil gå af.
Af Oliver BAdge
Oliver

I denne artikel giver vi dig nogle gode og enkle tip til, hvordan du kan rengøre kogepladen – uanset om du har at gøre med keramisk kogeplade, en gaskogeplade eller en kogeplade med induktion.

Rengøring af kogeplade generelt

Uanset hvilken type af kogeplade, du har med at gøre, gælder det, at du skal vente, til dit komfur er kølet helt ned, før du begiver dig ud i at fjerne fastbrændt snavs, fedt og andet.

Rengøring af keramisk kogeplade og induktionskogeplade

Det gode ved glaskeramiske kogeplader er, at overfladen i bund og grund blot består af en glasplade, og de derfor er relativt ukomplicerede at rengøre. Det samme gælder en induktionskogeplade. Du kan komme rigtig langt med en fugtig klud og lidt opvaskemiddel, og ofte behøver du faktisk ikke stærke rengøringsmidler.

Med keramiske kogeplader kan det være en god idé at starte med at skrabe det værste snavs væk med en særlig glasskraber, der er lavet til at fjerne snavs på overfladen af keramiske kogeplader. Sørg for, at din skraber har skarpe, rene blade og anvend den i en flad vinkel, så du ikke kommer ridser overfladen på dit komfur. På denne måde kan du fjerne de mest stædige, fastbrændte rester.

Når det er gjort, vil der formentlig stadig være pletter og mærker på komfuret, hvis der har været meget fastbrændt snavs.

Det er her, du går i gang med en fugtig klud og lidt opvaskemiddel: Opløs sæben i vand lunkent vand, vrid kluden op og kør den over den keramiske kogeplade.

Tør eventuelt efter med en tør klud eller et stykke køkkenrulle og se efter, om der stadig er snavs. Hvis det er tilfældet, kan du gå videre til noget stærkere.

Brug natron til at rengøre overfladen af kogepladen

Et tip er at bruge natron som rengøringsmiddel, hvilket ofte vil efterlade kogeplader skinnende rene, såfremt et mildt rengøringsmiddel fejler.

Her skal du hælde natron udover dine kogeplader, hvorefter du fugter to viskestykker i varmt vand og almindeligt rengøringsmiddel – f.eks. opvaskemiddel. Vrid dem herefter halvt op, og læg dem ovenpå kogepladen, som nu er fyldt med natron. Det er vigtigt, at du ikke vrider dem helt, da vandet er med til at ‘aktivere’ natronen på dine kogeplader.

Lad viskestykkerne ligge i 15 minutter og eventuelt lidt længere, hvis kogepladerne er meget snavsede. Derefter er det blot et spørgsmål om at tørre overfladen efter med en våd klud. Alt skidtet burde nu kunne tørres væk.

Rengør kogepladen med brun sæbe

Brun sæbe er blandt de mere effektive rengøringsmidler i køkkenet og kan hjælpe med at få kogepladen ren, hvis andre metoder fejler.

Det kan enten foregå ved, at du smører et tykt lag af den brune sæbe på pletterne, som ikke vil gå væk, og derefter skrubber godt igennem med en klud, en svamp eller en opvaskebørste. Husk ikke at bruge metalsvampe, da det kan skabe ridser i både komfur og kogepladen. Gnub, indtil snavset har løsnet sig og tør efter på overfladen med en klud og noget rent vand.

Er snavset mere stædigt, og skal rengøringen være mere grundig, kan du smøre et tykkere lag brun sæbe ud over pladerne, som du derefter dækker med film og lader stå natten over. Husholdningsfilmen sikrer, at sæben ikke tørrer ud, men i stedet kan arbejde i flere timer.

Dagen efter skyller du pladen med vand, hvorefter du kan tørre efter med en ren klud. Nu burde snavset være væk.

Rengøring af gaskomfur

Når det kommer til kogeplader med gas, kan du langt hen ad vejen bruge samme fremgangsmåde, som ved rengøring af glaskeramiske kogeplader – det vil sige, at du kommer langt med opvaskemiddel og en ren klud til at tørre efter.

Der er dog enkelte ting, der kan gøre et gaskomfur lidt mere kompliceret at rengøre. Navnligt det faktum, at brænderne sidder ovenpå pladen modsat på det keramiske komfur og induktionskogepladen, som blot har en helt plan overflade.

Derfor er der flere små revner og afkroge, hvor skidtet kan sætte sig fast, og som derfor kræver rens. Samtidig er det værd at være opmærksom på, at gaskomfurer i stål kræver særlig opmærksomhed, da stålet skal pudses, hvis det skal holde sig pænt. Der er lavet rengøringsmidler særligt beregnet til dette formål.

Rens de løse elementer

Et gaskomfur består som nævnt af flere løse elementer, der hver især kræver individuel opmærksomhed og pleje. Der vil formentlig være ét eller flere jerngitre ovenpå brænderne til at stille gryder og pander på.

Derudover vil der være selve brænderne, som også ofte er lavet af jern og skal renses for sig selv.

Begge dele kan du tage af og lægge i blød i varmt vand, som er tilsat opvaskemiddel. Lad dem ligge i 10-15 minutter og tør dem derefter af, før du sætter dem på plads. Det er vigtigt, at du tørrer brænderne grundigt af, før du sætter dem tilbage igen, så de ikke drypper vand ned i mekanikken på dit gaskomfur.

Du bør også sikre dig, at gashullerne på komfuret ikke er tilstoppede. Til dette kan du bruge en piberense.

Generelt bør du rense brænderne og tjekke gashullerne en gang om ugen. Sørg altid for, at brænderne sidder ordentligt fast på komfuret igen, før du tænder det.

Til sidst er det altid en god idé at undersøge manualen til dit gaskomfur, før du begiver dig ud i rengøring. Det er fordi, at de løse elementer i nogle tilfælde kan være lavet af særlige materialer eller med en emalje, som du kan komme til at beskadige med ridser eller lignende. Det samme gælder selve pladen.

Eddike og bagepulver

Lykkedes det dig ikke at få overfladen af komfuret rent med almindeligt rengøringsmiddel, kan du forsøge dig med en blanding af eddike og bagepulver. Det foregår ved, at du blander én del eddike, to dele bagepulver og en lille smule opvaskemiddel, som bliver til en tyk pasta.

Brug derefter en svamp til at skrubbe pletter og andet snavs væk – husk ikke at bruge en grove svampe, metalsvampe eller andet, der kan beskadige overfladen.  Hvis pletter eller genstridige rester ikke går væk, kan du forsigtigt bruge en smørkniv eller en kniv i tyk plastik til at fjerne dem.

Til sidst kan du tørre efter med en fugtig klud.

Sådan rengør du gryder og pander

Med på vejen får du til sidst et par tip til, hvordan du rengør de remedier, som står ovenpå pladen, nemlig dine potter og pander. Disse kan ofte have lige så meget fastbrændt snavs som selve komfuret, og mange kender til at børste og børste, uden de bliver rene.

Generelt set er det nemmest at rengøre disse, mens de stadig er varme efter madlavning. Vent til de er kølet en smule ned, så du ikke brænder dig, og hæld derefter vand på panden og skrub med en blød svamp, så du undgår at beskadige overfladen. Du kan også komme lidt opvaskemiddel på gryden eller panden.

Fjerner det ikke al snavs, kan du bruge bagepulver: Bland bagepulveret med en lille smule vand, spred det ud på panden og lad det sidde i fem minutter. Tag derefter en skuresvamp og bevæg den i cirkler, så snavset løsner sig.

Til sidst skyller du efter og fjerner resterne af pulveret med en ren, våd klud uden sæbe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan rengør jeg en kogeplade?

Du kan i mange tilfælde gøre en kogeplade med en våd klud og lidt opvaskemiddel. Er der meget genstridig snavs, kan du lade en blanding af natron og vand sidde i 15 minutter.

Hvordan rengør jeg en gaskogeplade?

Fjern de løse jern-elementer og læg dem i blød i sæbevand. Tør dem godt efter, før du sætter dem på plads igen. Komfurets overflade kan du rengøre med en våd klud og sæbe.