Støvsuger lugter – Hvad gør du hvis støvsugeren lugter?

Dit hus skal gerne føles rent og velduftende efter en omgang med støvsugeren, derfor er det enormt frustrerende, hvis det viser sig, at din støvsuger har dårlig lugt, som spredes rundt i hele huset. Ofte er der en simpel grund til problemet.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

I denne artikel bliver du klogere på årsagerne til at støvsugeren begynder at lugte og får gode råd til, hvordan du kan løse problemet samt forhindre at det opstår igen.

Hvorfor begynder støvsugeren at lugte?

Det er et ganske almindeligt problem at en støvsuger kan begynde at lugte brændt eller af våd hund, når den bliver brugt. Når der opstår problemer med en støvsuger, skyldes det ofte at, der er noget galt inde i din støvsuger, med posen eller filteret.

En støvsuger fungerer på den måde, at den suger luft, snavs og støv ind. Luften der bliver suget ind, bliver herefter filtreret for støvpartikler. Derefter blive den filtrerede luft blæst ud af støvsugeren og spredes i rummet. Er der noget, som lugter inde i din støvsuger, kan det derfor let fordeles rundt og sprede en uønsket lugt i hele huset.

Slitage

Der kan være flere grunde til at støvsugningen resultere i ubehagelige lugte. En af de primære årsager til en ildelugtende støvsuger er dårlig vedligeholdelse eller slitage. Du kan i dette tilfælde risikere at din støvsuger afgiver en brændende lugt, lidt som brændt gummi. Dette kan skylde at din støvsuger er slidt og har dele som bør udskiftes.

Hundelugt

Oplever du, at din støvsuger lugter af hund eller våd hund, skyldes det at du støvsuger meget hundehår og skel fra hunden. Pelsen og disse partikler ligger så i maskinen, hvor luften løber igennem og tager lugten med sig rundt.

Rådden lugt

Kommer der en rådden lugt eller en lugt af opkast skyldes det sandsynligvis, at der er affald som ligger og rådner inde i støvsugerens pose. Det sker særligt, hvis du lader støvsugeren suge store madrester op og ikke skifter støvsugerposen tit. Det samme kan ske, hvis du ofte suger væske op med støvsugeren, da væsken så vil få det snavs, støv og affald, som er i støvsugerposen eller beholderen til at skabe bakterier og begynde at rådne

Muggen lugt

En lugt af mug kan både skyldes et tilstoppet filter, hvor gammelt støv, som ligger og rådner i filteret eller fugt i beholderen, som får støvet til at danne mug.

Hvad kan du gøre hvis din støvsuger lugter grimt?

Du behøver ikke smide din støvsuger ud og købe en ny, så snart du opdager en dårlige lugt. Der er en del ting, som du kan gøre, så lugten forsvinder og for at forebygge at dårlige lugte opstår, så du kan få en tilfredsstillende rengøring og et velduftende hus.

Skift posen

Medmindre du har en poseløs støvsuger bør støvsugerposen være det første du undersøger, når du oplever problemer med din støvsuger. For at få en effektiv velfungerende støvsugning, skal støvsugerposen have nok plads til at indsamle støv og skidt.

Er den fyldt skal du derfor udskifte den med en ny. Det samme gælder for støvsugere uden pose. Sørg altid for at støvbeholderen ikke er overfyldt, når du skal til at støvsuge. På den måde får du kraftigere sug, hvilket giver et bedre resultat til sidst.

Det er også en god ide, at tørre støvsugeren af inden i engang imellem, når du udskifter støvsugerposer eller tømmer støvbeholderen.

Problemer med filteret

Et tilstoppet filter skal skiftes. Derudover bør du alligevel rense eller udskifte filteret uanset om årsagen til lugten fra din støvsuger skyldes dette eller ej.

Den dårlige lugt har nemlig passeret igennem filteret og kan hænge fast, selv om roden til problemet er løst.

Udskift derfor filteret med et nyt. Nogle støvsugere har filtre, som kan tages ud og vaskes under vandhanen. Undersøg derfor hvilken model du har, og hvordan du bedst vedligeholder og renser filteret.

Udskift slidte dele

Hvis du primært oplever en brændende lugt fra din støvsuger skyldes det et mekanisk problem, som slidte dele. Her skal du gå lidt mere ind i hvilken støvsugermodel du har, og finde ud af, hvor du kan købe reservedele. Din lokale forhandler af elektronik og hvidevare vil typisk også kunne guide dig med dette, eller du kan kontakte producenten direkte.

LÆS OGSÅ: Vores test af Dyson støvsugere

Forebyg dårlig lugt

Den bedste måde at undgå at din støvsuger begynder at lugte, er ved at forebygge at det sker til at starte med.

For at sikre at der ikke opstår dårlig lugt i din støvsuger, skal du sørge for at holde støvsugeren godt ved lige og rengøre den regelmæssig. Dette gør du ved at holde øje med, hvornår der skal skiftes pose og regelmæssigt tjekke at filteret fungere. Tjek også jævnligt din støvsuger igennem for tilstopninger.

Tøm gerne støvsugeren ofte. På den måde er der ikke noget, som kan ligge og rådne og udvikle ubehagelige lugte. Dette vil også sørge for, at der altid er godt sug til at kunne støvsuge snavs og skidt. Det samme gælder for de poseløse støvsugere, som du med fordel kan tømme efter endt støvsugning.

Gør din støvsuger ren både indeni og udenpå, så den er fri for snavs. Kun på den måde kan du være sikker på at forhindre at noget skidt udvikler sig til en ubehagelig lugt. Du kan rengøre din støvsuger med en godt opvredet klud med vand og sæbe. Det er vigtigt at den bliver tørret godt af bagefter. Husk også at rense mundstykket. Det kan du gøre ved blot at tage det af og støvsuge det. Tjek gerne maskinens vejledning. Nogle støvsugerhoveder har børster og filtre, som kan tages ud og rengøres.

Det er en god ide at bruge en separat støvsuger til specifikke formål. Hvis du f.eks. har hund eller kat, kan du med fordel bruge en anden støvsuger til at fjerne dyrehår. En håndstøvsuger er praktisk til dette formål, og du kan bruge din ordinære støvsuger til den almindelige rengøring uden at lugten af hund spredes i hele huset.

Derudover er det bedst at afholde sig fra at støvsuge våde ting og madrester, da fugt er den største synder i forhold til udvikling af bakterier, der kan skabe dårlig lugt som sætter sig permanent i støvsugeren.

Hvis du vil sikre at hele huset dufter godt, efter du har været i gang med støvsugeren kan du forsøge dig med duftkugler til støvsugere. Man kan også få olier med forskellige duft til støvsuger.

Husmodertrick mod dårlig lugt

Hvis du ikke vil bruge penge på duftsticks og duftkugler til støvsuger kan du forsøge dig med dette husmoder råd mod dårlig lugt. Dette trick kan hjælpe dig til at holde huset velduftende på en billig måde. Det går i al sin enkelthed ud på, at suge ting op, som dufter godt, så denne duft breder sig i hele huset.

Prøv at suge lidt vaskepulver op, ved at drysse lidt på gulvet og støvsug det op.

Hvis dit vaskepulver er uden duft, eller hvis du foretrækker en anden duft, kan du prøve med noget vaniljepulver.

Du skal blot strø nogle teskefulde vaniljesukker på gulvet og lad støvsugeren suge det op På den måde vil der sprede sig en dejlig duft af vanilje i huset.

Bryder du dig ikke om duften af vanilje, kan du sagtens eksperimentere med andre ting. Hovedregel er at det skal være tørre ting, som afgiver en behagelig duft og som en støvsuger kan suge op.

Forsøg dig gerne med knuste tørrede rosen- eller lavendelblade. Kanel kan evt. bruges. Det siges også at bagepulver kan bruges til at undgå lugte.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor lugter min støvsuger?

Dårlig lugt i støvsugeren skyldes ofte at der er noget inde i støvsugeren som rådner eller at der er et element som bør renses eller ikke fungerer korrekt.

Kan man forebygge dårlig lugt?

Sørg for at vedligeholde din støvsuger korrekt, så der ikke opstår lugt. Derudover kan du købe forskellige duftartikler, som kan sikre at den lugt, som kommer ud er behagelig.