Vand i bunden af opvaskemaskinen – Hvorfor sker det, og hvordan undgår du det

Et af de mest almindelige problemer med opvaskemaskiner er, at der pludselig står vand i bunden af opvaskemaskinen. Der findes næsten ikke noget bedre end at fylde opvaskemaskinen og lade den klare opvasken. Men hvad gør man så når maskinen ikke lige gider at samarbejde, og der kommer vand i bunden af opvaskemaskinen efter opvask.
Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Der er heldigvis noget du kan gøre. Både for at forebygge at der sker igen, og en løsning når skaden allerede er sket. Læs med her og kom et problem med din opvaskemaskine til livs, så den igen kan klare opvasken for dig.

Hvorfor kommer der vand i bunden af opvaskemaskinen?

Den hyppigste grund til at der står vand i bunden af din opvaskemaskine er, at dit afløb er blokeret. Det betyder nemlig at vandet ikke kan slippe ud, når maskinen er færdig med programmet. Den typiske grund til at afløbet bliver blokeret er, at madrester ikke bliver nedbrudt ordentligt, og derfor ført med vandet rundt.

Det kan også være andre små ting som tandstikker glemt på en tallerken eller glasskår. Disse ting sætter sig fast i afløbet, stopper det til, og forhindrer at vandet kan løbe ud.  Dette er de hyppigste årsager til problemet.

Sådan løser du problemet

Hvis problemet er et blokeret afløb, så er der ikke andet at gøre end at skille bunden af opvaskemaskinen ad og rense afløbet manuelt. Du kan faktisk sagtens gøre det selv, og behøver ikke bruge penge på hjælp fra en tekniker.

Når du går igang, er det en god ide at tage billeder undervejs, mens du tager forskellige elementer ud. Så kan du nemlig få hjælp fra billederne, når du skal samle maskinen igen når vandet er væk. Du kan læse nedenstående guide til, hvordan du gør, og du kan også søge hjælp via Youtube, og finde videoer, der viser dig hvad du skal gøre.

  • Først skal du afkoble opvaskemaskinen. Når maskinen er afkoblet, skal du tage den nederste kurv helt ud af maskinen.
  • Herefter kan du skrue spulearm og bundelement af, så du kan komme ned til selve afløbet. Sørg for at du ikke taber nogle skruer ned i selve afløbet, der nu er blottet.
  • Der vil stå vand i afløbet, så du skal være forsigtig når du begynder at rense det for mindre stykker mad. Husk at være forsigtig da der også kan ligge glasskår.

Det er altid en god ide at have et par tykke rengøringshandsker på, imens du renser afløbet.

  • Kontrollér afløbsslangen ved at fjerne slangen helt. Den kan være blokeret i den ene eller den anden ende.
  • Når du skal kontrollere slangen, så kan du finde afløbsslangen enten under opvaskemaskinen, bag nederste panel eller på bagsiden (stadig i bunden). Sørg også for at du ikke har en snoet eller bukket afløbsslange.
  • Skru slangen af, ret slangen og rengør afløbsslangen. Det kan også være en god ide at lade en gang afløbsrens og varmt vand løbe gennem slangen så alt snavs fjernes.
  • Montér afløbsslangen igen, og tilslut opvaskemaskinen og se om problemet er løst.

Husk at rengøre opvaskemaskinens filtre

Det kan også være filteret, der er skyld i at der er vand i bunden af din opvaskemaskine – det kan blive særdeles snavset. Så er det nødvendigt at rengøre opvaskemaskinens filtersystem for snavs.

Der sidder både et grovfilter og et fint filter i bunden af maskinerne, og her kan der sagtens sætte sig en masse fremmedlegemer, såsom glasskår eller madrester, som kan give et blokeret filter, eller ligefrem beskadige filtret.

Når du skal rengøre opvaskemaskinens filtre, skal du starte med at skrue dem ud. Herefter renser du dem under rindende vand. Det er en god ide både at bruge en opvaskebørste, og en lille børste såsom en tandbørste, så du kan komme til alle steder. Husk også at rengøre filtret indvendigt. Brug varmt vand og sæbe.

Blokeret pumpe i din opvaskemaskine

Et andet problem, de kan give vand i bunden af din opvaskemaskine, kan være fejl med pumpen, så den ikke pumper vandet ordentligt. Her er det nødvendigt at rengøre opvaskemaskinens pumpe, så den kan pumpe vandet som den skal.

Pumpen kan være “gemt” godt væk, så måske kan det være nødvendigt med hjælp udefra til denne opgave, men hvis du har mod på det, kan du sagtens gøre det selv.

Som regel vil pumpen sidde nede under selve maskinen, gemt bag et panel. Den kan også gemme sig bagerst på maskinen. Først skal du åbne pumpens låg. Du kan tjekke om pumpen sidder løst, og hvis den gør, kan du stramme skruerne.

Hvis ikke dette virker, så er du nødt til at tilkalde en tekniker, så opvaskemaskinen pumper vandet korrekt igen og du undgår vand i bunden.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg selv gøre noget hvis der er vand i bunden af opvaskemaskinen?

Hvis der er vand i bunden af din opvaskemaskine efter opvask, kan du for det meste kan du løse problemet selv, men en sjælden gang imellem skal du have hjælp fra en tekniker.

Hvordan undgår jeg vand i bunden af opvaskemaskinen

For at undgå vand i bunden af din opvaskemaskine, skal du sørge for at fjerne madrester, og skylle store mængder madrester af servicen inden du sætter det i opvaskemaskinene. Indstil opvaskemaskinen til et varmt vaskeprogram regelmæssigt.