Vaskemaskine symboler – Guide til vaskemaskinesymboler og vaskeprogrammer

Når du vasker tøj, vil du støde på en del symboler både på vaskemaskinen og tøjet. Symbolerne på tøjet og vaskemaskinen er en praktisk guide til, hvordan du skal gøre. Og det er vigtigt at følge symbolerne nøje, da du ellers risikerer at ødelægge dit tøj. Men hvad betyder symbolerne egentlig? Det kan du få svar på her, i vores udførlige guide, hvor vi har samlet de mest almindelige vaskemaskinesymboler og vaskeanvisninger fra tøjet.
Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

Vaskesymboler på dit tøj

På indersiden af tøjet sidder et mærkat med vaskeanvisninger i form af et symbol. Du bør altid følge disse vaskeanvisninger. Det er din guide til at vaske dit tøj forsvarligt.

Vaskeanvisninger

Kar med tal: Tallet angiver, hvor mange temperaturer tøjet vaskes ved i vaskemaskine. Så er der et kar med tallet 60°, så betyder det, at dit tøj vaskes ved 60 grader. Nogle gange angives temperaturen uden kar.

Kar med en hånd: Maskinen vasker tøjet ved håndvask.

Kar med én streg under: Tøjet bør blive vasket i skåneprogram.

Kar med to streger under: Du skal vaske det ekstra skånsomt.

Symboler for strygning

Et symbol på strygning er et strygejern med eller uden prikker.

Strygejernet med én prik: Strygning ved lav varme.

Strygejernet med to prikker: Strygning med mellemkraftig varme.

Strygejernet med tre prikker: Strygning ved høj varme:

Strygejernet med kryds: Du må IKKE stryge tøjet.

Symboler for tørring i tørretumbler

Symbolet for tørretumbleren er en firkant med en ring indeni, så du ved om vasketøjet kan tåle at tørres i tørretumbler.

Firkant med cirkel indeni: Dit tøj kan tåle at tørres tørretumbler.

Firkant med cirkel og én prik indeni: Du kan tørre tøjet i tørretumbler ved lav varme.

Firkant med cirkel og to prikker indeni: Du kan tørre tøjet i tørretumbler ved høj varme.

Firkant med cirkel indeni med kryds over: Dit må IKKE tørre dit tøj i tørretumbleren.

Symboler for tørring af tøjet

Symbolet for tørring er en hvid firkant, så du ved hvordan tøjet skal tørres.

Firkant med tre lodrette streger indikerer: at dit tøj skal hænges til tørre.

Firkant med én vandret streg: Dit tøj skal tørres fladt.

Symboler for blegning

Symbolet for blegning er en trekant.

Hvid trekant: Alle blegemidler må bruges.

Trekant med to streger på diagonal: Du må blege tøjet, men IKKE med klor.

Trekant med kryds over: Du må IKKE blege tøjet.

OBS: Der findes ikke et symbol for skyllemiddel, men ofte skrives det på mærket, om tøjet kan tåle det.

Symboler på vaskemaskine og programmer

På hver maskine vil du se forskellige vaskesymboler for de forskellige programmer, der vil vaske tøjet ved en bestemt temperatur og varighed. Hvert symbol giver dig en oplysning. Du skal blot kende symbolet.

Du får her en liste over de mest gængse programmer og symboler.

Bomuldsprogram

Egnet til bomuldstøj. Du kan vælge, hvor mange grader du vil vaske ved. Det meste bomuldstøj kan vaskes ved 40 grader. Du kan også vaske ved højere temperaturer og sågar ved en maksimal temperatur på 90 grader, hvis du har sengetøj af bomuld.

Syntetisk

Til tøj fremstillet af syntetiske fibre. Det kunne eksempelvis være sportstøj.

Uldprogram og/eller håndvask

Uldprogrammet er et skåneprogram. På nogle maskiner er det en særskilt vaskecyklus kun til uld, mens det på andre er en skånevask, hvor tøjet vaskes ekstra skånsomt ved lav temperatur. En skånsom vask kan indstilles til at vaske med koldt vand. Uldtøjet bliver ligesom vugget i maskinen, og der centrifugeres ikke ved programmets slutning. Forvent derfor, at din uldsweater vil være ret våd, når du tager den ud.

Kvik-/Hurtigvask

Programmet gør det, den siger. Det vasker dit vasketøj hurtigt og kan være så kort som 15 minutter. Det bliver dog ikke helt igennem rent. Du kan bruge det, hvis du lige vil give det en ordentlig skylning, så det igen dufter godt, eller du vil vaske en plet væk. Tøjet skal dog vaskes ordentligt på et senere tidspunkt.

Ecoprogram

Ved ecoprogrammet vaskes dit tøj i længere tid. Det er altså ikke det program, du skal bruge, hvis det skal gå hurtigt. Du sparer dog energi og bruger mindre strøm og vand.

Allergivenlig vask

Her skylles tøjet flere gange til sidst. Det gør, at alle sæberester bliver skyllet helt ud, som er det, der kan være problematisk for allergikere.

Kogevask

Tekstiler vaskes ved høj temperatur på 90 grader. Dette vaskeprogram egner sig til sengetøj, viskestykker, et håndklæde og lignende som diverse klude, da det fjerner bakterier ved den maksimale temperatur. Vaskemaskiner er i dag kraftige nok til at vaske dem rene ved lavere temperaturer, men en gang imellem er det godt lige at give disse tekstiler en omgang ved høje temperaturer.

Forvask

Du kan forvaske tøjet, hvis det er meget beskidt.

Du kan også have programmer efter type tøj.

Sport

Dette er perfekt, hvis du er typen der motionerer meget. Sportstøj er ofte fremstillet i elastiske tekstiler, der skal vaskes ved 30 eller 40 grader. Vær dog opmærksom på, at det er nødvendigt at vaske tøjet umiddelbart, efter du har brugt det, hvis du gerne vil komme af med lugten.

Skjorter

Har du mange skjorter, er dette helt ideelt. Det særlige ved det er, at skjorterne bliver dampet til sidst, så de ikke krøller så meget, når du tager dem ud.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder vaskemaskine symboler?

Vaskemaskinesymboler er de symboler, du finder på vaskemaskinen og tøjet. Symbolerne angiver, hvilken cyklus det er, og hvordan tøjet vaskes.

Hvad er symbolet for centrifugering?

Symbolet for centrifugering er en firkant med en ring indeni. Er der et kryds (altså streger) over det symbol, må tøjet ikke centrifugeres.

Hvilket program vasker man tøj på?

Det kommer an på, hvilket slags tøj det er. Der er programmer til skånevask, syntetisk tøj, bomuld og meget mere. Et symbol vil angive, hvad programmet vasker.