Montering af indbygningsovn
Monteringen af en indbygningsovn er lidt mere kompliceret end med almindelige ovne, da denne type ovn skal passes perfekt ind i et bord, væg, skabe e.l. Af den grund vil vi anbefale dig at benytte dig af professionel hjælp, når du ønsker at montere din nye indbygningsovn. Dette kan ofte købes direkte hos forhandleren i forbindelse med købet og koster ikke alverden. Normalt vil monteringen også inkludere en afmontering af din gamle ovn – og det er da meget rart ikke at skulle bakse med denne del selv.
Er det lovligt at montere sin egen indbygningsovn
Der er nogle generelle regler, som du skal følge, hvis du ønsker at montere hårde hvidevarer, såsom komfurer, ovne, køleskabe, vaskemaskiner etc. Helt generelt må du gerne selv foretage montering og installationen, hvis produktet har en såkaldt stikprop. Denne skal nemlig blot tilsluttes en stikkontakt og kræver derfor intet værktøj til montering. Men har produktet ingen stikprop, så må du ikke selv begynde at montere det. Det skyldes simpelthen, at en sådan installation og montering kræver en autoriseret elektriker.
Lige præcis med indbygningsovne, så kan det dog stadig være at foretrække en professionel til arbejdet, da de netop ved, hvordan man bedst muligt for sat indbygningsovnen på plads, så den sidder ideelt. Samtidig er du så heller ikke selv skyld i, hvis der går noget galt med monteringen (og i så fald dækker din garanti nok ikke).
Sådan finder du den bedste indbygningsovn
Der findes rigtig mange forskellige typer af ovne med hver deres udseende, opbygning, funktioner o.l. Af den grund kan det virke lidt uoverskueligt, når man skal på jagt efter en ny ovn, for hvilken model skal man egentlig vælge og hvilke funktioner er de vigtigste? Ovnens opbygning og funktioner kommer naturligvis meget an på dig og hvad du forventer at få ud af din ovn.
Men for at komme nærmere et svar på, hvilken indbygningsovn, der passer til dig, så kan du med fordel læse med i dette afsnit. Her vil vi nemlig give dig gode råd og overvejelser, som du med fordel kan følge og tænke over inden du begiver dig på jagt efter din nye indbygningsovn.
- Dobbelttjek hvilke mål du skal holde dig inden for
- Overvej hvor stor en ovnkapacitet du ønsker / har brug for
- Har du bestemte ønsker i forhold til ovnens udseende?
- Gå efter en miljøvenlig indbygningsovn
- Prioritér en brugervenlig indbygningsovn
- Overvej hvilke ovnfunktioner du ikke kan leve uden
- Vil du få glæde af forudindstillede programmer?
- Har du bestemte præferencer i forhold til rengøringsmetode?
- Sæt dig et budget fra starten
Dobbelttjek hvilke mål du skal holde dig inden for
Hele pointen med en indbygningsovn er, at den skal kunne placeres i væggen / bordpladen. Af den grund er det første skridt til købet af den rette indbygningsovn altid at måle efter, hvilke mål du skal holde dig inden for. Dette gælder både i form af højde, bredde og dybde. Når du har fundet frem til disse tal, så kan du også bedre mindske udvalget, da det ikke vil være alle ovne, der passer til dine mål.
Husk desuden at holde øje med indbygningsovnens minimum og maximum nichemål, når du har fundet frem til en model, som du overvejer at købe. Disse kan nemlig godt skifte lidt fra produkt til produkt – også selvom de i den generelle størrelser er lige store.
Overvej hvor stor en ovnkapacitet du ønsker / har brug for
Når du har fundet frem til, hvilke mål du skal holde dig inden for, så kan du også bedre få et indblik i, om du kan vælge mellem indbygningsovne med stor eller mindre ovnkapacitet. For hvis du ikke har særlig meget plads til en indbygningsovn, så er det klart, at ovnrummet heller ikke kan blive det største.
Men hvis du har frie hænder, når det kommer til ovnens størrelse, så kan du med fordel gøre dig nogle tanker om, hvor stor en ovnkapacitet du ønsker. Er i f.eks. en mindre familie på 2 til 3 personer, der sjældent har et hav af gæster på besøg på samme tid, så kan en lidt mindre model måske være at foretrække – i så fald kan der også være nogle penge at spare og så fylder ovnen ikke alverden. Er I derimod en stor familie, et bofællesskab eller bare generelt får mange gæster på besøg ad gangen, hvor der skal kokkereres meget mad på én gang, så er en ovn med en stor ovnkapacitet en god investering. Med en større model skal du nemlig ikke på samme måde planlægge, hvornår de forskellige retter skal i ovnen, men kan sagtens have flere retter i på én gang.
Har du bestemte ønsker i forhold til ovnens udseende?
Det er smartest at investere i en indbygningsovn, der passer til resten af køkkenet – medmindre du selvfølgelig foretrækker, at ovnen bryder indretningsstilen. Du kan altså udmærket gå efter en stilren model, hvis køkkenet er meget moderne eller en lidt mere rustik variant, hvis køkkenet har en mere afslappet indretning. Du skal selvfølgelig også tænke lidt over modellens farve, da det langt fra er alle modeller, der kommer i flere farver. Nogle findes altså kun i sort eller stål – og dem kan du jo så helt udelukke, hvis du foretrækker en hvid indbygningsovn.
Med ovnens udseende henviser vi naturligvis også til udformningen af knapperne, formen på ovnens låge, samt ovnens front og materiale. Når det kommer til beslutningen om disse, så afhænger det meget af din smag, hvad der er ideelt. Elsker du f.eks. at kunne kigge ind gennem en stor glaslåge, så kan du jo prioritere det, men du kan gå efter en model med knapper, der kan trykkes ind, hvis du gerne vil undgå at stænk rammer dem.
Gå efter en miljøvenlig indbygningsovn
Det er altid en fordel at holde øje med, hvilken energiklasse ovnen tilhører før du køber den. Helt grundlæggende vil vi anbefale dig at gå efter en miljøvenlig og energieffektiv model. Det betyder, at du praktisk talt kan udelukke alle indbygningsovne, der ikke minimum tilhører energiklasse A. Det er dog klart, at ovnen er mere miljøvenlig og energieffektiv jo højere en energiklasse den holder, hvorfor en model med A++ eller A+++ klart kan være investeringen værd for din elregning i længden.
Det er dog lidt op til dig selv, om du vil prioritere en lidt eller yderst miljøvenlig model. Dette afhænger nok også en del af, om du benytter ovnen ofte og til større opgaver eller kun benytter den engang imellem.
Prioritér en brugervenlig indbygningsovn
Det kan være utroligt lokkende at investere i den sidste nye indbygningsovn, fordi den er udviklet med et hav af fantastiske funktioner og programmer, som ingen af dine venner har. Men det er altså ikke sikkert, at du vil få brug for alle funktioner eller programmer – eller at du overhoved kan finde ud af at benytte ovnen, da den måske er for indviklet at finde hoved og hale i grundet de ekstra egenskaber.
Vi vil klart anbefale dig at se på billeder og måske videoer af din indbygningsovn på forhånd, så du ved, om det er en brugervenlig model eller ej. Og så vil vi pointere, at en brugervenlig ovn altid burde være at foretrække, da du netop så har mulighed for at få det meste ud af dit nye produkt. Der er ikke noget værre end at vide, at ovnen kan en hel masse, men ikke kunne finde ud af at benytte funktionerne optimalt.
Overvej hvilke ovnfunktioner du ikke kan leve uden
Netop i forbindelse med det ovenstående afsnit om at prioritere en brugervenlig model, så kan du også udmærket overveje på forhånd, hvilke funktioner ovnen gerne skal være udstyret med, for at du får det optimale ud af dit nye køb. Er du f.eks. typen, der foretrækker under- og overvarme eller varmluft, når du skal varme madvarer i ovnen? Måske du er typen, der altid benytter sig af grill funktionen om vinteren, når der ikke kan grilles diverse retter på grillen? Eller måske du foretrækker at benytte en kombination af flere funktioner, når du bager kage, kokkererer en steg etc.?
Hvis du altid benytter dig af den samme funktion, når du skal lave mad, så er det måske ikke så vigtigt for dig at investere i en ovn med mange funktioner. Men skifter det derimod meget fra ret til ret, så kan det være rart med lidt fleksibilitet, så du altid kan få den helt rigtige sprødhed og stegning.
Vil du få glæde af forudindstillede programmer?
Flere af de mere moderne ovne har efterhånden en række forudindstillede programmer, som du kan benytte dig af for at gøre madlavningen endnu lettere for dig selv. Det kan være en rigtig god ide at investere i en indbygningsovn med flere forudindstillede programmer, hvis du ikke er en haj i køkkenet eller bare gerne vil have lidt ekstra hjælp til din madlavning. Regner du derimod ikke med at benytte dig af disse programmer, så er der ingen grund til at investere ekstra penge i en model, der har 20 forudindstillede programmer.
Har du bestemte præferencer i forhold til rengøringsmetode?
Det er muligt at købe ovne med særlige typer af belægning eller med indbyggede rengøringsmetoder, der kan hjælpe dig med at holde ovnen ren. De fleste moderne indbygningsovne har en eller anden form for metode, der vil sikre, at du ikke skal skrubbe løs på overfladerne i ovnrummet for at få dem fri for snavs, fedt og madrester.
Men det kan nu stadig være fint at sætte sig lidt ind i de forskellige rengøringsmetoder, så du kan få investeret i en indbygningsovn med en metode, der passer til dig. F.eks. er pyrolytisk rengøring ideelt, hvis du ikke har noget mod at være hjemme, mens ovnen bliver rengjort og har mulighed for at holde børnene væk fra ovnens låge imens (da denne kan blive meget varm). Det kan også være, at du foretrækker damprengøring, da det er nemt at sætte et fad med vand ind i ovnen for derefter at kunne tørre overflader af med en våd klud. Og hvis du blot ønsker at snavset ikke sætter sig fast fra start, så skal du gå efter en ovn med en særlig indvendig belægning, der sørger for, at snavset ikke brænder sig fast over tid.
Du kan læse mere om de forskellige rengøringsmetoder i et senere afsnit i denne artikel.
Sæt dig et budget fra starten
Det kan være en dyr fornøjelse at købe en ovn. Og det er da heller ikke alle, der render rundt med lige store budgetter at købe en indbygningsovn for. Heldigvis findes der indbygningsovne i de fleste prisklasser, hvorfor der er noget for enhver smag og pengepung.
Det kan dog være en god ide at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken pris man egentlig er komfortabel med at betale for den nye ovn før man begiver sig på jagt online. Du risikerer nemlig hurtigt at falde for en dyr model, som simpelthen ikke passer til dit budget, hvis du ikke sætter lidt filtre på i din søgning efter ovne. Samtidig vil det også give dig en forståelse for, hvad du egentlig kan forvente af din kommende ovn.
Hvis du f.eks. sætter et budget på 3.000 kroner, så kan du ikke nødvendigvis forvente en indbygningsovn med en kæmpe ovnkapacitet, et hav af funktionelle og moderne egenskaber, samt et elegant design. Men der er selvfølgelig heller ingen grund til at betale flere tusinde kroner for en indbygningsovn, hvis du kan finde en model med de helt samme egenskaber og funktioner til en billigere pris.
Hvad er fordelene ved en dampovn kontra en traditionel ovn?
Flere og flere producenter af ovne er begyndt at fremstille modeller, der både kan fungere som en traditionel og dampovn. Men hvad er egentlig forskellen på de to varianter? Og er det bedre at gå efter en kombiovn eller en decideret dampovn? Det kan du blive klogere på i dette afsnit.
En dampovn sikrer helt generelt, at maden bibeholder en vis saft og kraft. Dette kan lade sig gøre, da en dampovn arbejder ved lavere temperaturer, mens dampen hjælper med at holde maden mere fugtig under tilberedning. På den måde bliver kød, brød, grøntsager o.l. ikke udtørret under tilberedningen. Det er f.eks. lettere at bage diverse bagværk i en dampovn, da dampen vil sikre en lettere gylden og sprød skorpe, men ikke gøre bagværket for tørt eller crispy. Dette kan ofte ske hurtigt i en traditionel ovn, hvis man ikke passer på temperaturen og placeringen i ovnen.
Derudover er det særligt ideelt at benytte en dampovn, når man skal tilberede grøntsager. Dette skyldes, at grøntsager bibeholder flere vitaminer og mineraler, når de bliver dampet frem for kogt. Det er altså at foretrække at lægge dem til tilberedning i ovnen frem for at koge dem i en gryde, hvis du gerne vil have det meste ud af indtagelsen af grøntsager.
Er en kombiovn en god løsning?
En kombiovn kan være en rigtig fin løsning, hvis du gerne vil have mulighed for at tilberede mad i både en traditionel ovn (altså med varmluft, over- og undervarme, grillfunktion o.l.) og med damp. Det er trods alt de færreste af os, der har plads til to seperate ovne i køkkenet. Flere kombinationsmodeller fungerer udmærket og kan derfor sagtens bruges i husstanden uden problemer. Faktisk kan det være med til at give dig mere frihed i køkkenet.
Men hvis du leder efter en dampovn til professionel brug e.l., hvor dampen spiller en helt afgørende rolle, så kan det måske være bedre for dig at gå efter en decideret dampovn. Der vil nemlig altid i en vis grad være blevet gået på kompromis, når man benytter kombinationsprodukter.
Hvad betyder det, når en indbygningsovn er udstyret med pyrolyse?
En ovn (uanset om det er en indbygnings-, damp-, traditionel ovn e.l.) med en pyrolyse funktion kan reelt rengøre sig selv. Ved pyrolytisk rengøring varmes ovnen nemlig op til mellem 400 og 500 grader. Dette resulterer i, at eventuel snavs, madrester og fedt bliver forvandlet til aske, da det simpelthen bliver brændt. Herefter kan du nemt fjerne resterne ved at køre en våd klud over ovnens overflader.
Du skal dog gerne være opmærksom på, at ovnen benytter en del energi på pyrolytisk rengøring, da den netop skal op på meget høje temperaturer. Du kan derfor godt se en forskel på din elregning ud fra, om du har benyttet ovnen til madlavning eller dens selvrensende egenskaber. Men det er højst sandsynligt pengene værd, da du ikke skal bakse med rengøringen af ovnen.
Det er også vigtigt, at du er i huset, når du benytter din ovns pyrolyse funktion. Dette skyldes, at ovnen netop varmes op til meget høje grader og derfor kan blive rigtig varm – selv uden på glaslågen. Samtidig er der en risiko for, at ovnen udsender kraftig lugt eller røg undervejs i programmet. Af den grund er det bare for en sikkerheds skyld bedre at være hjemme i huset, så du kan reagere hurtigt, hvis der sker noget. Og så skal du gerne holde både børn og kæledyr væk fra ovnen, mens den foretager rensningen.
Andre renseprogrammer til ovne
Pyrolysen adskiller sig lidt fra andre rengøringsprogrammer ved, at den netop brænder rester af mad, fedt og snavs til aske. F.eks. benytter renseprogrammet EcoClean et filtrerings- og recirkulationssystem til rensning af ovnen og funktionen Aqua Clean benytter dampende vand til at få rester fjernet fra ovnens vægge – dette gør sig desuden også gældende for andre damp rengøringsprogrammer.
Du kan også investere i en ovn med katalyse belægning, hvis du gerne vil holde rengøringen på et minimum. En ovn med katalyse er nemlig udviklet med en særlig emalje, der er med til at nedbryde fedt og madrester, når ovnen sættes til mere end 200 grader. Ovnen skal altså ikke helt op på samme varmeniveau for at få bugt med snavs, når det har en katalyse belægning i forhold til pyrolytisk rengøring.
Sådan finder du det bedste indbygningsovn tilbud
Der er stor prisforskel på de forskellige modeller af indbygningsovne, og det er derfor muligt at finde en billig indbygningsovn helt uden at gå efter et specielt tilbud. Men det kan nu stadig være meget rart at spare lidt ekstra på købet – især hvis din udvalgte ovn ligger lidt over dit budget eller prisen bare generelt føles en smule pebret.
For at finde det bedste indbygningsovn tilbud er du i grunden nødt til at lave lidt research arbejde. Det er nemlig bedst at sammenligne priserne fra forskellige forhandlere for at finde frem til, hvor det bedst kan betale sig at købe produktet. Hvis du har mulighed for at vente med at købe produktet, så vil vi klart anbefale dig at vente til online forhandlerne kører med specielle tilbud. Under disse kampagner kan der nemlig være utroligt mange penge at spare på købet.
Anden nyttig viden i denne indbygningsovn test
Valget af en indbygningsovn afhænger meget af dine egne præferencer og hvad du selv forventer at få ud af din nye ovn. Du skal derfor ikke føle, at der er nogle forventninger om, at en ovn skal kunne noget bestemt – andet end at tilberede mad. Men hvordan denne tilberedning foregår er der jo mange meninger om, hvad der er bedst. Du skal altid gå efter dine egne ønsker og ikke andres.
I valget af en indbygningsovn kan du også altid overveje prisen i forhold til, hvor længe du regner med, at ovnen skal holde. Er du alligevel typen, der nyder at skifte dine hårde hvidevarer ud med jævne mellemrum, selvom de fortsat virker fint, så behøver du måske ikke at gå efter den dyreste model, da den jo ikke nødvendigvis behøver at være funktionel i flere år. Regner du derimod mod at investere i en indbygningsovn, der holder i lang tid fremover, så kan du med fordel investere i en model med en modstandsdygtig og robust opbygning, der ikke let tager skade eller går i stykker (og muligvis også har en længere garanti).
FAQ
Hvilken indbygningsovn er den bedste?
Vi har kåret en Siemens iQ700 indbygningsovn HB672GBS1S som vores testvinder, da den generelt er den bedste. Har du dog særlige præferencer, f.eks. i forhold til størrelse, pris eller egenskaber, kan en af de andre modeller på listen måske være et bedre valg for dig.
Hvad er fordelen ved en indbygningsovn?
En indbygningsovn placeres i en væg, skab eller bordplade, hvorfor den ikke står og optager separat plads. Det kan være en fordel for dig, der godt kan lide enkle linjer og en moderne indretningsstil i dit køkken, samt ikke har behov for en ovn med kogeplader ovenpå.
Kan man få indbygningsovne med pyrolyse?
Ja, flere indbygningsovne på vores liste over de bedste produkter er udstyret med pyrolytisk rengøring - altså en pyrolyse funktion. Dette er klart investeringen værd, hvis du foretrækker en primært selvrensende indbygningsovn.