I denne test af integrerede opvaskemaskiner har vi evalueret nogle af markedet bedste maskiner. De fleste opvaskemaskiner i dag er produceret som allround modeller, der passer til de fleste. Der kommer dog løbende flere og flere funktioner til og der kan være stor forskel på vigtige kriterier som: kapacitet, antal af programmer, energiklasse og støjniveau.
I nedenstående købsguide får vi mere i dybden med disse kriterier og deres betydning for dit valg af integrerbar opvaskemaskine. Vi slutter af med en liste over de mest populære nice-to-have funktioner.
Kapacitet – Hvor stor skal din opvaskemaskine være?
Et af de vigtigste kriterier for din integrerede opvaskemaskine er, at den skal kunne rumme den daglige opvask. Ud over et rummål er kapaciteten angivet i kuverter og hvor mange der er plads til ved en enkelt vask. Selvom vi putter meget andet end tallerkener og bestik i opvaskemaskinen, er det en god rettesnor, at en kapacitet på 12-14 kuverter er passende til en familie på 4-5 personer.
Hvis I er en mindre familie, kan en mindre integrerbar opvaskemaskine sagtens være nok, men for at spare på forbruget, er det også en god idé at samle opvasken over et par dage og dermed fylde maskinen, så du ikke behøver at køre den hver dag. Alternativt kan du overvej en bordopvaskemaskine i stedet.
I vores test ligger kapaciteten mellem 9-15 kuverter, hvor Bosch SPV2IKX10E er den mindste og Bauknecht BCIO 3041 er den største.
Programmer – Hvor mange programmer har du brug for?
En integrerbar opvaskemaskine skal både vaske og tørre dit service, men mellem de forskellige integrerede opvaskemaskiner er der stor forskel på antallet af programmer.
I vores test kommer modeller med 5 -11 programmer, hvor de varierer i temperatur og længde. Dertil er der fx ECO-programmer der sparer på vand og energiforbrug samt auto-programmer, der selv justerer tid og vaskemiddel til mængden af opvask og hvor beskidt det er.
Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Hvis I er en stor familie, der bruger opvaskemaskinen hver dag og til meget forskellig service, anbefaler vi en model med lidt flere programmer, så I kan varierer vasken.
Hvis du derimod ikke har meget opvask og ikke bruger opvaskemaskinen hver dag, så er det fint med færre programmer. Dog anbefaler vi altid at vælge en integrerbar opvaskemaskine med ECO-program.
Energieffektivitet – Hvilken energiklasse skal den have?
Energiklassen har betydning for opvaskemaskinens vand- og strømforbrug. Udover selve energimærket kan du se det årlige forbrug af både vand og energi på hver enkelt model.
Der er kommet en ny energimærkeskala og der er nu ikke længere noget, der hedder A+ eller A+++ for opvaskemaskiner.
Derfor vil energimærket A være det allerbedste, som du kan få til en integrerbar opvaskemaskine og G det laveste.
I vores test ligger energimærkerne fra C til F og der er stor forskel på modellernes forbrug. Bauknecht er med energimærke C, den mest energibesparende model og Bosch med energimærke F den, der har det højeste forbrug.
Det årlige vandforbrug spænder fra 2660-3000 L og strømforbruget pr. 100 vaske fra 75-222 kwh. Så selvom Bauknecht-modellen er den dyreste model i indkøb, koster den væsentligt mindre i forbrug.
Når du anvender en integrerbar opvaskemaskine til opvasken, sparer du vand sammenlignet med opvask i hånden, hvor der hurtigt kan løbe mange liter vand ud i køkkenvasken. De helt store opvaskemaskiner bruger omkring 12 liter vand pr. cyklus, hvilket er meget mindre, end hvis du fylder køkkenvasken op med varmt vand.
Støjniveau – hvor meget må den larme?
I dag er de fleste integrerede opvaskemaskiner støjsvage, men hvis du fx skal have din opvaskemaskine stående i et køkkenalrum, hvor du opholder dig meget, kan det alligevel have stor betydning.
I vores test ligger støjniveauet mellem 37 – 49dB. Det lyder måske ikke som den store forskel, men decibel inddeles logaritmisk. Dvs. at man ikke kan regne med at et lydniveau på 30 dB fordobles ved en øgning på 30dB. Faktisk vil 10dB føles som en fordobling af lydniveauet.
Lydniveauet for Electrolux EEM69310L integrebar opvaskemaskine føles altså mere end dobbelt så højt som lydniveauet fra Bauknecht BCIO 3O41 PLE S.
Nedenfor har vi opsat en sammenligningsskala, så du kan få en fornemmelse af, hvad støjniveauet fra opvaskemaskinen svarer til.
- 35-40 dB = et lydsvagt køleskab
- 50 dB = Tale og støj i et åbent kontor
- 60 dB = en almindelig samtale
- 65 dB = en gennemsnitlig emhætte
- 74 dB = en almindelig støvsuger
- 80 dB = en hårtørrer
- 98 dB = en boremaskine
- 110 dB = musik på et diskotek
Hvis du gerne vil køre din integrerbar opvaskemaskine om natten mens du sover eller har den stående i opholdsrummet, er det en god idé at investere i en mere stille opvaskemaskine.
Brugervenlighed – vælg en brugervenlig opvaskemaskine
Det er ikke nødvendigvis den maskine med flest indstillingsmuligheder, der er den bedste integrerbare opvaskemaskine, da den også skal være let at indstille. Brugervenligheden er afgørende for at du kan bruge de mange programmer, som maskinen tilbyder.
Knapperne og symbolerne skal være tydelige, og det kan være en god ide at tænke over brugervenligheden, når du skal være den rette maskine til dig. Er du mest til et enkelt styresystem, hvor kun de vigtigste funktioner er til stede, eller er du mere til et højteknologisk og bredt udvalg af funktioner? Det bør du gøre op med dig selv, for der er et hav af muligheder på markedet.
Nogle integrerbare opvaskemaskiner kan betjenes via din smartphone. Med en sådan type opvaskemaskine bliver det ikke nemmere at gøre servicen ren. Hele styresystemet kan være på din telefon, og så er brugervenligheden virkelig i top.
Nice-to-have features
Foruden de mest almindelige programmer har de bedste integrerede opvaskemaskiner også nice-to-have features som letter din hverdag og gør opvaskeoplevelsen sjovere. Nedenfor gennemgår vi nogle af de mest populære nice-to-have features.
Wifi og App-styring
En integrerbar opvaskemaskine med wifi og mulighed for app- og/eller stemmestyring er en af de nyere features du kan finde. Funktionen er langt fra en nødvendighed i vores optik, men det gør den ikke mindre smart og virkelig nice-to-have.
Med appen kan du alt det du kan på selve opvaskemaskinen, bare på afstand. Dvs. at du kan indstille opvaskemaskinen mens du er på arbejde, ferie eller lignende. Det er slut med at ærgrer sig over at have glemt at sætte den i gang og komme hjem til sur opvask.
Dertil kan appen også fortælle dig, hvornår det er tid til at købe opvasketabs og du kan komme i kontakt med en servicetekniker, der kan stille en fjerndiagnose, hvis du oplever problemer. I vores test har fx Siemens SX73HX60CE mulighed for app-styring.
Udskudt start
Udskudt start-funktionen er særligt smart i disse tider, hvor strømpriserne varierer meget gennem dagen. Med udskudt start kan du indstille maskinen til at starte når strømmen er billigst også mens du er ude af huset eller sover. Alle modellerne i vores test har mulighed for udskudt start men hvor længe den kan udskydes varierer. På AEG FSB32610Z kan den max udskydes i 3 timer mens den på Siemens SX73HX60CE kan udskydes op til 24 timer.
Auto-program med sensorstyring
Sensorstyring og autoprogrammer gør, at opvaskemaskinen selv justerer programmet og opvaskemiddel til mængden af opvask og hvor beskidt det er. På den måde er du sikker på at få det mest optimale program og den bedste sæbedosering til snavset service uden selv at bruge tid på det. Det er en funktion der er forbeholdt de dyrere modeller – både Bauknecht og Electrolux-modellen har autoprogrammer i vores test.
Låge åbner automatisk efter endt program
Det virker måske ikke som en nice-to-have features at have en integrerbar opvaskemaskine med en låge, der åbner automatisk, men i vores optik er det en vigtig funktion.
Den sørger nemlig for, at overskydende varme og fugt kan slippe ud, så dit service tørrer bedre. Det giver også et bedre miljø inde i din opvaskemaskine, og lettere rengøring af din opvaskemaskine.
FAQ
Hvilken integreret opvaskemaskine er bedst i test?
Den bedste integreret opvaskemaskine i test er Electrolux EEZ69410L. Her får du en integrerbar opvaskemaskine, der kan tilbyde det hele. Den er enorm rummelig og egner sig perfekt til den store familie.
Hvad vil det sige, at en opvaskemaskine er integreret?
En integrerbar opvaskemaskine integreres som en naturlig del af dit køkken. Det betyder, at det ikke er til at se, om det er et almindeligt skab eller en opvaskemaskine, der gemmer sig bag lågen. En integrerbar opvaskemaskine leveres derfor uden front- top- og sideplader, så man i stedet blot kan sætte en skabslåge på fronten. Almindelige opvaskemaskiner kommer med låge og sideplader, så de kan bruges som fritstående opvaskemaskine.
Hvad er forskellen mellem underbygget og integreret opvaskemaskine?
Underbyggede opvaskemaskiner kan fås med mange forskellige fronter, hvor en integrerbar opvaskemaskine får front som et køkkenskab og derved går i et med resten af dit køkken.
Hvad koster en integreret opvaskemaskine?
Priserne på integrerbare opvaskemaskiner varierer meget alt efter mærke, størrelse og ønskede funktioner. I vores test har vi forskellige prisklasser med og koster x som er den billigste x og x som den dyreste x kr
Hvordan opsætter man en opvaskemaskine?
Når du har afmonteret din gamle opvaskemaskine, skal du fjerne al emballage fra den nye og placere den det ønskede sted. Tilslut herefter vand og afløb og sikr dig at det er tilsluttet korrekt. Tilslut herefter strømforsyningen og kør et testprogram.
Kan det betale sig at købe en dyr opvaskemaskine?
Hvis du bruger din opvaskemaskine dagligt, kan det ofte godt betale sig at investere i en dyrere opvaskemaskine. Uanset om man vælger en integrerbar opvaskemaskine eller en fritstående model, bruger de dyrere modeller ofte mindre vand og strøm pr. cyklus, hvilket giver en besparelse i længden. Dertil har de ofte flere funktioner og programmer.