Kalktabletter Test: 1 bedste kalktabletter (April 2024)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I denne artikel kan du læse om de varianter af kalktabletter, der har klaret sig bedst i test. Vi har samlet de 8 bedste produkter, som alle indeholder en forskellig mængde af kalk og andre vitaminer og mineraler. Det er helt op til dig selv at vælge, hvilke piller der er bedst for dig og din krop. Du kan dog ikke gå galt i byen med Koral Kalk + Magnesium tabletterne fra Solaray, da de passer til de flestes behov.

Senere i artiklen kan du også læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i købet af kalktabletter, hvilke fødevarer der indeholder en del naturligt calcium og hvilke bivirkninger der er ved et for lavt eller højt indtag af calcium.

Derfor er det vigtigt at få kalk nok i hverdagen:

 • Kalk er afgørende for vedligeholdelsen af normale tænder og knogler
 • Kalk bidrager til en normal muskelfunktion
 • Kalk bidrager til et normalt energistofskifte
 • Kalk bidrager til vedligeholdelsen af immunforsvaret
 • Kalk bidrager til normal blodkoagulation
 • Kalk spiller en rolle i bl.a. celledeling, for fordøjelsesenzymer, signaloverførsel mellem nervecellerne i kroppen m.m.

Solaray Koral Kalk + Magnesium

De bedste kalktabletter

Detaljeret gennemgang

Disse kalktabletter fra mærket Solaray er nogle af de bedste på markedet. Det skyldes bl.a., at de har et optimalt indhold af både kalk, magnesium, vitamin C og D. Tilsammen sikrer indholdet altså en god vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Vitamin D understøtter endda optagelse af kalk, så du får mest muligt ud af at indtage tabletter.

En anden klar fordel ved disse tabletter er, at de kan tages af alle – også personer der ikke er gode til eller bryder sig om at sluge almindelige tabletter. De er nemlig udviklet som tyggetabletter. Og så har de endda en lækker smag af frugt. Det vil altså ikke føles som en sur pligt at indtage disse kalktabletter.

Ved indtag af to tabletter dagligt:

Daglig dosis Mængde Enhed RI
Vitamin C (L-Ascorbinsyre) 20 mg 25%
Vitamin D3 (Cholecalciferol) 10 µg 200%
Calcium fra okinawa koraler (calciumcarbonat) 350 mg 44%
Magnesium (magnesiumoxid) 100 mg 27%

Produktdetaljer:

 • Indhold: 90 tabletter
 • Dosering: 2 tabletter dagligt
 • Indeholder bl.a.:
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamin D
  • Vitamin C

Guide

Sådan vælger du de bedste kalktabletter

Hvis du ikke har tage kalk kosttilskud før eller blot gerne vil være sikker på, at du er opmærksom på de vigtigste parametre ved at indtage kalk som et kosttilskud, så skal du læse med i de nedenstående afsnit. Vi vejleder dig nemlig til, hvad du skal fokusere på i købet af kalktabletter, hvem der egentlig bør tage et tilskud med kalk og hvilke bivirkninger der er ved at indtage for meget kalk. Du kan også læse mere om, hvordan du kan få dækket dine behov for kalk via almindelige kosten.

Disse aspekter skal du især holde øje med, når du forsøger at finde frem til det rette calcium kosttilskud til dig:

 • Indholdet af calcium: Det reelle indhold af calcium i de forskellige produkter svinger en del. Af den grund skal du gerne holde øje med indholdet for det enkelte produkt før du blot kaster dig over den første pakke kalktabletter du ser. Der er dog en masse fordele ved, at indholdet svinger så meget. Det gør det nemlig langt lettere for den enkelte forbruger at finde en type pille, der passer til deres behov. For hvis du får en del kalk via kosten, er det bedst, at du ikke indtager alt for meget via et kosttilskud også. Indtager du derimod nærmest intet kalk gennem kosten, så har din krop brug for en del mere i det daglige indtag
 • Indholdet af andre mineraler og vitaminer: Nogle kalktilskud indeholder også andre vitaminer og mineraler. Det er en god ide at holde øje med indholdet af disse. For det er ikke sikkert, at du har brug for f.eks. magnesium, K2 vitamin, D vitamin o.l. som supplement til din kost, blot fordi du har brug for lidt ekstra kalk. Er du i tvivl om, hvilke vitaminer og mineraler du burde gå efter i dit tilskud, kan du altid tale med lægen før du køber
 • Typen af calcium: Når vi taler om calcium / kalk, refererer det til selve mineralet. Dog er nogle produkter udviklet med calciumcarbonat, andre med calciumcitrat m.fl. Der er lidt forskel på, hvordan de hver især optages i kroppen i forhold til effektivitet, hastighed o.l., selvom formålet med de forskellige typer af calcium er den samme. F.eks. påpeger UniKalk, at calciumcitrat er bedre til personer med nedsat mavesyresekretion, da denne type ikke kræver samme mængde mavesyre for at blive optaget optimalt i kroppen
 • Pilletype: Det kan også udmærket betale sig at holde øje med, hvilken type pille der er i pakken. Nogle varianter er udviklet til at være små og med en overfladebehandling, der gør dem lettere at sluge, mens andre er mere “almindelige” i størrelsen. Derudover kan nogle også fås som tyggetabletter eller sugetabletter, hvilket er et oplagt alternativ til børn og folk der ikke kan sluge piller. Det er helt op til dig selv, hvad du ønsker at prioritere for en pilletype
 • Daglig dosis: Den daglige dosis skifter fra produkt til produkt. Netop fordi indholdet svinger (som nævnt tidligere), er det ikke sådan, at man altid skal tage én pille. For nogle produkter gælder det, at man skal tage 1 til 3 piller, mens det for andre hedder 2 til 5 piller om dagen. Når den daglige dosis er så bred, skal du bruge lidt tid på at sætte dig ind i, hvor meget kalk din krop har brug for, så du ikke tager for meget i forhold til dit daglige behov
 • Pris: Du kan ikke blot vælge de billigste kalktabletter og så tro, at du har købt dem til den bedste pris. Du skal nemlig sammenligne produkter ud fra deres indhold, den anbefalede daglige dosis, mængden af andre vitaminer og mineraler m.m. for at kunne se, hvilken variant der bedst kan betale sig at købe. Derudover vil nogle pakker indeholder 90 tabletter, mens andre indeholder 180 tabletter. Skal du indtage den samme mængde af begge, er det hurtigt at regne ud, at en pakke med 180 tabletter ofte er den billigste løsning. Hvis du er meget opmærksom på pris, kan du også vente med at købe tilskuddet til det kommer på tilbud

Hvem bør tage kalktabletter?

I realiteten kan alle have godt af at indtage kalktabletter som et supplement til kosten. Det er nemlig langt fra alle, der får nok calcium via den daglige kost. Men er du typen, der på daglig basis drikker mælk eller spiser rigeligt med andre mejeriprodukter og grøntsager, så får du højst sandsynligt det indhold din krop har brug for – og så behøver du altså ikke at bekymre dig om at skulle tage et kosttilskud.

Det er især de følgende befolkningsgrupper og personer, der burde indtage kalktabletter i dagligdagen:

 • Mælkeallergikere eller personer der er laktoseintolerante
 • Ældre personer, både mænd og kvinder. Især personer, der lever på plejehjem, ikke spiser særlig meget eller er i overgangsalderen, da kroppen med tiden mister mere knoglevæv
 • Børn og unge i voksealderen, der ikke indtager nok calcium via kosten
 • Personer der ikke spiser eller drikker særlig mange mælkeprodukter i hverdagen
 • Personer, som får medicin der forårsager en høj udskillelse af calcium

Derudover kan et tilskud af calcium også være oplagt til personer, der generelt har en spinkel kropsbygning, da det hjælper til at holde knogler og muskulatur vedlige.

Kalktabletter til gravide?

Kroppen har brug for ekstra mineraler og vitaminer under graviditet og amning, da den skal have nok til både at sørge for moderen og barnet. Af den grund anbefales det til samtlige gravide, at de indtager diverse tilskud i løbet af graviditeten og ammeperioden. Dette gør sig også gældende for indtaget af calcium. Faktisk anbefales gravide kvinder at indtage et kalktilskud, selvom de indtager en del calcium via kosten, da de gerne skal have cirka 900 mg calcium i alt.

Vi vil dog anbefale dig at tale med din læge før du kaster dig over kalktabletter. Derudover er det en fordel at investere i en pille, der er udviklet særligt til gravide (f.eks. produkt nr. 7 i denne test: Apovit Gravid Kalk). Dette gælder alle former for kosttilskud under graviditeten.

Anbefalet dagligt indtag af calcium

Apotek.dk anbefaler de følgende mængder calcium – enten gennem kost eller via et kosttilskud:

 • Børn i aldersgruppen 1 til 5 år: 600 mg calcium
 • Børn i aldersgruppen 6 til 9 år: 700 mg calcium
 • Unge mellem 10 og 17 år: 900 mg calcium
 • Voksne over 18 år: 800 mg calcium
 • Ældre over 65 til 70 år og plejehjemsbeboere: 800 til 1000 mg calcium
 • Personer med øget risiko for knogleskørhed: 800 til 1000 mg calcium

Bivirkninger ved kalktabletter

Du skal aldrig overdrive indtaget af kalktabletter. Det gør intet godt for din krop, at du indtager en større mængde end den anbefalede daglige dosis, som er specificeret på produktet. Det er således blot spild af penge, hvis du overdriver indtaget. Derudover har kroppen ikke godt af, at få alt for meget kalk, men det kræver godt nok store doser før det bliver et reelt problem.

Kan kroppen få for meget kalk?

Både ja og nej. I realiteten kan kroppen godt få for meget kalk, men der skal utroligt meget til. Du vil altså ikke opleve, at din krop får for meget kalk, hvis du holder dig inden for den anbefalede dosis af kosttilskuddet. Det er også svært at få for meget kalk gennem kosten, da det nærmest kræver, at du ikke spiser andet end fødevarer med meget calcium.

Faktisk er det mere afgørende ikke at få for lidt calcium. Dette kan nemlig resultere i knogleskørhed eller generelt svage knogler, som så vil have lettere ved at brække. Du kan også risikere at få nyresten og forhøjet blodtryk, hvis du ikke indtager nok calcium.

Hjerteforeningen skriver på deres hjemmeside, at et for højt eller for lavt indtag af calcium kan resultere i hjertekarsygdomme, slagtilfælde og åreforkalkning. Derudover vil høje doser af netop calcium også kunne resultere i en dårlige optagelse af andre næringsstoffer fra kosten, samt kunne påvirke effekten af medicin. Endnu engang må vi blot nævne, at det altså ikke kan betale sig at overdrive indtaget.

D vitamin er afgørende for calcium-indtaget

Hvis du er i mangel på calcium, selvom du umiddelbart indtager nok gennem kosten eller via et tilskud, så kan det være et tegn på, at din krop ikke optager nok calcium. I disse tilfælde kan det anbefales at søge råd hos lægen. Ofte vil en løsning være, at du skal indtage et tilskud, der også indeholder D vitamin, da det hjælper kroppen med at optage calcium bedre.

Kan kalktabletter give hård mave?

Ja, kalktabletter kan sagtens give hård mave og forstoppelse. Dette sker dog ikke ved almindeligt brug. Det vil altså i de fleste tilfælde være af andre årsager, at du oplever forstoppelse, hvis det skulle blive tilfældet. Kommer det meget pludseligt idet du begynder at tage kalktabletter som kosttilskud, vil vi anbefale dig at søge læge, så han / hun kan rådgive dig ud fra din specifikke situation.

Hvilke fødevarer indeholder naturligt kalk?

Er du interesseret i at finde ud af, hvilke fødevarer du kan spise i hverdagen, der sikrer dig et optimalt optag af kalk? I så fald skal du gøre de nedenstående fødevarer til en fast del af din madplan, da de alle indeholder en hel del naturligt calcium.

 • Mejeriprodukter, heriblandt: mælk, yoghurt, ymer, ost m.fl.
 • Grove grøntsager, heriblandt: kål, broccoli, salat, spinat, persille m.fl.
 • Brune og hvide bønner
 • Fede fisk, heriblandt sild og laks, men rejer er også en god kilde
 • Æg
 • Mandler
 • Hvidkål og blomkål
 • Havregryn

Kosttilskud træder ikke i stedet for en varieret kost og sund livsstil

Som med alle andre former for kosttilskud skal et tilskud med calcium ikke ses som en erstatning for en varieret kost. Det skal i stedet blot fungere som et supplement til kosten. Du skal altså ikke droppe at forsøge at få lidt kalk via kosten, selvom du tager et kalktilskud.

Derudover vil du ikke automatisk forblive sund, blot ved at indtage kalktabletter eller andre kosttilskud. Optimal muskulatur og et godt immunforsvar kræver også en sund livsstil. Af den grund vil vi anbefale dig også at dyrke motion i hverdagen, samt spise så varieret som muligt, så din krop kan få alle de næringsstoffer, som den har brug for.

FAQ

Hvilke kalktabletter er bedst i test?

Du kan ikke gå galt i byen med vores testvinder: Solaray Koral Kalk + Magnesium. Det skifter dog fra person til person, hvad man har brug for, så læs med og find de rette kalktabletter til dig.

Hvorfor indeholder så mange kalktabletter også vitamin D?

Vitamin D hjælper kroppen med at optage calcium bedre. Mange mennesker mangler desuden også vitamin D i deres kost, hvorfor kombinationen af de to i ét kosttilskud er oplagt for de fleste.

Kan man få billige kalktabletter?

Ja, kalktabletter er langt fra det dyreste kosttilskud, så du kan sagtens få nogen, der sælges til en budgetvenlig pris. Husk dog at sammenlign mængden og den daglige dosis for du vælger et produkt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×