Keramiske knive vs. stålknive

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Skal du vælge en keramisk kniv eller en stålkniv til madlavningen? Det hjælper vi dig med at finde svar på i denne artikel.

Dine knive er blandt dine vigtigste redskaber i køkkenet. Det er næsten ligegyldigt, hvilke retter du tilbeder – du har brug for en kniv. Og gerne en skarp kniv.

Men hvilken skal du vælge? Det er det store spørgsmål, og det er ikke blevet lettere af, at en relativt ny spiller er begyndt for alvor at gøre sit indtog på markedet: den keramiske køkkenkniv.

Nu skal du ikke blot forholde dig til, hvilket mærke, du vælger – men også, om du skal vælge keramiske knive eller stålknive.

I denne guide hjælper vi dig med at finde ud af, hvad forskellen er, og hvad der passer bedst til dine behov.

Vi vil gøre dette ved at tage udgangspunkt af en gennemgang af den keramiske kniv, da de fleste allerede kender til knive af stål. I denne gennemgang vil fremhæve, hvor den keramiske kniv adskiller sig fra en traditionel kniv, og hvilke fordele og ulemper, den har.

Keramiske knive

Keramiske knive er ikke en ny opfindelse, men det er relativt nyt, at de fylder så meget på markedet, som de gør i dag. Blandt andet i tv-programmer har der været flere eksempler på, at professionelle kokke har benyttet sig af keramiske knive, og dette kan være én af årsagerne til, at de er begyndt at vinde frem.

Fordele

Skarphed

Ingen bryder sig om en sløv kniv på skærebrættet.

Først og fremmest er keramik et af de hårdeste materialer i verden kun overgået af diamant. Det giver selvfølgelig nogle åbenlyse fordele, når vi har med en køkkenkniv at gøre. Først og fremmest kan dine knive, hvis de er keramiske, holde sig skarpe i rigtig lang tid uden at blive slidt ned, hvorimod knive af stål skal slibes relativt ofte, hvis de ikke skal blive sløve. Og hvis du nogensinde skulle få brug for at slibe din keramiske køkkenkniv, vil producenten ofte tilbyde at gøre det gratis. Dette er ikke altid tilfældet med stålknive – bortset lige fra den japanske køkkenkniv. Producenter af den japanske køkkenkniv stiller ofte krav til, at forhandlerne af dem tilbyder slibe-service.

Det er måske åbenlyst for mange, men en kniv med et skarp knivsæg er naturligvis at foretrække i stort set alle madlavningsscenarier. Det er fordi, at det gør det væsentligt lettere at skære maden ud, hvad end vi taler om grøntsager, kød eller noget helt tredje. Særligt tynde skiver vil du have problemer med at skære, hvis du ikke bruger skarpe knive.

Overførsel af smag og aroma

Et ‘problem’, mange oplever med knive af stål, er, at de smag og aroma kan blive overført mellem forskellige madvarer. Skærer du f.eks. en stærk chili, vil du opleve, at den stærke smag, ligesom på et skærebræt, let sætter sig i kniven og bliver overført til det næste, du skærer –  medmindre du vasker køkkenkniven meget grundigt.

Dette er ikke et problem med keramiske knive, da materialet ikke er særlig porøst, og derfor ikke overfører aromaer på samme måde.

Rust

Dette kan måske overraske mange, men hvis du tænker over det, er det ret logisk: Når vi ikke har med metal at gøre, er der selvfølgelig ikke noget rust. Rust er et problem med knive af stål, som du er nødt til at holde tørre hele tiden, da det ellers kan ødelægge en dyr kokkekniv. Derfor er det for eksempel no-go at lade kniven ligge i vasken med vand på sig – men det behøver du altså ikke at bekymre dig om med keramiske knive.

Rengøring

Keramik er lettere at rengøre i hånden, da det har meget få porer – og det er med knive som med dit ansigt: Jo færre porrer, der er, des mindre skidt kan sætte sig fast. De har en glattere overflade, og alene det at skylle en keramisk køkkenkniv under den varme hane kan gøre den væsentligt mere ren, end hvis du skrubbede løs på en kniv af stål.

Ulemper

Skrøbelig

Vi ved godt, at vi skrev, at keramik er hårdere – men det betyder ikke, at de har svært ved at gå i stykker. Tværtimod betyder mere hårdhed faktisk også, at knivene er mere skrøbelige.

Knive af keramik kan ikke bruges til at skære i frossent kød, knogler eller andet, som ikke har let ved at blive skåret igennem. Knivbladet har så tynd en slibning, at alle hårde madvarer kan lave hakker i æggen. Dette kan løses med en slibning, men vi anbefaler generelt ikke, at du prøver at slibe keramik derhjemme med et strygestål eller anden form for knivsliber – og det er desuden stort set umuligt at gøre effektivt. Derimod bør du enten få en professionel til det, eller udskifte kniven. På den måde kan vedligeholdelse af en  keramisk kniv også være en større udfordring end med stålknive.

De mere ‘lette’ madvarer er en keramisk køkkenkniv til gengæld god til – ting som frugt, hvidløg, friske grøntsager og andet, hvor du skal skære og ikke nødvendigvis hakke.

Pris

Selvom en keramisk kniv typisk vil være en lille smule billigere end de helt dyre stålknive, er det sådan, at næsten alle dem, der er lavet keramisk, alligevel er af relativt høj kvalitet – der er altså ikke mange billige modeller på markedet sammenlignet med stålknive, og det kan være et problem for nogen.

Alsidig?

En keramisk køkkenkniv er ikke det mest alsidige køkkenværktøj i verdenen. Modsat stålkniven, er den ikke gode all-round-køkkenkniv. De egner sig bedst til at skære. Det er de til gengæld rigtig gode til.

Et godt alternativ – japanske knive

Hvis du ikke er overbevist om, at din næste kniv i din knivblok skal være keramisk, kan du alternativt kigge blandt stålknivene, hvor der også er meget intern variation.

Særligt knive af japansk ophav har et ry for at være nogle af de bedste i verden, og det er der flere grunde til. Du vil blandt andet opleve, at en japansk køkkenkniv har nogle af de samme fordele som en keramisk køkkenkniv – nemlig at de holder sig skarpe i længere tid.

Det er fordi, at de, ligesom de keramiske, er ekstra hårde. De er nemlig smedet med en større mængde kulstof. Typisk har vestlige knive et kulstofindhold på 0,5 procent. Men de japanske har derimod et kulstofindhold på 1 procent eller mere, hvilket gør stålet hårdere.

En køkkenkniv fra japan vejer typisk også mindre end en almindelig, vestlig stålkniv. Det er fordi, at stålet, som er hårdere, kan slibes tyndere, og køkkenkniven derfor har mindre stål, der hvor bladet og håndtaget forbindes. Det kan gøre det lettere at snitte eller skære maden fremfor at hakke sig igennem den, som man tit kan opleve med en tungere stålkniv. Problemet med det er, at man ‘knuser’ maden og øger oxideringen, hvilket kan betyde noget for smagen og holdbarheden. Øget oxidering kan også betyde, at maden får misfarvninger.

Det er også derfor, at en japansk køkkenkniv er så god til superfriske ingredienser, som man tit ser i japansk madlavning.

Ulemperne ved en japansk køkkenkniv

Eftersom en kniv fra japan har nogle af fordelen ved en keramisk kniv, er det måske ikke så overraskende, at den også kommer med nogle af ulemperne. Navnligt at det at slibe og vedligeholde køkkenkniven kan være sværere.

Let at skade

Som nævnt i afsnittet om keramiske køkkenknive, kan det ekstra hårde materiale gøre det lettere at skabe hakker og revner i køkkenkniven. Derfor skal du være ekstra forsigtig i forhold til opbevaring af japanske og keramiske knive i dit køkken. Du kan med fordel gemme kassen, som køkkenkniven kom i, og lægge den tilbage deri, når du ikke bruger den – eller også kan du, hvis du foretrækker, investere i en magnetisk skinne, hvor køkkenkniven kan sidde.

Det er også vigtigt, at madvarerne, du skærer i, ikke har en hård kerne i midten. Det kunne f.eks. være kød med en knogle.

Ruster lettere

Selvom det er let at forhindre rust, er det stadig vigtigt at være ekstra opmærksom på det, når det kommer til japanske knive.

Det er fordi, at japanske knive primært er carbon-baserede og ikke altid har samme mængde krom som en traditionel, vestlig køkkenkniv.

Det betyder, at du ligesom med en keramisk kniv skal huske at tørre køkkenkniven af og aldrig kommer den i opvaskemaskinen.

Modsat en keramisk kniv kan en japansk kniv ofte fås i ret mange prisklasser, hvorfor de kan være værd at overveje, hvis du skal investere i nye, skarpe knive.

Alt i alt kan man sige, at keramisk materiale er godt til dig, der vil bruge minimal tid på vedligeholdelse, gerne vil have noget, som er meget skarpt og samtidig ikke har det store behov for at skære igennem hårde kerner.

FAQ

Hvad er en kniv lavet af?

Knive er generelt set lavet af stål eller keramik.

Hvilken type kniv skal jeg vælge?

En stålkniv er god til at skære gennem hårde kerner, men skal også slibes oftere. En keramisk kniv holder skarpheden i rigtig lang tid, men kan til gengæld ikke skære gennem hårde ting.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×