Askestøvsuger test 2022 | Se de 5 bedste i test her (Stor gennemgang)
BEDSTE I TEST
PowerPlus POWX308
Med Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunktionel og kraftfuld støvsuger, der ikke kun er nem at håndtere, men som også er god til forskellige slags overflader. Den klarer tilmed uden problemer hår fra kæledyr. Og så er den dejlig lydsvag. Praktisk Håndstøvsugeren fra Dyson er udstyret med 2 RadialTM-cykloner, der med sine 15 cykloner har en stærk centrifugal kraft på 115 watt. Du får altså fat på selv mikroskopisk støv og skidt. Derudover får du flere mundstykker, så du uden problemer kan støvsuge alle...
Tjek prisen
Testvindere:
Billigste pris
Forhandler
|
---|
Den ideelle ledningsfri støvsuger skal kunne bruges overalt i hjemmet, så du uden problemer kan komme ind under lave møbler, bagved smalle steder og højt op på panelerne i loftet.
Vi kigger i vores test på alle de essentielle funktioner som sugeevne, design og manøvrering, støvbeholderens kapacitet og praktisk tilbehør. Vi tjekker også, om de ledningsfrie støvsugere egner sig til hjem med kæledyr.
I vores købsguide går vi i detaljer med førnævnte egenskaber og funktioner, så du bliver godt rustet til at finde den helt rette model til dig og dine behov. Vil du i stedet have et overskueligt og hurtigt overblik over de 10 modeller, kan du også gå videre til vores sammenligningstabel her.
Med Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunktionel og kraftfuld støvsuger, der ikke kun er nem at håndtere, men som også er god til forskellige slags overflader. Den klarer tilmed uden problemer hår fra kæledyr. Og så er den dejlig lydsvag.
Håndstøvsugeren fra Dyson er udstyret med 2 RadialTM-cykloner, der med sine 15 cykloner har en stærk centrifugal kraft på 115 watt. Du får altså fat på selv mikroskopisk støv og skidt. Derudover får du flere mundstykker, så du uden problemer kan støvsuge alle overflader og komme rundt i alle krogene og hjørner. Den egner sig altså både til hjem med hårde overflader og gulvtæpper, mens du også kan komme op og give panelerne en ordentlig tur. Den motoriserede børste egner sig særligt til hår fra kæledyr og fnuller. Den lille bløde afstøvningsbørste er derimod særlig effektiv til at fjerne støv på hjemmets paneler. Fugemundstykket har et smart LED-lys, hvilket gør det nemt at få øje på støv bag sofaen og andre møbler. Ved særlig genstridigt snavs kan du øge sugeevnen. Støvsugeren har nemlig hele to indstillinger.
Det effektive filtreringssystem opfanger allergener og alle støvpartikler. De opsamles i en 0,54 liter støvbeholder, der er nemt åbnes. Støvsugeren er poseløs, hvilket er bedre for både din pengepung og for miljøet. Og så tager tømningen ingen tid. Efter endt støvsugning placeres støvsugeren i den medfølgende ladestation, hvor den automatisk lader op til næste gang.
Den ledningsfri Dyson V8 Absolute er takket være sit slanke design nem at manøvrere og håndtere. Den er særlig velegnet til at komme ind i smalle steder og ind under møbler. Desuden er den ideel til at støvsuge bilen og trapperne, der ellers godt kan være lidt besværlige. Men ikke med denne Dyson V8 Absolute!
Specifikationer:
Denne lette og nemt manøvrerbare ledningsfrie støvsuger fra Bosch med 14,4 volt er perfekt til smalle steder og sprækker og klarer også hjemmets yderligere overflader. Og så kan den bruges som stangstøvsuger, men du kan også bruge den aftagelige håndstøvsuger separat.
Støvsugeren fra Bosch giver dig masser af fleksibilitet, da du kan afmontere hoveddelen og bruge den som håndholdt støvsuger. Sættes den på stangen kan du anvende støvsugeren som en skaftstøvsuger. Desuden vejer støvsugeren kun små 2,4 kilo, så du aldrig bliver træt i armen og kan klare støvsugningen i hele hjemmet. Allround-børsten egner sig nemlig til alle slags overflader som hårde gulve og bløde gulvtæpper takket være det fleksible mundstykke.
Vi er vilde med det ydedygtige mikrofilter, der opfanger alle mikroskopiske partikler og snavs og lukker det inde i støvbeholderen. Desuden kan børsten inde i hovedet tages ud og rengøres efter behov, så du altid får mest muligt ud af denne ledningsfri støvsuger. Den har hele to hastighedsindstillinger, og du selv kan vælge den hastighed, der passer bedst til den givne situation. Desuden er støvsugeren dejlig lydsvag, så du kan bruge den i hele hjemmet uden at larme for meget. Støvbeholderen har en kapacitet på 0,4 liter, hvilket ikke er helt så stort, og den skal derfor tømmes forholdsvist ofte.
Støvsugeren indeholder smarte genopladelige Li-lon-batterier, der er kendt for at have en særlig lang levetid, samtidig med at de har en høj ydelse og en kortere opladningstid. Sæt blot støvsugeren til at oplade, når du er færdig med den. Der er ingen ladestation, og du bestemmer derfor selv, hvor den skal oplade, så du altid har den lige ved hånden. På en fuld opladning har den en driftstid på op til 38 minutter, mens opladningstiden er på 300 minutter. Den ledningsfri støvsuger får topkarakter af os!
Specifikationer:
En kraftfuld støvsuger uden ledning med kraftig sugeevne grundet 14 cykloner, der opfanger 99,9 % af både synlige og usynlige støvpartikler – en 20 % bedre sugeevne end på andre Dyson-modeller.
Vil du gerne bruge støvsugeren på mange overflader, er denne Dyson V11 Absolute et oplagt valg. Du kan bruge den både som stang- og håndstøvsuger. Dyson V11 Absolute er udstyret med et såkaldt torque-mundstykke, der tilpasser sig underlaget. De stive nylonbørster er velegnet til at fjerne genstridig snavs og skidt fra tæpper. På hårdere overflader bruger Dyson V11 Absolute en blød kulfiberklud, som nænsomt kommer støv og snavs til livs. Den kraftige sugeevne sørger for at fjerne skidt fra sprækker.
Støvbeholderen har en kapacitet på 0,76 liter, hvilket giver dig masser af mulighed for at støvsuge mange overflader, inden den skal tømmes. Er det tid til at tømme den, gøres dette hurtigt og nemt ved at trykke på en knap. Bunden i beholderen åbnes, og du kan banke skidtet direkte ned i skraldespanden uden at røre ved det.
Øverst på denne Dyson V11 Absolute sidder et særlig smart LCD-display. Den indikerer både, når støvsugeren er fuldt opladet, men også hvilken indstilling er valgt. På en enkelt opladning kan du støvsuge i op til 60 minutter, alt efter hvilken funktion du vælger. For du kan nemlig vælge mellem hele tre indstillinger, alt efter hvad du skal støvsuge. Du indstiller den nemt ved at trykke direkte på skærmen. Til særligt beskidte områder kan du vælge boost-funktionen på Dyson V11 Absolute. Når du er færdig med at bruge Dyson V11 Absolute, sætter du den blot i den medfølgende ladestation, som kan monteres på væggen. På den måde har du den altid lige ved hånden og klar til indsats! Dyson V11 Absolute: En alsidig og kraftig ledningsfri støvsuger.
Specifikationer:
Leder du efter en kraftfuld, men samtidig let ledningsfri støvsuger, så er denne model et oplagt valg. Den er ikke uden grund kåret som bedst i test hos Forbrugerrådet tænk. Den har en digital invertermotor, der genererer en sugeevne på op til hele 150 watt. Samsung-støvsugeren er udstyret med et yderst effektivt multi-cyklon-design. De 9 cykloner og 27 luftindtag sikrer et minimalt tab i sugeevnen under brug. Selv fine støvpartikler opfanges af støvsugeren fra både gulvtæpper og glatte gulve.
Turbomundstykket opnår 3.750 omdrejninger i minuttet, og hovedet kan drejes hele 180 grader, så du kan komme ind i alle hjørner og sprækker.
Den har et fem-lags HEPA-filter, der opsamler 99,999 % mikrostøv og allergifremkaldende stoffer på 0,3~10 µm. Resultatet er en markant renere luft. Det bløde mundstykke er forsynet med indvævede antistatiske sølvtråde, der forhindrer dyrehår i at sætte sig fast. Støvsugeren vejer kun 1,48 kg og er derfor 21 % lettere end en normal støvsuger fra samme mærke.
Støvbeholderen har en praktisk stor kapacitet på 0,8 liter og kan lynhurtigt skilles fra hoveddelen til nem rengøring. Der medfølger desuden en smart og fleksibel 2-i-1-ladestation, som kan monteres på væggen eller bruges som almindelig lader med det udtagelige batteri.
Specifikationer:
En praktisk ledningsfri og kraftfuld støvsuger til hårde gulve og bløde gulvtæpper. Den har en smart, magnetisk ladestation, som du blot behøver sætte den i, når støvsugeren er tom. Du kan desuden selv bestemme, om du vil bruge den som stang- eller håndstøvsuger. Du kan nemlig tage den mindre del af, hvis du gerne vil støvsuge reoler og andre overflader, der ikke er så nemt tilgængelige med en traditionel støvsuger. Den trådløse støvsuger er med sine 75 decibel desuden særlig lydsvag.
Den er poseløs og har i stedet en støvbeholder på 0,3 liter, der nemt og hurtigt kan tømmes efter behov. Dets filter er desuden vaskbart, så du ikke kun sparer på poser, men også på filtre, da du ikke i tide og utide skal købe nye.
Foran på støvsugerhovedet er der små LED-lamper, der gør det nemmere at se i mørke omgivelser. Alt støv og snavs gemt bag og under møbler, bliver meget nemmere at se og støvsuge.
Den trådløse støvsuger har tre indstillinger at vælge imellem. Ved en fuld opladning kan den køre i 51 minutter på den laveste hastighed. Ved den mellemste hastighed har den en driftstid på 23 minutter og 14 minutter ved den højeste hastighed.
Specifikationer:
Har du brug for en god ledningsfri støvsuger med masser af tilbehør til alle mulige overflader, så er denne Dyson ledningsfri støvsuger perfekt til dig. Du får nemlig blandt andet en børsterulle, et oplyst støvsugerhoved, et fleksibelt mundstykke til lave områder og et aflangt mundstykke til at støvsuge sprækker. Og den kraftige sugeevne på hele 150 watt sørger for, at du får støvsuget hele hjemmet. Og så er støvsugeren med sine 2,2 kilo utrolig let at manøvrere, og du undgår smerter i håndled og arm.
Den smarte LCD-skærm giver dig et totalt overblik over rengøringen. Den indbyggede piezo-sensor måler støvniveauet i dit hjem, så du hele tiden kan sørge for at holde det nede. LED-lampen foran på mundstykket oplyser på en sådan måde, at du har meget nemmere ved at få øje på støv og snavs. Den er mest nøjagtig i automatisk mode, så du behøver ikke engang indstille den. Du kan dog på denne ledningsfri Dyson-støvsuger vælge mellem hele tre indstillinger. Autotilstanden giver dig en afbalanceret effekt, mens eco-tilstanden gør det nemmere at støvsuge større flader. Boost-funktionen egner sig derimod til intensive, men korte intervaller. En lille ledningsfri støvsuger, der er let samt udstyret med praktisk tænd- og slukknap.
Specifikationer:
En let og alsidig støvsuger til hjemmet, trapperne og bilen. Den har en lang driftstid på op til 55 minutter, mens opladningstiden er på 4-5 timer. Den indeholder et genopladeligt Li-lon-batteri, der er kendt for at have en god holdbarhed og en hurtig opladningstid. De praktiske mundstykker opbevares for nemhedens skyld som en integreret del af den trådløse støvsuger. På den måde har du dem altid ved hånden og kan hurtigt udskifte en del, når du har brug for den. Du får også et langt mundstykke, så du nemt kan komme op i højde og få støvsuget paneler.
Den er udstyret med to hastighedsindstillinger, så du selv kan indstille den til den styrke, du har brug for i en given situation. Du kan også vælge at bruge den som håndholdt støvsuger ved at tage den mindre del med dertilhørende støvbeholder af. Sætter du delen på igen, har du atter en stangstøvsuger, hvilket gør det nemmere at støvsuge de forskellige overflader i hjemmet.
Støvbeholderen har en kapacitet på 0,4 liter, der blot skal tømmes. Du slipper altså for at skulle bøvle med poser. Filtret er desuden vaskbart, så du heller ikke behøver købe nye filtre i tide og utide.
Specifikationer:
Støvsugeren fra Miele er ikke uden grund bedst i test hos Forbrugerrådet tænk. Den er nemlig god til hårde gulve og til at opsuge krummer og hår på gulvtæpper. Den er lavet i et smart 3-i-1-design og kan anvendes på forskellige måder. Den kan nemlig bruges både som håndholdt støvsuger og har yderligere to indstillinger, hvor dens PowerUnit kan placeres øverst eller nederst på selve stangen. Det giver dig mere bevægelsesfrihed, da støvsugning af gulve for eksempel er mindre belastende, når PowerUnit placeres nederst. Placerer du dens PowerUnit øverst, er det meget lettere at komme op i højden eller ind under møbler. Den kun 3,6 kg, samtidig med at vægten er fordelt hensigtsmæssigt, så belastningen er mindre for dig.
Støvsugeren er særlig effektiv på hårde gulve, men også i sprækker og til at støvsuge krummer og hår op fra gulvtæpper. Og takket være det smarte design er den helt perfekt til trapper og kan også sagtens bruges til at rengøre bilen.
Den er desuden udstyret med en aldeles praktisk LED-lampe, så det bliver meget nemmere at få øje på støv og snavs. Det er forsynet med et yderst effektivt HEPA-filter, der indfanger 99,999 % af fine støvpartikler, allergener og bakterier.
Specifikationer:
Har du hund eller kat, så er denne støvsuger fra Shark det perfekte valg til dig og dit hjem. Der medfølger nemlig en helt speciel børste med ”Anti Hair Wrap”-funktionen, som sørger for, at lange hår ikke filtres sammen og blokerer børsten. Derudover er støvbeholderen med sine 0,7 liter stor, så du undgår at skulle tømme den alt for ofte. På en fuld opladning kan støvsugeren køre i op til 55 minutter, hvorefter du blot behøver sætte opladeren i stikket for at oplade den. Du kan altså frit bestemme, hvor du vil oplade den.
Støvsugerens stang er fleksibel og kan foldes på midten. Det er ikke kun smart, når du skal finde en opbevaringsplads, men også hvis du skal ind under møbler. Samtidig forbliver støvsugerhovedet parallelt med gulvet og løfter sig ikke.
Den er udstyret med 2 indstillinger, så du kan indstille den til den overflade, du skal til at støvsuge. Ud over de to indstillinger er der også en turbofunktion, hvis du har brug for en mere intens sugeevne. På mundstykket er der ydermere et praktisk LED-lys, så det er nemmere at få øje på skidt og snavs i mørke omgivelser eller under møbler.
Specifikationer:
En poseløs støvsuger med vaskbart mikrofilter og støvbeholder på 0,3 liter. Støvbeholderen er ikke særlig stor, og du skal derfor regne med at tømme den forholdsvist ofte. Til gengæld er det både nemt og hurtigt at tømme den! Filteret kan vaskes, så du slipper for at skulle ud og købe nye ofte. Filtreringssystemet er sammensat i flere niveauer, der adskiller støvet fra luften. Dette gør, at støvsugeren har en høj ydeevne, der opretholdes i længere tid. Desuden sørger cyklonfiltreringen for, at støvsugeren også er ydedygtig, når støvbeholderen er ved at være fyldt.
Du kan vælge at bruge støvsugeren som en traditionel støvsuger med skaft, eller du kan tage den mindre del af og bruge den udelukkende som håndholdt støvsuger. Det gør den mere alsidig i sin anvendelse, og du kan derfor støvsuge alt fra gulve, borde, møbler og persienner og paneler.
Det er en opretstående støvsuger. Det betyder, at selve støvsugeren kan stå oprejst, så du sagtens bare kan lade den stå, hvis noget andet kræver din opmærksomhed. Det holdbare lithiumbatteri er både kraftigt og har en lang levetid. Takket være den roterende dysebørste klarer støvsugeren alle slags overflader som hårde gulve og bløde tæpper.
En ledningsfri støvsuger er virkelig praktisk i en hektisk hverdag, hvor du gerne ofte og hurtigt vil fjerne skidt og snavs. Netop fordi den ingen ledning har, er den nemmere og mere bekvemmelig at tage frem og også at manøvrere rundt i hele hjemmet.
En traditionel støvsuger virker ofte klodset, fordi du hele tiden skal være i nærheden af en stikkontakt. Det undgår du fuldstændigt, når du går over til en ledningsfri støvsuger.
Derudover er en ledningsfri støvsugers design ofte også bedre og mere slankt, der igen gør den nemmere at håndtere. Du kan også spare penge, hvis du vælger blande de poseløse modeller, der har en praktisk støvbeholder, hvori støvet samles. Den skal tømmes en gang imellem, men du slipper for at skulle bruge en masse penge på poser i tide og utide.
Vi har i vores praktiske og yderst nyttige (hvis vi selv skal sige det) guide samlet alle de informationer, du har brug for. Du går på rekordtid fra at være grønskolling til absolut ekspert i alt, hvad der har med ledningsfrie støvsugere at gøre, så du ved præcis, hvad du skal kigge efter.
Du bliver klogere og undgår samtidig fejlkøb og at spilde en penge. Det er da service, ikke?
Skulle du stadig være i tvivl, om en ledningsfri støvsuger er noget for dig får du her otte hurtige (og gode) grunde til, hvorfor du bør haste ud efter en ledningsfri støvsuger lige med det samme. Altså efter du har læst vores købsguide, selvfølgelig:
Du kan umuligt være i tvivl nu, men derfor er det altid godt at sætte sig ekstra godt ind i sagerne, inden du køber. Og det er jo derfor, vi er her for dig!
I det efterfølgende går vi nemlig i dybden med alt, du bør vide om ledningsfrie støvsugere, så du kan vælge den rette til dig blandt de mange andre ledningsfrie støvsugere.
For at få mest muligt ud af din ledningsfrie støvsuger og være sikker på, den arbejder optimalt, bør du gøre dig nogle overvejelser inden. Vi anbefaler, at du i særdeleshed tænker over, hvordan dit hjem er indrettet. Her tænker vi specifikt på, hvilke typer gulve, du har i dit hjem. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt. Nogle ledningsfrie støvsugere brillerer mere på én type gulv end andre. Og hvis du har flere forskellige typer gulve, er det vigtigt også at vælge en ledningsfri støvsuger, der kan klare de forskellige overflader.
Der er typisk tre typer gulve i et hjem: trægulve, fliser og gulvtæpper.
Lad os se på dem én ad gangen.
Har du mange trægulve, er det vigtigt at vælge en ledningsfri støvsuger, der ikke ridser dit fine gulv. Den skal altså have børster, der egner sig specielt til trægulve. Har du et gammelt plankegulv, er det desuden også vigtigt, at den har en god sugeevne, så du er sikker på at få suget alt med. Skidt og snavs kan nemlig nemt falde ned gennem sprækkerne i dit fine gulv, hvilket er virkelig irriterende. Derfor bør din ledningsfrie støvsuger være kraftig nok til lige at suge det hele med op.
Det er endnu mere essentielt, den kan det, hvis du eller en i husholdningen har allergi. Det er netop i sprækker i sofaen, mellem madras og sengegærde og i mellemrummet mellem de smukke, gamle planker, at en masse støv samler sig med tiden. Så sørg for, du kan få bugt med det.
Har du dog mange fliser og/eller klinker i dit hjem, er det klart en fordel at have en ledningsfri støvsuger, der egner sig netop til hårde gulve på samme måde som du også kan indstille en traditionel støvsuger. Sørg da for, at den har de rette børster, så støvsugeren ikke skraber hen over fliserne.
En såkaldt soft roller egner sig bedst til hårde gulve. Den skraber ikke, men bevæger sig skånsomt hen over gulvet. Har du mange hårde gulve som især fliser, er det altså en god idé med en soft roller. De fleste Dyson-modeller har netop sådan nogle mundstykker.
Har du mange gulvtæpper, som du gerne vil bruge den ledningsfrie støvsuger til, bør du kigge efter, om støvsugeren har en roterende børste. Den kan nemlig få fat på alt skidtet, der sidder i det bløde tæppe.
Og så er der naturligvis også mundstykkerne. Mange ledningsfrie støvsugere har et hovedmundstykke, der er et slags kombimundstykke. Det egner sig til både hårde gulve og bløde tæpper. Hvis du dog gerne vil have, at en trådløs støvsuger fungerer så optimalt som muligt, gør du klogt i at kigge på en støvsuger, der passer til præcis dine behov.
Du får desuden det optimale udbytte, hvis der er forskellige mundstykker til støvsugeren, som du kan udskifte efter behov.
Et mundstykke til trægulv bør have bløde børster, så du undgår mærker på dit fine gulv. Til parketgulve kan du med fordel vælge en støvsuger, der har et særskilt mundstykke til parketgulve. Det er typisk et mundstykke med et hjul på hver side af selve mundstykket. Det sikrer, at rengøringen af dit parketgulv er så effektivt og skånsomt som muligt.
Til gulvtæpper bør du sørge for at have et mundstykke med roterende børste, der kan fange og løsrive hår, skidt og snavs fra tæppet.
De fleste trådløse støvsugere fås med tilbehør i form af forskellige mundstykker, så tjek de individuelle dele, inden du køber.
Dyson V8 Absolute-modellen, som er bedst i test, fås for eksempel med flere forskellige mundstykker, så du kan bruge den til både hårde gulve og tæpper, men også til paneler og stuk i loftet samt til samtlige overflader som borde og møbler i hjemmet.
Så har du gjort dig nogle overvejelser om dine gulve og de forskellige overflader, bliver det meget nemmere at vælge den rette model til dig.
Sugeevnen er naturligvis af betydning, når du kigger på en støvsuger. Børsterne er vigtige, da de ligesom fejer skidtet sammen, men derefter skal støvsugeren også kunne suge det hele op, så det ikke bare bliver liggende som små bunker rundt omkring i dit hjem.
Du får de mest optimale rengøringsresultater, hvis sugeevnen er kraftig nok. Det kan godt virke lidt overvældende og ligefrem forvirrende at skulle finde ud af, hvor kraftig en trådløs støvsuger er. De forskellige brands fremhæver nemlig ikke altid det samme.
Nogle mærker fremhæver sugeevnen i kilopascal, mens andre måler den i watt. Der er dog en nem regel, du kan holde dig til. Og det er, at jo mere kilopascal eller watt en given model har, desto kraftigere sugeevne har den som regel også. Så langt så godt.
Vil du gerne kunne styre sugeevnen, alt efter hvilken overflade du støvsuger, bør du vælge en model med flere hastighedsindstillinger. Det giver dig mulighed for at indstille den. Nogle modeller har endda en såkaldt boost-funktion. Det betyder, at du kan sætte den på sin maksimale sugeevne i korte, men intense intervaller.
Du bør i den forbindelse dog være opmærksom på, at dette ofte forkorter driftstiden en del, da den også skal bruge mere energi. Denne funktion er derfor en god løsning, hvis du hurtigt skal have fjernet en masse snavs, for eksempel, hvis ungerne kommer ind med beskidte støvler.
Med boost-funktionen kan du hurtigt lige komme af med jord og småsten for derefter at sætte støvsugeren til at oplade igen. Boost-funktionen bør dog ikke ses som en mulig styrke eller indstilling til effektiv rengøring af hele hjemmet. Du ville simpelthen løbe tør for batteri.
Ledningsfrie støvsugere er batteridrevne støvsugere. Dit hjem afgør i en forstand også, hvilket batteri og batteriets levetid, du bør stile efter. Overvej: Hvor mange m2 rækker batteriet til? Har du et større hjem, bør du naturligvis vælge en støvsuger uden ledning med et godt og holdbart batteri.
Vil du primært bruge den sporadisk til færre og små overflader, er det ikke så vigtigt. Men hvis den i mange tilfælde skal kunne erstatte en traditionel støvsuger, er batterilevetiden vigtig. En kort batterilevetid kan hurtigt blive til en irritation.
I den forbindelse bør du ligeledes kigge på opladningstiden. Hvor lang tid tager en opladning? Det afhænger nemlig af modellen. Det er dog helt normalt, at driftstiden er markant kortere end opladningstiden. Lad ikke dette afskrække dig. Du bør dog lige overveje, om opladningstiden passer til dine vaner og behov.
Det nytter ikke noget at vælge en støvsuger med virkelig lang opladningstid, hvis du pletstøvsuger mange gange i løbet af dagen eller generelt støvsuger meget og ofte. På den måde undgår du også at blive frustreret over ikke lige at kunne fjerne noget snavs, når du vil, fordi den ikke er helt færdig med at oplade.
Så selv om driftstiden efter vores mening er vigtigst, er opladningstiden ikke uvæsentlig og bør i hvert fald være del af dine overvejelser.
Batteritype
De fleste ledningsfrie støvsugere indeholder et genopladeligt batteri. Opladningen af batteriet varierer. Nogle har deres egen ladestation, som du lige sætter støvsugeren i, når du er færdig. Andre skal i stedet oplades med en traditionel oplader på samme måde som ved for eksempel en mobiltelefon.
Uanset hvilken type batteri støvsugeren indeholder, er det en god idé lige at undersøge, om den har et udskifteligt batteri. Alle batterier skal på et tidspunkt udskiftes. Det gælder også genopladelige batterier. Deres holdbarhed afhænger både af deres type, men også af, hvor meget de er blevet brugt, og hvor ofte de er blevet opladet.
I vores test finder du primært ledningsfrie støvsugere med et Li-ion-batteri. Lad os derfor lige hurtigt kigge mere indgående på, hvad et Li-ion-batteri egentlig er.
Lithium-Ion (Li-Ion)
Et Li-ion-batteri er faktisk mere miljøvenligt end andre typer batterier. Det har en forholdsvis lang driftstid. Samtidig er det kendt for at være let og egner sig derfor især til bærbart udstyr. Det er også en af grundene til, det bruges til ledningsfrie støvsugere, som du jo skal bevæge dig rundt med. Du skal regne med, at et sådant batteri i gennemsnit kan oplades mellem 500 og 1.000 gange. Igen afhænger det selvfølgelig af, hvordan det vedligeholdes og anvendes.
Kan batteriet udskiftes, kan du med fordel have et ekstra batteri liggende derhjemme, som du lige kan sætte i. Og så er det ikke helt så irriterende med en kort batterilevetid.
Der er endnu ingen energimærkning til støvsugere. Men den er faktisk på vej, og det forventes, at der fra 2024 vil være en energimærkning af trådløse støvsugere og støvsugere generelt i EU. Så det er jo en god nyhed.
Du skal dog ikke fortvivle over, at der ingen energimærkning er endnu. Du kan nemlig selv tjekke energiforbruget på en støvsuger manuelt. Der er i den forbindelse to ting, du bør kigge på: antal watt og støjniveau (vi kigger mere på støjniveauet lidt senere):
Watt angiver en maskines energiforbrug. Det har også en betydning for en god sugeevne, men det er ikke afgørende. Sugeevnen afhænger nemlig af flere ting såsom for eksempel mundstykket. Skal man følge EU’s ecodesignkrav bør man faktisk gå efter en støvsuger på 900 watt eller under. Vil du gerne have en virkelig energieffektiv støvsuger, bør du gå efter 750 watt eller minde.
Støjniveauet vurderes også ved energimærkning. En almindelig samtale svarer til omkring 60 decibel. Det vil altså sige, at det bliver svært at snakke sammen og føre en normal samtale, hvis lydniveauet overstiger 75 decibel. Og faktisk opfatter øret det som en fordobling af lydniveauet for hver yderliger 10 decibel.
Bliv klogere på lydniveau og støj lidt længere nede.
Modellerne i vores test er alle poseløse. Det betyder kort sagt, at de ingen pose har, men i stedet gør brug af en støvbeholder og et filter. Filtret skal være rent for at støvsugeren kan fungere optimalt. Ofte kan filtret vaskes, så du ikke skal købe et nyt hver gang. Samme princip gælder ved poser. Ved en traditionel støvsuger skal du tage posen ud, når den er fyldt og smide den ud. Derefter sætter du en helt ny pose i. Det kan godt ende med at blive dyrt, især hvis du støvsuger ofte og meget. Gør du det, er der altså mange penge at spare. Det er desuden også bedre for miljøet, da du genererer mindre affald. Støvbeholderen skal blot tømmes, rengøres, og så er du kørende igen.
Støvsugere uden pose egner sig generelt bedre til glatte gulve.
Vil du hovedsageligt bruge støvsugeren til gulvtæpper, er det bedst at vælge en støvsuger med pose. Det gælder også, hvis du har husdyr, da de efterlader sig masser af hår. Støvsugere med pose har nemlig pt. stadig mere sugekraft end en poseløs støvsuger. Og så er det faktisk også et lidt mere hygiejnisk filter. Grunden er, at det indeslutter alt støvet og skidtet, når det er blevet støvsuget. Støvsugere med pose har også en bedre luftgennemstrømning, da luften går direkte gennem røret, til posen og så til filtret, og derefter smutter luften ud igen.
Er du eller en anden i husholdningen allergiker, kan det altså være en fordel at vælge en model med pose. Vil du gerne undgå poser, kan du gå efter en model med HEPA-filter, der er det mest allergivenlige filter, du kan få.
Men så er der selvfølgelig den ulempe, at du skal skifte posen regelmæssigt, hvilket også kan være dyrt. Vi anbefaler derfor altid også at tjekke prisen på poser, hvis du overvejer at anskaffe dig en model med poser. På den måde undgår du at få dig en grim overraskelse.
En yderligere ulempe ved støvsugere med pose er, at deres filtre har tendens til at stoppe til. Og når først filtret er stoppet til, nedsættes sugeevnen også kraftigt. Derfor er du nødt til at skifte posen ud med en ny, hvis det sker.
Til forskel på poseløse støvsugere kan du nemlig desværre ikke blot rengøre filtret, da det sidder fast i selve posen. Du skifter altså samtidig både filter og pose ud. Det kan betyde, at du skal skifte posen ud, inden den overhovedet er blevet fyldt op. Du risikerer altså faktisk at skulle betale flere penge, da du ikke får det fulde udbytte af posens samlede kapacitet.
Vælger du en poseløs model, undgår du alt dette.
Som allerede nævnt er der et filter inde i støvsugeren. Der er dog forskel på filtre. Generelt vil du kunne få støvsugere med to slags filtre: mikrofilter og HEPA-filter.
Et mikrofilter er et effektivt filter, der slutter mikropartikler inde. På den måde undgår du, at de siver ud af støvsugeren og tilbage ud i hjemmet igen. Det er jo ikke lige just det, der er meningen med en støvsuger.
Et HEPA-filter minder meget om et mikrofilter. Forskellen er, at det er bedre til at filtrere de små partikler i støvet. Et HEPA-filter opfanger og indsamler faktisk op til hele 99,97 % af partikler på en størrelse helt ned på 0,3 mikron. Og når først støvet og skidtet er indsamlet, sørger filtret desuden for, at støvpartikler og snavs forbliver inde i selve beholderen – præcis på samme måde som mikrofiltret.
De to filtertyper minder altså på mange måder om hinanden. Da HEPA-filtret dog er bedre til at opsamle mikropartikler under støvsugningen end et mikrofilter, er det også mere velegnet til mennesker med allergi. Hvis du eller en anden i din husholdning er ramt af allergi, bør du derfor helt klart gå efter en støvsuger med allergivenlige HEPA-filtre.
Hvis ingen i din husholdning har allergi, står intet i vejen for, at du kan vælge en model med mikrofilter.
Hvor meget må din ledningsfrie støvsuger så larme? Det kan naturligvis ikke undgås, at en støvsuger larmer. Heller ikke ved ledningsfrie modeller. Du bør dog gøre dig nogle tanker om, hvor meget larm du kan tolerere. Bruger du din støvsuger sporadisk og i kort tid ad gangen, er det måske ikke det vigtigste. Men hvis du bruger den i lang tid ad gangen og gerne vil bruge den til at rengøre hele hjemmet, kan det være en fordel at vælge en mere støjsvag model.
Lydniveauet på alle slags maskiner og støvsugere bliver målt i decibel (dB) og jo lavere decibel, desto mindre larm.
For at give dig et god idé om, hvad de forskellige niveauer svarer til, har vi lavet en smart lille oversigt.
Disse tal er naturligvis vejledende, da støjniveauet på de forskellige maskiner også varierer alt efter model og mærke. Det giver dig dog et godt sammenligningsgrundlag, så du ved, hvor meget larm du kan forvente af de forskellige tal.
I vores sammenligningstabel kan du desuden se lydniveauet i decibel på alle de 10 modeller i vores test. Husk dog, at dette gælder for den automatiske hastighedsindstilling. Der er altså ikke taget højde for lydforskellen blandt de forskellige hastighedsindstillinger. Det giver sig selv, at en eventuel boost-funktion om nødvendigt larmer mere end den generelle gennemsnitshastighed.
Er du meget lydfølsom, eller støvsuger du på tidspunkter af døgnet, hvor det ikke må larme alt for meget, vælg da en støvsuger med et lavt støjniveau. Modellen Dyson V12 Detect Slim Absolute har for eksempel et virkelig lavt støjniveau på 55 decibel. Vil du dog bare lige fjerne krummer fra morgenbordet eller støvsuge sofaen en gang imellem, kan du sagtens vælge en støvsuger med et højere lydniveau.
Vi har nu kigget på alt det praktiske i forbindelse med en ledningsfri støvsuger. Vi vil dog også lige gennemgå nogle af de lækre funktioner. De er måske ikke et must-have, men de er dog med til at gøre støvsugningen mere bekvemmelig.
Du kan få modeller, der har et virkelig smart og praktisk lys foran. Det er praktisk, fordi du så bedre kan se skidt og snavs i mørke omgivelser. Det er dog også virkelig nyttigt, når du skal bagom eller under sofaen, hvor det godt kan være svært at se. Har du hund eller kat, kan det på nogle tekstiler og sofaer godt være svært at få øje på alle hår. Det bliver dog nemmere med LED-lampe. Se på det som på en forlygte på din bil! Ja, smart ikke?
De fleste modeller har et praktisk allround-mundstykke, der egner sig til forskellige overflader. Men har du mange forskellige gulve og flader, du gerne vil støvsuge, er det klart en fordel med et udvalg af mundstykker.
Du kan få mundstykker, hvis design er perfekt til for eksempel sprækker. Det er virkelig smart, hvis du gerne vil komme ned i rillerne i sofaen. Ja, lige præcis der, hvor alle krummerne gemmer sig.
Du kan også få et lille mundstykke med børste til overflader som borde, skænke, skærme og så videre. Har du en 2-i-1-støvsuger med aftagelig håndstøvsuger, som også kan bruges som den håndholdte støvsuger, kan du altså hurtigt lige støvsuge morgenbordet og fjernsynsbordet. Det er trods alt nemmere end at skulle til at tørre det hele af med en klud.
Har du persienner, er det også smart med et mundstykke til dem. Eller et længere mundstykke, der kan komme helt op til panelerne og den fine stuk (og de edderkoppespind, der altid samler sig der!).
Du bør altså nøje overveje, hvilke overflader du gerne vil rengøre, og dernæst kigge på de forskellige mundstykker, der medfølger, når du køber en støvsuger. Har den ikke de rigtige mundstykker, eller kan du ikke tilkøbe de relevante mundstykker, vil du fortryde dit køb. Meningen er trods alt, at du kan støvsuge alt det, du har lyst til.
Både Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 og Dyson V12 Detect Slim Absolute har et LCD-display. Det gør det nemmere at få et overblik over hastigheder og som regel også over batteriniveauet. Du kan bruge skærmen som en touch-skærm og indstille din støvsuger ved at røre displayet. Det er altså en brugervenlig måde at kunne kontrollere sin støvsuger på. Dyson V11-modellen kommer ind på en flot tredje plads i vores test.
Den er ikke et must-have, men faktisk alligevel næsten uundværlig. Det er bare nemmere, hvis du hele tiden ved, hvor meget batteri der er tilbage, og hvornår støvsugeren skal oplades. På den måde undgår du nemlig, at den lige pludselig løber tør midt i rengøringen. Har du en batteriindikator på støvsugeren, ved du altid, hvor meget batteri der er tilbage, og om det er tid til at lade op igen.
Det er måske ikke det vigtigste i verden, men hvis du bruger støvsugeren meget, så kan et ergonomisk håndtag virkelig gøre din hverdag nemmere. Især hvis du har en model, der tilmed har en lille håndholdt støvsuger. Den skal du holde om, og man bruger den ofte til mange forskellige overflader i hjemmet. Men armen og hånden kan hurtigt blive træt, og det er her et godt håndtag er en fordel. Det kan i forvejen være lidt besværligt at skulle støvsuge persiennerne eller loftspaneler. Et ergonomisk design gør det bare lidt rarere, og det kan kun være en fordel.
Det er nemmere lige at hive en ledningsfri støvsuger frem. Den almindelige støvsuger kan godt virke klodset og være begrænset af sin ledning. Da det er nemmere at manøvrere en ledningsfri støvsuger, er det også nemmere at holde støvniveauet nede. Desuden bliver et hjem bare hurtigere beskidt jo flere personer, der er i det. Og er der børn og/eller husdyr, skal der som regel klatstøvsuges ofte og ofte også mange gange om dagen. Det er netop i sådanne situationer, at en ledningsfri støvsuger kommer dig til undsætning.
Ud over at vælge en god ledningsfri støvsuger, kan du dog også gøre noget for at holde støvniveauet nede og gøre støvsugningen nemmere for dig selv. Vi har lavet en praktisk lille guide til dig.
Som udgangspunkt bør du støvsuge hele hjemmet mindst én gang om ugen, hvis du gerne vil holde støvniveauet nede så meget som muligt. Har du børn og/eller kæledyr som hund eller kat, bør du dog støvsuge endnu oftere, da der også bliver markant mere beskidt.
Når du tørrer overflader af for støv, kan du ikke undgå, at noget at støvet hvirvler op i luften, hvorefter det lægger sig på gulv og andre overflader. Det er derfor meget mere hensigtsmæssigt altid først at tørre samtlige overflader i hjemmet af. Dernæst støvsuger du gulve. Gør du det omvendt, risikerer du bare at skulle efter det igen.
Åbne vitrineskabe og TV-borde ser smukke ud. Ulempen er desværre, at dine ting på den måde også samler mere støv. Sørg derfor så vidt som muligt at have lukkede møbler og skabe. Går du meget op i, at det fine service står fremme og kan ses, er glaslåger en perfekt løsning til diverse skabe. Det kan også være en god løsning til bogreoler. På den måde kan alle dine flotte bøger nemlig stadig ses, men samler ikke helt så meget støv. En anden fordel er, at dine husdyr og hjemmets beboere ikke i samme grad kommer til at strejfe dem i tide og utide og på den måde hvirvle en masse støv op.
Det er kendt, at nipsting og pyntegenstande desværre også samler en del støv. Jo mere du har stående fremme, desto mere støv samles. Og det kan virkelig have en negativ indvirkning på din motivation, hvis du skal flytte rundt på en masse ting, når du gør rent. Hold derfor nipsgenstande til et minimum, og støv dem med regelmæssige mellemrum af.
Vi ved godt, det lyder som noget, dine (og vores) forældre har sagt. Men den er nu god nok! Rengøringen bliver ganske enkelt meget mere overskuelig, hvis du ikke først skal til at rydde op, inden du kan støvsuge. Vænner du dig til at rydde op efter dig og altid lægge dine ting tilbage på plads, når du er færdig med at bruge dem, undgår du det. Og det gælder naturligvis også tøj og andre løse genstande som batterier, sko og papirer. Hvis du altid gør det, samler disse ting nemlig ikke støv, og det bliver med ét meget nemmere at støvsuge, fordi du ikke hele tiden skal rydde et eller andet af vejen. Desuden går det hurtigere, hvilket er en motivation i sig selv. Hvis du ved, du nu skal gøre rent i timevis, mister mange lysten, inden de overhovedet går i gang.
Vi ved godt, at tæpper er med til at gøre hjem hyggeligt og indbydende. Det ændrer dog ikke på, at de desværre også samler en del mere støv end trægulve. Det kan desuden være svært at få øje på støvet i tæpper og på puder. Derfor er det klart en fordel for dig, der døjer med allergi, ikke at have nogen tæpper. Hvis du simpelthen ikke kan eller vil undvære dem, så vælg tæpper, der har korte hår. De er nemlig også nemmere at støvsuge. Og så bør du også sørge med jævne mellemrum at vaske dem. Nogle kan faktisk godt tåle at komme en tur i vaskemaskinen. Er din vaskemaskine ikke stor nok, kan du sikkert finde et møntvaskeri i nærheden.
Pyntepuder og den der tykke plaid i uld sørger for hygge på samme måde som tæpper. Men igen samler der sig en masse støv i tekstiler. Undgå derfor at fylde hele hjemmet med for mange puder og plaider.
Vi har gennemgået forskellen på filtre tidligere. Og det er vigtigt, at vælge det rette filter, hvis du gerne vil sikre dig, at støvsugeren indfanger så meget støv som muligt og efterfølgende også holder på det. Du kan med fordel vælge et filter, der er vaskbart. Så sparer du penge og passer samtidig på vores fine jord.
Vi er overbeviste om, det bliver meget nemmere og måske endda sjovere at gøre rent, hvis du følger disse otte tips.
Alt skal vedligeholdes. Det gælder også ledningsfrie støvsugere. Alt fra den håndholdte støvsuger til den ledningsfrie støvsuger skal vedligeholdes, hvis de skal blive ved med at fungere optimalt. Derfor har vi valgt at give dig gode råd til, hvordan du bærer dig ad med at passe så godt på din ledningsfrie støvsuger som overhovedet muligt.
Filtret er en vigtig del i din støvsuger. Hvis filtret er tilstoppet eller for beskidt, nedsættes sugeevnen. Det er derfor vigtigt at rengøre filtret (eller skifte det ud, hvis det er blevet for beskidt). så du får den bedste sugeevne. Har du et selvrensende filter, er det selvsagt nemmere, men hold alligevel øje med, om det er tilstrækkelig rent. De fleste filtre skal rengøres manuelt. Det gør du ganske enkelt ved at skylle det under rindende vand og fjerne eventuel snavs og skidt, der har sat sig fast. Kan filtret ikke vaskes, skal det skiftes ud, når det er blevet beskidt. Kontrollér, hvilken slags filter du har, så du er sikker på at holde det rent. På den måde er du sikker på, du får så meget støv og skidt med, når du støvsuger.
En støvsuger opretholder sin sugekraft, hvis posen skiftes og beholderen tømmes regelmæssigt.
Hvis du har en støvsuger med pose, bør denne altså udskiftes, når den er fuld. Men du kan med fordel faktisk skifte den ud lidt før. De fleste skifter nemlig posen, når den er fyldt. Men du kan godt risikere, at den brister inde i støvsugeren, hvis den bliver for fuld. Du skal naturligvis ikke være bange for at komme til skade. Skulle det ske, vil det dog betyde lidt ekstra rengøring for dig.
Husk også at anvende de korrekte poser, der passer til din støvsuger. Ofte vil et bestemt mærke nemlig fabrikere deres egne poser til deres egne støvsugere. Det betyder, at de er tilpasset støvsugeren, så de sidder bedre end andre poser ville. Derfor er de også mest effektive. Vælger du en model med pose, kan det altså godt svare sig at kigge på posernes priser først.
Har du en støvsuger uden pose, er det støvbeholderen der skal tømmes. Her er det ligeledes en god idé at tømme den, inden den er fyldt helt op. På den måde undgår du, at støv og skidt “eksploderer” i en sky, når du åbner for beholderen.
Det er helt normalt at skidt og snavs med tiden samler sig i børsterne eller andet tilbehør. Kontrollér derfor regelmæssigt, at alt stadig har fri adgang. Det er især vigtigt, hvis du har hund eller kat, da de ofte kan producere lange hår. Disse har nemlig tendens til at sætte sig fast i og omkring mundstykket, især hvis det er udstyret med børster. Det sker der som sådan ikke noget ved, men vil du gerne, at din støvsuger fungerer optimalt, bør du sørge for at rengøre dem regelmæssigt og helst efter hver anvendelse. De bliver nemlig mindre effektive jo mere skidt, der sidder på dem. Desuden risikerer du også bare, at skidtet fra børsterne spreder sig i resten af hjemmet igen.
Lige et sidste godt råd til mundstykker: Mange af os glemmer simpelthen at bruge de forskellige mundstykker, der medfølger. Det kan nemlig godt være lidt forvirrende at finde ud af, hvad de skal bruges til. Men hvis du lige bruger lidt tid på at sætte dig ind i det, får du også langt mere ud af din støvsuger og altså mere for dine penge!
Nogle mundstykker eller noget tilbehør kan have være designet som et langt rør. Det bør altid kontrolleres for ophobninger af skidt og snavs og forstoppelse. Hvis du lige pludselig synes, at din støvsuger er mindre effektiv, kan det skyldes en ophobning af snavs. Tjek derfor regelmæssigt, om der sidder noget i den, og fjern eventuel skidt. Der skal være fri passage for at støvsugeren kan virke optimalt.
Altså, det er ikke, fordi vi er fanatiske. Rådet går ud på, at det jo er helt normalt, at din støvsuger også bliver beskidt. Den bliver jo trods alt brugt til at støvsuge med. Og for at undgå, at det støv, som har lagt sig på den, ikke spredes i resten af hjemmet, er det bedre lige at tørre den af. Vrid en klud i noget sæbevand eller bare vand og tør den af.
Kluden bør ikke dryppe med vand, men blot være fugtig. Når støvsugeren bruges har den som regel ikke så godt af vand. Du kan i samme omgang lige give mundstykkerne en tur, så de heller ikke ligger og samler støv. Det ville da være virkelig ærgerlig at slæbe en masse støv med dig rundt i hjemmet, mens du er ved at støvsuge, fordi der ligger en masse på selve støvsugeren. Nej, vel?
Måske er det det spørgsmål, der bliver ved med at rumstere i dit hoved: Kan en ledningsfri støvsuger reelt erstatte en traditionel støvsuger? Svaret er både ja og nej. En traditionel støvsuger med pose er til dags dato stadig mere kraftfuld end en ledningsfri støvsuger. En anden ting er, at du selvfølgelig ikke risikerer at løbe tør for strøm med en traditionel støvsuger.
Men som vi også har gennemgået foroven, er der flere ting at tage højde for.
De ledningsfrie modeller er efterhånden blevet udviklet så meget, at de kan meget af det, som den almindelige støvsuger også kan. Desuden kan du bruge mange af modellerne bruges som både lille håndholdt støvsuger og som de almindelige støvsugere, når støvsugeren er udstyret med to separate dele. Og kan du få mange af de samme mundstykker med til en ledningsfri støvsuger som til en almindelig. Og da den ingen ledning har, egner den sig særlig meget til trapper og bilen. Den er også virkelig god til de der svært tilgængelige steder som paneler og persienner, hvor du godt kan blive begrænset af en ledning. Med en ledningsfri støvsuger er det nemmere at komme op i højden, fordi du netop ikke bliver begrænset af en ledning, der ofte er lige lidt for kort.
Støvsuger du dog meget ofte og større arealer, kan det godt være, du ikke helt skal erstatte din almindelig støvsuger med en ledningsfri lige med det samme. Du kan dog sagtens se den som et ideelt supplement til din eksisterende støvsuger og til at holde hjemmet rent i længere tid ad gangen. Har du et stort hjem, er det dog nok en fordel at bruge en almindelig støvsuger til hovedrengøringen.
Den bedste ledningsfri støvsuger i test er Dyson V8 Absolute. Den smarte, poseløse støvsuger i smalt design overbeviser med sin kraftfulde sugeevne og multifunktionelle tilbehør. Batteriet er placeret ved håndtaget, hvilket gør denne Dyson V8 Absolute særlig nem at manøvrere. Ganske enkelt den bedste trådløse støvsuger.
En fordel i henhold til en ledningsfri støvsuger er ikke kun dens kompakte størrelse i henhold til opbevaring, men også i henhold til din bevægelsesfrihed. Da den er ledningsfri, er den meget nemmere at manøvrere og bevæge sig rundt i huset med. Den er også helt perfekt til effektiv rengøring af bilen.
Kira
Author