TEST: Lille fryser – 4 bedste små frysere (September 2024)

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Liebherr GP 1213
TESTVINDER

Liebherr GP 1213

Dette er et kompakt, lille fryseskab til flere praktiske funktioner, heriblandt en SmartFrost – en smart løsning, der sørger for, at fryseren danner meget mindre rim. Det betyder, at du ikke skal bruge nær så…

Liebherr GP 1213 1
bedst i test

Liebherr GP 1213

Scandomestic WKS92W 2
bedste billige

Scandomestic WKS92W

Liebherr GP1486 3
bedste premium

Liebherr GP1486

Electrolux LCB3LF38 4
bedste mini-kummefryser

Electrolux LCB3LF38

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Det er svært at undvære en fryser, men det er ikke os alle, der har plads – her kan en lille fryser være den perfekte løsning.

Til den ikke-så-rummelige lejlighed eller studieboligen kan en mini-fryser for eksempel passe ind i et hjørne i køkkenet – eller på køkkenbordet. Så behøver manglen på plads derhjemme pludselig ikke at stå i vejen for, at du kan stadig kan købe is, isterninger og frosne grøntsager.

Men hvilken mini-fryser bør du vælge? Her skal du naturligt nok ofte finde et kompromis mellem størrelse og kapacitet. Her har designet meget at sige, da nogle frysere er super praktiske og rummelige til særlige typer af varer, mens de ikke er særlig velegnet til andre.

Vi har gransket markedet og prøver i denne lille fryser-test at give dig svar på, hvilken der er optimal til dit behov. I købsguiden besvarer vi samtidig nogle af de typiske spørgsmål, der presser sig på, når folk skal investere i en ny miniaturefryser.

Ønsker du at sammenligne de forskellige modeller, kan du gøre det i vores sammenligningstabel.

Liebherr GP 1213

bedst i test

Liebherr GP 1213
Fordele
  • pros-icon.svg Kompakt fryseskab
  • pros-icon.svg SmartFrost-teknologi begrænser rimdannelse
  • pros-icon.svg Let at rengøre

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Liebherr GP1213

Dette er et kompakt, lille fryseskab til flere praktiske funktioner, heriblandt en SmartFrost – en smart løsning, der sørger for, at fryseren danner meget mindre rim. Det betyder, at du ikke skal bruge nær så meget tid på den til tider omfattende og besværlige proces, det kan være at afrime din fryser. Vedligeholdelsen er yderligere lettet af, at de indvendige vægge er glatte, hvilket gør dem lette at rengøre.

Denne fryser har en kompressor, som er placeret på en måde, så den er ekstra energieffektiv, trods at den er certificeret som energiklasse E.

Sidst, men ikke mindst, kommer den med ekstra høje, udtagelige og lukkede skuffer med en gennemsigtig front, som giver smart og praktisk opbevaring med et godt overblik over, hvad du har i køleskabet.

Scandomestic WKS92W

bedste billige

Scandomestic WKS92W
Fordele
  • pros-icon.svg Godt forhold mellem kapacitet og størrelse

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du købe Scandomestic WKS92W

Dette lille fryseskab har alt det, du skal bruge i et simpelt design: et godt LED-lys, en justerbar termostat og masser af plads i forhold til størrelsen med et kølerum på hele 92 L. Her får du altså ekstra fryseplads i forhold til mange andre små frysere i samme prisklasse.

Det er også tilpas støjsvagt, så du behøver ikke at bekymre dig over en overdreven brummen, hvilket man ellers nogle gange kan opleve med et billigt minifryseskab.

Det er en fritstående minifryser, hvilket betyder, at du kan have den placeret hvor som helst i dit værelse, køkken eller andre steder – det behøver ikke at blive monteret i et skab.

Denne minifryser har energiklasse F.

Liebherr GP1486

bedste premium

Liebherr GP1486
Fordele
  • pros-icon.svg Høj kapacitet for en mini skabsfryser
  • pros-icon.svg Smart indrettet med mange skuffer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du købe Liebherr GP1486

Dette er en særligt god fryser til det mindre køkken.

Skabsfryseren her kommer med en kapacitet på hele 102 liter, som du kan fylde med ikke så få frosne madvarer.

Det er en skuffefryser, som du til og med kan omdanne til en almindelig fryser med hylder, hvis du ønsker – du skal blot fjerne skufferne.

De giver imidlertid et utroligt godt overblik, og så er de tilmed udstyret med FrostSafe-teknologien, der betyder, at de er lukket hele vejen rundt, og kulden derfor holdes i skufferne frem for at slippe ud, når du åbner fryserdøren.

Som noget særligt kommer den med en funktion, der sænker temperaturen i fryseren -32 grader, når du sætter nye madvarer ind. Dette skaber ideelle forhold til at bevare de vitale vitaminer i maden. Når de er frosset ned – eller efter 65 timer – skifter fryseren tilbage til normal køletilstand, og således sikrer den mindre strømforbrug.

Blandt skabsfrysere er denne blandt de bedste i testen – i hvert fald hvis du er klar på at bruge lidt ekstra kroner.

Fryseren er markeret med energiklasse D, hvilket er den højeste energiklasse blandt fryserne i denne test.

Electrolux LCB3LF38

bedste mini-kummefryser

Electrolux LCB3LF38
Fordele
  • pros-icon.svg Stor kapacitet
  • pros-icon.svg Hurtig indfrysning
  • pros-icon.svg Nem at transportere grundet hjul

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du købe Electrolux LCB3LF38

Har du et ekstrastort behov for plads, er det uden tvivl denne mini-kummefryser, du skal have fat i.

Med en kapacitet på hele 371 liter løber den mindre husholdning næppe tør for fryseplads med denne mini-fryser.

Den kommer med aftagelige kurve, der passer ind i fryserummet, så du nemt kan organisere dine frostvarer og holde et overblik – noget, der af og til forsvinder i en stor, dyb kummefryser, hvor der er masser af plads til, at en pose ærter eller en liter is kan blive væk i mængden.

Udover fryseren kommer med hjul, er den også relativt let i forhold til dens størrelse, hvilket alt i alt betyder, at det er en super transportabel fryser, der nemt kan rykkes rundt, som du ønsker.

Guide

Sådan vælger du den bedste lille fryser

Mange af os kender til mini-køleskabet – ikke alle har hørt om en mini-fryser. Men en lille bordfryser kan være lige præcis det, du har brug for, hvis du for eksempel bor i en lejlighed eller et andet sted, hvor der ikke er meget plads til hårde hvidevarer. Mange i den situation, har tit måtte se sig tilfredse med et lille fryseskab i køleskabet, hvor der måske ikke er plads til meget mere end en bakke isterninger. Eller alternativt ingen fryser.

Men sådan et lille fryseskab er for mange ikke tilstrækkeligt. Her kommer en mini-fryser ind i billedet – tit er de fritstående og så kompakte, at de kan placeres i selv de mindste køkkener uden problemer.

En mini-fryser kan også være perfekt som en ekstra fryser, hvis du ikke har nok plads i den primære.

Men hvordan vælger man den rigtige? I denne købsguide gennemgår vi de vigtigste faktorer.

Typer af mini-frysere

Grundlæggende findes der to typer af mini-frysere, og hvilken af dem, du skal vælge, afhænger af, hvor meget plads du har til rådighed, og hvor meget mad du har behov for at fryse.

En mini-skabsfryser – eller et fryseskab – er den typiske form for mini-fryser, som produceres i rigtig mange prisklasser og størrelser.

Den ligner til forveksling et mini-køleskab, og som navnet antyder, har en skabsfryser en låge, der åbner udad. Indvendig er der hylder eller skuffer, som giver et godt og hurtigt overblik over alle dine frostvarer, således at du nemt kan sortere i dem.

Et mini-fryseskab har en typisk en højde på mellem en halv og en hel meter samt en bredde, der svarer til et fryseskab af almindelige størrelse.

En mini-kummefryser er blot en miniature-version af kummefryseren, som mange af os kender. En stor fryser, som åbnes i toppen, og som har høj kapacitet. Typisk vil der ikke være mange hylder, kurve eller andre former for afdelinger, som du kan bruge til at sortere dine varer – i stedet er det meste af pladsen udnyttet til fulde.

Så du får ikke bare et større fryserum, der er også fjernet det meste indmad – de to ting tilsammen giver meget fryseplads.

Dette kan være godt til dig, der køber stort ind eller måske har behov for at nedfryse store stykker af kødudskæringer eller andre ting, som vil være meget svære at få plads til i en mini-fryser i skabsform.

Kapacitet

En af de helt store beslutninger, du skal tage, når du køber en mini-fryser, vedrører selvfølgelig kapaciteten. Det er irriterende at vælge et fryseskab, der ikke har nok plads, og derfor være begrænset i, hvad du kan fryse ned. Men omvendt vælger du formentlig miniature-modellen, fordi du gerne vil spare plads i hjemmet – og dermed må du også indgå et kompromis.

Det bedste råd er at overveje grundigt, hvad du skal bruge minifryseren til. Skal den bruges som primær opbevaring til frostvarer i hjemmet, er det som supplement til en større fryser, som du i forvejen ejer, eller skal den stå i sommerhuset, hvor I kun opholder jer i en weekend eller en uge ad gangen?

Og er du typen, der køber stort ind, når der er tilbud, for derefter at fryse maden ned?

Hvis du bor alene, eller hvis I blot er to mennesker, vil I ofte kunne nøjes med et lille fryseskab på mellem 50 og 100 liter – alt efter hvor mange ting, I fryser ned.

En større familie kan derimod have gavn af lidt ekstra plads – måske endda i form af en kummefryser.

Funktioner

Du bør også overveje, om der er særlige funktioner, der betyder noget for dig.

Som du vil se i nogle af de modeller, vi har fundet til denne artikel, kommer flere mini-modeller med No Frost eller Low Frost-funktioner, som minimerer rimfrost i fryseren. Rim er de store klynger af is og frost, som du ofte finder på siden og i loftet af en fryser, og det kan være utroligt tidskrævende at slippe af med.

Det vil ofte omfatte, at du tømmer hele fryseren og derefter går i gang med kogende vand og knofedt.

Med Low Frost-funktionen er det noget, du kun skal gøre engang imellem, og med No Frost-funktionen er det aldrig.

Flere frysere – inklusiv de små modeller – kommer i dag også med en ‘fast freeze’-funktion, som med et tryk på en knap sænker temperaturen betydeligt i din fryser og således sørger for, at nye madvarer bliver frosset ned ekstra-hurtigt. Dette er en god funktion at have, da det er de helt lave temperaturer, der gør, at maden kan holde sig i længere tid.

Køber du f.eks. varer, som er på udsalg grundet sidste salgsdato, har du måske ikke meget tid at spilde i forhold til at vente på, at de bliver frosset helt ned, da dette blot vil gå ud over deres friskhed. I et sådan tilfælde er ‘fast freeze’-funktionen meget brugbar.

Foruden disse kernefunktioner, kommer mange frysere i dag også med børnesikring, en dør-alarm, som går i gang, hvis du glemmer at lukke lågen samt indvendig belysning. Overvej, hvad du har brug for, før du foretager dit køb.

Støjniveau

Ligesom med mange andre hvidevarer til køkkenet, vil en fryser afgive en smule støj. Dette vil primært være, når kompressoren arbejder, hvor den velkendte brummen kan opstå. Det er op til dig at vurdere, hvor meget du kan tolerere.

Dette er måske en særlig vigtig parameter at overveje, alene fordi at dig, der vælger en mini-fryser, formentlig også vil bo på mindre plads – f.eks. i en lejlighed. Her kan det ske, at der ikke er langt fra køkken til soveværelse – måske er de endda placeret lige op ad hinanden – og i dette tilfælde kan det være forfærdeligt generende, hvis du har en fryser, som står og brummer, når du f.eks. skal sove.

Folk, der bor på mere plads, kan vælge at rykke fryseren længere væk, hvor den ikke kan høres, men kan du måske ikke. I et sådant tilfælde bør du helt klart holde øje med støjniveauet, som stort set alle producenter angiver i decibel.

De små apparater vil som regel have et støjniveau på omkring 40 decibel, og generelt set bliver frysere med et støjniveau på under 42 decibel betragtet som støjsvage.

Energimærkning

Fryserens energimærke er en indikator for, hvor meget strøm den forbruger, og du kan bruge det til at få en idé om, hvad det årlige energiforbrug vil være. En parameter, som måske er særlig vigtig i en tid, hvor elpriserne stiger og stiger.

Der er tale om en rangordning, hvor energimærke A er det højeste energimærke, der fås, og indikerer et meget energieffektivt produkt. G er imidlertid den laveste.

Som du måske har bemærket i vores sammenligningstabel, er mini-frysere generelt ikke de mest energieffektive skabninger. Ikke en eneste fryser i testen ligger over energiniveau D, og dette afspejler også det generelle marked – de større frysere er typisk bare mere energieffektive. Dette bør derfor også en vigtig overvejelse for dig, der ønsker at spare på strømmen.

Indretning

Her tales ikke om, hvordan minifryseren passer ind i dit køkken – selvom det da også er værd at overveje.

I stedet henviser indretningen af fryseren til selve fryserummet, og hvordan pladsen er udnyttet. Det er individuelt, hvad man foretrækker – det vil i høj grad være baseret på behov, og hvordan man generelt organiserer sit køkken.

Hvad angår skabsfryserne, kommer de som regel enten med hylder eller skuffer, hvor du kan opbevare dine ting. Disse fylder lidt i kølerummet og optager noget af pladsen, som ellers kunne være brugt til din mad. Generelt vil skufferne fylde mere, mens hylderne ofte blot er udgjort af tynde glasplader. Nogle nyere modeller kommer med muligheden for at skifte mellem skuffe og hylde.

Nogle skabsfrysere udnytter pladsen godt og har relativt tynde vægge og loft samt en minimal mængde ‘indmad’, hvorfor de vil give mere plads til opbevaring. Andre er ikke lige så veldesignede.

Kummefryseren – også i miniudgave – kommer som ofte enten helt uden indmad eller blot med et par kurve, som kan tages ud. Dette er en type af fryser, hvor pladsen udnyttes virkelig godt.

Fordelen ved skabsfryserne og deres skuffer og hylder er primært, at det gør det meget nemt at organisere og sortere i madvarerne, og det er noget, rigtig mange sætter pris på.

FAQ

Hvilken lille fryser er bedst i test?

Den bedste lille fryser i test er Liebherr GP 1213, fordi den er kompakt, let at rengøre og ikke så let danner rim.

Hvilke typer af minifrysere findes der?

De to primære typer af minifrysere er fryseskab og den lille kummefryser. Sidstnævnte har større kapacitet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×