Luftfugter Test: 5 bedste luftfugtere i test (April 2024)

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Når de kolde vintermåneder begynder at melde deres ankomst, og du begynder at få tør luft i hjemmet, kan det være på tide at investere i en luftfugter.

Luften tørrer ud, fordi den kolde vinterluft ikke har samme mængde luftfugtighed som den varme. Når vi samtidig tænder for radiatorerne, fjerner vi yderligere fugt fra luften.

Resultatet af tør luft er et dårligt indeklima, som udover alment ubehag også kan lede til en række problemer – nogle får tørre slimhinder og tør hud, og den tørre luft kan formentlig også forstærke nogle menneskers symptomer fra alle allergener, som ellers måtte være i hjemmet.

Heldigvis kan en god luftfugter afhjælpe problemet og give et sundere indeklima med mere fugtig luft.

Der findes mange forskellige luftfugtere, og vi hjælper i denne luftfugter-test-artikel med at finde den bedste til dig, så du kan holde et sundt indeklima året rundt.

Læs med i købsguiden for at blive klogere på, hvordan en luftfugter virker, og hvilke overvejelser du bør gøre før dit køb. I sammenligningstabellen kan du sammenligne de forskellige produkter.

Beurer LB 55

bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Dræber alle bakterier – hygiejnisk
 • pros-icon.svg Luftfugter til relativt store rum
 • pros-icon.svg Høj kapacitet på vandtank

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Beurer LB 55

Denne Beurer-luftfugter er en særlig hygiejnisk luftfugter, som varmer vandet op og sørger for, at bakterier, svampesporer etc. bliver dræbt. Dette er vigtigt, da luftfugtere i visse tilfælde kan forårsage luftvejsproblemer grundet bakterier og andre mikroorganismer, som kan sætte sig i filteret og blive spredt videre ud i luften, hvis ikke apparatet rengøres ordentligt. Beurer giver med LB 55 altså en ekstra sikkerhed i og med, at vandet bliver varmet op. Som en bonus kan dette også hæve temperaturen en smule i kolde hjem om vinteren.

Trods sit relativt kompakte design kan denne model give tilpas høj luftfugtighed og forbedre indeklimaet i rum på helt op til 50 kvadratmeter. Den er nem at adskille og rengøre, og 15 antikalk-pads medfølger – en hjælp til at undgå for hurtig tilkalkning.

Wilfa HU-4W

bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg Luftfugter med kompakt design
 • pros-icon.svg Kører 10 timer på en enkelt tank vand
 • pros-icon.svg Perfekt til mindre rum

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Wilfa HU-4W

Denne kompakte luftfugter er perfekt til dig, der ønsker at skabe et godt indeklima i mindre rum på op til 20 kvadratmeter. Når vandtanken er fyldt, kan den køre i hele 10 timer. Så selvom den har en relativt lille kapacitet på blot 2 liter vand, behøver du ikke at fylde den op hele tiden.

Du kan selv bestemme, præcis hvor højt et fugtighedsniveau du ønsker i værelset ved hjælp af maskinens fugtighedsregulator. Ønsker du at tilføre en omgang aromaterapi, kan du tilføre essentielle olier og tilsætte duft til vandet, som vil spredes ud i rummet.

Xiaomi Smart MI 2

bedste premium

Fordele
 • pros-icon.svg Luftfugter med smart LCD-skærm
 • pros-icon.svg Avanceret luftfugter: kan kontrolleres med apps og stemmekontrol
 • pros-icon.svg Luftfugter med premium design

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Xiaomi Smart MI 2

Dette er en særlig luksuriøs og avanceret luftfugter, som passer lige ind i dit smart-hjem. DU kan koble den op til f.eks. Google Voice Assistant eller Amazon Alexa og derved styre enheden med din stemme.

Den naturlige fordampningsteknologi og de naturlige fordampningsprocesser kontaminering af calcium, magnesium og bakterier.

Takket være det smarte LCD-display kan du aflæse alt fra temperatur, luftfugtighed og vandstand lynhurtigt. Som man kender det fra mange af Xiaomis produkter, har denne luftfugter et stilrent og minimalistisk design, som passer godt ind i de fleste hjem. Med en vægt på kun 4,3 kg er den nem at flytte rundt til forskellige rum, alt efter hvor du har brug for godt indeklima.

Beurer LB 37

bedste luftfugter til duft

Fordele
 • pros-icon.svg Smart teknologi giver duft med minimal mængde olie
 • pros-icon.svg Nemt at rengøre denne luftfugter

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Beurer LB 37

Dette er en 2-i-1-maskine, der både fungerer som luftfugter duft-fordamper. På en lille pude i apparatet kan du dryppe essentielle olier for at tilføje duft, som herefter vil blive fordampet sammen med vandet, og således vil en diskret, men behagelig duft sprede sig i rummet – noget, som for mange virker beroligende.

At du kan dryppe olierne på en pude fremfor direkte ned i vandbeholderen på din luftfugter betyder både, at du sparer på dine produkter, og at du ikke vil have en oplevelse af, at den tidligere duft stadig hænger i maskinen, efter du har skiftet vandet.

Denne luftfugter er relativt støjsvag og perfekt til dig, der skal bruge den i soveværelset – enten dit eget eller børnenes. Det er fordi, at den kommer med et hav af indstillingsmuligheder i forhold til lys og lyde, sådan at den ikke kommer til at genere unødvendigt i nattetimerne.

Stadler Oskar

bedste støjsvage

Fordele
 • pros-icon.svg Har en særligt effektiv luftfugter-teknologi
 • pros-icon.svg Tilføj vandopløselige olier for duft
 • pros-icon.svg Automatisk slukkefunktion
 • pros-icon.svg Larmer mindre end øvrige luftfugtere

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Stadler Oskar

Dette er en særligt lydsvag luftfugter, som kan være behagelig til dig, der f.eks. skal bruge den i soveværelset og gerne vil undgå for meget larm fra apparatet. Dette er en relativt populær model, ikke mindst på grund af den særlige teknologi, den benytter sig af, som suger tør luft ud af rummet for derefter at fugte den.

Den er meget energivenlig, så du kan køre den alt det, du har brug for i vintermånederne, uden at bekymre dig alt for meget om elregningen. Maskinen kommer også med en duftspreder, som fungerer med duftolier.

Guide

Sådan vælger du den bedste luftfugter

Der findes mange luftfugtere på markedet, og det kan være svært at finde ud af, hvilken der passer bedst til dine behov, hvis du har et meget tørt indeklima. De forskellige modeller varierer på alt fra lydniveau til vandtankens størrelse. Nogle laver meget fugt, men kræver også meget vedligeholdelse – andre kan anvendes med æteriske olier, så de ikke bare giver fugtigere luft og et sundt indeklima, men også en diskret duft.

Dertil findes der flere typer af luftfugtere, som alle benytter sig af lidt forskellige teknologier.

Vi gør dig klogere i denne købsguide.

Hvordan fungerer en luftfugter?

Disse små maskiner er relativt simple og kan sættes op i de fleste hjem uden problemer, da de som regel blot skal bruge en stikkontakt og en genopfyldning nu og da, når vandbeholderen er tom.

Måden, hvorpå de befugter luften og afhjælper et tørt indeklima, afhænger af, hvilken type af de forskellige luftfugtere du bruger. Der findes grundlæggende seks slags:

Cool mist

Denne er ideel luftfugter til varmere klimaer, da den kan fugte luften uden at hæve temperaturen i rummet.

Warm mist

Dette er omvendt en praktisk luftfugter til varmere klimaer, fordi den udover at give højere luftfugtighed også kan hæve temperaturen i rummet.

Dual mist

Denne type luftfugter kan gøre begge dele alt afhængig af, hvordan du indstiller den.

Ultrasonisk luftfugter

Denne type luftfugter bruger en form for vibration til at skabe vanddamp og sende dem ud i luften for at øge luftfugtigheden. Støjniveauet er lavt, og dette er også typisk en energivenlig luftfugter. De kan både lave varm og kold damp.

Fordampende/Fordampere

En fordampende luftfugter fungerer ved at bruge en ventilator til at sende vand ud i luften. Disse kræver nærmest ingen vedligeholdelse, men laver kun kold vanddamp. Såkaldte fordampere eller ‘vaporizers’ fungerer nogenlunde på samme måde, men kan lave både kold og varm mist. Sidstnævnte har et relativt højt strømforbrug og kan også blive utroligt varme.

Selvom der er lidt variation mellem de forskellige typer af luftfugtere, fungerer de fleste relativt ens: vand bliver langsomt doseret til et filter, og ved hjælp af en blæser, der sender luft gennem filteret, bliver vandet fordampet og sendt ud i rummet.

Den bedste luftfugter til dit værelse

Luftfugtere kommer i flere størrelser, og for at finde en effektiv luftfugter til netop dit værelse, bør du overveje størrelsen på rummet: Til små og mellem-størrelse rum er en kompakt bordmodel den billigste løsning. De har dog sjældent en stor vandtank og kan derfor ikke rumme meget vand – det betyder, at de ofte skal fyldes op igen.

Til større rum er de større gulvmodeller bedst til at holde luftfugtigheden høj – de giver en stor mængde fugt. De har også en større vandtank og skal ikke genopfyldes så ofte. Til gengæld gør den store størrelse, at de kan være besværlige at rykke rundt. Især når de er fyldt med vand.

Overvej, hvor du vil placere luftfugteren. Det kan være fristende blot at vælge den størst mulige model, men det er ikke anbefalelsesværdigt, da du godt kan vælge en for kraftfuld luftfugter til dit rum. Får du for høj luftfugtighed, vil det give gode vilkår for støvmider og mug eller skimmelsvamp, hvilket ikke er godt for helbredet. Derudover kan en unødvendig stor luftfugter også betyde unødvendigt strømforbrug. Vælg derfor en luftfugter, der passer til dit rum og kun hæver luftfugtigheden så meget, som du har behov for.

Brugervenlig luftfugter

Du bør vælge en brugervenlig model, som er nem at rykke rundt på. Sørg også for, at selve filteret er simpelt bygget og nemt og billigt at udskifte. Det kommer an på modellen, hvor ofte filteret skal skiftes ud, og hvor ofte maskinen skal køre. Kig efter brugervenlige betjeningsmuligheder og et display, der klart og tydeligt viser luftfugtigheden og dine indstillinger. Det er også en fordel med en model, der har automatisk slukning og en let-aftagelig vandtank. Mange luftfugtere har i dag muligheden for at måle, når luften har nået den ønskede fugtighed, hvorefter de automatisk slår fra.

Lydniveau

Alt efter hvor du skal bruge din luftfugter, kan det være en rigtig god idé at undersøge lydniveauet. De vil alle producere en vis mængde støj, men nogle larmer mere end andre.

Skal du bruge maskinen i soveværelset, på hjemmekontoret eller andre steder, som kræver ro og mulighed for at koncentrere sig uden for mange distraktioner, kan det være en god idé at vælge en ultrasonisk luftfugter. Disse bruger høje lydfrekvenser til at skabe en fin, beroligende damp. Og siden det foregår på en ultrasonisk frekvens, som vi ikke kan høre, er disse modeller som regel betydeligt mere støjsvage end andre typer.

Rengøring

Du bør overveje, hvor meget rengøring luftfugteren har behov for. Generelt set skal maskinen tømmes, renses og tørres dagligt. Nogle kommer med et antibakterielt vandfilter. Det er vigtigt at rengøre maskinen ordentligt, da bakterier ellers kan vokse i vandtanken og blive spredt ud i luften, hvorefter de kan forårsage luftvejsproblemer.

Hvordan ved du, om du har brug for en luftfugter?

Hvis luftfugtigheden i dit hjem ofte ryger under 30 procent, er det en god idé at investere i en luftfugter. Som nævnt tidligere kan den tørre luft give tør hud og luftvejsproblemer, men også tørre læber, ondt i halsen, hoste og problemer med vejrtrækningen. Et tegn på, at der er meget tørt i dit hjem, er meget statisk elektricitet. Meget tør luft kan i øvrigt også udtørre træmøbler og gulve og få tapet til at løsne sig, ligesom det kan beskadige dine husplanter.

Kan luften blive for fugtig?

De fleste luftfugtere kommer i dag med en måler, der automatisk regulerer mængden af fugt til rummet – det vil sige, at du under normale omstændigheder ikke behøver at bekymre dig om et rum med for høj fugtighed.

Det kan dog ske, at luftfugtigheden kommer for højt op – en årsag til dette kan som nævnt tidligere være, at du har købt en model, som er alt for stor og kraftfuld til det areal, du ønsker at fugte. Problemet kan her være, at der kan opstå kondens på vinduer og vægge, hvilket i sidste ende kan føre til vækst af skimmelsvamp, mug, bakterier og støvmider – det er ikke noget, du ønsker at fremprovokere i dit hjem.

Ideelt set skal du have et fugtniveau i hjemmet på mellem 35 og 45 procent. Er det højere end 50, er det et problem – og så har du måske i stedet brug for en affugter.

Du kan få en fugtmåler til hjemmet, som giver dig et præcist tal. Flere brugere rapporterer, at målerne på visse luftfugtere ikke er helt nøjagtige, så derfor kan det anbefales at købe en selvstændig fugtmåler, hvis du vil være helt sikker på at få en optimal måling.

FAQ

Hvilken luftfugter er bedst i test?

Den bedste luftfugter i test er Beurer LB 55, som varmer vandet op, så du undgår bakterier. Den har samtidig en vandtank med høj kapacitet.

Hvorfor købe en luftfugter?

Den tørre luft, som mange vil opleve i hjemmet i vinterhalvåret, kan give problemer med hud og helbred, og en luftfugter er en relativt nem og billig måde at afhjælpe dette på.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×