Sådan vælger du den bedste luftfugter
Der findes mange luftfugtere på markedet, og det kan være svært at finde ud af, hvilken der passer bedst til dine behov, hvis du har et meget tørt indeklima. De forskellige modeller varierer på alt fra lydniveau til vandtankens størrelse. Nogle laver meget fugt, men kræver også meget vedligeholdelse – andre kan anvendes med æteriske olier, så de ikke bare giver fugtigere luft og et sundt indeklima, men også en diskret duft.
Dertil findes der flere typer af luftfugtere, som alle benytter sig af lidt forskellige teknologier.
Vi gør dig klogere i denne købsguide.
Hvordan fungerer en luftfugter?
Disse små maskiner er relativt simple og kan sættes op i de fleste hjem uden problemer, da de som regel blot skal bruge en stikkontakt og en genopfyldning nu og da, når vandbeholderen er tom.
Måden, hvorpå de befugter luften og afhjælper et tørt indeklima, afhænger af, hvilken type af de forskellige luftfugtere du bruger. Der findes grundlæggende seks slags:
Cool mist
Denne er ideel luftfugter til varmere klimaer, da den kan fugte luften uden at hæve temperaturen i rummet.
Warm mist
Dette er omvendt en praktisk luftfugter til varmere klimaer, fordi den udover at give højere luftfugtighed også kan hæve temperaturen i rummet.
Dual mist
Denne type luftfugter kan gøre begge dele alt afhængig af, hvordan du indstiller den.
Ultrasonisk luftfugter
Denne type luftfugter bruger en form for vibration til at skabe vanddamp og sende dem ud i luften for at øge luftfugtigheden. Støjniveauet er lavt, og dette er også typisk en energivenlig luftfugter. De kan både lave varm og kold damp.
Fordampende/Fordampere
En fordampende luftfugter fungerer ved at bruge en ventilator til at sende vand ud i luften. Disse kræver nærmest ingen vedligeholdelse, men laver kun kold vanddamp. Såkaldte fordampere eller ‘vaporizers’ fungerer nogenlunde på samme måde, men kan lave både kold og varm mist. Sidstnævnte har et relativt højt strømforbrug og kan også blive utroligt varme.
Selvom der er lidt variation mellem de forskellige typer af luftfugtere, fungerer de fleste relativt ens: vand bliver langsomt doseret til et filter, og ved hjælp af en blæser, der sender luft gennem filteret, bliver vandet fordampet og sendt ud i rummet.
Den bedste luftfugter til dit værelse
Luftfugtere kommer i flere størrelser, og for at finde en effektiv luftfugter til netop dit værelse, bør du overveje størrelsen på rummet: Til små og mellem-størrelse rum er en kompakt bordmodel den billigste løsning. De har dog sjældent en stor vandtank og kan derfor ikke rumme meget vand – det betyder, at de ofte skal fyldes op igen.
Til større rum er de større gulvmodeller bedst til at holde luftfugtigheden høj – de giver en stor mængde fugt. De har også en større vandtank og skal ikke genopfyldes så ofte. Til gengæld gør den store størrelse, at de kan være besværlige at rykke rundt. Især når de er fyldt med vand.
Overvej, hvor du vil placere luftfugteren. Det kan være fristende blot at vælge den størst mulige model, men det er ikke anbefalelsesværdigt, da du godt kan vælge en for kraftfuld luftfugter til dit rum. Får du for høj luftfugtighed, vil det give gode vilkår for støvmider og mug eller skimmelsvamp, hvilket ikke er godt for helbredet. Derudover kan en unødvendig stor luftfugter også betyde unødvendigt strømforbrug. Vælg derfor en luftfugter, der passer til dit rum og kun hæver luftfugtigheden så meget, som du har behov for.
Brugervenlig luftfugter
Du bør vælge en brugervenlig model, som er nem at rykke rundt på. Sørg også for, at selve filteret er simpelt bygget og nemt og billigt at udskifte. Det kommer an på modellen, hvor ofte filteret skal skiftes ud, og hvor ofte maskinen skal køre. Kig efter brugervenlige betjeningsmuligheder og et display, der klart og tydeligt viser luftfugtigheden og dine indstillinger. Det er også en fordel med en model, der har automatisk slukning og en let-aftagelig vandtank. Mange luftfugtere har i dag muligheden for at måle, når luften har nået den ønskede fugtighed, hvorefter de automatisk slår fra.
Lydniveau
Alt efter hvor du skal bruge din luftfugter, kan det være en rigtig god idé at undersøge lydniveauet. De vil alle producere en vis mængde støj, men nogle larmer mere end andre.
Skal du bruge maskinen i soveværelset, på hjemmekontoret eller andre steder, som kræver ro og mulighed for at koncentrere sig uden for mange distraktioner, kan det være en god idé at vælge en ultrasonisk luftfugter. Disse bruger høje lydfrekvenser til at skabe en fin, beroligende damp. Og siden det foregår på en ultrasonisk frekvens, som vi ikke kan høre, er disse modeller som regel betydeligt mere støjsvage end andre typer.
Rengøring
Du bør overveje, hvor meget rengøring luftfugteren har behov for. Generelt set skal maskinen tømmes, renses og tørres dagligt. Nogle kommer med et antibakterielt vandfilter. Det er vigtigt at rengøre maskinen ordentligt, da bakterier ellers kan vokse i vandtanken og blive spredt ud i luften, hvorefter de kan forårsage luftvejsproblemer.
Hvordan ved du, om du har brug for en luftfugter?
Hvis luftfugtigheden i dit hjem ofte ryger under 30 procent, er det en god idé at investere i en luftfugter. Som nævnt tidligere kan den tørre luft give tør hud og luftvejsproblemer, men også tørre læber, ondt i halsen, hoste og problemer med vejrtrækningen. Et tegn på, at der er meget tørt i dit hjem, er meget statisk elektricitet. Meget tør luft kan i øvrigt også udtørre træmøbler og gulve og få tapet til at løsne sig, ligesom det kan beskadige dine husplanter.
Kan luften blive for fugtig?
De fleste luftfugtere kommer i dag med en måler, der automatisk regulerer mængden af fugt til rummet – det vil sige, at du under normale omstændigheder ikke behøver at bekymre dig om et rum med for høj fugtighed.
Det kan dog ske, at luftfugtigheden kommer for højt op – en årsag til dette kan som nævnt tidligere være, at du har købt en model, som er alt for stor og kraftfuld til det areal, du ønsker at fugte. Problemet kan her være, at der kan opstå kondens på vinduer og vægge, hvilket i sidste ende kan føre til vækst af skimmelsvamp, mug, bakterier og støvmider – det er ikke noget, du ønsker at fremprovokere i dit hjem.
Ideelt set skal du have et fugtniveau i hjemmet på mellem 35 og 45 procent. Er det højere end 50, er det et problem – og så har du måske i stedet brug for en affugter.
Du kan få en fugtmåler til hjemmet, som giver dig et præcist tal. Flere brugere rapporterer, at målerne på visse luftfugtere ikke er helt nøjagtige, så derfor kan det anbefales at købe en selvstændig fugtmåler, hvis du vil være helt sikker på at få en optimal måling.
FAQ
Hvilken luftfugter er bedst i test?
Den bedste luftfugter i test er Beurer LB 55, som varmer vandet op, så du undgår bakterier. Den har samtidig en vandtank med høj kapacitet.
Hvorfor købe en luftfugter?
Den tørre luft, som mange vil opleve i hjemmet i vinterhalvåret, kan give problemer med hud og helbred, og en luftfugter er en relativt nem og billig måde at afhjælpe dette på.