Et mandolinjern er et praktisk køkkenredskab til at snitte og skære frugt og grønt i skiver. Det går hurtigt og er nemt, og så fylder det ikke så meget som elektriske køkkenmaskiner. Der er forskel på selv de forskellige mandolinjern, og uanset hvilket mandolinjern du vælger, er der nogle ting, du bør være opmærksom på.
I vores købsguide går vi i dybden med de forskellige parametre som brugervenlighed, bladenes skarphed og deres kvalitet, mandolinjernets generelle funktionalitet, og hvor hurtigt og nemt eller besværligt det er at rengøre.
Brugervenlighed
Der er stor forskel på, hvordan du indstiller både tykkelsen og skæretypen. Nogle modeller har udskiftelige blade, mens andre skal indstilles på mandolinjernet uden at skulle skifte blad. Der er ikke nogen af modellerne, der er decideret svære at indstille. Men det kan være mere besværligt, hvis du skal tage blade ud og sætte et nyt i, når du vil have et andet snit. Ved testvinderen vender du eksempelvis den øverste plade for at skifte fra skiver til stave. Du undgår altså at skulle skifte kniv, og det går hurtigt. Til sammenligning er det med Benriner Super-modellen nødvendigt at skifte bladet ud med et andet.
Sikkerhed
Et mandolinjern skal være nemt at bruge. Men det er vigtigt, at det er sikkert. Som udgangspunkt vil du stå med et skarpt mandolinjern. Det er derfor vigtigt, at du kan anvende det på en sikker måde. Modellerne i vores test fås med en madskubber eller et håndtag, som du kan bruge til at skubbe din grøntsag hen over bladet med.
Der er forskel på, hvordan de fungerer. Hos nogle kører de på skinner, så du ikke kan komme ud over kanten. Andre køres vilkårligt hen over bladet. På De Buyer Swing Plus er denne del fast integreret på mandolinjernet. Det er en præferencesag, hvilken type du bedst kan arbejde med og foretrækker. Men vi anbefaler klart at anvende en madskubber, så du undgår at skære dig i fingeren. For alle modeller har det til fælles, at de er virkelig skarpe!
Det er muligt at købe en særlig handske, som også fungerer som en beskyttelse. Det er vores erfaring, at handsken fungerer bedst sammen med en madskubber. De fleste mandolinjern er så skarpe, at de også skærer igennem en sikkerhedshandske. Bruger du begge dele, er du bedre beskyttet!
Bladenes skarphed
De skarpe blade er, hvad der gør et mandolinjern så effektivt. Uanset om du snitter grøntsager som tynde agurkeskiver, eller du vil snitte frugt, så opnår du de perfekte skiver, hvis de forskellige skæreblade er skarpe. Netop fordi de er så skarpe, kan du nemt slice hårde råvarer uden at bruge kræfter, men også bløde råvarer, uden at de smatter.
De fleste mandolinjern har blade i rustfrit stål. Kyocera-modellen har som den eneste et keramisk blad. Som udgangspunkt er blade i rustfri stål skarpere. Og selv om det hedder ‘rustfrit’, vil det med tiden kunne ruste. Det kan keramiske blade ikke. Fordelen ved dem er, at de holder længere, men altså er en anelse mindre skarpe til at begynde med.
Funktionalitet og indstillinger
På de fleste kan du også indstille typer af slice-indstillinger. Det eneste mandolinjern i test, som eksempelvis ikke kan skære julienne, er OXO – Mandolinjern 28.6cm.
Du kan på alle modeller vælge mellem forskellige tykkelser. Her varierer det meget, hvilke indstillinger du kan vælge. Som regel er der mellem 3 og 4 indstillinger. Men hvor der på OXO – Mandolinjern 28.6cm er intervaller på 1 millimeter, vil du på andre kunne indstille med intervaller på 0,5 millimeter. Den tyndeste indstilling i test er 0,3 millimeter, mens den tykkeste er 10 millimeter.
Rengøring
Blandt de bedste mandolinjern i testen kan alle på nær ét tåle at komme en tur i opvaskemaskinen. Generelt set vil blade af rustfrit stål vil “gribe” mere fat om madrester end keramiske blade og kræver mere rengøring. Uanset model er det en god idé at skylle mandolinjernet med lunkent vand straks efter brug. Det vil gøre det meget nemmere at få alle madrester af.
Ikke alle modeller kan skilles af. I vores test kan Microplane-, Kyocera- og OXO – Mandolinjern på 28,6 centimeter ikke skilles ad. Ved brug vil madrester sætte sig i kroge og mellem kniv og plade. Og det kan være svært at få alle madrester væk, hvis du ikke kan skille bladet fra resten. Her kan du eventuelt bruge en lille kniv eller lignende til at pirke madrester ud med. Ved en model, der ikke kan skilles ad, er det en fordel, hvis den kan komme i opvaskemaskinen. Kan modellen ikke det, rengøres den med varmt sæbevand og en svamp eller en blød børste.
FAQ
Hvilket mandolinjern er bedst i test?
Det bedste mandolinjern i test er Microplane V-Blade Mandolinjern 36cm. Det er skarpt, brugervenligt og har trinløs indstilling, så du har fuld kontrol over, hvor tykke dine skiver skal være. Du kan desuden også bruge det til julienne.
Hvad kan et mandolinjern?
Et mandolinjern kan skære grøntsager og frugt i tynde skiver. De kan ofte indstilles til at skære tykkere skiver eller meget tynde skiver, alt efter om det er til agurkesalat, kartoffelgratin eller andet.
Hvorfor hedder det et mandolinjern?
Det vides ikke med sikkerhed. Men en mandolin er et instrument med strenge. Det kan altså være, at køkkenredskabets navn er inspireret af musikinstrumentet.
Hvad koster et mandolinjern?
Det er meget forskelligt. I vores test varierer prisen mellem over 600 kroner til under 150 kroner. Og prisen afspejler ikke kvaliteten, men har ofte en betydning for, hvor mange funktioner mandolinjernet har.
Hvad er et snittejern?
Et snittejern er en anden betegnelse for et mandolinjern, men det er det samme.