Miniovn Test: 5 bedste miniovne

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Steba KB28 Eco
TESTVINDER

Steba KB28 Eco

Denne steba-miniovn er i vores miniovn-test den bedste. Det skyldes først og fremmest, at den – trods det kompakte design – har en kapacitet på 28 liter, der gør den i stand til at håndtere…

Steba KB28 Eco 1
bedst i test

Steba KB28 Eco

Severin TO 2065 5
bedste miniovn med kogeplader

Severin TO 2065

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En kompakt miniovn kan være den perfekte løsning, hvis du ikke har plads til en traditionel ovn, eller hvis du ønsker et hurtigere alternativ til at tilberede mindre retter.

Med de fleste miniovne kan du opnå samme gode og sprøde resultat, som hvis du brugte en klassisk ovn – men i væsentligt højere fart.

Mange producenter laver i dag denne type ovn til det mindre køkken, og nogle af dem har så mange funktioner, at de kan erstatte en større, traditionel én af slagsen, såfremt du kan nøjes med den mindre kapacitet.

Men hvilken skal du vælge? Det har vi forsøgt at give dig svar på i vores købsguide. Ønsker du at sammenligne de forskellige produkter, skal du blot gå til vores sammenligningsmodel.

Steba KB28 Eco

bedst i test

Steba KB28 Eco
Fordele
  • pros-icon.svg Har non stick-belægning
  • pros-icon.svg Praktisk størrelse – ikke for stor, ikke for lille
  • pros-icon.svg Justerbar temperatur

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Steba KB28 Eco

Denne steba-miniovn er i vores miniovn-test den bedste.

Det skyldes først og fremmest, at den – trods det kompakte design – har en kapacitet på 28 liter, der gør den i stand til at håndtere relativt store retter som f.eks. en grillkylling, samtidig med at den stadig passer i de fleste hjem.

Altså har den en god mellemstørrelse og er et godt eksempel på en miniovn, som kan erstatte en traditionel, men uden at optage for meget plads.

Denne varmluftsovn giver dig muligheden for at indstille temperaturen meget nøje, således at du har fuld kontrol over den mad, du tilbereder.

Dertil kommer den med indvendig belysning, en emaljeret bageplade samt mulighed for varmluft, hvilket alt i alt gør den til en særdeles funktionel miniovn.

DAY 15 liter

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Kommer med timer på op til 60 minutter
  • pros-icon.svg Flere varmelegemer lader dig vælge mellem over- og/eller undervarme

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge DAY 15 liter

Denne fristående ovn på blot 15 liter har et kompakt design, der egner sig perfekt til det mindre køkken.

Trods en lille størrelse og et enkelt design er det stadig en solid miniovn; med flere funktioner og hele fire indstillingsmuligheder – heriblandt over- og undervarme – kan du bruge den til at tilberede de fleste typer af mad – du skal altså blot være opmærksom på, at den primært er egnet til mindre portioner.

Ovnen har ikke varmluft.

Ovnen kommer med både bradepande, grillrist og tang.

Sage SPZ 820

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Perfekt til pizza
  • pros-icon.svg Kan nå meget høje temperaturer
  • pros-icon.svg Design i rustfrit stål
  • pros-icon.svg Kommer med al tilbehør til at bage pizza – spade, pizzasten mm.

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Sage SPZ 820

SPZ 820 – eller ‘Smart Oven Pizzaiolo’, som er dens fulde navn – skiller sig ud fra sine konkurrenter i denne test, idet der er tale om en decideret pizzaovn og dermed også den første miniovn til hjemmebrug, som kan ramme hele 400 grader celsius.

Det giver dig muligheden for at bage en pizza på kun to minutter derhjemme.

Når der er tale om pizza, er der ikke meget at rafle om – ovnen skal være varm. Her er denne ovn perfekt, da den kan nå 400 grader på cirka 20 minutter.

Ulempen er, at størrelsen på ovnrummet og den høje temperatur gør den mindre oplagt til andre typer mad. Den har et brugervenligt design og er blandt de bedste miniovne, hvis du skal bage pizza.

TriStar OV-3640

stor kapacitet

Fordele
  • pros-icon.svg Denne tristar-miniovn har meget plads
  • pros-icon.svg Kan nå en høj temperatur

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Tristar OV-3640

Dette er en særlig praktisk miniovn med varmluft, idet ovnrummet er på hele 60 liter, hvilket er væsentligt større end mange andre miniovne. Derfor kan du også bruge den til det meste – bag, grill og rist alt det, du vil.

Ovnen kommer med fire varmeelementer i rustfrit stål, som sikre bedet bedste resultat, uanset hvilken funktion du vælger. Der er samtidig mulighed for at vælge over- eller undervarme – med eller uden konvektion.

Det betyder, at du både kan bruge ovnen til at smelte ost på dine nachos eller bage en kage.

I alt har ovnen fem indstillinger, som inkluderer en optøningsfunktion.

Ovnen leveres komplet med grillrist og bageplade samt et specielt håndtag, der lader dig fjerne de varme stativer fra den tændte ovn.

Til dig, der ønsker en rummelig miniovn, vil denne være det oplagte valg.

Severin TO 2065

bedste miniovn med kogeplader

Severin TO 2065
Fordele
  • pros-icon.svg To kogeplader gør den et gangbart alternativ til et komfur
  • pros-icon.svg Kommer med roterende spyd

Detaljeret gennemgang

Har du hverken ovn eller komfur i hjemmet, kan denne bordovn med kogeplader være det oplagte valg til dig.

Ikke nok med at ovnen kommer med to kogeplader på henholdsvis 1000 og 1500 watt, som gør det muligt at stege alt fra grøntsager til store bøffer – den har den også et imponerende udvalg af funktioner, der gør, at du er godt dækket ind, uanset om du ønsker at bage kager, grille en steg eller lave langtidstilberedte retter.

Samtidig kommer ovnen helt ekstraordinært med et rotisserie-spyd, som f.eks. kan bruges til at lave en sprødstegt grillkylling.

Alle funktionerne er nemme at skifte imellem, da ovnen har tre justerbare hyldeniveauer som du kan veksle imellem, alt efter om du skal bruge grillstativet, bagepladen eller drejespydet.

Guide

Steba KB28 ECO DAY 15 liter Sage SPZ 820 TriStar OV3640 Severin TO 2065
Kapacitet 28 liter 15 liter 60 liter 30 liter
Max. varme 230°C 230°C 400°C 230°C 230°C
Varmefunktion Grillfuntion/varmluft Grillfunktion Egen teknologi Varmluft (og flere)
Over- og undervarme med varmluft, undervarme, overvarme, rotisserie

Sådan vælger du den bedste miniovn

Miniovne kommer i store og små udgaver – med mange indstillinger eller få. Nogen kan lave pizza, og andre kan bage kager, og for at finde ud af, hvilken miniovn der er bedst til dig, skal du gøre op med dig selv, hvad den skal bruges til.

Det hele

Har du et lille køkken og leder efter en miniovn, som decideret skal erstatte en almindelig én af slagsen, kan det være en god idé at kigge efter en model, som har mulighed for at nå en høj temperatur – 230 grader eller mere.

Samtidig vil det være en god idé at kigge efter en miniovn, der som minimum lader dig veksle mellem varmluft og over- og undervarme. Er disse ting på plads, er du godt klædt på til at lave mange slags retter.

Som supplement til en almindelig ovn

En miniovn kan være nyttig, selv hvis du allerede har en ovn.

Det er især fordi, at den typisk vil være hurtigere til at blive varm, og skal du for eksempel varme resterne fra gårsdagens aftensmad op, kan du med de bedste miniovne gøre det på få minutter.

Dette sparer tid og energi i forhold til, hvis du havde brugt den store ovn. Mange miniovne kommer også med indbygget grill, ligesom de kan bruges til at riste brød.

Såfremt du skal bruge en miniovn som supplement til din almindelige ovn, kan du med fordel  kigge efter en kompakt udgave, som ikke fylder for meget i køkkenet.

Miniovnens størrelse

I forlængelse af dette er det vigtigt at være opmærksom på, at disse små ovne kommer i mange størrelser.

Der findes miniovne, som kun er på 9 liter. En sådan bordovn vil være ideel til dig, der søger at supplere din almindelige ovn – eller som et alternativ i campingvognen eller på båden.  Disse har ikke altid varmluft-funktion, men de kan stadig bruges til at riste brød eller varme små portioner op.

I den større findes miniovne, som er mellem 30 og 65 liter til mere udførlig madlavning. Disse kan godt have en bredde på over en halv meter, så der er det vigtigt at undersøge, om du har pladsen.

Temperaturmåler

For mange er det meget nyttigt med en miniovn, der har en temperaturmåler ligesom på en ovn af almindelige størrelse. Det vil sige, at den viser præcis hvor varm ovnen er indstillet til i grader frem for blot at fortælle, om den er på lav, medium eller høj varme.

Dette kan måske fungere, hvis du kun køber miniovnen til at riste brød eller genopvarme aftensmaden fra i går – men skal du bruge miniovnen til at erstatte en traditionel, vil en temperaturmåler i langt de fleste tilfælde være essentiel.

Timer

De fleste miniovne vil komme med en timer – dette kan være en stor bonus, da du kan være sikker på, at en lille klokke ringer, og ovnen slukker af sig selv, når maden er klar. Hvis du er typen, der har det med at blive distraheret, undgår du her at brænde maden på. De fleste timere kan indstilles fra 0 til 60 minuttr.

Hyldepositioner

Ikke alle miniovne kommer med flere hyldepositioner. Dette kan være vigtigt for dig, der vil have mere kontrol over madlavningsprocessen – eller dig, der for fremtiden er interesseret i at have flere hylder i ovnen. Sidstnævnte vil naturligvis kun være muligt, hvis der er flere hyldepositioner.

Dimensioner

De fleste miniovnes kapacitet opgives i liter – men dette kan være en smule forvirrende, da det ikke siger noget om, hvorvidt ovnen f.eks. har plads til en pizza. Her skal du i stedet kigge på dimensionerne på ovnrummet. Problemet er, at denne information ikke altid er tilgængelig hos forhandleren. Her er den bedste anbefaling at tage kontakt til den pågældende forhandler og stille spørgsmål.

Miniovn med airfryer

Et køkkenredskab, der er stormet frem på markedet i de senere år, er en airfryer. Disse kommer nu også i kombination med miniovne – så har du allerede overvejet at lave den investering, kan en miniovn/airfryer-kombination være en rigtig god løsning til dig.

En airfryer kan bruges til at ‘stege’ ting som pomfritter, kylling og hvad du ellers ville komme i en frituresteger. Men hvor en frituresteger kræver litervis af olie, kan en airfryer typisk levere et sprødt og væsentligt mere kalorielet alternativ med blot få dråber olie.

En ‘airfryer’ kan groft sagt ses som en varmluftsovn med den ændring, at den kan cirkulere luften og dermed tilberede maden væsentligt hurtigere. Derfor giver det også mening, at mange miniovne, som i forvejen kommer med varmluft-funktion, bliver bygget med en airfryer-funktion.

Hvis du ønsker en miniovn med varmluft, kan det være værd at undersøge, om den også har en airfryer-funktion.

Energimærker på miniovne

På hvidevarer og mange elektriske apparater – især dem til køkkenet – finder du energimærkningen, som viser, hvor energieffektivt et givent produkt er. Det kan være relevant for dig, der ønsker at spare mest muligt penge på elregningen og samtidig skåne miljøet, når du vælger din næste miniovn.

Af samme årsag vil vi i denne købsguide også gennemgå den obligatoriske energimærkeordning fra EU, som for nyligt har fået en formatmæssig opdatering.

Energimærke-skalaen

Hårde hvidevarer i hele EU bliver efter energimærkeloven vurderet på en skala fra A til G. De mest energivenlige produkter bliver mærket med A, mens G ligger i den anden ende af skalaen. For at gøre det endnu nemmere har Energistyrelsen suppleret skalaen med farvekoder, som den i øvrigt anbefaler, at du forholder dig til fremfor bogstaverne – jo mørkere en grøn farve, apparatet er mærket med, jo mere energivenligt er det.

Information på energimærket

Selvom alle hårde hvidevarer kommer med energimærker, er det den specifikke produkttype, der afgør, hvilke informationer der er at finde på selve mærket – og hvilke faktorer der afgør produktets energicertificering. Er der f.eks. tale om en vaskemaskine, vil et energimærke give dig information om tørreevne og vandforbrug.

Hvorfor gå op i energimærkning?

Det lyder måske kedeligt, men særligt i disse tider, hvor elpriserne stiger – og hvor undersøgelser viser, at apparater i køkkenet er nogle af dem, der sluger allermest energi – giver det rigtig god mening at kigge efter energimærkningen på de produkter, du køber. Det kan nemlig spare dig både penge og hjælpe med at aflaste miljøet.

Hvis du ønsker at optimere dit valg her, kan det kort og godt betale sig at gå efter det energimærke, som er tættest på A –  eller som har den mørkeste grønne farve.

Rengøring af miniovne

Nogle særlige ting er værd at være opmærksom på, når du rengører en miniovn. Det er ikke nødvendigvis altid en god idé at bruge traditionel ovnrens i en miniovn, da det kan skade ovnen. Derfor bør du altid læse manualen og følge alle instruktioner til din specifikke model, før begiver dig ud i at rengøre din miniovn.

Når det er sagt, er der nogle overordnede skridt, du kan tage – de kommer her.

Træk stikket ud og og fjern alle dele

Lad være med at forsøge at gøre ovnen ren, mens den er sat til strøm. Hiv alle ledninger ud og fjern derefter alle bakker, fade og hvad der ellers kan fjernes.

Læg løsdele i blød

Fyld et fad eller din vask med sæbevand og læg bakker, riste og andre løsdele i blød. Efter 20 minutter kan du vaske dem af og lægge dem til tørre. Under denne proces kan du samtidig rengøre resten af ovnen.

Fjern krummer fra ovnen

Brug en klud til at børste og tørre alle krummer ud af ovnen. Det kan være en hjælp at banke på siden af ovnen for at fjerne de krummer, der har sat sig fast forskellige steder.

Rengør ovnrummet

Det er nemt at rengøre indersiden af din miniovn:

  1. Bland 1 dl varmt vand med 1 dl eddike og en spiseskefuld opvaskesæbe.
  2. Dyp en klud i blandingen, vrid den og brug den til at rengøre indersiden af ovnen.
  3. Pas på, du ikke beskadiger ovnens varmeelementer. Løft det eller følg manualens instruktioner til, hvordan du fjerner det, således at du kan tørre af under elementet.
  4. Er der fastbrændt mad kan du med en blanding af vand og natron opløse det – lad blot blandingen sidde i noget tid og brug derefter en svamp eller tandbørste til at børste det af.

Du kan efterfølgende bruge en klud til at tørre glas og ydersiden af ovnen af.

FAQ

Hvilken miniovn er bedst i test?

Den bedste miniovn i test er Miniovnen KB 28 Eco fra Steba, da den rammer en god balance mellem rummelighed og kompakt design – ovnen er stor nok til at tilberede de fleste retter, men passer i de fleste hjem.

Hvorfor vælge en miniovn fremfor en almindelig ovn?

Har du ikke plads til en klassisk ovn, kan du vælge en miniovn. En miniovn er typisk fritstående og passer på køkkenbordet i de fleste køkkener – typisk vil den også varme hurtigere op.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×