Benzindreven, eldreven eller batteridreven motorsav?
Den største forskel på de forskellige motorsave er om de er kører på benzin, el eller på batteri. Der er fordele og ulemper ved dem alle, så det afhænger af hvilken en du vil foretrække og hvad der passer bedst til dit behov og arbejdsopgaver.
Batteridreven motorsav
Den batteridrevne motorsav kører naturligvis på batteri, hvilket betyder, at den ikke er nogen ledning i vejen og du blot skal lade den op og så er den klar til brug. Ulempen er så, at du kan risikere at skulle stoppe midt i dit savearbejde, fordi den skal lades op. Dette afhænger naturligvis af hvor godt et batteri, motorsaven har og hvilken opgave du skal bruge den til. Går du efter en batteridreven motorsav er det derfor vigtigt, at du vælger en med et god og hodbart batteri, som har en lang arbejdstid og ikke skal bruge for lang tid på at lade op. Et eksempel på dette er en børsteløs motor, da de har en længere levetid end andre. Alternativt kan du tilkøbe flere batterier, som du kan have liggende og skifte ud med undervejs. En batteridreven motorsav er ikke beregnet til at save velvoksne træer eller træer i hårdere træsorter, som eksempelvis eg.
Eldreven motorsav
En eldreven motorsav er velegnet til dig med en mindre have, med få spinkle træer og er derfor ikke beregnet til store, kraftige træer. Disse typer motorsave er typisk lidt lettere i vægt og mere fleksibel end en benzindreven motorsav.
Det der gør en eldreven motorsav, eller batteridreven, er at de ikke afgiver grimme udstødningsgasser, som den benzindrevne motorsav samt er de meget mere støjsvage. De kan dermed med fordel anvendes indendørs eller i tæt bebyggede områder uden de forstyrre for meget.
Benzindreven motorsav
Har du en grund med mange tykke og gamle træer, som du ønsker fældet, så er en benzindreven motorsav med sikkerhed, det bedste valg for dig. Denne type motorsav er tungere, har en højere kapacitet og er ledningsfri. Benzindrevne motorsave er typisk udstyret med såkaldte totaktsmotorer, der er lavet til de almindelige husejere og deres kapacitet er ofte tilstrækkelige. Der findes også firtaktsmotorer, som er betydeligt mere kraftfulde end de andre.
Anden nyttig information i denne motorsav test
En motorsav er et lige så vigtig redskab i haven som en højtryksrenser, hækkeklipper og en græstrimmer. Er det første gang du skal købe en motorsav, er du sikkert blevet en anelse forvirret over alle de forskellige egenskaber og funktioner, motorsave har efter at have læst vores motorsav test. Mange af dem har stor betydning for hvordan motorsaven er at arbejde med, så det er vigtigt, at du ved hvilke funktioner og egenskaber, du vil foretrække, efter du har valgt om det er en batteridreven, eldreven eller benzindreven motorsav, du skal have. Vi gennemgår de vigtigste egenskaber her.
Vibrationerne
Når du anvender motorsaven opstår der naturligvis vibrationer, da kæden skal køre rundt. Hvis du skal bruge motorsaven ofte, så er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for unødvendigt mange kraftige vibrationer. Det kan nemlig medføre skader på kroppen på sigt. Mange af de nyere og lidt dyrere motorsave har en funktion, der dæmper disse vibrationer. Så skal du bruge din motorsav hyppigt, så er det en rigtig god investering at vælge en dyrere model, da de giver dig en meget bedre komfort og anvendelse end de billigere modeller.
Sikkerheden
Det kan ske at motorsave kan hugge sig fast, så de kan blive kastet tilbage mod dig. Dette kan ligeledes ske, når spidsen rammer først. For at forhindre faren i dette, er motorsave udstyret med en kædebremse, også kaldet en kastbeskyttelse, der øger sikkerheden ved brug af motorsaven. Det varierer i hvordan det udløses. Et eksempel kan være at den kan bremse kæden, når beskyttelsen mærker, at motorsaven laver en kraftig bevægelse. Den kan også fungere på den måde at din hånd rammer en udløser, som bremser kæden, når motorsaven flyver op. De kan ligeledes have en inertiudløst kædebremse.
Motorsave skal også have en sikkerhedsfunktion der inkluderer en fangtappe, der fanger kæden, hvis den går løs samt et højrehåndsbeskyttelse, der gør at kæden ikke kan ramme dine fingre.
Endnu en sikkerhedsfunktion, der er lovpligtig, er at motorsaven skal være udstyret med en stopknap og en låseanordning, så du ikke kan komme til at gasse op ved en fejl. Det er typisk også et krav på gode og sikre motorsave, at du skal trykke på to knapper eller greb ind før, at du kan starte den.
Brugerkomforten
Man kommer ikke udenom, at det er hårdt at fælde træer, og arbejdsstillingerne ved opkapning er ikke komfortabelt, hvilket gør det utrolig vigtigt, at ergonomien på motorsaven er i orden. Dette indkluderer blandt andet især om vægten på maskinen samt dens udformning. Når grebet er godt og vægten ikke er for tung, kan du nemlig save i længere tid ad gangen og så tager det heller ikke lige så hårdt på kroppen samt kan de reducere på eventuelle skader i ryggen. Det er ligeledes vigtigt, at vægten i motorsaven er godt afbalanceret, så den ikke er tungere i den ene ende.
Vedligeholdelsen
Det skal gerne være nemt at spænde kæden på motorsaven, da det er noget du kommer til at gøre meget ofte. Nogle motorsave har nemlig en såkaldt værktøjsfri kædespænder, som gør denne opgave meget nemmere og hurtigere.
Det bør også være nemt at rengøre luftfilteret og tændrøret i motorsaven samt skal det være nemt at kontrollere og påfylde olie, da det er den der smører og holder kæden vedlige. Vedligeholdelsen af selve kæden skal ske med en kædesliber, hvilket er en rigtig god investering, da du således slipper for at sidde og slibe kæden manuelt med en rundfil. Skal du dog bruge din motorsav meget få gange, så kan det godt betale sig at bruge en rundfil, i stedet for at investere i en kædesliber.
Specialfunktioner
Nogle motorsave har specialfunktioner, som er med til at gøre oplevelsen med motorsaven en del bedre og nemmere. Det kan være funktioner som en enkel start og stop af saven, som er mere eller mindre almindelige hos de fleste motorsave. Nogle motorsave giver dig også mulighed for at variere i sværdlængden til forskellige arbejdsopgaver, så den bliver tilpasset til netop den opgave du skal til at udføre. Eksempelvis er det bedre med en kort sværdlængde ved afkvistning, hvor en større sværdlængde er vigtigere i opgaver som afskæring af kraftige stammer. På nogle af de dyrerer motorsav-modeller har de en luksusfunktion, som varme i håndtaget, så arbejdet med motorsaven i vintermånederne bliver en behageligere oplevelse.
Hav styr på sikkerhedsudstyret
Motorsave er et værktøj, som kan være rigtig farligt, hvis ikke du passer på og har styr over værktøjet. Den kræver en god kontrol og det er vigtigt, at huske sikkerhedsudstyret, for at forhindre uheldige ulykker eller skader ved brug af motorsaven. Ved arbejde med en motorsav er det bedre at være lidt for overbeskyttet end omvendt. Vi giver dig her nogle tricks til hvordan du kan øge din sikkerhed ved brug af din motorsav.
Sikkerhedshjelm og visir eller briller
En sikkerhedshjelm er et rigtig vigtigt sikkerhedsredskab, for at undgå at få skader, hvis en gren, eller endda et træ skulle falde ned i hovedet på dig. Det er ikke altid man kan have styr på alle grenene man saver af og man ved aldrig med sikkerhed hvor de vil falde hen.
Det er ligeledes vigtigt at huske briller eller et visir, for at beskytte dine øjne og ansigt. Især visiret er godt, da det kan beskytte hele dit ansigt under arbejdet. Når du saver flyver der typisk mange splinter og træstumper rundt med stor kraft, og det kan give en del skader, især i øjne, men også i resten af ansigtet, da de kan sætte sig fast i huden.
Sikkerhedsbukser- og sko
Sikkerhedsbukser og sikkerhedssko er også essentielle, når du skal save. Fordi hvis du først mister kontrollen over træet, så kan det gå roligt galt. Man kan risikere også at miste grebet over saven, hvis den laver tilbageslag eller lignende, og her har man ikke lyst til at den skal falde ned i skødet på én imens den stadig drejer rundt. Sikkerhedsbukser er lavet til, at der ikke er noget der kan skære gennem dem, selv hvis du prøver.
Sikkerhedssko kan heller ikke skæres igennem, og er ligeledes vigtigt at have på, da det også kan redde dine fødder fra et eventuelt uheld med en ukontrollerbar motorsav.
Høreværn
Det er rigtig vigtigt, at du husker at tage høreværn på hver gang du anvender motorsaven, da mangel på dem, kan give dig høreskader. Uanset om du bruger en eldreven motorsav eller en benzindreven motorsav, og om du gør det i kort eller lang tid, så er det uhyre vigtigt, at du husker disse, da de beskytter dine trommehinder særdeles meget.
Sådan finder du den rigtige kædedeling
Du har sikkert stødt på termet “Kædedeling” et par gange i vores motorsav test, og hvis ikke man ved det, kan det nok være lidt svært at forstå hvad det egentlig er.
En motorsav består helt overordnet af en krop, et sværd og en kæde. For at alle disse skal kunne fungere sammen, kræver det at de har samme kædedeling. Hvis du vælger en kædesav uden sværd og kæde, så kan du altså ikke købe hvilken som helst kæde eller sværd til den, da de skal kunne fungere sammen. Savens konstruktion er den, der afgør hvilken type sværd og kæde, som du skal bruge. Et sværd er typisk udstyret med et næsehjul. Dette næsehjul skal have samme kædedeling som kæden og motorsavens drivhjul, før at de kan virke sammen.
Kædedelingen er altså afstanden mellem drivleddende på kæden, da det er kæden eller sværdet, som du normalt udskifter. Der findes forskellige typer af kædedeling, og den mest almindelige kædedeling på motorsave er 0,325”. Der findes dog også en hel del motorsave med en ⅜” kædedeling, som du nok har lagt mærke til i vores motorsav test.
For at finde ud af hvilken type du har brug for kan du gøre det på tre måde. For det første, kan du tjekke modellen og producenten på din motorsav, og læse i manualen, hvilken kædedeling, der er korrekt for din maskine. Dette er klart den nemmeste måde at gøre det på. Har du mistet det trykte eksemplar, kan manualen, i langt de fleste tilfælde, findes på producentens hjemmeside. En anden måde du kan finde ud af det på, er at tage motorsaven med hen til din nærmeste forhandler. En fagmand bør nemt kunne se hvilken model der er tale om, og dermed hvilke kæder og sværd, der passer til netop den. Du kan også måle kædedelingen selv, og ellers kan du søge efter modellen på nettet i diverse anmeldelser, hvor der højst sandsynligt vil være nævnt hvilken kædedeling, den pågældende motorsav skal bruge.
Dette tilbehør kan du købe til din motorsav
Der findes mange forskellige typer af tilbehør, som du kan bruge til din motorsav, som vil forenkle dit savearbejde og vil bidrage til sikkerheden.
- Kæder: Det er muligt at købe ekstra kæder til din motorsav, hvis den gamle kæde er blevet slidt, så du ikke behøver at købe en helt ny motorsav
- Olie: Det er vigtigt altid at have olie liggende derhjemme, så du kan fylde det på motorsaven efter behov
- Spil: Kan hjælpe med at få vanskelige og ukontrollerbare træer til at vælte i den retning du vil have dem til at vælte
- Trævælter: Virker på samme måde som spil, da de hjælper til at vælte træet i den rigtige retning
- Fældekile: Er en kilde, typisk lavet af plastik, som du kan sætte ind, så træet ikke klemmer saven fast imens du saver
- Kædesliber: Holder kædens skæreled skarpe, så motorsaven nemt skærer gennem hvert træ
- Tømmerjig: Giver dig mulighed for at lave dine egne brædder ved at koble jiggen til motorsaven og derefter save stokkene på langs
- Savbuk: Hvis du løfter stokkene op på en savbuk, kan du stå lige imens du saver dem op, så du undgår skader og får en mere komfortabel arbejdsstilling
- Sværd: Når sværdet til motorsaven er slidt op, kan du med fordel udskifte det med et nyt
- Brydejern: Hjælper med at få træet til at falde i den retning du ønsker, ved hjælp af et vægtstangsprincip
LÆS OGSÅ: De 11 bedste plæneklippere.
FAQ
Hvilken motorsav er den bedste?
Vi mener at Bosch Power for ALL akku-kædesav 18V solo er den bedste motorsav, da den både er nem at håndtere, har gode sikkerhedsfunktioner og at den laver rene underskæringer. Se vores motorsav test for flere gode motorsave.
Hvad er forskellen på batteridrevne-, eldrevne- og benzindrevne motorsave?
Den største forskel er at benzindrevne motorsave er mere kraftfulde og kan save igennem tykkere træsorter, hvor batteri- og elmotorsave er bedre til grene og så er de bedre egnet til tæt bebyggede områder, da de er mere støjsvage.
Hvilket sikkerhedsudstyr skal man have, når man bruger motorsav?
Det er rigtig vigtigt at have både sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, briller eller visir, sikkerhedshjelm samt høreværn på, så du er sikret mod at alle mulige risici, der er i forbindelse med anvendelsen af motorsaven.