Opvaskemaskinen er efterhånden blevet en fast del af de fleste køkkener og der produceres hele tiden nye modeller og typer med flere funktioner og bedre energiforbrug. Det kan gøre det sværere for dig som forbruger at vælge den rette opvaskemaskine for dig.
Hvilke funktioner er essentielle og hvilke er nice-to-have? Det stiller vi skarpt på i vores købsguide. Vi kommer også rundt om de forskellige typer, kapacitet, energimærke og programmer, så du kan vælge en god opvaskemaskine til dit behov.
Forskellige typer opvaskemaskiner
Har du først besluttet dig for, at du skal have en ny opvaskemaskine, er der sikkert en masse spørgsmål, som hober sig op. Og et af de første er, hvilken type opvaskemaskine skal du overhovedet have.
Der er faktisk hele 6 forskellige typer opvaskemaskiner. Og du kan få opvaskemaskiner til forskellige formål i køkkenet.
- Integreret opvaskemaskine
- Underbygget opvaskemaskine
- Fritstående maskine
- Høje opvaskemaskiner
- Smalle opvaskemaskiner
- Bordopvaskemaskiner
I vores test kigger vi hovedsageligt på de tre første kategorier.
Nogle af deres betegnelser giver allerede en god indikation om, hvad det er, men andre betegnelser er lidt mere forvirrende.
Det er især de underbyggede og de integrerede opvaskemaskiner, der skaber lidt forvirring.
Integreret opvaskemaskine versus underbygget opvaskemaskine
En integreret opvaskemaskine er den type, som bygges ind i dit køkken. Den er fremstillet uden pæn beklædning på siderne, foroven eller foran, da alt alligevel bliver dækket af resten af køkkenet. Du vil også typisk sætte en låge på, som passer til lågerne i resten af køkkenet. Og det er her, den adskiller sig fra en underbygget opvaskemaskine.
En underbygget opvaskemaskine bygges godt nok også ind i dit køkken, men den har en front i enten stål, hvid eller en anden farve. Den integrerede model bliver en del af resten af køkkenet, så du faktisk ikke kan se, det er en opvaskemaskine, mens en underbygget stadig har en anden front eller låge end resten af køkkenet.
I vores test er Siemens SN63HX42VE Integreret, AEG FSE63657P Integreret og Miele G 7277 SCVi XXL eksempler på opvaskemaskiner, der skal integreres i køkkenet. Vores testvinder, Bosch SMU4HAW48S Hvid, og Electrolux ESF5533LOX Rustfrit stål er derimod to underbyggede modeller.
Fritstående maskine
En fritstående model integreres ikke i et eksisterende køkken. Den står for sig selv. Derfor er den også beklædt på siderne og har en låge. Du kan altså placere denne type opvaskemaskine, hvor du har lyst. Det er smart, hvis du ikke har plads til at integrere den i resten af køkkenet eller køkkenets indretning ikke gør det muligt.
Vi har i vores test også en fritstående model med, nemlig Bosch SMS4HVW33E, der er et godt eksempel på en god, fritstående model.
Høj opvaskemaskine
De høje opvaskemaskiner er – ja, høje! En almindelig og traditional opvaskemaskine har en standardstørrelse på omkring 60 centimeter i bredden og 81 centimeter i højden. Det er den størrelse, der passer til en gennemsnitlig husholdning og til dig, der ofte har gæster. Den høje model er hele 5 centimeter højere og måler altså 86 centimeter. Den kaldes af nogle producenter også for en XXL-opvaskemaskine, omend der kun er tale om højden og ikke bredden. Den er fremstillet til de køkkener, hvor bordpladen er placeret højere end i traditionelle køkkener.
Smal opvaskemaskine
På samme måde som du kan få en ekstra høj model, kan du også få en smallere opvaskemaskine. Den er hele 15 centimeter (!) smallere end en traditionel model. Det er meget, men helt perfekt til mindre køkkener, hvor pladsen er sparsom. Den måler altså 45 centimeter i bredden. Denne type kaldes af nogle producenter også en slimline-model.
Nogle producenter fremstiller også opvaskemaskiner, der både er smallere, og som altså måler 45 centimeter i bredden samtidig med at måle 81 centimeter i højden. Du får altså stadig en god størrelse, men mere plads i højden.
Bordopvaskemaskine
Sidst, men ikke mindst, er der bordopvaskemaskiner. De er virkelig praktiske til dig, som er single, eller som bor i en lille lejlighed, hvor der ikke er plads til en stor model. Du kan altså stadig godt få en opvaskemaskine. Ulempen er, at da den skal stå på et bord, vil den altså stadig fylde lidt og måske tage lidt af din plads på selve køkkenbordet.
Fordelen er dog, at du stadig kan få glæde af en opvaskemaskine! De er omkring 45 centimeter høje og 55 centimeter bredde, men det kan godt svinge lidt alt efter producent.
Størrelsen på en opvaskemaskine hænger jo unægtelig sammen med dens kapacitet. For hvor meget kan de forskellige modeller så indeholde
Det kigger vi nærmere på lige her.
Kapacitet – Hvor stor skal den være?
Når du kigger på en ny opvaskemaskine er kapaciteten nok noget af det vigtigste at overveje, næst efter størrelsen. På den måde spilder du ikke tid på at kigge på maskiner, der rent størrelsesmæssigt ikke passer til dine behov.
De forskellige opvaskemaskiner fremstilles ikke kun i forskellige størrelser rent fysisk, men egner sig til et bestemt antal personer. Modsat mange andre elektroniske apparater og maskiner, bliver opvaskemaskinens kapacitet nemlig ikke målt i liter eller lignende, men i antal kuverter.
Det kan godt være lidt svært at overskue, for hvem tæller kuverter? Men det er faktisk en ret smart måde at måle på, især hvis du regelmæssigt har gæster. Så kan du ligesom regne ud, hvor mange mennesker den er beregnet til.
Men hvad består én kuvert af?
Når man taler om en kuvert, er der faktisk en standardregel for, hvad den består af.
- 1 middagstallerken (cirka mellem 24 og 29 centimeter)
- 1 dyb tallerken (varierer meget i størrelsen)
- 1 desserttallerken (for eksempel 17 til 19 centimeter hos Royal Copenhagen)
- 1 asiet (en asiet er en slags lille fad eller en rund tallerken, ofte af glas, som bruges til anretning af pålæg eller lignende. Størrelsen varierer meget fra et mærke til et andet.)
- 1 kop eller krus
- 1 glas (her menes almindelige vandglas)
- 1 gaffel
- 1 spiseske
- 1 teske.
Vi har givet dig nogle eksempler på størrelser. Størrelsen på diverse tallerkner er nemlig heller ikke uvæsentlig, for hvis alle dine forskellige tallerkener har en stor diameter, kan du risikere, at der ikke er plads til at stille dem ved siden af hinanden. Det skal du lige være opmærksom på.
Men nu ved du, hvad der menes med en kuvert. Forestil dig, at du har gæster. Hvis din opvaskemaskine egner sig til 13 kuverter, vil du altså have plads til 13 af de ovenstående dele. Det vil samtidig sige, at den i hverdagen er stor nok til tallerkner, bestik og eventuelt gryder og pander i hverdagen.
Standardkapaciteten på opvaskemaskiner er på 10 til 14 kuverter. De smalle typer opvaskemaskiner har som regel plads til omkring 9 kuverter, mens en bordopvaskemaskine, som er en lille opvaskemaskine og den mindste model, du vil kunne få, i reglen har plads til 6 kuverter. I vores test spænder kapaciteten fra 13 til 14 kuverter.
Energiforbrug
Energiforbruget er nok det, som de fleste bekymrer sig mest om, når de overvejer at anskaffe sig en ny model. For mange af os spiller energiforbruget en afgørende rolle for, om vi vælger en bestemt model eller ej.
Og hvordan kan du så se, hvor meget energi og vand en given opvaskemaskine bruger?
Det kan du på dets energimærke. Alle elektroniske produkter er inddelt efter energiklasse, også de forskellige opvaskemaskiner. Det giver dig et godt overblik over energiforbruget, så du ved sådan cirka, hvad et årligt energiforbrug omtrent ville være.
Energiskalaen er pr. 1. marts 2021 blevet ændret, så energiklassen går fra A til G, hvoraf A er det bedste.
Det betyder, at energimærkninger som A+ og A++ bliver udfaset. På ældre modeller vil du dog kunne støde på dem. Desuden er kravene for en given energiklasse blevet strengere. Det er for dig som forbruger altså kun en fordel, da du så ved, at de bedste opvaskemaskiner energimæssigt er så gode, som de kan være.
Energimærkningen giver dig flere informationer. Og der findes energimærkninger til mange elektroniske apparater, men de er altid tilpasset den enkelt produkttype.
Når du kigger på opvaskemaskiner, får du følgende informationer om produktet:
- Energieffektivitet: Dette angives i farver fra mørkegrøn til rød.
- Produktets energiklasse: En klassificering fra A til G.
- Energiforbrug pr. 100 vaske: Dette angives i kilowatt pr. time (kWh).
- QR-kode: Helt øverst befinder der sig en QR-kode, som vil lede dig videre til en EU-database med informationer om produktet.
Nederst på energimærkningen får du flere informationer. Der er nemlig 4 forskellige symboler.
Tallerkner og glas-symbolet angiver, hvor mange kuverter opvaskemaskinen er egnet til. Se foroven, hvad en kuvert svarer til.
Vandhanen angiver vandforbruget i liter pr. opvask. Her tages der som regel udgangspunkt i eco-programmet, hvilket er vigtigt at vide.
Uret angiver et programs varighed i timer og minutter af. Igen tages der udgangspunkt i eco-programmet.
Megafonen angiver lydniveauet på opvaskemaskinen. Lydniveauet bliver målt i decibel og angives på en skala fra A til D. Vi går mere dybden med lydniveauet længere nede.
Vandforbrug
Mange er bekymrede for vandforbruget, når de tænder for opvaskemaskinen. Er det virkelig hensigtsmæssigt at bruge opvaskemaskinen i stedet for at vaske op i hånden?
Her er svaret, at det er der faktisk – forudsat at du bruger den rigtigt.
En opvask på 12 kuverter vil du bruge op til 720 liter vand på at vaske op, mens en opvaskemaskine kun bruger 10 liter, angiver Forbrugerrådet Tænk. Og det er da noget af en forskel! Ved denne sammenligning er man gået ud fra en energivenlig opvaskemaskine, der har et lavt vandforbrug. En opvaskemaskine, der derimod har et højt vandforbrug, vil bruge det dobbelte, altså 20 liter vand. Der er altså stadig 700 liter vand til forskel! De 720 liter er baseret på en opvask under rindende vand. Men selv, hvis du vasker op i en balje, vil du bruge omkring 49 liter vand, hvilket stadig er mere end en opvask i opvaskemaskine. Miele G 7277 SCVi XXL er den opvaskemaskine der bruger mindst vand pr. vask.
De bedste opvaskemaskiner i henhold til energimærkning har desuden ofte også sensorer, der sørger for, at den kun bruger den mængde vand, som reelt er nødvendigt for at få indholdet rent.
Programmer
De bedste opvaskemaskiner er udstyret med et hav af forskellige programmer. Men netop fordi der er så mange programmer, kan det også godt blive lidt forvirrende. For hvad er de mange forskellige programmer egentlig beregnet til. Der er desuden også forskel på, hvilke programmer de individuelle maskiner har, men vi har lavet en oversigt over de fleste og mest kendte.
Så læs med her og få styr på, hvilke programmer der bør bruges i hvilke situationer.
Autoprogram
Et autoprogram er til en almindelig opvask. Det er standardprogrammet, du kan bruge til det meste.
På nogle modeller minder dette program om sensorfunktionen, der automatisk tilpasser sig indholdet i din opvaskemaskine. Den registrerer, hvor snavset det er og tilpasser sig, så den kun bruger den mængde vand og kører så længe, som reelt er nødvendigt.
Det gør det nemt for dig, da du ikke behøver stå og vurdere, hvilket program du skal vælge. Maskinen vurderer det for dig. Derfor er dette program også helt perfekt til både dagligdag og fest, hvor indholdet som regel er blandet.
Intensivprogram
Som navnet også antyder, er dette program beregnet til bestik, service og gryder, der er særlig beskidt. Det kunne for eksempel være, fordi maden har sat sig fast på det. Måske har noget af aftensmaden jo brændt sig fast i gryden.
Dette program rengør ved højere temperaturer end ved andre programmer. Heldigvis bruger det dog omtrent den samme mængde vand som det ovennævnte automatiske program. Det bruger mere vand end eco-programmet, men ikke særlig meget mere.
Du skal dog gå ud fra, at dette program bruger mere energi. Faktisk bruger det omkring 20 til 30 procent mere energi end autoprogrammet og dobbelt så meget som eco-programmet. Du kan faktisk ende med at bruge mere end 80 procent energi, end når du bruger eco-programmet.
Hurtigprogram/kvikprogram
Et hurtigprogram er ideelt, når du ikke har så meget tid, eller det bare skal gå hurtigt. Det kunne for eksempel være, hvis du gerne vil vaske op efter kaffegæster, fordi du skal bruge servicet igen om aftenen. Dette program er ikke så velegnet til meget snavsede tallerkener og bestik, da opvaskemaskinen ikke opnår en grundig rengøring med dette program. Desværre er forbruget heller ikke meget lavere, selvom man måske skulle tro det. Til gengæld er programmet cirka 80 procent kortere.
Eco-program
Eco-programmet er designet til at mindske både vand- og energiforbruget. Årsagen til, at dette program alligevel formår at rengøre indholdet er, at den sætter servicet i blød. På den måde sparer den i sidste ende på vandet. Ulempen er, at programmet er længere end de øvrige programmer. Men indstiller du maskinen til at vaske op om natten, gør det jo ikke så meget.
Skåneprogram
På nogle modeller er der et såkaldt skåneprogram. Funktionen minder lidt om et skåneprogram på en vaskemaskine. Det bruges til de lidt mere skrøbelige dele af opvasken som glas og fint porcelæn.
Er du bange for, at dine fine vinglas skal tage skade af at komme i opvaskemaskinen, er et skåneprogram altså en rigtig god løsning. Husk dog altid at komme tilstrækkelig salt og afspændingsmiddel i din opvaskemaskine, hvis du gerne vil undgå, at dine glas ender med at få glaspest.
Skylleprogram
Nu har vi lige fortalt dig, at du ikke behøver skylle dit service, inden du sætter det i din opvaskemaskine, og så kommer der et skylleprogram. Men det er faktisk ikke helt det samme. Du bruger stadig mindre vand ved at bruge skylleprogrammet end ved at skylle alt af i hånden.
Hvornår skal du så bruge det? Det skal du, hvis der går flere dage, inden du får fyldt din opvaskemaskine. For at undgå at madrester sætter sig for fast, eller at det hele begynder at lugt grimt, kan du altså lige sætte skylleprogrammet i gang. Indholdet bliver ikke rent, men du får fjernet det værste, og så kan resten godt vente med at blive ordentligt rengjort.
Støjsvagt program/natprogram
Du kan i dag også få opvaskemaskiner med et decideres stilleprogram. Her nedsættes støjniveauet betydeligt, så den larmer mindre end ved de almindelige programmer. Det kan være smart, hvis du har et åbent køkken, men gerne vil tænde for den, mens du har gæster. Programmet er også ideelt, hvis din opvaskemaskine skal køre om natten, selvom den er placeret tæt på dit soveværelse.
Disse programmer kører som regel på et decibelniveau mellem 37 og 39 decibel – selvfølgelig afhængig af model. Her det værd at nævne at vores testvinder har et generelt støjniveau på 36dB i vaskefasen.
Antibakterielle programmer
Dette program bruger ekstra høje temperaturer for at dræbe diverse bakterier. Det er især velegnet til for eksempel skærebrætter, der jo bruges til fersk og råt kød og derfor har godt af at blive rengjort ved høje temperaturer. Dette program kan også bruges til sutteflasker, hvilket er en stor hjælp til småbørnsfamilier, eller til familier med kæledyr. Hvis din hund for eksempel har slikket på en tallerken, bør opvasken vaskes ved høje temperaturer over 60 grader.
Har din opvaskemaskine ikke et særskilt program som dette, skal du dog ikke fortvivle. Bakterier dræbes ved over 60 grader, så det vigtigste er, at din opvaskemaskine har et program, der vasker ved 60 grader eller mere.
Støjniveau – Hvor meget må den larme?
Selv de bedste opvaskemaskiner larmer, men har du en virkelig larmende opvaskemaskine kan den blive et generende element i hverdagen. Men hvor meget må den larme, uden at den bliver irriterende og forstyrrende?
Det afhænger som det første af, om du er lydsensitiv. Det er der nemlig omkring 900.000 danskere, der er. Hvis du synes, det er vildt irriterende at skulle høre på din opvaskemaskine, mens den arbejder, vil en lydsvag model derfor være at foretrække.
Men hvad kvalificerer sig som en lydsvag model. Lyd er jo relativ.
Det er selvfølgelig rigtigt, men vi kan alligevel basere os på nogle elementer. Et hvilket som helst lydniveau bliver målt i decibel. Man har målt en masse lyde, så deres lydniveau kan påvises. Her kom det frem, at en helt almindelig samtale mellem to mennesker som regel ligger på omkring 60 decibel. Og det er nyttigt for dig, så du har noget at sammenligne de forskellige lydniveauer med. En opvaskemaskine skulle altså gerne ligge under dette.
Og opvaskemaskiner bliver betegnet som havende et normalt eller støjsvagt lydniveau, hvis de har et lydniveau på 50 decibel og under. Under normale omstændigheder vil du altså kunne vælge en opvaskemaskine på 50 decibel eller mindre.
Det er dog i den sammenhæng også nødvendigt at kigge på dit køkken og dit hjems indretning. Bor du i hus eller lejlighed? Hvilke rum ligger tæt op ad køkkenet, og er væggene tynde? Har du måske et åbent køkken, der går ud i ét med stuen eller lignende? Disse faktorer bør nemlig også overvejes, når du skal vælge et lydniveau, der passer til dig.
Men vi gør det nemt for dig: Har du et lukket køkken og normale vægge, kan du sagtens vælge en opvaskemaskine med et lydniveau på 50 decibel.
Har du til gengæld et åbent køkken, eller er du særlig generet af meget tynde vægge, bør du gå efter en opvaskemaskine med et lydniveau på 40 eller under.
I vores test vil du finde flere egnede opvaskemaskiner, der er gode, lydsvage kandidater.
Se for eksempel Bosch SMU4HAW48S og Miele G 7277 SCVi XXL, der hver især har et lydniveau på 36 og 43 decibel.
Design og indretning
Det kan godt være svært at overskue, hvordan indretningen i din opvaskemaskine bør være. Det kommer jo an på dit service, dine glas, og hvad du ellers har, der skal i din opvaskemaskine. Er det større ting, eller har du mest små ting, der skal en tur i opvaskemaskinen?
Gør dig selv den tjeneste at gennemgå dit service og bestik, inden du vælger en opvaskemaskine. Notér dig eventuelt særlige ting som meget sarte glas eller lignende.
Her er nogle af de elementer, du med fordel kan kigge efter, når du skal anskaffe dig en ny maskine.
Bevægelige eller fleksible støtter
Støtterne i en opvaskemaskine er de stænger, der holder tallerkener og andet på plads. På mange modeller er de forskellige støtter ubevægelige eller rigide. Det betyder, at du ikke kan lægge dem ned eller rejse dem efter behov. Det er dog smart at kunne, da du så kan få større ting eller ting, som ikke har en gængs form ind i opvaskemaskinen uden at det bliver akavet eller at ting skal stå for tæt.
Støtter til høje glas
Har du høje glas eller vinglas med lang stilk, er det en virkelig god idé at sikre dig, at du kan få plads til dem. Som regel ville man sætte sidde i den øverste kurv eller del i en opvaskemaskine. Kig derfor efter, om der er en støtte, der kan holde dem oprejst på en måde, så de står sikkert. Men tjek også, om der er plads nok til dem.
Nogle glas er det også bedre at vaske op i hånden, for eksempel krystalglas, der ikke kan tåle høje temperaturer. Men ellers kan du sagtens sætte glas i opvaskemaskinen.
Er du bange for glaspest, skal du blot sørge for, at du afkalker din opvaskemaskine regelmæssigt, og at der altid er salt i. Det er nemlig kalken, der giver glaspest.
Bestikskuffe/-bakke eller bestikkurv
Opvaskemaskineproducenter kører generelt med to måder at opbevare bestik på i opvaskemaskiner. Den ene er bestikkurven, den anden bestikbakken.
Bestikkurven sidder nederst i opvaskemaskinen, mens bestikbakken sidder helt øverst i opvaskemaskinen, hvor den fungerer som en tredje skuffe.
Der er fordele og ulemper ved begge dele, så det er op til dig at finde den model, som passer til dine behov.
Bestikkurven er smart, fordi du kan flytte rundt med den. Du kan altså sætte den i højre eller venstre side, alt efter hvor den sidder bedst på et givent tidspunkt. Du kan også tage den helt ud, hvis du har brug for mere plads. En anden fordel er, at du kan tage den ud, når du skal tømme den. Du kan tage fat om flere ting ad gangen og have den stående på køkkenbordet ved siden af bestikskuffen (altså køkkenskuffen til bestik). Det er hurtigt og effektivt.
Ulempen ved en bestikkurv er, at man nemt kan komme til skade, fordi alle skarpe redskaber står oprejst i kurven. Du kan altså nemt komme til at stikke dig på diverse knive. En anden ulempe er, at den fylder en del i nederste kurv, medmindre du tager den helt ud. Men som regel er der altid noget bestik, som skal rengøres, og så kan kurven godt tage pladsen fra den lille gryde, som ellers godt kunne have været der.
Det problem har du ikke med en bestikbakke. Netop fordi den sidder helt oppe øverst i opvaskemaskinen. Den er dog lidt mere besværlig at tømme. Alt bestikket ligger adskilt, så det er sværere at få flere dele ud på samme tid. Du kan også risikere at miste lidt af højden i din opvaskemaskine, så der ikke er plads til høje glas.
Nice-to-have funktioner
Timer
Vi har nævnt timeren nogle gange. Den gør det muligt for dig at planlægge, hvornår opvaskemaskinen skal køre, så det passer bedst muligt ind i din planlægning og hverdag. Det er også en virkelig smart funktion, hvis du gerne vil kunne sætte den i gang, når energipriserne er på det laveste. Og da det for det meste er om natten, slipper du for at skulle stå op og afbryde din søvn for at tænde for din opvaskemaskine. Electrolux ESF5533LOX og Bosch SMU4HAW48S Hvid har fx timer-funktion.
Sensorer
Nogle modeller har et automatisk program, andre opererer med sensorer. Men det kommer i sidste ende ud på det samme. Det går i sin enkelthed ud på, at maskinen registrerer, hvor snavset servicet er, hvorefter den tilpasser både temperatur og vandforbrug. Denne funktion er smart, hvis du vil være sikker på kun at komme op på det vand- og strømforbrug, som du reelt set har brug for for at få tallerkener, bestik og service rent. Bosch SMU4HAW48S er udstyret med sensor-funktion.
Automatisk åbning
En automatisk åbning af lågen når opvaskemaskinen er færdig, virker måske ikke umiddelbart som en vigtig funktion, men den er praktisk, hvis du gerne vil undgå ubehagelige lugte. Det er ikke den eneste løsning, men det hjælper på det, da fugten efter opvasken ikke bliver inde i opvaskemaskinen, men lukkes ud.
Du kan også investere i en model med en god tørreevne. Så er du sikker på, at dit service tørres godt, inden du skal tømme den. Miele G 7277 SCVi XXL åbner fx selv lågen efter endt vask.
AquaStop
AquaStop er en vigtig sikkerhedsforanstaltning. Den beskytter dig ganske enkelt mod vandskader fra din opvaskemaskine, hvis uheldet en dag skulle være ude.
Selve slangen, der fører vand ind i opvaskemaskinen kaldes tilløbsslangen. Den kan gå i stykker eller briste, hvilket får vand til at løbe ud og ind i dit hjem. Har din maskine dog AquaStop, vil denne sikre, at vandet ikke kan løbe frit. Det er altså en god sikring, da vandskader kan være virkelig ødelæggende og altomfattende. Vores testvinder og Bosch SMS4HVW33E har aquastop.
App-styring og wifi
Mulighed for app-styring er smart og giver dig overblik over opvaskemaskinens status. Du kan følge med vandforbrug, forbrug og status på både opvasketabs og afspænding. Du kan også sætte opvaskemaskinen i gang selvom du ikke er hjemme. Bosch SMU4HAW48S og Siemens SN63HX42VE Integreret har fx mulighed for app-styring.
Wifi giver mulighed for automatiske opdateringer af opvaskemaskinen og adgang til nye programmer.
FAQ
Hvilken opvaskemaskine er bedst i test?
Den bedste opvaskemaskine i test er Bosch SMU4HAW48S. Ikke nok med, at den er støjsvag, har en tabstællerfunktion og justerbar overkurv. Den kan styres via en app direkte på din mobiltelefon. Kapaciteten på 13 kuverter er ideel til den gennemsnitlige husholdning. Derfor vinder den vores opvaskemaskine test.
Hvad koster en god opvaskemaskine?
Du kan få en god opvaskemaskine i alle prisklasser. Prisforskellen vil især gøre sig gældende i henhold til energiklassen. Jo bedre energiklassen er, desto dyrere er de bedste opvaskemaskiner generelt.
Hvor lang tid holder en opvaskemaskine?
Det afhænger af den model, du køber. Den gennemsnitlige opvaskemaskine vil kunne holde i 8 til 10 år. De helt billige vil dog typisk ikke holde helt så længe, mens de helt dyre vil have en længere levetid.
Hvad koster det i strøm at bruge en opvaskemaskine?
Det kommer an på dens energimærkning, og hvor meget du bruger den. Men den gennemsnitlige husstand skal regne med omkring 296 kilowatt om året, hvis du sætter den i gange 5 gange om ugen.
Er det billigst at vaske op i hånden eller opvaskemaskine?
Det er faktisk billigere at bruge opvaskemaskinen, hvis du tænder for din opvaskemaskine, når den er fyldt.
Er det billigere at bruge opvaskemaskine om natten?
Ja, det er som regel billigere at bruge opvaskemaskinen om natten og ofte også om formiddagen. Men tjek altid dit område. Det kan derfor være en fordel at anskaffe sig en støjsvag opvaskemaskine med timer.
Hvad bruger mest vand opvaskemaskine eller opvask i hånden?
Du bruger mest vand, hvis du altid vasker op i hånden. Men fylder du en opvaskemaskine og vasker alt på én gang, bruger du mindre vand.
Hvad koster 1 vask i opvaskemaskine?
Når du bruger en opvaskemaskine vil dens forbrug kilowatt-forbrug i timen ligge på mellem 0,85 og 1.04. Hvor meget det koster dig, afhænger af din elpris. I gennemsnittet ligger den på omkring 2 kroner.
Hvornår er det billigst at bruge opvaskemaskine?
Det er typisk billigst at bruge opvaskemaskinen om natten eller om formiddagen.