Ovnsymboler – Hvad betyder ovnsymbolerne egentlig?
Mange ovne kommer i dag med mange funktioner og ovnsymboler – men hvad betyder symbolerne, og hvornår skal man bruge hvad? Vi hjælper dig i denne guide med at afkode betydningen af de forskellige ovnsymboler.
Ovnsymboler kan være forvirrende – det kan være svært at vide, hvornår en særlig funktion er mere passende end en anden. Skal du f.eks. bruge over- eller undervarme, varmluft eller noget helt tredje til din kylling? Og hvad nu, hvis det er en pizza?
Der er mange spørgsmål, og det er ikke altid, at opskrifter er lige gode til at specificere det. Derfor kan det være brugbart at danne sig et overblik over, hvad de forskellige symboler betyder, og hvornår de er mest hensigtsmæssige at bruge.
Det overblik vil vi forsøge at give dig i denne guide.
Over- og undervarme
Over- og undervarme – de to horisontale streger. Dette er højst sandsynligt det mest velkendte af ovnens symboler og formentlig også den funktion, som de fleste bruger, da den næsten er at finde på enhver traditionel ovn. Nogle ovne har også flere horisontale streger, for eksempel to linjer nederst.
Hvad bruges den til?
Over- og undervarme er oplagt, når du skal tilberede større retter, der kræver solid varme i længere tid og fra flere varmelegemer samtidigt– både oppe og nede.
Nogle ovne kommer med muligheden for enten at vælge undervarme- eller overvarme separat. Her vil du se et ikon med en streg kun i toppen eller bunden. En streg foroven betyder overvarme. Dette er primært beregnet til mere nænsom tilberedning, hvor det er vigtigt, at varmen kun kommer fra en enkelt retning. Dette kunne for eksempel være, hvis du tilberedte en pizza ved høj temperatur, eller hvis du har brug for at give noget en sprød overflade, uden at bage bunden yderligere. Det kunne også omvendt være, hvis du har brug for at bage en form for brød yderligere i bunden, men uden at dejens overflade udtørrer.
Over- og undervarme fungerer fint til traditionel bagning. Det samme gør en kombination af over- og undervarme og varmluft.
Varmluft
Varmluft, som navnet antyder, sender den varme luft rundt i hele ovnrummet fra et tredje varmelegeme. Det sker ved, at ovnviften cirkulerer luft rundt. Et varmluft-symbol er typisk en cirkel med en vifte eller propel i midten. På mange måder minder funktionen om over- og undervarme forstået på den måde, at de kan give et resultat, der minder om hinanden.
Hvad bruges den til?
Det er især godt til at gøre bagværk sprødt eller hvis du har brug for at opvarme flere retter på én gang.
Varmluft kan også i mange tilfælde også give en hurtig opvarmning til den ønskede temperatur – tit vil det være hurtigere end over- og undervarme. Hvis du opvarmer fryseretter i ovnen, vil du af og til opleve, at producenten opgiver forskellige mængder tid, alt efter om du anvender den ene eller anden funktion – og bagetiden for varmluft vil typisk være kortere.
Grill
En bred zigzaglinje betyder grill. Når ovnen griller, bruger den et ekstra kraftigt varmelegeme placeret i toppen, som fungerer akkurat som en grill – altså bare vendt på hovedet, da varmen ikke kommer nedefra. Grillen har sit eget varmelegeme.
Hvad bruges den til?
Du kan for eksempel bruge grill til stykker kød, mindre mængder af grøntsager, bacon eller andet, der skal have en kraftig varme på overfladen, men ikke nødvendigvis har behov for, at varmen penetrerer langt ind i kernen.
På grund af placeringen af ovnens grill, er det også mest hensigtsmæssigt, hvis du kan placere kødet øverst – eller hvad du ellers kunne finde på at grille.
Grill-programmet kan også med fordel bruges, når en ret næsten er færdig i ovnen – skift over på grill og giv den en ekstra-sprød overflade. Det kunne f.eks. være hensigtsmæssigt med en flæskesteg.
Nogen bruger også grill-funktionen til at lave pizza – her findes et trick, hvor du kan gøre ovnen samt en bageplade placeret under grillen rigtig varm med en anden ovnfunktion – f.eks. varmluft. Herefter skifter du funktion og giver din pizza 5-10 minutter under den varme grill. Dermed imødekommer du et typisk problem med hjemmelavet pizza, hvor bunden ofte vil få for meget, før fyldet er færdigbagt.
Optøning
Optøning giver en skånsom opvarmning, som ikke er beregnet til at tilberede maden. Snarere er det en funktion, der, som navnet afslører, bruges til at optø frostvarer. Det kunne eksempelvis være en frossen kylling, som ikke kan nå at tø op på køkkenbordet, før du skal tilberede den om aftenen – her er optønings-funktionen en kærkommen hjælper.
Belysning
Mange ovne vil have et symbol, der ligner en lyspære. Dette betyder, at ovnen blot tænder for lyset uden egentlig at sætte varme på.
Hvad bruges den til?
Dette kan være en hjælp, hvis du for eksempel har noget mad stående i en varm, men slukket ovn, som du har brug for at se til.
Men det har også en anden, ‘hemmelig’ funktion, som egentlig måske ikke var planlagt fra ovnproducentens side, men som kan hjælpe dig, hvis du er én af dem, der f.eks. bager brød.
For her er temperaturen i rummet vigtig. Og mange steder – især i Danmark – kan det blive køligt i køkkenet i vinterhalvåret. Her kan ovnens lysfunktion hjælpe dig: Den lille pære afgiver nemlig en lille smule varme – blot et par grader, som kan være det, der gør, at din dej hæver hurtigere – eller måske bare kommer op til stuetemperatur og hæver med den hastighed, den skal.
Holde varmen-funktion
Dette symbol kan ligne en skål med låg på, og flere nyere ovne vil have den.
Hvad bruges den til?
Denne funktion er meget effektiv, hvis du skal holde en ret varm, uden at den bager videre og dermed måske udtørrer. Har du f.eks. middagsgæster på besøg, som endnu ikke er klar til at få serveret hovedretten, kan du lade den stå i ovnen med denne funktion, som typisk vil holde ovnrummet på en temperatur mellem 60 og 100 grader celsius.
Dampfunktion
Dampovne er mindre hyppige i hjemmene, men nogle mennesker bruger dem – f.eks. til at bage. Dampovne eller ovne, der har en dampfunktion, vil af og til have et symbol bestående af en horisontal linje, som over sig har flere snoede linjer. Alternativt kan det være et symbol, der ligner en sky. Der er mange muligheder, så hvis du er i tvivl, anbefales det at læse den brugervejledning, der kom med ovnen.
Hvad bruges den til?
Dampfunktionen er rigtig effektiv til for eksempel brødbagning. Her kan det nemlig være enormt vigtigt at sørge for, at overfladen af brødet ikke danner en skorpe, før selve brødet er færdigt med at hæve. Dette sørger dampen for, idet den holder overfladen blød og smidig. Dette er et trick, som især bliver brugt i bagerier.
Damp kan også bruges til diverse asiatiske retter – f.eks. dumplings. Her vil dampen give en blødere, mere saftig tekstur, end hvis du brugte en almindelig ovn.
Dampfunktionen er også god til fisk og grøntsager, hvor man kan have interesse i at bevare deres saftighed samt næringsstofferne – disse kan nemlig af og til mindskes under almindelig tilberedning.
Der findes flere typer af dampovne: Du kan få en ovn med en almindelig dampfunktion, som vil have eksempelvis over- og undervarme, men som også kan skiftes til en dedikeret damp-indstilling. Du kan også få en ovn med supplerende dampfunktion: Det betyder, at den kun kan udløse damp i samarbejde med over- og undervarme eller varmluftsfunktionen og altså ikke alene. Sidst men ikke mindst kan du få en dedikeret dampovn, som udelukkende producerer damp, og som har de varmefunktioner, som du kender fra en almindelig ovn.
Rengøring
Denne kan variere fra ovn til ovn, men flere nyere ovne kommer med en såkaldt pyrolysefunktion, som er en rengøringsfunktion. Symbolet på dette kan på nogle ovne – for eksempel dem fra Siemens – bestå af flere prikker, der fylder hele kassen ud, og som vokser i størrelse fra bund til top.
En pyrolysefunktion er en smart funktion, der varmer din ovn op til en meget høj temperatur – 500 grader celsius – hvilket er enormt effektivt til at rengøre ovnen. Fastbrændte madrester bliver brændt til aske, og du kan derefter, når din ovn er kølet af, børste dem ud med en fugtig klud.
FAQ
Hvad er symbolet for almindelig ovn?
Det, de fleste forbinder med ‘almindelig ovn’, er formentlig over- og undervarme. Symbolet består af to vandrette streger. Varmluft er et alternativ – symbolet består af en ring med en vifte.
Hvordan ser grill-ikonet ud på en ovn?
Grill-ikonet består som regel af en zigzag-linje i toppen af en boks.