Pladespiller Test: Anmeldelse af 5 bedste pladespillere

Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

Soundmaster NR540 5
Bedste retro design

Soundmaster NR540

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

I vores pladespiller test kan du blive meget klogere på de fem bedste pladespillere lige nu. Måske har du fundet dine gamle plader frem fra 70’erne eller investeret i nogle helt nye sprøde toner og står bare og mangler en ny pladespiller. Måske skal din gamle pladespiller skiftes ud, eller måske er du bare blevet forelsket i det retro udtryk og skal have fat i din allerførste pladespiller.

Uanset hvad dit udgangspunkt er, så har vi samlet fem gode bud på de bedste pladespillere på markedet i denne pladespillertest. Vi har fundet pladespillere i forskellige prisklasser og fra forskellige brands, og der er noget for enhver smag. Nederst har vi lavet en købsguide, hvor du kan finde svar på alt det, som du bør vide, inden du køber din nye pladespiller. Du kan desuden få et overblik over specifikationerne for de fem pladespillere i denne test i vores sammenligningstabel.

Pro-Ject T1 Phono SB

Bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Elektronisk hastighedsstyring
 • pros-icon.svg 8 mm glastallerken
 • pros-icon.svg Med RIAA-forstærker

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Pro-Ject T1 Phono SB

Pro-Ject har det med at udvikle pladespillere, der spiller fantastisk og tilmed ser flotte ud. Denne moderne pladespiller er ingen undtagelse. Den leverer en god lyd med den indbyggede RIAA-forstærker, som forstærker og equalizer signalet fra pickuppen. Når forstærkeren er indbygget, behøver du ikke ud og investere i en ekstern, hvilket er en stor fordel ved netop denne model.

Det er en brugervenlig pladespiller, og den egner sig derfor godt til førstegangskøberen. Der er ikke mange tekniske specifikationer, som man skal være bekendt med for at komme i gang med at bruge denne pladespiller fra Pro-Ject og netop derfor er den også et sikkert valg. Den har elektronisk hastighedsstyring og kan spille alle typer af vinylplader på den solide glastallerken på 8 mm.

Den har moderne indmad og et stilrent og æstetisk design. Den er håndlavet i Europa og der er kælet for detaljerne modsat mange andre pladespillere i denne prisklasse. Den leveres med en Ortofon OM5e pick-up, og så er det muligt at udskifte og opgradere tonearmen i fremtiden, hvis man ønsker det.

Du får en fremragende pladespiller med hi fi og til en fordelagtig pris. Og så kan du være sikker på, at pladespilleren leverer god og høj lyd til din næste musikaften.

Muse MT-201

Bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg Prisvenlig pladespiller
 • pros-icon.svg Med bluetooth
 • pros-icon.svg Automatisk stop

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Muse MT-201

Her får du en halv automatisk pladespiller til en glimrende pris. Pladespilleren er nem at betjene og har tre hastighedsindstillinger. Pladespilleren leverer god lyd, og det er en god pladespiller at have med grundet den kompakte størrelse og en vægt på blot 2,3 kg.

Den kan ikke bare afspille vinylplader, men har flere gode funktioner. Den kan blandt andet lave en digital overførsel af dine plader til USB samt tilkobles til bluetooth, så du kan forbinde trådløst. Pladespilleren har to gode højttalere, som afspiller lyd af rigtig fin kvalitet. Den kommer dog ikke med en indbygget forstærker, hvorfor denne må købes separat, hvis man ønsker at bruge den sammen med eksterne højttalere.

Du finder pladespilleren i mange farvemuligheder, hvor blandt andet blå og lyserød kan give lidt farve og liv i dit hjem. Det er en billig pladespiller med god lyd, hvis du skal afprøve, om en pladespiller er noget for dig. Det er en transportabel pladespiller til alsidigt brug.

Technics SL-1210GR

Bedste premium

Fordele
 • pros-icon.svg Digital kernefri motor-drev
 • pros-icon.svg Vibrationsdæmpende egenskaber
 • pros-icon.svg Afmonterbare kabler, så man kan bruge sine egne

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Technics SL-1210GR

Med denne model fra Technics får du virkelig kvalitet for pengene. Det er et ‘hi fi choice’, hvor du kan være sikker på fantastisk lyd i den bedste high end kvalitet. Det er en manuel pladespiller, men hvor de førende digitale teknologier alligevel er inkorporeret.

Det er en pladespiller med direkte drev-motor, hvilket sikrer en fuldkommen stabil rotation. Den er udstyret med en tonearm i den perfekt vægt og stivhed, som muliggør læsning af vinylpladen med høj præcision. Pladespilleren har en fuld digital styring i området +/- 8-16 pct. Det betyder, at du kan styre hastigheden præcist og stabilt. Det giver dig en fantastisk lydkvalitet og en fuldstændig detaljeret lyd.

Du får en pladespiller, der leverer den ultimative lydoplevelse, hvad end du skal bruge den i hjemmet eller til professionelt DJ-arbejde. Den har en solid konstruktion, og den gode lyd lever mange år. Det er den perfekte pladespiller, hvis du er på udkig efter et kvalitetsbevidst valg, hvor du ikke skal gå på kompromis.

Rega Planar 1

Bedste med bæltedrev-motor

Fordele
 • pros-icon.svg God lydkvalitet til pengene
 • pros-icon.svg Lydsvag motor
 • pros-icon.svg Nem at bruge

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Rega Planar 1

Rega er et rigtig godt pladespiller mærke, og de har det med at udvikle pladespillere i ekstrem god lydkvalitet til en pris, som de mange mennesker kan være med på. Med denne model fra Rega får du noget af markedets bedste lyd for pengene.

Denne model har et flot og minimalistisk design, og den er meget nem at betjene. Den er udstyret med en carbon pick-up, som sikre en dynamisk og driftsikker lyd. Desuden får du automatisk anti skating, og du skal ikke bekymre dig om, hverken nåletryk eller VTA-justering, da pladespilleren klarer det hele for dig.

Bassen forstærkes i denne model fra Rega, og den nye EBLT-drivrem giver en fuldkommen klarhed i musikken. Den har en støjsvag synkron-motor, der giver stabile og sikre omdrejninger, hvor den samtidig reducerer vibrationer for at give dig endnu bedre lyd.

Du får sublim lyd men uden en RIAA, der forstærker lyden. Pladespilleren er et utrolig godt valg til første- eller andengangskøberen til ikke ret mange penge. Det er muligt at opgradere pladespilleren med tiden, hvis man ønsker det. Eksempelvis er det muligt at opgradere med en bedre pick-up.

Soundmaster NR540

Bedste retro design

Soundmaster NR540
Fordele
 • pros-icon.svg Retro design
 • pros-icon.svg Multifunktionel med bl.a. radio og cd-afspiller
 • pros-icon.svg Med automatisk stop

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Soundmaster NR540

Denne pladespiller fra Soundmaster kommer i et retro look, som minder om dem fra 70’ernes disko tider. Denne model kan lidt mere end de andre pladespillere. Pladespilleren kommer nemlig som et multifunktionelt stereoanlæg, hvor du både kan høre musikken fra vinyl eller CD. Med dette valg får du den skarpe blanding mellem klassisk pladespiller og moderne teknologi, der gør det muligt at digitalisere dine gamle vinylplader til digitale filer gennem USB.

Pladespilleren kommer med indbyggede højtalere, som leverer en super fin lyd, og så har den automatisk stop-funktion, som løfter tonearmen, når pladen er spillet færdig. Udover den automatiske stop-funktion har pladespilleren manuel betjening, og der er flere indstillingsmuligheder for både lyd og hastighed.

Hvis du leder efter en ny pladespiller, som også kan fungere som FM-radio og CD-afspiller, så er denne model et rigtig godt bud. Du får en holdbar konstruktion, men denne retro-pladespiller fylder en smule mere end de andre, som vi har kigget på i denne test.

Guide

Sådan vælger du den bedste pladespiller

Hvis du også er blevet helt forelsket i de analoge toner, som pladespillere kan levere, så har vi samlet en masse ting, som du skal være opmærksom på, når du skal vælge din den rette type for dig. Der er meget at vælge imellem efter, at pladespillerne har vundet deres vej ind i forbrugernes hjerter igen efter nogle årtiers stilhed. De kommer i mange forskellige udtryk og både, som man kender dem fra 1900-tallet og med en moderne opgradering, som passer ind i den moderne tidsalder.

Automatisk eller manuel betjening

Når du skal vælge, hvilken pladespiller der er bedst til dig og dit behov, bør du først og fremmest gøre dig nogle overvejelser omkring betjeningen. Nogle sværger til, at den analoge lyd uden digitale formaliteter er forbundet med de bedste pladespillere. Andre er vilde med de automatiske pladespillere med helautomatisk betjening.

Drejeskiver kan nemlig fungere både fuldautomatisk, halvautomatisk og manuelt. En fuldautomatisk pladespiller er udstyret med en automatisk funktion, der sænker og løfter nålen for dig, når pladen er spillet færdig. En halvautomatisk model løfter automatisk nålen, når musikken stopper, men du skal selv placere nålen på pladen for at starte musikken.

En manuel tonearm sikrer dig den bedste lydkvalitet, da tonearmen ikke er tynget eller fastholdt af noget, som kan mindske dens evne til af følge pladens riller. Den manuelle betjening er den som musikentusiaster foretrækker, men det kræver en rolig og stabil hånd.

Derfor er det vigtigt at overveje, hvad der vil fungere bedst for dig. Hvad er dine behov, og hvad er dine personlige præferencer. En fuldautomatisk er naturligvis nemmere at bruge, men den manuelle giver en bedre lydoplevelse. Derfor kommer det an på, hvad dit behov og din præference er.

Hastighed og størrelse

Det er værd at bemærke, hvilke hastighedsindstillinger den har. Omdrejningstallet måles i RPM, som betyder omdrejninger pr. minut. Der findes tre forskellige hastigheder, hvor nogle pladespillere kan køre alle tre. Hastighederne er 33,3 omdrejninger pr. minut, 45 omdrejninger pr. minut og 78 omdrejninger pr. minut. De fleste pladespillere kan afspille plader i 33,3 RPM og 45 RPM, men kun nogle få kan afspille med 78 RPM.

I forhold til hastigheden er det også vigtigt at kende størrelsen på de plader, som man har. De skal nemlig være kompatible med den model, som man vælger. De fleste kan dog spille de almindelige plader, men hvis man eksempelvis har de mindre almindelige 25 cm plader liggende, skal man kigge en ekstra gang, om de er kompatible med den pågældende model.

Foruden at undersøge pladernes størrelse, kan det også være en ide at overveje selve pladespillerens størrelse. Hvor skal den stå henne, og hvor meget må den fylde? Den mere retro modeller fylder som regel en smule mindre end de nymoderne, men der findes et hav af forskellig størrelse og vægt. Måske foretrækker du at kunne tage pladespilleren med dig i sommerhuset, og så skal den måske være transportabel. Måske ønsker du en model med mange funktioner, og så er størrelsen knap så vigtig. Uanset er det vigtigste, at du gør op med dig selv, hvad netop dit behov er.

Forstærkeren

Forstærkeren kan have meget at sige, og derfor bør du overveje netop dette i forbindelse med køb af din nye pladespiller. Det er nemlig forskelligt, hvordan de forskellige pladespillere er udstyret i forhold til forstærker.

En forstærker er en uundværlig funktion til pladespilleren, da forstærkeren medfører en høj og dynamisk lyd, som ikke kan undværes. Musiksignalet fra en pick-up er nemlig svagt og kræver ekstra forstærkning. Her skal du bruge en RIAA-forstærker – også kaldet en phono-forstærker eller pick-up-forstærker. På nogle modeller får du en indbygget RIAA, og så er du ellers kørende. Hvis pladespilleren ikke har en indbygget RIAA, kan du købe den eksternt. Derfor bør du undersøge, om der er en forstærker indbygget, eller om du skal ud og investere i en ved siden af.

Mængden af moderne funktioner

Når du skal vælge den perfekte model til dit behov, bør du tænke over, hvilke funktioner, du har brug for. Vi har allerede været inde over den manuelle og automatiske betjening i forhold til tonearmen, men der er mange andre funktioner, som du kan få med.

Eksempelvis kan du undersøge, hvilken motor pladespilleren har, da dette har betydning for lydkvaliteten. De mest almindelige typer er bæltedrev-motor og direkte drev-motor. Bælte drev giver umiddelbart den bedste lydkvalitet. Den fungerer på den måde, at den isolerede motor trækker pladetallerkenen gennem en drivrem, Ved en direkte drev-motor er motoren derimod koblet direkte på pladetallerkenen.

En motor med bæltedrev giver en bedre stabilitet, hvis pladetallerkenen er tung, men den er til gengæld en smule mere besværlig at have med at gøre. Det skyldes, at drivremmen skal flyttes for at skifte hastighed. En model med direkte drev-motor er således lettere at betjene, og fungerer godt, hvis man vil bruge pladespilleren meget eksempelvis i forbindelse med DJ-arbejde.

En anden ting, der kan være god at undersøge, er om pladespilleren har en anti-skating-funktion. Det kan nemlig være aldeles brugbart, da det sørger for, at nålen ikke presses til den ene eller anden side af vinylpladens riller, når musikken afspilles. På nogle modeller står, at den har magnetisk anti-skating, og det er netop dette, som du skal gå efter.

Desuden kan du få pladespillere, der kan omdanne dine gamle vinylplader til digitale enheder gennem USB-overførsel. Det kan være et godt valg, hvis du ønsker flere muligheder med pladespilleren. Derudover findes der også nogle modeller, som har bluetooth-funktion, hvilket gør det muligt at sende musik via bluetooth til hovedtelefoner eller højttalere. Igen kommer valget meget an på dit eget behov, og hvad du ønsker at bruge pladespilleren til. Man skal dog være opmærksom på, at USB og bluetooth koster i forhold til lydkvaliteten. Nuancerne fra den analoge lyd går nemlig tabt, når man digitaliserer lyden.

Stereoanlæg

Hvis du ønsker flere funktioner til pladespilleren kan du overveje at gå efter et stereoanlæg med indbygget pladespiller. På den måde får du ‘en to i én’-løsning. Det kan være en god ide, hvis du ønsker at kunne anvende den til mere end afspilning af vinylplader. Det kan være, at du også gerne vil kunne høre radio og afspille CD’er.

Man skal dog være opmærksom på, at når noget kan mere end én ting, er det som regel aldrig rigtig godt til noget. Derfor får du ikke en fuldkommen fantastisk pladespiller, hvis du køber en med stereoanlæg, da meget af finessen også er lagt i at lave selve radio-delen mm.

FAQ

Hvilken pladespiller er bedst i test?

Den bedste pladespiller i test er Pro-Ject T1 Phono SB. Vælger du at gå med denne pladespiller kan du være sikker på at få kvalitet for pengene. Den er nem at betjene og kan anvendes af alle uanset, om man har prøvet at afspille musik fra vinylplader før.

Hvad er de forskellige typer af pladespillere?

Der findes som udgangspunkt to primære typer af pladespillere, hvilket er opdelt efter motoren. De to typer er henholdsvis en med bæltedrev-motor og en med direkte drev-motor. En bæltedrev-motor har en motor, der er forbundet til pladetallerkenen gennem en rem, og en direkte drev-motor er direkte forbundet til pladetallerkenen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×