Forskellige typer af plæneklippere
Der findes flere forskellige typer af plæneklipper, som passer til enhver smag, ethvert behov og de mange forskellige størrelser af haver. Der sker hele tiden en udvikling i forhold til de forskellige typer af maskiner, og de er hver især velegnet til at dække specifikke behov. Læs med i dette afsnit og bliv klogere på de forskellige type, så I kan vælge den, der passer bedst til jer.
Cylinderklipper
En cylinderklipper er en hånddreven plæneklipper, der skal skubbes med egen kraft. Den er ofte lille og god til de små haver, hvor man hverken behøver en store plæneklipper eller har plads til at opbevare den. Der skal lidt kræfter til, og der er sjældent opsamler med, så der er lidt mere arbejde i sådan en klipper ved brug end en motordreven, hvorfor de ikke er så velegnet til større haver. Læs mere i vores test af cylinderklippere, hvor vi har samlet de 7 bedste cylinderklippere på markedet.
Akku plæneklipper
Hvad er en akku plæneklipper, tænker nogle måske? En akku plæneklipper er en plæneklippermodel, der er batteridreven. Hvorfor skal man så vælge en batteridreven frem for en benzindreven plæneklipper? Der kan være flere fordele og ulemper ved at vælge denne type plæneklipper. Hvis man ønsker et lavere støjniveau eller at være fri for at skulle tænke på benzin eller en ledning er denne type plæneklipper et fremragende valg. Med et lavere støjniveau kan der nemt være mere bekvemmelighed ved at vælge en akku plæneklipper, da du nemmere kan opnå optimal komfort for både dig og dine naboer, især hvis man bor tæt i fx et parcelhuskvarter.
Efterhånden som teknologien udvikler sig, er batterikapaciteten på disse batteridrevne plæneklipper også forøget. Man kan derfor ofte let klippe en plæne på 1000 m2 og med nogle modeller er en plæne på 2000 m2 heller ikke et problem. De skal oplades efter hver brug, men der går som oftest også nogle dage, før det er tid til at tage plæneklipperen frem igen. Har man en meget stor have, kan man være begrænset med en akku plæneklipper, da der selvfølgelig er en begrænsning for, hvor lang batteritid man har, inden plæneklipperen trænger til en opladning. Man kan dog ofte købe løse batterier, så man har mulighed for at skifte mellem batterierne og lade dem fuldt op hver gang, de behøver en opladning.
Akku plæneklippere er ofte lettere i vægt end de benzindrevne. De kan derfor ofte være lidt nemmere at manøvrere rundt på græsplænen, da man ikke skal bruge lige så mange kræfter. Man skal dog være opmærksom på, at det med denne type plæneklipper kan være nødvendigt med tiden at investere i nye batterier, og fra ny er en akku plæneklipper ofte i den lidt højere ende af prismarkedet.
Elektrisk plæneklipper
Elektriske plæneklipper er el-drevne plæneklippere med en tilhørende ledning. De er ofte billigere end andre modeller på markedet, såsom benzin eller akku plæneklippere. Driftseffektiviteten- og sikkerheden er høj og støjniveauet lavt, hvilket kan sikre, at man ikke generer naboen, selv hvis man er glad for at gå i haven og arbejde. Motoren skal som sådan ikke vedligeholdes, maskinen skal bare holdes ren og kniven skarp, så er man altid klar til at klippe græs, så længe man har strøm i nærheden.
Det, der kan være en stor ulempe ved denne type plæneklipper, er, at den skal være tilkoblet med en ledning, mens man klipper græs. Dette kan være en udfordring i starten, da man lige skal lære at manøvrere rundt med ledningen, men oftest vil man finde en teknik, så man ikke tænker på ledningen som et problem. Du kan hverken løbe tør for benzin eller batteri med en elektrisk plæneklipper, men det er en god idé at investere i en god lang forlængerledning, så du altid er sikker på at kunne komme hele haven rundt uden at skulle flytte ledningen med. Selvom ledningen kræver tilvænning for nem manøvrering, kan denne type plæneklipper være nemmere på sigt at manøvrere end en benzindreven plæneklipper, da den ofte er lettere i vægt ligesom en akku plæneklipper.
Benzin plæneklipper
Denne type plæneklipper er, som navnet beskriver, en benzindreven version af en plæneklipper. Det er de mest almindelige plæneklippere på markedet, da de andre versioner, med undtagelse af cylinderklipperen, har været kortere tid på markedet og ofte ligger i den højere ende af prisklassen. En benzindreven plæneklipper har længe været den mest effektive og kraftige type af plæneklippere på markedet, men efterhånden med udviklingen er mange akku plæneklippere og elektriske plæneklippere blevet lige så stærke som den benzindrevne model.
Har du en større have, som ikke er stor nok eller indrettet til en havetraktor, kan en benzindreven plæneklipper være et godt valg, da man med denne type hverken vil løbe tør for batteri eller ledning ved brug i den store have.
Det, der kan være ulemperne ved en benzindreven plæneklipper er, at denne type plæneklipper larmer og forurener mere end de andre alternativer. Det kan være generende for naboer, hvis man bor i et tæt bebygget område. Dertil kan de være sværere at manøvrere med, da de ofte vejer en del mere, fordi der skal være plads til motor, olie og tank mm. Man skal også tænke lidt mere vedligeholdelse ind i denne type plæneklipper, da der skal skiftes olie og filtre efter behov, og den skal opbevares, så den ikke får for meget frost over vinteren.
Robotplæneklipper
En robotplæneklipper er ligesom robotstøvsugere den ultimative makker i en travl hverdag, den den altid vil klare arbejdet for dig, mens du har tid til kvalitetstid eller at ordne hverdagens andre praktiske gøremål. Man kan sætte dem til at køre, når man ikke er hjemme, så den hverken er i vejen for børn eller dyr, mens man bruger haven. Der findes mange forskellige typer at vælge imellem. Har du et ønske om at supplere eller erstatte din almindelige plæneklipper med denne type, kan du læse vores test af robotplæneklippere, hvor du kan bliver klogere på de forskellige typer, læse om de bedste modeller på markedet og blive guidet til at vælge den helt rigtige til jeres husstand.
Havetraktor
Havetraktorer er store maskiner til plæneklipning, som man sidder på og styrer i en mindre traktorversion. Denne type er velegnet til meget store haver med plads til at komme rundt. De fås i flere varianter og prisklasser med forskellige egenskaber og funktioner. Har du en stor have med masser af græsplæne, kan en havetraktor være det ideelle valg. I vores test af havetraktorer kan du læse om nogle af de bedste på markedet og blive guidet til at vælge den helt rette til dit hjem.
Hvad skal du overveje i valget af den rette plæneklipper
Det kan være en jungle at finde rundt i de typer og mange modeller, der findes af plæneklippere eller græsslåmaskiner, der findes på markedet. For at finde den helt rette plæneklipper til jeres behov og størrelsen på jeres have, kan det være en fordel at have disse overvejelser in mente, når I skal vælge jeres nye plæneklipper.
Hvor stor er haven og det græsareal, der skal slås?
En af de første spørgsmål, man kan stille sig selv, er, hvor stort et område, der skal slås græs på. Netop dette kan nemlig være helt afgørende for, hvilken type plæneklipper man skal vælge. Har man en helt lille have, kan det være alt for meget med en motordreven plæneklipper, og har man en kæmpestor have, bør man anskaffe sig en havetraktor. Har man noget midt imellem, kan man vælge i mellem eldrevne plæneklippere, batteridrevne eller benzindrevne plæneklipper alt efter havens størrelse, ens behov og tid og lyst til vedligeholdelse.
Hvor meget vedligehold har I lyst eller tid til?
Den mindst vedligeholdelseskrævende plæneklipper er en cylinderklipper. Denne type passer bedst til små haver på op til 150 m2. Den mest vedligeholdelseskrævende er en benzindreven plæneklipper, der skal man blandt andet indtænke benzin og motorolie, som jævnligt skal påfyldes og tjekkes op på. Har man lyst til mindst mulig vedligehold af sin plæneklipper med et græsareal på over 150 m2, kan det være en fordel at vælge enten en eldreven eller batteridreven akku plæneklipper.
Skal plæneklipperen være miljøvenlig?
Det har længe været sådan, at hvis man havde en større have, ville det være ideelt at vælge en plæneklipper, der var benzindreven, fordi ledninger og batterier kunne have svært ved at nå hele vejen rundt i en stor have, og man kunne derfor hurtigt blive begrænset i valget af disse to typer plæneklippere. Det er dog sådan, at med tiden er både elektriske og akku plæneklippere blevet udviklet til at kunne klare et større område. Især akku plæneklippere har i dag fået så gode batterier, at de ofte på én opladning kan klare haver med et areal på 1000 m2, nogle endda endnu mere. Det er derfor ikke altid kun et spørgsmål om havens størrelse længere, men også et spørgsmål om vedligehold og miljøvenlighed og støj. Den benzindrevne model vil støje mere end de andre typer plæneklippere, den vil udlede forurening ved brug, og der skal vedligeholdes mere. De kan sommetider være mere velegnet til de helt store haver, og der kan det være et spørgsmål om temperament og smag.
Sådan vedligeholder du din plæneklipper
Det er sjældent en billig affære at investere i en ny plæneklipper, og derfor er de fleste også interesseret i at huske at få vedligeholdt den ordentligt, så den holder i mange år. Det kan være helt afgørende for effektivitet og holdbarhed, at man husker få enkle råd, og i dette afsnit kan du læse mere om, hvordan du bedst vedligeholder din maskine året rundt.
Klargør plæneklipperen om foråret
Medmindre du køber en ny plæneklipper til foråret, så vil plæneklipperen have stået i bero hele vinteren over og skal først i brug, når temperaturene begynder at stige udendørs og græs, planter og træer begynder at gro og blive grønnere igen. Inden plæneklipperen tages i brug efter den har holdt stille, er det en god idé at tjekke, om alt er, som det skal være. Læs med her og få 5 råd til, hvordan du gennemgår din plæneklipper inden brug.
- Rengør plæneklipperen. Fik du ikke rengjort din plæneklipper inden den kom i vinterhi, er det en fordel at få givet den en tur med haveslangen eller en højtryksspuler inden, maskinen skal i brug igen.
- Få slebet klingen eller skift ved behov. For optimal virkning og effektivitet er det en god idé at tjekke, om klingen trænger til at blive slebet eller skiftet. Du kan enten selv slibe klingen derhjemme, hvis du har udstyret til det, eller du kan afmontere og medbringe den i en butik, der kan slibe den for dig. Alternativt, hvis klingen trænger, kan den udskiftes til en ny.
- Påfyld eller skift benzin og motorolie. Har du en benzindreven plæneklipper skal der fyldes benzin og motorolie på ved forårsstart. Fik du ikke tømt tankene for benzin og motorolie inden vinteren, er det en god idé at få det gjort. Gammel benzin og motorolie kan genere maskineriet, hvis det ikke bliver skiftet. Det kan bortskaffes på genbrugspladser rundt om i landet.
- Smør kabler og bevægelige dele med motorolie. Alle bevægelige dele, der sidder udvendigt på din plæneklipper har godt af at blive smurt med motorolie, så alting glider som det skal.
- Tjek luftfilter og tændrør. Hvis tændrør og luftfilter er beskidte skal disse udskiftes. Har man et tilsodet tændrør, kan man risikere, at plæneklipperen går i stå.
Vedligeholdelse af plæneklipperen forår, sommer, efterår
En plæneklipper bliver ofte brugt utallige gange i løbet af forår, sommer og efterår hvert år, og det er oftest den havemaskine, der bliver brugt mest ude i hjemmene. Det er derfor vigtigt, at man husker løbende at vedligeholde maskinen for at forøge holdbarheden og den tid, man har maskinen i.
Selvom du har været i gang i foråret, er det en fordel løbende at holde øje med, at alt på maskinen er i orden. Klingen skal altid være lige og skarp, og det er en god idé at tjekke op på dette løbende gennem sæsonen, især hvis du ved, du er stødt på sten eller andet med din plæneklipper. Har du hund, bør du altid tjekke haven for efterladenskaber, inden du går i gang med at slå græsset. Er der chancer for, at der kan ligge større sten, bør du også altid efterse haven for at beskytte klingen.
Cylinderklippere skal man næsten ikke vedligeholde, akku plæneklippere og de eldrevne kræver næsten heller ingen vedligeholdelse, men har du en benzindreven plæneklipper, skal man jævnligt påfylde benzin og tjekke motorolie, så maskinen ikke løber tør for nogen af delene ved brug.
Klargøring af plæneklipperen til vinteren
Når vi nærmer os vintermånederne og kulde, og plæneklipperen skal stå i dvale vinteren over, er det en kæmpe fordel at klargøre maskinen til at skulle stå stille.
- Rengør maskinen. Det er en fordel allerede inden, maskinen skal ind til vinter, at sørge for at få den rengjort for græs, jord og anden snavs. På den måde undgår man, at det sætter sig for godt fast henover vinteren, og der er ikke noget, der kan sidde og slide på knivkassen og skjoldet.
- Tøm for benzin og motorolie. For at undgå kondensvand og dårlig benzin eller motorolie, der bare har stået, er det en god idé allerede inden vinteren at få tømt de to beholdere. Man kan opleve problemer med at starte sin plæneklipper til foråret, hvis man har fået kondensvand i tankene. Der følger en brugsvejledning med til plæneklipperen, hvori du kan se eller læse om, hvordan du skal tømme tankene. Når det er tømt skal benzin og motorolie bortskaffes på en genbrugsplads.
- Giv motoren et eftersyn. Tjek at alt er som det skal være i motoren, og sørg for at rengøre eller skifte luftfilteret. Så er du fri for at tjekke op på det, når foråret nærmer sig.
Anden nyttig viden i denne plæneklipper test
Når man har en græsplæne kan der opstå andre spørgsmål end kun et, der omhandler, hvilken plæneklipper man skal vælge. I dette afsnit kan du læse mere om gode råd til, hvordan man får en grøn græsplæne, hvordan man undgår mos samt hvordan du nemmest og hurtigst finder et godt tilbud på en plæneklipper.
Gode råd til den bedste pleje af græsplænen
De fleste mennesker ønsker sig en grøn og frodig græsplæne fri for ukrudt, mos og bare pletter. For at opnå den mest velplejede og grønne plæne kan du læse med her og få gode råd til at passe græsset.
Slå græsset 2x ugentligt
I perioden april til oktober bør græsplænen slås ca. 1 til 2 gange ugentligt. Dette passer ca. med, at græsset er mellem 5-8 cm langt og derfra kan klippes ned til omkring 4 cm.
Gødning og bio-klip
Græsplænen har godt af gødning et par gange om året. Du kan gøde med 3 forskellige typer gødning; kalk, organisk gødning eller uorganisk gødning. Kalkgødning er god til at hæve surhedesgraden i plænen. Organisk gødning er oftest lavet af dyr og fås i pilleform, som kan spredes i et jævnt lag i græsset. Uorganisk gødning er det, der ofte også bliver kaldt kunstgødning, består af kalium, fosfat og nitrogen. Det skal som regel bruges oftere end de andre typer gødning. Den sidste ekstra gødningsform, man kan benytte sig af, er bio-klip. Bio-klip har vundet frem og der findes flere og flere maskiner, der har denne funktion, så græsset kan gødes af sig selv.
Der kan være flere fordele ved at investere i en plæneklipper med bio-klip. Bio-klip betyder, at græsset ikke opsamles, når man slår græsset. På den måde kan det afklippede græs blive liggende og gøde plænen med næringsstoffer, så der ikke behøves bruges lige så meget gødning. Med en bio-klip funktion vil plæneklipperen klippe det afklippede græs i mindre stykker, så det lægger sig ned mellem græsstråene i græsplænen. Plænen vil hurtigt komme til at fremstå mere grøn, tæt og naturlig i farven, og med de mange næringsstoffer kan man også opleve, at ens græs vil gro hurtigere.
Man skal dog være opmærksom på ikke at bruge bio-klip funktionen, hvis græsset har været meget højt eller, hvis der ligger mange kviste og blade i plænen, da man kan risikere at kvæle plænen, hvis den ikke kan få luft. En god tommelfingerregel er at slå græsset med opsamlerfunktionen de første par gange efter vinter, hvor der kan ligge mange blade og småkviste, og derefter gå over til bio-klip. Hvis man har mange mælkebøtter eller meget andet ukrudt i haven, der vokser kraftigt, kan det også være en fordel at bruge opsamlerfunktionen, imens det står på, så man ikke spreder frøene herfra endnu mere rundt i plænen.
Anvend topdressing
Topdressing kan fx bestå af ¼ kompost og ¾ sand. En topdressing vil forbedre vækstbetingelserne for græsplænen, og det er en god idé at strø topdressing ud over plænen om foråret i et jævnt lag på ca. 0,5-1 cm eller mere, hvis der er bare pletter eller områder med vissent græs. Inden man strøer med topdressing, skal man huske at rive plænen godt igennem.
Kom mos i plænen til livs
Mos kan være en kæmpe irritationsfaktor for alle dem, der indimellem skal kæmpe med det i græsplænen. Mos er ofte en indikationsfaktor for, at græsset ikke har de rigtige vækstbetingelser. Det kan være kommet, hvis plænen ikke har fået nok luft, lys eller næring. Der er flere metoder, hvorpå du kan komme mosset til livs. Du kan blandt andet bruge en rive, mosfjerner eller vertikalskærer. Mos fjernes lettest i foråret, gerne i marts eller april måned. Fjerner du først mos midt på sommeren eller om efteråret, er vækstbetingelserne for græsset ikke lige så gode, og det kan derfor være sværere at få bugt med mosset.
Har du et mindre område med mos, fordi der har været skygge eller andet, kan du bruge en rive til at fjerne det. Er det lidt større området kan det være nemmere at bruge en mosfjerner eller vertikalskærer. Det vigtigste er, at mosset bliver fjernet, og at man kommer i gang med en plæneluftning, så mosset ikke længere har gode vækstbetingelser.
Sådan finder du det bedste plæneklipper tilbud
Når man er på jagt efter sin første eller en ny plæneklipper, kan det være tillokkende at vælge en billig model. Det kan sommetider også sagtens betale sig, men andre gange skal man være opmærksom på, at pris og kvalitet vil hænge sammen. Der findes plæneklippere i alle prisklasser og til alle budgetter, og ofte kan man finde nogle gode tilbud på kvalitetsmaskiner med mange funktioner. I denne plæneklipper test gennemgår vi 11 af de bedste modeller, der findes på markedet, og der er inkluderet maskiner i flere prisklasser. Forelsker man sig i en model, der er lidt over budget, kan man med fordel holde øje med modellen og for at se, om den skulle komme på tilbud indenfor en overskuelig tid. På den måde kan man nemt spare nogle gode penge og ramme det budget, man ønsker at bruge på en ny plæneklipper.
Mangler du andet udstyr til at vedligeholde haven?
Græsplænen er ikke det eneste der skal vedligeholdes når man er haveejer. Hvis du har en levende hæk, så skal den trimmes et par gange over sommeren og måske klippes helt ned om vinteren for, at den kan vokse fint op i foråret igen. Dertil er en hækkeklipper ganske uundværlig. Der skal bruges en motorsav til de træer, der skal beskæres eller fældes i løbet af foråret, så de ikke skygger for den sol der endelig kan nydes på terrasen.
FAQ
Hvilken plæneklipper er bedst i test?
I denne plæneklipper test er Bosch akku plæneklipper Rotak 36-950 kåret som bedst i test. Det er den på baggrund af dens alsidighed og mange funktioner, der kan glæde enhver familie med have.
Hvornår på året skal græsset slås?
Græsset skal som tommelfingerregel slås i månederne april til oktober, da det er herimellem græsset har de bedste vækstbetingelser.
Hvilken type plæneklipper skal man vælge?
Man skal vælge en, der passer til størrelsen af det græsareal, der skal slås. Dertil skal man vælge efter ønsker til støjniveau, forurening og vedligehold. Læs med i testen og bliv guidet til at vælge.