Podcast Mikrofon: De 5 bedste mikrofoner til pdocast

Du behøver hverken et fancy hjemmestudie og dyrt udstyr for at kunne lave podcasts, men for at få en rigtig god lyd, er det essentielt med en god podcast-mikrofon.
Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Det kan virke kompliceret og svært at gennemskue, hvilken mikrofon man skal investere i – især hvis man ikke er særlig teknisk anlagt, men bare rolig! Vi har gjort det ekstra nemt for dig.

Vi har nemlig samlet de fem bedste mikrofoner til podcasting lige her. Derudover giver vi dig også en informativ købsguide, så du får styr på alt fra forskellen på kondensator-mikrofoner og dynamiske modeller, frekvensområde, mikrofondirektiv og -type, vindbeskyttelse, støddæmpere og montering samt mikrofoners forskellige anvendelser.

Vil du skabe dig et lynhurtigt overblik over de fem mikrofoner i vores test, kan du også vælge at springe videre til vores sammenligningstabel lige her.

Maono AU-A04

bedste podcast-mikrofon i test

Fordele
  • pros-icon.svg Med trefod
  • pros-icon.svg Nem at installere
  • pros-icon.svg USB-tilslutning
  • pros-icon.svg Popfilter i skumgummi
  • pros-icon.svg God til begyndere
Ulemper
  • cons-icon.svg Ingen volumenkontrol
  • cons-icon.svg Virker bedst, hvis man sidder direkte foran mikrofonen

Detaljeret gennemgang

Maono AU-A04 er en alsidig kondensator-mikrofon, der ikke kun er velegnet til podcasts, men også til live-streaming på YouTube. Mikrofonen er udstyret med et cardioid-direktiv, der opfanger lyden lige foran din mikrofon, altså din stemme i stedet for lyde fra mus og keyboard. Den er derfor ikke det rette valg, hvis du vil fange lydene omkring dig, men den er til gengæld særlig velegnet til en podcast med én taler eller til en podcast, hvor hver gæst har sin egen kondensator-mikrofon.

Du får derudover både et praktisk popfilter i skumgummi og en yderligere vindbeskyttelse til, når du skal optage ude på location! Stativet har en bordklemme og kan monteres direkte på et bord, og takket være et kabel til USB er den nem og hurtig at installere, så du kommer i gang på nul komma fem! Lyder det ikke godt?

jLAB Talk Go

bedste billige podcast-mikrofon

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Volumekontrol
  • pros-icon.svg Både cardioid- og omnidirektiv
  • pros-icon.svg USB-tilslutning
  • pros-icon.svg Kompakt og let
  • pros-icon.svg LED-lys i bunden
Ulemper
  • cons-icon.svg Uden stativ eller mikrofonarm
  • cons-icon.svg Ben lidt ustabile

Detaljeret gennemgang

En kompakt og let kondensator-mikrofon til at optagelser både hjemme og undervejs. Den har nemlig både cardioid- og omnidirektiv, så du selv kan indstille den til det, du skal bruge og på den måde får den bedste lyd i hver situation. Denne kondensator-model har et bredt frekvensområde og er derfor meget kraftigt og opfanger meget lyd, så du ikke behøver sidde med munden helt tæt på. Ideelt til en podcast med flere personer.

Det smarte LED-lys i bunden skifter farve alt efter, hvilken indstilling din mikrofon står på, så du hele tiden kan holde styr på, om du har indstillet den korrekt. Takket være det medfølgende USB-kabel er mikrofonen hurtig og nem at installere. Og som ekstra bonus kan du selv indstille volumen og også vælge at mute ved at klikke på mute-knappen i bunden.

Shure MV7X

bedste premium podcast-mikrofon

Fordele
  • pros-icon.svg XLR-tilslutning
  • pros-icon.svg Stemmeisoleringsteknologi
  • pros-icon.svg Robust konstruktion
  • pros-icon.svg Justerbar bøjle
Ulemper
  • cons-icon.svg Tilbehør skal tilkøbes
  • cons-icon.svg Høj pris

Detaljeret gennemgang

En lækker dynamisk mikrofon i studiekvalitet med XLR-opkobling, der kobles på en mixer eller et eksternt lydkort, så du både kan optage digitalt og analogt. Dens brede lydfrekvens gør den ideel til podcasts, gaming og streaming, men også til musikoptagelser.

Det er den dyreste mikrofon i vores test, men også den mest alsidige og kvalitative. Din stemme går altid klart igennem, og du får takket være den stemmeisolerende teknologi en nuanceret og klar lyd, der sørger for, at al baggrundsstøj sorteres fra, og at lyden er i særdeles høj kvalitet. Mikrofonens kompakte størrelse gør, at du også kan tage den med dig ud på locations. Dens forbindelse passer til de fleste stativer med gevind på 5/8″, og med det indbyggede drejebeslag kan du altid justere mikrofonen, så den passer til situationen.

RØDE Podmic

bedste podcast-mikrofon med indbygget popfilter og shockmounting

Fordele
  • pros-icon.svg Indbygget popfilter
  • pros-icon.svg Støddæmpende beslag
  • pros-icon.svg Robust konstruktion
  • pros-icon.svg XLR-tilslutning
  • pros-icon.svg Justerbar
Ulemper
  • cons-icon.svg Tilbehør skal tilkøbes
  • cons-icon.svg Kan ikke tilsluttes computere

Detaljeret gennemgang

En lækker dynamisk podcast-mikrofon i smukt design, der ikke opfanger lyde i rummet omkring dig, hvilket er særlig praktisk, hvis du ikke har et lydisoleret rum. Det er fremstillet i holdbare materialer med indbygget popfilter og et støddæmpende beslag, så bump på skrivebordet ikke kommer til at forstyrre optagelsen. Derfor er RØDE Podmic også en god mikrofon til streaming og gaming, uanset om du har et professionelt opsat studie eller ej. XLR-tilstlutningen kan ikke tilsluttes en computer, men til gengæld kan du producere både digitale og analoge optagelser.

Mikrofonen kan desuden nemt justeres takket være skruerne placeret på hver side af mikrofonen. Egnet til montering på både mikrofonarm og holder. Vær opmærksom på, at den er designet til at blive brugt i kombination med RØDECaster Pro Podcast Production Studio, der sikrer dig en bedre lydkvalitet.

Blue Microphones Yeti

bedste mikrofon til streaming

Fordele
  • pros-icon.svg Nem at indstille
  • pros-icon.svg Kan optage lyd på lang afstand
  • pros-icon.svg Kan bruges til forskellige formål
  • pros-icon.svg Lydsvag
  • pros-icon.svg USB-tilslutning
Ulemper
  • cons-icon.svg Støddæmper af plast

Detaljeret gennemgang

En fin bordmikrofon, der er god til podcasting, men som er særlig velegnet til streaming, da den opfanger lyd på lang afstand. Det har nemlig den fordel, at du kan bevæge dig til og fra mikrofonen og stadig optage, hvilket simpelthen giver dig mere anvendelsesmuligheder – og hvem kan også sidde helt stille, når de streamer!

Du behøver ikke være teknisk ekspert, da denne kondensator-mikrofon takket være USB-tilstlutningen er nem at installere, og du kommer hurtigt i gang med at bruge den. De forskellige indstillingsmuligheder giver dig yderligere fleksibilitet, da du kan vælge mellem flere forskellige retningsmønstre som bi-directiv, figure 8, cardioid og omniderectiv. Den kan derfor også anvendes, hvis du gerne vil optage musik, voiceovers eller interviews med flere personer. Den er derudover udstyret med mute- og volumenknap, så du hele tiden er i kontrol.

Guide

Sådan vælger du den bedste mikrofon til podcast

Vil du være den nye podcast-stjerne? Så læs vores guide, der indeholder masser af fif og informationer om, hvordan du producerer rigtig gode opdagelser.

Alle kan lave podcasts, men for at sikre dig god lyd og ergo også mange lyttere er det vigtigt at have det helt rette udstyr, og en podcast-mikrofon er en af de væsentligste bestanddele af i produktionen af en god podcast!

Det kan dog være frustrerende at skulle ud og finde den helt rette mikrofon til dit formål, især for dem af os, der ikke er super tekniske, for ja, der er faktisk ret meget at holde styr på, når du skal ud og finde en god mikrofon. Du kan dog som altid være helt sikker på, at vi står klar med alle de oplysninger, du har brug for!

Hvad er en podcast?

En podcast er en lydoptagelse, der minder meget om et radioprogram. Forskellen er, at alle i princippet kan optage en podcast og lægge den ud på podcast-tjenester.

Med sociale medier som fx Facebook, er det nemt at nå ud til et større publikum, og derfor kan en podcast være et godt medie til interviews, anmeldelser af forskellige produkter, til at ytre meninger, lavet en privat indspilning af noget specifikt, fx sang, eller noget helt andet.

Det kræver ikke et særligt setup, men det er dog nødvendigt at have en PC, høretelefoner og selvfølgelig en lækker, smækker og kvalitativ podcast-mic.

Når først du har gjort optagelsen tilgængelig på podcast-tjenesten, kan alle lytte med.

Anvendelse

Som det allerførste bør du gøre dig klart, hvad du vil bruge mikrofonen til.

Nogle mikrofoner egner sig bedst til at optage en podcast, mens andre er mere egnet til gaming eller vokaloptagelser. Retningsbestemte mikrofoner bruges generelt i omgivelser med mere larm, og det er værd at overveje, i hvilke omgivelser du vil optage.

Nogle modeller kan selvfølgeligt bruges til forskellige slags optagelser, men det vil alligevel ofte være en fordel at vælge en mikrofon, der passer specifikt til dit formål.

Mikrofontyper

Der er to typer mikrofoner at vælge imellem: kondensator-mikrofoner og dynamiske mikrofoner. Og selv om begge mikrofoner kan bruges til podcast, bør du være opmærksom på, hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Kondensator-mikrofon

En kondensator-mikrofon kaldes også en studiemikrofon. Det særlige ved en kondensator-mikrofon er, at den generelt set frembringer optagelser i bedre lydkvalitet, men også inddrager lyde fra omgivelserne.

Det kan være et spændende værktøj, hvis du optager en podcast på location og gerne vil have noget af stemningen med – det kan være lyde fra biler, en raslende nøgle, en dør, der åbner, knækket fra en gren osv – men det kan også være forstyrrende, hvis du er omgivet af meget larm derhjemme.

Vil du kun optage de involveredes stemmer, er det derfor bedst at optage i et rum uden omkringværende støj.

Dynamisk mikrofon

En dynamisk mikrofon opfanger kun den lyd, der er helt tæt på mikrofonen.

Vil man være sikker på at få den bedste lydkvalitet, skal man holde sig i en afstand på 5-10 cm fra mikrofonen. Er der flere personer i din podcast, er det altså en fordel med en mikrofon til hver, hvis du opererer med en dynamisk mikrofon.

Båndmikrofon

En båndmikrofon er typisk den dyreste type mikrofon og også den, der ofte bliver anvendt i professionelle lydstudier. Navnet på denne type mikrofon kommer af, at lyden ved sådanne modeller bliver opfanget af et bånd.

Har du valgt, hvilken type mikrofon er den rette for dig, så glem ikke at tjekke, om din mikrofon passer til din computer. Det er nemlig ikke lige meget, om du har en Mac- eller en Microsoft-computer.

Retningsmønstre

Mikrofontypen er dog ikke altafgørende for den gode lyd. Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilket retningsmønsker mikrofoner optager i.

Lad os se på de forskellige typer retningsmønstre eller direktiver, som de også kaldes.

Unidirectional (cardioid)

Et cardioid-retningsmønster betyder, at man optager fra én retning og altså kun direkte foran mikrofoner med denne type optagelse af lyd. Du kan altså ikke optage lyde rundt om din mikrofon og skal sørge for, at taleren sidder direkte foran den hele tiden.

Bi-directional (figur-8)

Som navnet antyder betyder bi-directional, at mikrofonen opfanger lyd både forfra og bagfra. Det er altså især en fordel, hvis du hovedsageligt producerer samtaler, hvor din gæst sidder på den anden side af mikrofonen. Dette kaldes også en figur-8-mikrofon.

Omnidirectional

Omni-retningsbestemte mikrofoner har det bredeste lydfelt og kan derfor opfange lyd hele vejen rundt om selve mikrofonen og egner sig af den grund til broadcast med flere personer eller til optagelser af vokal karakter, som fx en koncert, hvor sangerne står placeret rundt omkring mikrofonen. Du kan fx placere de medvirkende rundt om bordet og så sætte din mikrofon i midten.

Frekvensområdet

Som det næste skal du have styr på din mikrofons frekvensområde, da det netop har en indflydelse på lyden og dens kvalitet.

Generelt set gælder, at jo større din mikrofons frekvensområde, desto mere lyd inkluderes i optagelserne.

Ved mikrofoner ligger lydfrekvensen ofte mellem 20 Hz og 20.000 Hz. Er lydfrekvensen lavere end dette, risikerer du, ikke at få alle lyde med i dine optagelser, eller at lyden simpelthen ikke er så god, som du ønsker.

Forskellige egenskaber

Trådløs

Skal du have din mikrofon med ud på eventyr, anbefaler vi at anskaffe en trådløs udgave, da det giver dig mere frihed til at bevæge dig rundt med din mikrofon.

Volumenkontrol

Lyden er naturligvis i fokus, når man snakker mikrofoner. Det kan være en fordel at anskaffe sig en model, hvis volumen kan kontrolleres manuelt, så du selv er helt i kontrol over den.

Opkobling

Hvilken opkobling passer bedst, afhænger igen af, hvad du skal bruge din mikrofon til, men måske også af din tekniske snilde. Mikrofoner findes med to forskellige tilslutninger:

1. USB-opkobling

En USB-mikrofon er den nemmeste model at starte med, da du ikke skal have et professionelt setup. Din PC skal simpelthen bare have en USB-indgang, og så er du klar til at komme i gang.

OBS: Vær opmærksom på, at lyden kan forringes af at tilslutte flere USB-stik fra mikrofoner til computeren på samme tid.

2. XLR-opkobling

Mikrofoner med XLR-opkobling kræver en forstærker og derfor også mere grej, der i sidste ende betyder, at du skal ud og bruge flere penge. Fordelen er dog, at du kan optage både digitalt og analogt, og det er altså en smart hybrid løsning.

Jackstik-indgang til hovedtelefoner

Det er præference, om man gerne vil bruge høretelefoner eller ej. Man kan selvfølgelig godt høre sig selv tale, når man snakker ind i en mikrofon. Fordelen ved at bruge ørebøffer eller hovedtelefoner er dog, at du får en idé om, hvor god lyden er. Vil du gerne bruge høretelefoner, når du optager, er det vigtigt at vælge en mikrofon-type, der har passer til et jackstik.

Podcastudstyr

Selv om der er en masse gode mikrofoner derude, kan du sjældent komme udenom at skulle anskaffe dig tilbehør. Bestiller du på nettet, så dobbelttjek din bestilling for at sikre dig, at du har alt, hvad du skal bruge for at komme i gang.

Skal du optage udenfor, er det som regel nødvendigt med en form for vindbeskyttelse. Du kan få både mikrofonhætter af skumgummi – de minder i udseende lidt af de små ørepuder til et headset – eller af pels, som sættes ovenpå selve mikrofonen.

Derudover findes der bordstativer og holdere, hvis din mikrofon skal stå på et bord, men også forskellige typer ophæng.

Tjek også, om stikket passer til den indgang, din PC er udstyret med.

Du skal også regne med at skulle installere et program eller software på din PC. I nogle tilfælde kan du få plug-ins, der giver en professionel klingende lyd.

FAQ

Hvilken podcast-mikrofon er bedst i test?

Den bedste mikrofon til podcastoptagelser er jLAB Talk Go. Dens lette og kompakte design gør den til den ideelle mikrofon til både interviews og samtaler derhjemme og ude i det fri.. Den har et bredt frekvensområde, så du slipper for at skulle sidde tæt på den under hele optagelsen. Alt efter indstilling skifter LED-lyset farve, hvilket er både praktisk og lækkert at se på!

Hvor meget koster en god podcast-mikrofon?

Podcast-mikrofoner fås i mange forskellige prisklasser alt efter funktioner. Du kan godt komme i gang for små 500 kroner, men vil du bruge lidt flere penge kan du også finde mikrofoner på et par tusinde kroner. Modellerne i vores mikrofontest ligger i en prisklasse fra lidt under 450 til lidt over 1.500 kroner, så der er noget for enhver.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×