Sådan vælger du det bedste polaroid-kamera
Tænk over, hvad du gerne vil bruge dit nye polaroid-kamera til. Vil du gerne bruge kameraet på en kreativ måde og lege med kontrast og motiver og måske endda kunne tilkoble dit polaroid-kamera en app? Eller vil du bruge kameraet i festlige sammenhænge, eller måske tage det med på ferie? Hvilket polaroid-kamera du bør vælge, afhænger nemlig af dit svar. Det betyder også, at de bedste polaroid-kameraer ikke nødvendigvis er de dyre, og hvad der er et godt polaroid-kamera for dig, er måske ikke det rigtige for en anden.
Hvis du gerne vil tage kameraet med på ferie og være sikker på, at ungerne også får glæde af det, så er det ikke nødvendigt med et polaroid-kamera, der har en masse fancy funktioner. Vælg et kamera, der har et passende design – også til små hænder – og som du hurtigt kan komme i gang med. Er du dog den kreative type, der elsker at lege med forskellige moderne funktioner, så vælg et polaroid-kamera, der har smarte funktioner som selfie-mode, dobbelteksponering og manuel flash, og som eventuelt kan tilknyttes en app.
Tager du mange selfies, er det en god idé at vælge et kamera med selfiefunktion og også med et selfie-spejl, og tjek også, om kameraet har nærfokus, så du ikke kommer til at se helt sløret ud på dine selfies. Ikke alle polaroid-kameraer kan sættes på en trefod, og det kan være en virkelig praktisk funktion både til at tage selfies og portrætter, men også landskabsbilleder. Sørg for at vælge et polaroid-kamera, der kan tage billeder på relativ kort afstand. Og psst, hvis du gerne vil digitalisere dine billeder, findes der en app kaldet polaroid originals, som scanner dine billeder. Ren win-win!
Forskellige funktioner (afhængigt af model)
- Selvudløser (nogle med automatisk selvudløser)
- Dobbelteksponering
- Automatisk eksponering
- App-forbindelse (der ofte giver adgang til endnu flere funktioner og mere kreativ kontrol)
- Touch-skærm (typisk en lcd-skærm)
- SD-kort
- Indbygget mikrofon
- Opladning med medfølgende micro USB-kabel
- Indbygget blitz
- Indbygget bluetooth
- Autofokus
- Nærfokus
- Selfiefunktion og selfie-spejl
- Filmtæller
- Stativbeslag til trefod
Sådan tager du gode billeder med et instant kamera
Svaret er måske lidt kedeligt, men ikke desto mindre sandt – prøv dig frem! Leg med afstand, lys og perspektiver, og lær dit polaroid-kamera godt at kende. Polaroid-kameraer har ikke alle samme linse, og nogle har brug for en længere afstand end andre. En tommelfingerregel er, at du ofte skal lidt tættere på, end du tror. Vær ikke bange for at spilde film og billeder på ”ødelagte” fotos (se mere under opbevaring). Vær forberedt på, at du kommer til at lave nogle fejl. Det er dem, du lærer af! Så knips endelig løs, og tag alle de billeder, du har lyst til.
Lysindstilling
Er du nybegynder eller har du begrænset erfaring med at tage fotos, så kan det være en god idé at vælge et polaroid-kamera med automatisk eksponering. Det kan være svært at indstille lukkerhastighed, så det passer helt præcist til lysindfaldet på et givent tidspunkt. Med automatisk eksponering gør polaroid-kameraet arbejdet for dig. Er du til gengæld allerede erfaren i at tage billeder, så kan du vælge et polaroid-kamera, der også har manuel eksponering.
Lukkerhastighed
Lukkerhastighed eller lukkertid har stor betydning for skarpere billeder. Kort sagt betyder det den tid, det tager for et objektiv at lukke og på den måde også, hvor meget lys bliver lukket ind, når billedet optages. Lukkertid bliver målt i sekunder, fx 1/8000 af et sekund (det er meget hurtigt) og 1/20 af et sekund (langsom lukning). I praksis betyder det, at du ved lange lukkerhastigheder opnår lysere billeder, end du gør ved korte lukkertider.
Tager du billeder i mørke omgivelser har du altså brug for at lukke mere lys ind, og en lang lukkerhastighed, hvorimod det er nødvendigt med kort lukkertid, hvis du tager billeder i sollys. På polaroid-kameraer er lukkertiden som regel fastsat eller begrænset. Det er derfor værd at tjekke lukkerhastigheden på de forskellige instant kameraer, hvis du ved, du kommer til at tage flere billeder ude i sollys end inde, eller undersøge, om en dertilhørende app giver mulighed for at kontrollere lukkerhastigheden. Det kan være en fordel at udnytte sollyset og den naturlige belysning, når du skal tage billeder og fange øjeblikket.
Afstand
Den rette beskæring af et billede er afgørende for et godt resultat og tydelige detaljer. Et polaroid-kamera har ingen zoomfunktion, så sørg for at finde den rette afstand, inden du trykker på udløseren, så du får en bedre billedkvalitet. Husk, at billedstørrelsen er skåret i en mindre størrelse, så der er af naturlige årsager ikke så meget plads på billedet.
Fotopapir
Hvert brand har som regel deres egen film, som passer til lige præcis deres polaroid-kamera. Du kan ikke købe et vilkårligt fotopapir og klippe det til, så det passer i størrelsen. Når du vælger et polaroid-kamera, kig derfor også på fotopapirets udvalg og pris. Tip: Opbevar dit fotopapir i køleskabet. Det er med til at forlænge papirets holdbarhed og opretholde den høje billedkvalitet. Vent til filmen har opnået stuetemperatur, inden du indsætter den i dit kamera.
Fremkaldelsestid
Det varierer fra de forskellige polaroid-kameraer, hvor lang tid det tager at fremkalde billeder. Nogle billeder, som fx hos Fujifilm Instax Mini 11, fremkaldes på cirka 90 sekunder (afhænger af temperaturen), mens det hos Polaroid Go-kameraet kan tage mellem 10 og 15 minutter. Det er værd at overveje i hvilken forbindelse, du gerne vil anvende polaroid-kameraet.
Er det til en polterabend eller et bryllup, er det måske ikke nok, at polaroid-kameraet printer billedet med det samme, men at det også fremkalder hurtigt, så gæsterne ikke skal stå vente. Tip: Undgå desuden at ryste billedet, mens det fremkaldes. Læg det i stedet med billedsiden nedad på en ren flade, så det er skærmet for lys. På den måde sikrer du, at du får den bedst mulige kvalitet.
Opbevaring
Gem alle dine polaroid billeder, også de dårlige billeder, på et mørkt og tørt sted som fx en lukket æske, så de ikke udsættes for sollys, da det kan blegne dem og forringe kvaliteten. De kan snildt bruges til at lave et alternativt fotoalbum, invitationer, jule- og fødselsdagskort, sange til festlige lejligheder eller måske en collage eller fotomosaik! Nogle gange er de spontane og ”dårlige” polaroid billeder de mest sjove.
Apps
Et polaroid-kamera, der kan tilknyttes en app via bluetooth-funktion, vil give dig mange muligheder og flere funktioner, end der er på kameraet. Mange funktioner er ofte lig med kreative billeder. Så undersøg, hvilke funktioner de forskellige apps har, inden du vælger dit kamera.
En app kan også give dig mere kontrol over de funktioner, der er på kameraet, så du kan lege med de forskellige indstillinger. På den måde kan du lege med lys og over- og undereksponering, der kan give virkelig smukke og spændende effekter, samt redigere billeder, så de får et helt unikt og personligt udtryk.
Og vil du gerne lægge dem ud på sociale medier, så kan du bruge polaroid originals-appen til at scanne og digitalisere dine fotos på trods af, at det er et analogt kamera. Smart!
FAQ
Hvilket polaroid-kamera er bedst i test?
Det bedste polaroid kamera i test er Polaroid Now+ da du udover at kunne tage gode billeder også har en masse funktioner samt mulighed for at forbinde kameraet til din smartphone via en app, der giver dig endnu flere muligheder. Vi elsker desuden det smukke retro-design. Og med polaroid originals-appen kan du endda digitalisere dine billeder bagefter.
Printer alle instant kameraer billederne ud med det samme?
Ja, idéen bag et polaroid-kamera er netop instant print, altså et kamera, der indeholder en indbygget printer til at printe billeder med det samme.