Sådan vælger du den bedste råkostmaskine
I de nedenstående afsnit kan du få svar på en masse spørgsmål om råkostmaskiner. Du kan blandt andet læse mere om, hvordan du vælger den rette model for dig, hvad forskellen er på en lille og stor råkostmaskine og hvordan du bedst muligt rengør din råkostmaskine efter brug. Så læs med og bliv klogere – ikke kun på hvordan du vælger en model, men også hvordan du får mest muligt ud af din maskine.
Før vi bevæger os videre til de andre afsnit, vil vi dog gerne lige bruge lidt plads på at beskrive, hvilke parametre du især skal holde øje med i købet af en råkostmaskine:
- Formål: Først og fremmest skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvad formålet er med råkostmaskinen – altså hvad du regner med at benytte den til. Dette vil nemlig give dig en fornemmelse for, hvad du har brug for for en maskine. Har du blot brug for at få revet et par gulerødder i ny og næ, så er der ingen grund til at gå efter en maskine med 50 forskellige tilbehørsdele og egenskaber. Regner du derimod mod, at din nye maskine skal være en fast hjælper i køkkenet og bruges til mange opgaver, så er det bare med at finde en model, der både kan hakke, snitte, rive m.m.
- Størrelse: Når du har fundet ud af, hvilket formål maskinen primært skal benyttes til, kan du også bedre få en fornemmelse for, hvad der er realistisk at håbe på i forhold til maskinens størrelse. En multifunktionel model med rigtig mange indstillingsmuligheder og dele vil naturligvis fylde en del mere end en enkel model.
- Kapacitet: Maskinens størrelse og dens kapacitet hænger i de fleste tilfælde sammen. Af den grund er du også nødt til at overveje, hvor lille en model du overhoved burde vælge, hvis du regner med at skulle kunne lave meget indhold på én gang. Husk gerne, at nogle modeller kommer med flere skåle / beholdere, hvorfor der både er mulighed for at klare store og små opgaver
- Udseende: Hvis du blot regner med at gemme din råkostmaskine væk i skabet, når den ikke er i brug, så er udseendet måske ikke et vigtigt punkt. Det er det dog, hvis du ønsker at have din model stående fremme på køkkenbordet. I så fald må der gerne være fokuseret lidt på et elegant og flot design. Om du foretrækker en enkel model i en kraftig farve eller en stilren variant i rustfrit stål, er naturligvis helt op til dig
- Effektivitet: Hold gerne et vågent øje med modellens effektivitet, så du kan være sikker på, at den faktisk kan klare forskellige opgaver og ingredienser. Det nytte trods alt intet, hvis den ikke har en kraftfuld nok motor til at hakke hårde grøntsager. Derudover er det også en fordel at se på, hvilke hastighedsindstillinger maskinen har, så du ved, hvor meget du kan ændre på denne. Nogle modeller har blot én hastighed, mens andre har variable hastighedstrin, pulse funktion o.l.
- Påfyldningsrør: Det er altid en god ide at holde øje med størrelsen af påfyldningsrøret. For skålkapaciteten kan være nok så stor, men hvis du ikke kan få grøntsager, frugter o.l. ned i den uden at skulle skære dem i mindre stykker, så mister det lidt sin funktion. Du skal jo helst undgå at skulle forberede så meget som muligt, når du benytter dig af en råkostmaskine
- Sikkerhed: Sørg gerne for at prioritere en model med et godt sikkerhedsniveau. Dette kan være, at maskinen ikke starter, hvis ikke delene er monteret korrekt, at der er silikonebelægning mellem delene, låget lukket helt tæt m.fl. Alle sådanne egenskaber vil sikre, at der er mindre risiko for, at nogen kommer til skade undervejs
- Rengøring: Det er optimalt at holde øje med, om modellen er nem at rengøre før man blot kaster sig over den første og bedste model man ser. Det skyldes, at du højst sandsynligt vil undgå at bruge maskinen helt så meget, hvis den er besværlig at rengøre. Heldigvis kan mange råkostmaskiner og deres tilbehør tåle maskinvask, så rengøring burde ikke være et stort problem ved de fleste modeller
- Tilbehørsdele: Det er altid godt at gå efter en model med tilbehørsdele, men antallet er ikke helt så afgørende – det handler jo nærmere om, hvad du at have til rådighed. Et par rivejern i forskellige størrelser og en snittetromle burde nok være et minimumskrav, men antallet af andre tilbehørsdele afhænger af dine behov og ønsker
- Prisklasse: Du kan få råkostmaskiner i mange forskellige prisklasser. Ofte vil prisen blive dyrere, alt efter hvor mange tilbehørsdele der medfølger. Men det er muligt at få en rigtig god maskine til en budgetvenlig pris, hvis du vil have pengene til at række til mest muligt (se bare vores billige model i ovenstående test). Det kan godt betale sig at sætte et budget på forhånd og eventuelt sætte en grænse for, hvor mange penge der skal bruges på maskinen. Det kan bl.a. være med til at give dig et indblik i, hvad du kan forvente af maskinen. Med et fastsat budget vil du heller ikke føle, at du har brugt for mange penge i sidste ende
Stor eller lille råkostmaskine?
Du kan vælge mellem flere typer af maskiner, når der skal hakkes, snittes, skæres o.l. De mindre modeller kaldes ofte for råkostmaskiner, da deres primære formål er at skære grøntsager og frugter. Nogle af disse varianter kan dog også sagtens benyttes til skæring af nødder, ost, chokolade o.l. fødevarer. Med råkostmaskiner afhænger en del af deres funktionalitet af, hvor mange udskiftelige tromler de har til rådighed.
Vil du have en model med mange flere indstillingsmuligheder, så skal du have fat i en større model – ofte kaldet en foodprocessor. Disse kan i realiteten klare det samme stykke arbejde som en råkostmaskine, men de klarer bare opgaven i større skala. Derudover vil foodprocessorer også kunne benyttes til lidt flere formål, hvorfor det er en god allround køkkenmaskine. Dog vil en foodprocessor fylde mere i skabet eller på køkkenbordet, hvorfor du kun skal vælge en sådan model, hvis du har brug for en maskine, der kan lidt mere end en almindelig og enkel råkostmaskine.
Råkostmaskine med håndsving
Er du ikke så meget for ideen om en elektrisk råkostmaskine? I så fald er der ingen grund til panik, da du blot kan gå efter en manuel model. Med en sådan variant skal du godt nok selv stå for en del af arbejdet, da du ikke kan overlade det hele til maskinen, som du kan med de elektriske modeller. Til gengæld skal du ikke bekymre dig om tilslutning af maskinen, og så har du selv fuld kontrol over processen.
Du kan finde flere forskellige modeller, når det kommer til manuelle råkostmaskiner eller lignende varianter. Nogle kan styres via håndsving, så ingredienser stadig placeres i maskinen, mens andre kræver, at du selv klarer størstedelen af arbejdet. Hvis du ikke har noget imod at klare en stor del selv, så kan du med fordel investere i et mandolinjern. Du kan læse om de bedste mandolinjern her.
Rengøring af en råkostmaskine – de fleste kan gå i opvaskemaskinen
Som nævnt tidligere er det relevant at prioritere en råkostmaskine, der er nem at rengøre. Det skyldes, at de skal rengøres efter hver brug for at fjerne bakterier og snavs. Det vil i den grad gå ud over din madlavning og hygiejne i køkkenet, hvis du ikke skyller og vasker modellen op efter hver brug. Det er dog ofte nok at skylle beholderen og skærene med rent vand, hvis du skal klare to eller flere ingredienser lige efter hinanden.
Hvis du gerne vil gøre det så nemt som muligt for dig selv, så kan du prioritere en model, der kan tåle maskinvask (hjælper naturligvis kun, hvis du har en opvaskemaskine i hjemmet). I så fald skal du ikke bekymre dig om at rengøre de forskellige dele, men kan i stedet blot lægge dem i opvaskemaskinen.
En god råkostmaskine kan holde i mange år
Hvis du sørger for at investere i en solid og god råkostmaskine, samt at rengøre den efter hver brug, så kan du få glæde af den i mange år fremover. Denne type maskine vil nemlig sjældent blive så slidt, at den går i stykker efter et par år – i hvert fald ikke hvis du passer på den. Dette gælder også, selvom du bruger den på næsten daglig basis. Der er desuden en del producenter, som tilbyder X antal års garanti på motor og de forskellige dele.
Netop fordi en råkostmaskine kan holde i mange år, så skal du gerne vælge en model, der ikke blot passer til dine behov nu, men også til dem du muligvis får i fremtiden. Der er jo trods alt ingen grund til at skulle købe en ny maskine senere hen, hvis den du køber nu fortsat er velfungerende. Er du i tvivl om, hvilke behov du får i fremtiden, kan du prioritere en maskine, hvor du kan tilkøbe forskellige tilbehørsdele. Så kan du altid gøre maskinen mere funktionel med tiden.
Mangler du andre funktionelle køkkenmaskiner?
Selvom en råkostmaskine og foodprocessor kan klare rigtig mange opgaver, så er det ikke den eneste type funktionelle maskine, man kan købe til køkkenet. F.eks. kan du også få rigtig stor glæde af en stavblender, når der skal laves supper og saucer eller en håndmixer, når der skal bages.
Vi har testet og skrevet guides til utroligt mange forskellige køkkenmaskiner, så du kan blot søge her på siden for at finde frem til den type, som du står og mangler i køkkenet.
Sådan er denne råkostmaskine test udført
Til udarbejdelsen af denne råkostmaskine test har vi blandt andet søgt inspiration hos diverse testkilder og læst en lang række forbruger anmeldelser af diverse produkter. På den måde har vi fundet frem til, hvilke modeller der ikke blot klarer sig godt i test, men også fungerer optimalt hjemme hos forbrugerne.
Vi har så vidt muligt forsøgt at inddrage forskellige typer af råkostmaskine. Du skal således ikke blive overrasket, hvis vores modeller adskiller sig en del fra hinanden. Vi vil nemlig gerne være sikre på, at der er noget for enhver forbruger i vores tests.
FAQ
Hvilken råkostmaskine er bedst i test?
Vi har kåret en Tefal Fresh Express+ MB755GTR Foodprocessor som bedst i test. Modellen er velegnet til de fleste forbrugere, da den har funktionelle egenskaber. Læs med og find den rette til dig.
Hvad koster en råkostmaskine?
Prisen på en råkostmaskine svinger utroligt meget fra model til model. Nogle koster blot et par hundrede kroner, mens andre koster flere tusinde kroner. Det afhænger af, hvad du forventer.
Hvad er forskellen på en råkostmaskine og en foodprocessor?
En råkostmaskine er ofte mindre end en foodprocessor. Derudover vil den kunne bruges til flere formål, men stadig ikke helt så mange som en foodprocessor. Til gengæld er råkostmaskinen ofte billigere.