Robotplæneklippere har efterhånden været på markedet i et stykke tid, og det er en virkelig smart måde at klippe græsset på. Modsat en almindelig græsslåmaskine klarer den hele græsklipningen selv, så du slipper og i stedet kan tage dig af de sjovere opgaver i haven.
Teknologien udvikler sig hele tiden, så de fleste robotklippere nu klarer sig på de fleste typer plæner og haver. Har du en helt almindelig, lille og flad plæne, vil de forskellige robotplæneklippere i vores robotplæneklipper test være et godt valg.
Der er dog forskel på, hvor godt de egner sig til hældninger, forhindringer, og om den kan klippe græsset, både når det er vådt og tørt. Og du skal naturligvis også være opmærksom på, hvor mange kvadratmeter den er fremstillet til.
I vores test fik du præsenteret de bedste robotplæneklippere, mens vi i købsguiden går i dybden med de forskellige parametre.
Navigationssystem
Selv om en robotplæneklipper er udstyret med kunstig intelligens, er det stadig en maskine, der skal fodres med data. Når du sætter den ned på plænen, er det nødvendigt for den at vide, hvor stort arbejdsområdet er, og hvordan arealets indretning er.
Derfor skal arbejdsområdet som det første afgrænses. Der findes overordnet set to måder at installere en robotplæneklipper.
Installation med afgrænsningskabel
Den mest gængse metode er at lægge et afgrænsningskabel, også kaldet en kanttråd. Alle modellerne i vores test installeres med denne metode, og det er også den installationsmetode, du vil se, på de fleste robotplæneklippere
Afgrænsningskablet kan enten lægges oven på græsset og fastgøres med pløkker eller graves ned. Du kan også få en professionel installatør til at gøre arbejdet for dig. De har som regel en maskine, der automatisk lægger kablet.
Arbejdet er ikke kompliceret, men du skal være minutiøs og overholde producentens anvisninger, da robotten ellers kan blive forvirret. Som regel skal afgrænsningskablet lægges i en afstand på cirka 30 centimeter fra kanten og placeres rundt omkring din have. Den skaber en usynlig barriere for robotplæneklipperen, så den ved, hvor din grund stopper.
Nogle modeller, som eksempelvis Husqvarna Automower 310 Mark II, kan programmeres til at køre over kanttråden, så den også klipper kanten så meget som muligt.
At grave kablet ned kræver naturligvis mere arbejde. Når du lader robotplæneklipperen tage turen første gang, vil du hurtigt se, om kablet skal justeres nogle steder.
Kablet skal også lægges om forhindringer som træer, svømmebassiner, sandkasser og så videre.
Installation med afgrænsnings- og guidekabel
Denne installationsmetode hører med ind under ovennævnte opsætning med kanttråd. Forskellen er, at du ved denne installation, ud over at lægge et afgrænsningskabel, også lægger et guidekabel. Guidekablet guider, som navnet også antyder, robotplæneklipperen til at køre den hurtigste vej tilbage til ladestationen.
Installation med GNSS-satellitsignaler
Der findes nu også modeller uden afgrænsningskabel. De er i stedet udstyret med GNSS-satellitsignaler, der hjælper din robotplæneklipper med at navigere rundt i haven. Modsat modeller med kanttråd, skal du med en robotplæneklipper med GPS ikke grave eller lægge et kabel.
Det fungerer ved, at den under første kørsel kortlægger plænen samt eventuelle forhindringer og derefter beregner den bedste rute.
Bevægelsesmønster
Mange robotplæneklippere kører vilkårligt rundt på plænen, og formår på den måde at klippe al græsset. Stihl-modellen er et eksempel på en model, der arbejder med et tilfældigt bevægelsesmønster. Bosch-modellerne beregner derimod et mønster og kører i et systematisk mønster og i lige linjer.
Der er fordele og ulemper ved begge dele. Det tilfældige mønster betyder, at du undgår striber i plænen. I modsætning hertil betyder den mere strategiske fremgang, at den bruger mindre tid på at slå plænen, fordi den ikke kører hen over samme sted flere gange. Græsset slides derfor også mindre.
Navigering om forhindringer
Når først arbejdsområdet er afgrænset, kan din robotplæneklipper startes (husk, den skal være fuldt opladet).
Her er der forskel på, hvordan de arbejder. Nogle modeller skal først kalibreres, det vil sige, udføre en mapping af området, hvor den undervejs registrerer eventuelle forhindringer. Bosch Indego S 500 gør eksempelvis brug af denne teknologi.
Andre kan startes med det samme. Testvinderen, Husqvarna Automower 310 Mark II, har ikke behov for at kalibreres. Den er udstyret med indbygget sensor, der registrerer eventuelle forhindringer undervejs. Når den støder ind i dem, vil den finde en vej udenom. Ved mange modeller kan du angive forhindringer og mappe haven i en appfunktion, som eksempelvis hos Husqvarna Automower 310 Mark II.
Har du mange forhindringer i form af lave møbler er en lav og lille robotplæneklipper at foretrække. Det kunne eksempelvis være Husqvarna Automower 405X.
Dækningsareal – Hvor meget kan den klippe?
De forskellige robotplæneklippere er egnet til forskellige arealer. Når du kigger på en robotplæneklipper, vil der altid være angivet, hvor mange kvadratmeter den kan slå. Der vil også typisk stå, om den er beregnet til en lille, mellemstor eller stor plæne.
Vi har lavet en lille oversigt til dig, så du får en fornemmelse af, hvad de forskellige kvadratmeter svarer til.
Op til 500 m² = lille plæne
Op til 1.000 m² = mellemstore haver
Over 1.000 og op til 2.500 m² = større areal og parklignende plæne.
Har du en lille plæne, vil Bosch Indego S 500 altså være helt perfekt. Op til 1.000 kvadratmeter er flere af modellerne i vores test egnede, herunder også testvinderen, der sågar kan klare op til 1.200 kvadratmeter.
Har du en have på over 1.500 kvadratmeter, er Stihl-modellen det rigtige valg.
Batteritid
En robtoplæneklipper indeholder typisk et lithium-ion-batteri, der er både let og genopladeligt. Batteriets levetid afhænger af, hvor godt du passer på din robotplæneklipper. Det er for eksempelt vigtigt at tage den ind om vinteren, da batteriet ikke kan tåle ekstrem kulde. Du skal regne med, at lithium-ion-batterier kan oplades mellem 500 og 1.000 gange, hvorefter det skal skiftes ud.
Drifts- og opladningstiden varierer på de forskellige robotplæneklippere. AL-KO Robolinho 1150 W har en drifts- og opladningstid på 100 minutter, mens de hos testvinderen ligger på 60 minutter. Hos Bosch Indego M 700 er der forskel på de to. Den har en længere driftstid end opladningstid, mens det hos Robomow RK1000 er omvendt.
Da du ikke selv skal sørge for at oplade din robotplæneklipper, er det måske ikke af betydning for dig. Men det er godt at vide, hvor lang tid den kan forventes at arbejde.
Worx Landroid har i modsætning til de andre modeller to genopladelige batterier, så du efter behov kan indsætte et nyt oplades batteri, hvis det første er løbet tør.
Klippeevne
Når man taler om klippeevne, kigger man på, om den kan klippe græsset, når det er vådt og tørt, og om den kan klare forskellige højder.
Robotplæneklippere er udstyret med tre eller fire knive monteret på en skive, der roterer, når den starter. Honda Miimo 310 arbejder for eksempel med 2.500 omdrejninger i minuttet, der klipper græsset meget småt. Det afklippede græs bliver liggende på plænen og fungerer herefter som gødning.
Når det drejer sig om klippehøjden, er der også forskel på, hvor godt de klarer sig. AL-KO Robolinho 1150 W er meget god til at klippe selv langt græs kort. På andre modeller er det nødvendigt at starte med en højere indstilling og så gradvist nedjustere højden for at få et flot resultat. Det er derfor vigtigt at kigge på de enkelte modellers egenskaber.
Terræn – Hvordan er din græsplæne?
En græsplæne er sjældent helt flad og jævn. Der vil som regel være nogle ujævnheder og skråninger, omend de kan være små.
Testvinderen slår græsset på stejle hældninger op til 40 procent. Bosch Indego M 700 er designet til en hældning på op til 27 procent, men er ikke så effektiv på skråninger. Har din have hældninger, er det altså nødvendigt at finde en model, der kan håndtere dem.
Det samme gælder ujævnheder i terrænet. Testvinderen har eksempelvis ingen problemer med ujævnheder, mens Bosch Indego M 700 har tendens til at sætte sig fast, fordi den har en lav bund.
Nice to have
At klippe dit græs bliver nemmere med en robotplæneklipper. Og nogle funktioner kan gøre det endnu nemmere.
Tyverisikring
En robotplæneklipper slår græsset, selvom du ikke er hjemme. Medmindre du programmerer den til andet.
Det er derfor rart at vide, at den har en slags indbygget tyverisikring. Der er forskellige typer tyverisikringer. En alarm vil på mange modeller begynde at hyle, hvis nogen løfter robotplæneklipperen. Husqvarna Automower 310 Mark II har eksempelvis en sådan løftesikring. Bosch Indego M 700 har tilmed en pinkode, så en fremmed ikke kan bruge kontrolpanelet.
App
En appfunktion giver dig mulighed for at betjene plæneklipperen via mobiltelefonen i stedet for på dets display. Ofte er der her mulighed for at indstille forskellige programmer, som at at skemalægge ugedagenes klipning. Du vil her også kunne inddele haven i forskellige zoner, hvis din robotklipper har denne funktion. Robomow RK1000 kan eksempelvis programmeres til 5 zoner, mens Worx Landroid L1000 WR147E.1 kan programmeres til 4.
Regnsensor
En regnsensor vil sørge for, at din robotplæneklipper kører tilbage i ladestationen, når det begynder at regne. Den sørger ligeledes for, at den ikke kører ud, når det regner. Ikke alle modeller har en regnsensor. De fleste kan arbejde på våde plæner, men græsset bliver ikke klippet lige så pænt. Derfor bør du generelt ikke klippe det i regnvejr. Når den ingen regnsensor har, er du nødt til manuelt at bede den om at køre til ladestationen eller deaktivere den. I vores test har både Stihl- og Worx-modellern en regnsensor.
Kantklipper-funktion
Det varierer, hvor gode modellerne er til at klippe kanter. Husqvarna Automower 310 Mark II kan eksempelvis programmeres til at køre et stykke over kanttråden, så kanterne også bliver klippet. Worx-modellen har en decideret kantklipper-funktion. Det er værd at tjekke, hvordan de individuelle modeller håndterer kanter, hvis du ikke vil risikere at skulle ud og klippe dem manuelt bagefter.
FAQ
Hvilken robotplæneklipper er bedst i test?
Den bedste robotplæneklipper i test er Husqvarna Automower 310 Mark II. Det er en god brugervenlig robotplæneklipper, der kan klare op til 1.200 kvadratmeter. Den takler fugtige plæner lige så godt som tørt, og er tilmed den mest støjsvage model i vores test.
Kan man få robotplæneklipper uden kanttråd?
Ja, du kan få en robotplæneklipper, der fungerer uden afgrænsningskabel. Den vil i så fald være udstyret med en GPS.
Hvordan virker en robotplæneklipper uden afgrænsningskabel?
En robotplæneklipper, der ikke bruger afgrænsningskabel, vil gøre brug af GNSS-satellitsignaler for at navigere.
Hvad for en robotplæneklipper skal man vælge?
Blandt de forskellige robotplæneklippere bør du vælge den, der lever op til dine krav om klippeevne og terræn.
Hvad er bedst Gardena eller Husqvarna?
Begge brands er kendte og laver gode robotplæneklippere. I vores test er Husqvarna bedst i test og ikke en Gardena-robotplæneklipper. Det gælder om at finde en græsrobot, der lever op til de krav, du har til den, og som passer til din plæne.
Kan robotplæneklipper stå ude om vinteren?
Ligesom en almindelig plæneklipper bør opbevares vinteren over, skal en robotplæneklipper også tages ind om vinteren. Batteriet kan ikke tåle ekstreme temperaturer og tager skade af kulde (og ekstrem varme).
Hvad koster det i strøm at bruge en robotplæneklipper?
De forskellige robotplæneklippere har forskellige drifts- og opladningstider, så det afhænger af din valgte model. I gennemsnit skal du dog regne med omkring 125 kroner om måneden i driftsomkostninger.
Hvor mange timer skal en robotplæneklipper køre om dagen?
Det afhænger af plænens størrelse og dine personlige præferencer. De forskellige robotplæneklippere arbejder desuden ikke med samme hastighed. Du kan gå ud fra, at den som minimum skal arbejde et par timer om dagen.
Hvor lang tid holder et batteri til robotplæneklipper?
Hos de forskellige robotplæneklippere i vores test varierer driftstiden fra 30 til 100 minutter.
Hvor lang tid holder en robotplæneklipper?
Selve robotplæneklipperen kan holde i mange år. Du skal dog regne med på et tidspunkt at skulle udskifte batteriet.