Husqvarna Automower 310 Mark II
Husqvarna er et af de førende brands indenfor robotplæneklippere, og du er sikker på at få kvalitet for pengene. Vores testvinder er en robust robotplæneklipper, der overbeviser med et rent snit og et flot resultat…
Husqvarna er et af de førende brands indenfor robotplæneklippere, og du er sikker på at få kvalitet for pengene. Vores testvinder er en robust robotplæneklipper, der overbeviser med et rent snit og et flot resultat…
Når vi anmelder produkter foretager vi en grundig research og analyse af hvert enkelte produkt og sammenligner alle essentielle parametre. Vi kigger herved både på danske og også udenlandske ekspertvurderinger, tests og brugeranmeldelser.
Vi sammenligner modellerne og giver dem en individuel og en samlet score baseret på følgende kriterier: brugervenlighed, installation, klippeevne i forskellige situationer, effektivitet på ujævnheder, hældninger og kapacitet til at klare diverse forhindringer, samt batteriets drifts- og opladningstid.
I vores købsguide går vi i dybden med ovenstående parametre, så du får det bedste grundlag at træffe en beslutning ud fra. Til sidst kigger vi også på de nice to have funktioner, som kan gøre hele forskellen.
Husqvarna er et af de førende brands indenfor robotplæneklippere, og du er sikker på at få kvalitet for pengene. Vores testvinder er en robust robotplæneklipper, der overbeviser med et rent snit og et flot resultat i nærmest enhver tænkelig situation.
Husqvarna Automower 310 Mark II egner sig til mellemstore græsplæner på 1.000 kvadratmeter. Den kan dog uden problemer klare op til hele 1.200 kvadratmeter, mens den dyrere robotplæneklipper Husqvarna Automower 405X er beregnet til en plæne på 600 kvadratmeter.
Den har et stabilt chassis samtidig med at være yderst støjsvag, så du også kan have den kørende om natten og i weekenden.
Alt du har brug for til installationen af robotplæneklipperen leveres med. Denne robotplæneklipper installeres med et afgrænsningskabel og et guidekabel og kræver derfor mere arbejde end GPS-styrede modeller, der ikke bruger kabler.
Modsat mange andre modeller er det ikke nødvendigt at kalibrere denne model. Mindre forhindringer behøver ikke afgrænses med et kabel, da robotplæneklipperen kan tåle små bump. Større forhindringer som store træer med rødder, der stikker op af jorden, eller bede, bør afgrænses med et kantkabel.
Når du har lagt og installeret afgrænsnings- og guidekablerne og forbundet dem til ladestationen, er robotplæneklipperen klar til brug. Hold øje med den første gang, den kører, så du kan justere afgrænsningskablerne, hvis du kan se, de ligger problematisk.
Andre indstillinger klares på dens LCD-skærm eller i appen. Sidstnævnte er Husqvarnas egen app og tilsluttes via bluetooth. Robotplæneklipperen kan ikke sættes i gang via stemmestyring, som eksempelvis Husqvarna Automower 405X, der kan bruges med Google Assistent. I appen har du samme funktioner som på displayet, og du kan du starte, stoppe og køre den i ladestation og også programmere og indstille den.
Du har mulighed for at sætte en 7-dages timer, og du kan programmere plæneklipperen til at klippe græsset op til to gange om dagen. Indstillingerne kan kopieres og genbruges, hvor det ved AL-KO Robolinho 1150 W-modellen er nødvendigt at programmere dagene enkeltvis.
Husqvarna Automower 310 Mark II er med et lydniveau på 55 decibel en støjsvag robotplæneklipper. Dette svarer til lydniveauet på en elektrisk tandbørste, mens Husqvarna Automower 405X har et lydniveau på 59 decibel. Det er de to mest støjsvage robotplæneklippere i vores test. Husqvarna Automover 310 Mark II er den robotplæneklipper i vores test med det laveste støjniveau.
Dens bevægelsesmønster er tilfældigt modsat de to Bosch-modeller i vores test, der klipper i lige linjer. Fordelen ved et tilfældigt bevægelsesmønster er, at du undgår striber og og linjer i græsplænen. Du kan skemalægge græsklipningen til at lade køre tilfældigt rundt på plænen, til at køre gennem smalle passager eller fokusere på bestemte områder.
Det medfølgende guidekabel giver dig mulighed for at guide robotplæneklipperen rundt i haven. Du kan altså eksempelvis give den anvisninger til den korteste vej tilbage til ladestationen. Guidekablet giver dig også mulighed for at indstille robotplæneklipperen til at starte forskellige steder i din have, så den ikke starter med at slå græs samme sted hver gang. Du kan vælge op til tre forskellige startpositioner. Praktiske tests viser, at det på en 1.000 kvadratmeter stor have er tilstrækkeligt at lade den køre i fire til seks timer dagligt fem dage om ugen for at få et flot og jævnt resultat.
Mønsterdybden på de store drejelige baghjul, støtten af de to forreste hjul samt dens lette vægt på 9,4 kilo bidrager alle til, at robotplæneklipperen ikke sætter sig fast, hvilket andre robotplæneklippere har tendens til. Derfor klarer den sig også godt på ujævnt terræn, våde plæner, skråninger og langt græs. Grundige tests viser også, at robotplæneklipperen formår at komme fri uden hjælp fra mennesker i de tilfælde, hvis den alligevel sidder fast. I samme situation er det ved andre modeller nødvendigt at løfte dem fri.
Den er god til at køre rundt om forhindringer, samtidig med at den klipper tæt ind til dem og ikke efterlader længere og uklippede græstotter. Den kan klare hældninger på op til 40 procent. I vores dybdegående research fremgår det, at den har sværere ved at køre baglæns på stigninger, når græsset er vådt, eller hvis der sidder meget græs på hjulene. Den er ikke udstyret med en kantklipper, men kan programmeres til at køre en af dig fastlagt afstand over afgrænsningkablet, så den også klipper kanterne.
Husqvarna Automower 310 Mark II har et godt forhold mellem drifts- og opladningstid, der begge er på 60 minutter. Den samlede driftstid afhænger af græssets højde. Er græsset højere end normalt, kan driftstiden forkortes med omkring 10 minutter. Det betyder, at den vil slå græsset i 50 minutter i stedet for 60, hvorefter den vil vende tilbage til ladestationen. Hvis du har indstillet den til at arbejde i et tidsrum på fem timer, vil den altså slå græs i tre timer. Du kan løse dette ved at indstille klippehøjden højere første gang, og dernæst sænke den, så det bliver nemmere for robotplæneklipperen at komme igennem.
Denne robotplæneklipper er god til mellemstore og komplekse haver, der har skråninger og mange forhindringer. Den er ligeså effektiv som Husqvarna Automower 405X og adskiller sig kun ved, at den ikke kan bruges med Google Assistent og ingen pinkode har. Du får altså en ligeså god klippeperformance- og resultat, men til færre penge! Den er desuden ideel til dig, der ønsker minimal installation, men stadig med afgrænsnings- og guidekabel, så du har mere kontrol over dens bevægelser. Denne robotplæneklipper kan rengøres med en haveslange både på over- og undersiden, hvilket ikke er tilfældet ved alle slags modeller.
Er du på udkig efter en no-nonsense-robotplæneklipper med manuel installation og styring, er denne robotplæneklipper et oplagt valg. Den klarer en jævn have på en størrelse op til 700 kvadratmeter uden problemer. Et plus er også forholdet mellem drifts- og -opladningstid. Det er den ene af de to modeller i vores test, hvis driftstid er længere end opladningstiden. Den har en samlet driftstid på 75 minutter, mens opladningstiden er på 60 minutter.
Der findes en Bosch Indego M+ 700, hvis eneste forskel er, at den kan bruges med app- og stemmestyring.
Den har desuden en lang batteritid på 75 minutter, modsat eksempelvis Bosch Indego S 500, der har en batteritid på 60 minutter. Den er ydermere den letteste robotplæneklipper i vores test, hvilket er et plus under opsætningen og ved rengøring og vedligeholdelse.
Omend den har det højeste støjniveau i vores test, er det stadig et lavt lydniveau. Det ligger på 63 decibel, hvilket kan sammenlignes med lydniveauet for en almindelig samtale. Den støjer altså kun 8 decibel mere end testvinderen, der har det laveste støjniveau.
Når kablerne er lagt, kan du vælge enten at starte den manuelt eller programmere den. Den adskiller sig fra andre modeller i sit bevægelsesmønster. Hvor mange modeller, som for eksempel de to Husqvarna-modeller, kører tilfældigt rundt på græsplænen, er Bosch Indego M 700 en intelligent robotplæneklipper, der kører i et lineært mønster. Den starter med kanterne, hvorefter Bosch ‘LogiCut’ smart navigationssystemet beregner den bedste rute. Det betyder, at den ikke klipper og kører hen over samme sted to gange. Fordelen ved det lineære bevægelsesmønster er, at robotplæneklipperen ikke spilder tid ved at køre hen over samme sted flere gange. Denne fremgangsmåde slider også mindre på græsplænen. Modsat mange andre modeller i testen er det ikke muligt at styre eller programmere denne robotplæneklipper via en app.
Eventuelle opdateringer til denne model skal derfor downloades og lægges over på et USB-stick, som sættes direkte i Indego M 700.
Vores undersøgelser viste, at den arbejder langsommere end andre modeller på markedet. Du skal ved denne robotplæneklipper regne med 3 til 6 timer for omkring 500 kvadratmeter, der også består af opladningstid. Du kan løse dette ved at indstille den til en højere eller den maksimale klippehøjde, hvilket letter dens arbejde.
Den er fra producentens side beregnet til skråninger op til 27 procent, men klarer sig generelt ikke så godt på skråninger. I vores grundige undersøgelser var det tydeligt, at den så skråninger som forhindringer og prøvede at undgå dem. Har du en grund med stigninger over 27 procent, anbefaler vi en anden robotplæneklipper, som Husqvarna Automower 310 Mark II, der kan klare op til 40 procent.
Den har ingen problemer med vådt eller groft græs. Til gengæld fremgår det af forskellige tests, at den klarer sig mindre godt på langt græs end konkurrenterne. Dens laveste indstilling er på 3 centimeter, modsat mange andre modeller, som kan klippe græsset ned til 2 centimeter.
Modellens bund ligger lavt, hvilket i vores analyse bevirkede, at den ofte sætter sig fast. Til gengæld kunne den selv komme fri igen og behøvede ingen menneskelig hjælp.
Bosch Indego M 700 er perfekt til dig, der gerne vil have en manuel betjening og ikke har lyst til at fumle med apps og internetforbindelser. Det er en billig robotplæneklipper, som koster lidt over halvdelen af den dyreste model, Stihl RMI 632! Og du behøver ikke gå på kompromis med klippeevnen. Bosch Indego M 700 gør sig godt på groft græs og ved en højere klippehøjde. Den klarer sig ligeledes godt på våde plæner. Den har sværere ved højt græs, så vil du ikke have din robotplæneklipper til at køre regelmæssigt, anbefaler vi en model, der er bedre til langt græs. Til gengæld får du med denne robotplæneklipper en robotplæneklipper, der er nem at installere og betjene.
Stihl RMI 632 adskiller sig ved at have nogle lækre funktioner som regnsensor og mulighed for at fjernstyre den. Den udmærker sig ved at klare sig godt i alle situationer. Den har altså ingen problemer med vådt, groft eller langt græs, og så kan den klippe op til 3.000 kvadratmeter sammenlignet med Honda Miimo 310, der kan klare 1.500 kvadratmeter. Det er den robotplæneklipper i vores test, der har den bredeste klippebredde på 28 centimeter og også den, der kan klare flest kvadratmeter. Ideel til dig med en stor have!
Ligesom testvinderen installeres Stihl ved brug af et afgrænsningskabel og kører i et tilfældigt mønster. Modsat Husqvarna Automower 310 Mark II foreslår Stihl RMI 632 ved installation en klippeplan baseret på havens størrelse og indretning. Denne funktion fås ikke med billigere modeller, som eksempelvis Bosch Indego M 700. Du kan acceptere forslaget eller justere planen alt efter behov. Installationen og opsætningen er nem, men brugermanualen kan virke uoverskuelig. Du kan få hjælp til installation af en professionel eller finde vejledninger på nettet, der tager dig gennem installationen trin for trin.
Stihl-modellen har også et program specielt til kanter og kan programmeres til at klippe kanter 1 til 3 gange om ugen. Ligesom Bosch Indego M 700 skifter knivene klipperetning, hvilket giver et flottere resultat. Det er muligt at programmere den til at skifte startpunkt, så du får en mere jævn klipning.
Vores undersøgelser viste, at Stihl RMI 632 udmærker sig ved forhindringer som blomsterbede og smalle passager. Den viste sig at være mindre god til at klare græsset rundt om træer og tæt på stakit. Til gengæld klarer denne robotplæneklipper en klippehøjde på op til 6 centimeter, hvor den gængse højde i vores test ligger på 5 centimeter. Den eneste model, der kan klare mere, er Robomow RK1000. Ved forhindringer som for eksempel en sko stopper den op og vender, men knivene bliver ved med at rotere modsat eksempelvis Robomov RK1000, hvis knive stopper med at rotere.
Den er med sine 13,5 kilo den tungeste model i vores test, hvor den letteste vejer 7,6 kilo. Og så har den et gennemsnitligt støjniveau på 62 decibel, hvilket placerer den som den anden mest larmende robotplæneklipper i vores test.
I vores test er 3 modeller udstyret med en regnsensor, og Stihl RMI 632 er én af dem. Sensorerne registrerer regn, så robotplæneklipperen ikke kører ud eller kører hjem, hvis den er i gang med at slå græs, når det begynder at regne.
Robotplæneklipperen kan programmeres manuelt på panelet eller via en app. Appen er nem at bruge, men omstændelig, da du skal igennem mange menupunkter hver gang.
Ud over app-styringen adskiller den sig også ved, at frontpanelet kan tages af og anvendes som fjernbetjening.
Denne model har en kort batteritid sammenlignet med de andre modeller i testen. De fleste har en driftstid på en time eller over, mens denne robotplæneklipper har en arbejdstid på 35 minutter. Det er 5 minutter mere end Honda Miimo 310. Forholdet mellem drifts- og opladningstid er ikke optimalt. Opladningstiden er på 120 minutter, altså 85 minutter længere end driftstiden.
Er den korte driftstid ikke et problem for dig, får du med denne model en effektiv robotplæneklipper til meget store haver, der klarer sig godt i alle situationer. Den har ingen problemer med skråninger på op til 45 procent. Den har den bredeste klippebredde i testen og kan derfor klippe større flader på én gang.
Den suveræne klippeevne gør op for den lidt besværlige appfunktion, især hvis du ikke har noget imod at indstille den manuelt.
Robomow RK1000 minder på mange måder om Stihl-modellen. De er begge gode til hældninger på op til 45 procent og klarer sig godt på fugtige plæner og ujævnt terræn. Robomow adskiller sig ved at være egnet til mellemstore græsplæner på op til 1.000 kvadratmeter, hvor Stihl klarer 3.000 kvadratmeter. Den har i modsætning til Stihl-modellen ingen regnsensor, men til gengæld har den en længere driftstid og en højere højdeindstilling. Modsat de andre modeller i denne test kan denne model indstilles til at klare op til 5 zoner og er perfekt, hvis du har en ruminddelt have.
Ligesom vores bedst i test, Husqvarna Automower 310 Mark II fungerer Robomow RK1000 med et afgrænsningskabel, og den kører i et tilfældigt mønster. Til forskel fra testvinderen har den ikke brug for et guidekabel for at finde tilbage til ladestationen.
Til gengæld har den ingen wi-fi-forbindelse som eksempelvis Worx Landroid-modellen. Robomow RK1000 er udstyret med bluetooth og kan forbindes til en app. App-styringen virker bedst, når du står tæt på robotplæneklipperen, hvilket er et minus. Vi fandt i vores undersøgelser ud af, at bluetooth-forbindelsen ikke rækker længere end 5 meter. Det er altså ikke muligt at starte den remote uden at have programmeret den inden, eller programmere den uden at befinde dig under 5 meter fra den. Til gengæld er appen intuitiv og touch-displayet hurtigt og nemt at bruge.
Ligesom de fleste andre robotplæneklippere i testen kører den i et tilfældigt mønster. I modsætning til mange andre modeller er Robomow ideel til anvendelse i haver med flere inddelinger, da det er muligt at programmere den til op til 5 zoner. Til sammenligning kan Worx Landroid L1000 WR147E.1 klare 4 zoner. Ved forhindringer som eksempelvis en sko, stopper robotplæneklipperen og knivene, hvor mange andre modellers knive fortsætter med at rotere. Tests viser, at den derimod ikke er så god til smalle passager og skarpe hjørner, fordi den skal dreje skarpt og hjulene derved har tendens til at beskadige græsplænen det sted, den vender. Her kan det være nødvendigt at tilpasse afgrænsningskablet. Omvendt viser de kraftige hjul sig i undersøgelser at være gode til våde og ujævne græsplæner.
Modsat Stihl-modellen har denne ingen regnsensor. Når det regner, skal du altså manuelt sætte den til at køre tilbage til sin ladestation eller forhindre den i at køre afsted i regnvejr. Den klarer sig i tests ligeså godt som Stihl på hældninger op til 45 procent. Og i modsætning til Stihl RMI 632 kan Robomow-modellens ladestation stå i et hjørne og har ikke brug for meget plads til at køre ind for at lade op.
Robomow RK1000 angives fra producentens side at kunne klare langt græs op til 10 centimeter. Det klarer den også fint, men erfaringen med produkter er, at den er bedst på en højdeindstilling lavere end 10 centimeter.
I Robomow RK1000 får du en effektiv robotplæneklipper. Dens størrelse på 51 x 64 x 30 centimeter fylder og kan gøre det svært for den at komme igennem smalle steder. Desuden er dens opladningstid dobbelt så lang som driftstiden på 60 minutter. Det betyder, at den skal køre i omkring 2 timer hver dag for at holde en plæne på 500 kvadratmeter ved lige.
Har opladningstiden ingen betydning for dig, vil du få glæde af denne robotplæneklipper, hvis du har en ujævn plæne med hældninger på op til 45 procent. Den er især et godt valg til ruminddelte, åbne haver, hvor den vil slå græsset effektivt og efterlade plænen med en flot finish.
Husqvarna Automower 405X lægger sig prismæssigt mellem vores premium model og bedst i test, Husqvarna Automower 310 Mark II. Og de to Husqvarna minder da også meget om hinanden. De har samme klippebredde- og højde og kan begge klare en stigning på op til 40 procent. Husqvarna Automower 405X-modellen adskiller sig ved at være til et mindre areal. Og så kan du bruge denne model med stemmestyring.
De to modeller adskiller sig eksempelvis fra hinanden ved, at Husqvarna Automower 405X har en kortere klippetid på 45 til 50 minutter, hvor 310 Mark II har en driftstid på 60 minutter. Producenten sælger denne model som egnet til 600 kvadratmeter, men vores undersøgelser viser, at den kan klare op til 720 kvadratmeter. Det er 280 kvadratmeter mindre end 310 Mark II. Til gengæld er 405X-modellens design 1 centimeter lavere. Det betyder, at den er bedre til at komme ind under lavere buske og havemøbler.
Hvor Husqvarna Automower 310 Mark II bruger bluetooth til at forbinde til appen, kan du styre Husqvarna Automower 405X via Google Assistent. Den eneste anden model i vores test, der også har denne mulighed, er Worx Landroid. Og så er Husqvarna Automower 405X den eneste model i vores test, der har lygter.
Appen giver dig mange indstillingsmuligheder. Du kan på et kort i realtid følge med i, hvor robotplæneklipperen har været, og hvor den er i det øjeblik, du kigger. Det er også i appen, at du kan programmere og skræddersy klipningen, så det passer til din have. Du kan for eksempel programmere den til at slå græsset i forskellige dele af plænen i forskellige højder. Du kan også indstille den til at springe bestemte steder over.
Den klarer sig godt på alt slags græs og har kun problemer med at klippe på laveste indstilling, når græsset er højt. Det kan du løse ved at sætte den på en højere indstilling. Til gengæld efterlader denne model ingen græstotter, hvilket kan være tilfældet med andre robotplæneklippere. Denne model formår at klippe græsset tæt på forhindringer. Modsat mange modeller i vores test skal du indstille klippehøjde på kontrolpanelet eller i appen og ikke på en drejeknap. Højdeindstillingerne er nummererede og ikke angivet i en måleenhed. Det er et minus, fordi du skal have styr på, hvilket trin svarer til hvilken højdeindstilling.
Husqvarna Automower 405X til mellemstore haver er den anden dyreste model i vores test, men du får med denne fuld kontrol over klipningen. Du kan i appen skræddersy dens klipning, hvilket gør den ideel til dig, der har en komplekst indrettet have med bede, forhindringer og skråninger på op til 40 procent. Det er altså en rigtig god allround-model. Derudover kan du bruge den med stemmestyring, hvorimod mange andre modeller bruger bluetooth, der kræver, at du befinder dig i nærheden af plæneklipperen.
Da den er udstyret med lygter, kan den også køre, når det er mørkt, og du befinder dig i haven. Vil du have en meget lydsvag robotplæneklipper til at køre om natten, anbefaler vi testvinderen, Husqvarna Automower 310 Marks II, der har et lydniveau på 55. I sammenligning har Husqvarna Automower 405X et lydniveau på 59 decibel.
Hvis du gerne vil have en robotplæneklipper, der imiterer bevægelsesmønstret på en manuel plæneklipper, er denne model et godt bud. Bortset fra, at denne robotplæneklipper planlægger det hele for dig, så du slipper!
Du får de samme funktioner som på storebroren Bosch Indego M 700, men til en lavere pris. Og hvorfor også betale mere, hvis du har en mindre have og ikke har behov for en robotplæneklipper til mange kvadratmeter. Her får du en model, der er perfekt til have på op til 500 kvadratmeter.
På samme måde som Bosch Indego M 700 gør denne model brug af en kalibreringsproces, hvorefter den planlægger klipningen alt efter plænens størrelse. Det betyder, at du ikke behøver skemalægge klipningen manuelt. Modsat alle andre modeller i vores test bevæger Bosch-modellerne sig i lige parallelle linjer. Den kører en anden vej hver gang, så græsset slides mindst muligt.
Den kører flere gange for at få det hele med, hvilket bidrager til at holde plænen ren. I grundige tests fremgår det, at der nogle gange godt kan være enkelte steder, den ikke har fået med. Til gengæld viste tests også, at den ved næste klipning klippede de “oversete” steder.
Tests viste ligeledes, at den grundet sin lave bund har tendens til at sætte sig fast de steder, hvor haven ikke er plan. Du kan undgå dette ved at tilføje lidt jord for at udfylde huller og uregelmæssigheder. Den udmærker sig ved at klare fugtigt og groft græs uden problemer. Den kan også klare højt græs, men er langsommere end andre modeller. Dette kan løses på samme måde som ved Indego M 700-modellen ved at sætte klippehøjden højere til at starte med.
Bosch Indego S 500 er beregnet til små plæner med et maksimalt areal på 500 kvadratmeter, hvor Indego M 700 klarer 200 kvadratmeter mere. Indego S 500 har en kortere driftstid på 60 modsat de 75 minutters driftstid hos Indego M 700.
Begge modeller har bluetooth og opdateringer skal ske via USB. Ønsker du mulighed for at forbinde den til nettet, bør du vælge Indego S+ 500-modellen.
Mindre plæne bør også betyde lavere pris. Du får med denne Bosch Indego S 500 en autonom og intelligent plæneklipper, der bortset fra ujævnheder klarer sig godt på al slags græs. Og så koster den omkring 2.000 kroner mindre en Indego M 700.
En ulempe er, at displayet på denne model modsat de andre modeller i vores test ikke er dækket af en klap og derfor risikerer at blive ridset under brug. Den har også det højeste lydniveau på 63 decibel. Men da 63 decibel lydmæssigt ikke er meget mere end en almindelig samtale mellem to mennesker, er det stadig et lavt lydniveau.
Ligesom testvinderen har denne model samme drift- og opladningstid, bortset fra at AL-KO Robolinho 1150 W kan køre 40 minutter længere end Husqvarna Automower 310 Mark II. Det vil sige, du samlet set får 100 minutters driftstid. Den har desuden en god internetforbindelse, så du modsat andre modeller kan styre den på afstand.
AL-KO Robolinho 1150 W er beregnet til 1.000 kvadratmeter, hvilket er samme arbejdsareal som testvinderen. Den er sammenlignet med Husqvarna Automower 310 Mark II ikke lige så god til at klare hældninger. Den markedsføres som en robotplæneklipper, der kan håndtere hældninger på op til 45 procent. Af praktiske tests fremgår det, at den ikke formår at klare hældninger af denne art. Den har dog ingen problemer med stigninger på under 30 procent.
Til gengæld giver den et flot snit og klipper plænen godt, uanset om den er våd eller tør. Den udmærker sig ved at klare langt græs uden problemer. I modsætning til eksempelvis Bosch Indego M 700 får du fra starten et jævnt klipperesultat og behøver ikke justere klippehøjden, hvis græsset er langt. Den adskiller sig fra alle andre modeller i vores test, ved at du kan indstille klippehøjden i halve centimetre. Den laveste indstilling er 2,5, hvilket er en halv centimeter mere end den lavest mulige indstilling hos andre modeller i vores test, eksempelvis Husqvarna Automower 310 Mark II. Den højeste indstilling er 5,5 centimeter.
Hjulene klarer sig mindre godt på ujævne plæner. Du kan løse dette ved at købe større hjul beregnet til kuperede plæner.
Internetforbindelsen på denne model er god og rækker langt. Den kan bruges sammen med Amazon Alexa.
En grundig analyse af appfunktionen viste, at appen ikke lever op til andre modellers egenskaber. Det tager lang tid at programmere de enkelte indstillinger. Du er nødt til at indstille dagene enkeltvis, modsat Husqvarna Automower 310 Mark II, hvor en dags indstillinger kan kopieres over til næste dag.
Appen har et begrænset antal indstillingsmuligheder. Du kan ikke vælge en midlertidig indstilling, men vil automatisk foretage ændringer i dine faste indstillinger. Det er en ulempe, hvis du eksempelvis skal på ferie og ønsker at deaktivere bestemte handlinger.
Robotplæneklipperen kan programmeres til at starte fra forskellige steder i haven, men denne indstilling er ikke tilgængelig i appen, og skal vælges manuelt på plæneklipperens kontrolpanel.
Robotplæneklipperen giver dig en smukt klippet græsplæne. Den fungerer bedst på plæner med mindre stigninger og begrænsede ujævnheder, men er rigtig god til alle andre situationer. Er appfunktionen en vigtig del for dig, anbefaler vi testvinderen, Husqvarna Automower 310 Mark II, da dens app er mere overskuelig og nemmere at bruge.
Til gengæld har AL-KO Robolinho 1150 W en lang batteritid. Ligesom Husqvarna Automower 310 Mark II har denne model samme opladnings- og driftstid. Men hvor testvinderen har en driftstid på 60 minutter, får du med denne model 100 minutter – altså 40 minutter mere! Taget i betragtning at de begge er beregnet til et arbejdsareal på 1.000 kvadratmeter og AL-KO Robolinho 1150 W tilmed er den billigste robotplæneklipper i vores test, gør at den er svær at sige nej til.
Du får med denne Honda Miimo 310 en kraftig robotplæneklipper, der er udstyret med en særlig effektiv mulch-funktion, så du samtidig giver din græsplæne den rette gødning. Den har i modsætning til mange andre modeller ingen appfunktion, så du skal indstille den manuelt på robotplæneklipperen. Til gengæld egner den sig til større arealer på op til 1.500 kvadratmeter, og du kan vælge mellem varierende klippemønstre, så resultatet bliver endnu flottere.
Ligesom Husqvarna Automower 310 Mark II kan du indstille Honda Miimo 310 til at klippe kanter to gange om ugen og få den til at starte på forskellige steder i haven. Du kan på kontrolpanelet vælge mellem en automatisk eller en manuel funktion.
De automatiske funktioner giver dig valgmuligheden mellem tre forskellige bevægelsesmønstre: lige linjer, tilfældig og blandet, hvor andre modeller i testen kører med enten det ene eller andet system. Som den eneste model i vores test har den en særskilt spiralfunktion til områder på plænen med tykkere græs eller totter. I denne funktion kører den rundt i cirkler for at komme igennem det tykke græs.
Til gengæld viser tests, at denne model har tendens til at gå over kanttråden, hvorefter den manuelt skal hentes og sættes inden for dens afgrænsede område igen.
Dens indstillingsmuligheder er mere avancerede end på AL-KO Robolinho 1150 W-modellen. Du kan programmere den til at starte på forskellige tidspunkter om dagen og vælge to arbejdsgange om dagen, fx morgen eller aften. De andre modeller i vores tests kører ved samme hastighed, men på denne model kan du vælge mellem en hurtig og en langsommere funktion. Vil du have den til at arbejde om natten, er der mulighed for en stillefunktion.
Alle indstillingerne skal foretages direkte på kontrolpanelet. Denne model har ingen internetforbindelse eller app-styring.
Ud over de mange indstillingsmuligheder adskiller den sig også ved at klippe græsset til en pudderagtig konsistens. Denne model er udstyret med tre knive monteret på en plade, der roterer 2.500 omdrejninger i minuttet. Knivene er skarpe og klipper græsset så småt, at det udgør den ideelle gødning til græsplænen. De hurtige omdrejninger og de skarpe knive kombineret med, at robotplæneklipperen arbejder ofte og kun klipper lidt ad gangen, giver dig det fint klippede græs. Det klippes så småt, at det falder ned mellem det eksisterende græs og ikke kan ses modsat mange andre modeller, hvor det afklippede græs bliver liggende i klumper. For at få det fulde udbytte af denne funktion, bør du nedjustere højden gradvist.
Honda Miimo 310 er ikke en billig robotplæneklipper og placerer sig som den andendyreste model i vores test. Men du får også en velplejet plæne. De mange indstillingsmuligheder og mulige bevægelsesmønstre er ideelle til større græsplæner, og denne model kan klare op til 1.500 kvadratmeter. Erfaringen med produktet er, at batteriet er besværligt at udskifte. Du er nødt til at skille robotten ad for at få adgang til batteriet. Det kan altså være nødvendigt at få en professionel til at gøre det.
Den har ingen app-styring eller internetforbindelse. Driftstiden er også den korteste i vores test. Den har en samlet driftstid på 30 minutter, mens opladningstiden er den samme. Hvis du ikke har noget imod, at den kører mange gange og i kortere tid ad gangen end andre modeller på markedet, kunne denne model være den helt rette robotplæneklipper for dig.
Denne Worx Landroid-robotplæneklipper har den bedste driftstid i vores test. Hvor Husqvarna Automower 310 Mark II kan køre i 60 minutter, kan denne model samlet set klare op til 120 minutter. Den kan altså klippe større flader på én gang. Ideel til mellemstore haver og store plæner op til 1.000 kvadratmeter med mindre skråninger på op til 35 procent.
Denne Worx Landroid har samme system ved forhindringer som Stihl RMI 632, der ved forhindringer stopper og vender om, mens knivene bliver ved med at rotere. Ved andre modeller som eksempelvis Robomov RK1000 stopper knivene også deres rotation. Til gengæld har denne model en særskilt pindsvinebeskyttelse.
Den klarer sig godt på tørt og vådt græs, men udviste problemer ved kørsel i kuperet terræn og en våd plæne. Dens konstruktion er lav, og bunden har derfor svært ved at komme over bump og ujævnheder. På fugtigt græs viste den sig i tests ofte at sætte sig fast, da hjulene ikke kan få fat og skabe friktion. De stopper ikke med at dreje, hvilket risikerer at ødelægge plænen. Hvor Husqvarna Automower 310 Mark II er god til at vriste sig fri og arbejde videre, har Worx Landroid-modellen brug for hjælp til at komme fri.
Worx Landroid L1000 er designet med en kantklipperfunktion. Vores undersøgelser viste, at denne ikke er effektiv. Den efterlader et stykke græs på omkring 5 centimeter fra kanten, der forbliver uklippet, hvilket er et minus.
To modeller i vores test er udstyret med regnsensor, og Worx Landroid er én af dem. Du kan også tilslutte den en app via bluetooth ligesom på de fleste andre modeller i vores test. Worx Landroid adskiller sig ved, at du også kan bruge stemmestyring med både Amazon Alexa og Google Assistant. Hos andre modeller i testen, der fungerer med stemmestyring, er det kun muligt at bruge én type stemmestyring. Dens støjniveau er det samme som på Bosch-modellerne og dermed det højeste i testen. Det ligger på 63 decibel.
Som den eneste model i vores test følger der to batterier med. Dette giver dig en samlet driftstid på 120 minutter, modsat mange andre modeller, der ligger på omkring 60 minutter.
Worx Landroid er en god robotplæneklipper i mellemprisklassen til mellemstore plæner. Den er til dig, der gerne vil have din robotplæneklipper til at køre i længere tid ad gangen. Det får du med denne robotplæneklipper, da der følger et ekstra genopladeligt batteri med, så du kan udskifte det første, når det er tomt. Den giver dig også mere frihed, da du kan bruge både app- og stemmestyring.
Er din plæne kuperet, anbefaler vi Stihl RMI 632 til en have på 3.000 kvadratmeter, da den klarer sig bedre i tests på våde plæner og ujævnheder.
Vores researchteam gør et stort arbejde ud af at udvælge de allerbedste produkter til test.
Vores vurderingskriterier er:
Baseret på data fra disse kriterier sammenligner vi en række af, hvad vi vurderer er de bedste produkter til forskellige behov.