Stiksav test (2022) → Få hjælp til at finde den bedste stiksav til dig
BEDSTE I TEST
Bosch PST 18 LI solo Cutcontrol
En effektiv og støjsvag robotplæneklipper til mellemstore haver på op til 700 kvadratmeter, der også kan klare stigninger på op til 35 %. Den er udstyret med højteknologiske funktioner, så du får en perfekt og intelligent græsslåning i alt slags vejr. Praktisk Robotplæneklipperen kan klare op til 700 kvadratmeter og er derfor helt perfekt til mindre og mellemstore haver. Med Gardena Bluetooth®-appen har du desuden fuld kontrol over, hvornår og hvor den skal arbejde. Uanset vejret er dens arbejde upåklageligt. Derudover registrerer den også, når der er frost, hvorefter den...
Tjek prisen
Testvindere:
Billigste pris
Forhandler
|
---|
Læs med her, hvor vi i vores robotplæneklipper test har kåret de 12 bedste modeller på markedet lige nu.
Når du vælger en robotplæneklipper, skal den naturligvis kunne slå græs, men allervigtigst er det, at den er egnet til netop din have. Det betyder, at den skal kunne klare netop dit terræn, at den kan klare hældningerne i netop din græsplæne og være designet til dens størrelse.
I vores købsguide får du en grundig gennemgang af, hvad du alt skal være opmærksom på. Ud over de ovennævnte er det også vigtigt at kigge på batteriets opladnings- og driftstid samt afgrænsningskablets længde. Og så er der selvfølgelig en masse lækre funktioner at tage højde for. Du får også en trin-for-trin-guide til, hvordan du installerer og vedligeholder en robotplæneklipper.
Du kan også hoppe direkte til vores praktiske sammenligningstabel lige her, hvis du gerne vil have et hurtigt og samlet overblik over de 12 modeller i vores test.
En effektiv og støjsvag robotplæneklipper til mellemstore haver på op til 700 kvadratmeter, der også kan klare stigninger på op til 35 %. Den er udstyret med højteknologiske funktioner, så du får en perfekt og intelligent græsslåning i alt slags vejr.
Robotplæneklipperen kan klare op til 700 kvadratmeter og er derfor helt perfekt til mindre og mellemstore haver. Med Gardena Bluetooth®-appen har du desuden fuld kontrol over, hvornår og hvor den skal arbejde. Uanset vejret er dens arbejde upåklageligt. Derudover registrerer den også, når der er frost, hvorefter den simpelthen ikke går i gang. Skråner din have? Det er heller ikke noget problem. Modellen her kan nemlig klare en stigning på op til 35 %. Og så vil du også elske, at den med sine 57 decibel er yderst lydsvag, så hverken du eller dine naboer forstyrres af den.
Enhver have er anderledes, forskellige indretninger og områder, men det er ikke noget problem for denne robotplæneklipper. Dens AI-baserede teknologi (LONA) giver en super præcis klipning, da løbende forbedrer og optimerer græsklipningen. Du undgår derfor irriterende striber i græsset efter klipningen. Du kan derudover indstille den til kun at slå græs, når græsset har opnået en bestemt højde. På den måde er robotplæneklipperen kun aktiv, når det er nødvendigt. Takket være en praktisk sensorkontrol kan den også klare smalle passager og svært tilgængelige steder.
I appen kan du kortlægge din have og vælge områder, der ikke skal slås. Du kan sørge for, den undgår forhindringer samt skemalægge klipningen, så den ikke er i gang, når natdyr som for eksempel pindsvin er aktive. Du kan nemt ændre på indstillinger, vælge og fravælge dage baseret på vejret, som du kan tjekke vejret inde på selve appen. Du kan altså tage på ferie og stadig klippe græsset på afstand!
Specifikationer:
Er du på udkig efter en robotplæneklipper til at klippe græsset til et stort areal på op til 800 kvadratmeter udstyret med et fuldautomatisk klippesystem, så er denne LandXcape LX835-model den helt rette til dig.
LandXcape robotplæneklipperen er en kompakt model, der især er velegnet til mindre haver. Den får en god bedømmelse af Forbrugerrådet Tænk med højeste point for brugervenligheden, sikkerheden, kvaliteten af konstruktionen, samt programmeringen.Den har en driftstid på 65 minutter og kan i den tid klare et arbejdsområde på op til hele 800 kvadratmeter. Den har en klippebredde på 18 centimeter og kan indstilles til at klippe helt ned til 3 centimeter og indstilles til en maksimal græshøjde på hele 6 centimeter. Desuden er det ikke noget problem, hvis din have skråner. Den kan nemlig sagtens klare en skråning på op til 35 % og smalle steder. Den har derudover et forholdsvist lavt lydniveau på 63 decibel, der ligger på omtrent samme niveau som en helt almindelig samtale. Når den er ved at løbe tør for strøm, finder den selv automatisk hen til sin ladestation, hvor blot skal lade op i 90 minutter for at være klar igen.
LandXcape LX835-robotplæneklipperen er nem at betjene. Det eneste, du behøver gøre, er at lægge det 180 meter lange afgrænsningskabel, hvorefter den er klar til brug. Du indstiller den nemt og bekvemt på det praktiske display, hvorpå du kan indstille arbejdstider med mere.
Denne robotplæneklipper er desuden udstyret med flere sikkerhedsforanstaltninger. Den registrerer for eksempel regn, så den i tilfælde af nedbør selv kører tilbage til ladestationen. Man kan desuden kun ændre på indstillingerne ved at indtaste en pinkode, hvilket sikrer dig mod eventuel tyveri og hærværk. Skulle nogen alligevel forsøge at stjæle den, advarer en indbygget tyverialarm dig herom. Den er ydermere forsynes med en løftesensor, der gør, at knivene simpelthen stopper med at køre, hvis den bliver løftet op. Du og andre medlemmer i husstanden er på den måde sikret mod eventuelle skader.
Specifikationer:
En fuldautomatisk og brugervenlig robotplæneklipper til at slå græsset i mellemstore græsplæner og store haver med smalle passager og ujævne plæner. Den egner sig dog også til små haver med masser af forskellige områder, hjørner og kanter.
En intelligent robotplæneklipper, der takket være det holdbare lithium-ion-batteri kan klippe græsset i op til 90 minutter. Når den er ved at løbe tør for strøm, kører den selv hen i sin ladestation, hvor den på kun 1 time oplades fuldt. Dens samlede klippebredde er på 28 centimeter, og den kan indstilles til en minimum klippehøjde på 2 centimeter og en maksimal højde på hele 6 centimeter. Den er særlig god til ujævnt terræn takkes være de fire specialdesignede hjul, der også egner sig til stejle hældninger på op til hele 45 %.
På dens lysstærke LCD-display indtaster du dineindstillinger. Du kan tilknytte den til den dertilhørende app, der giver dig fuld kontrol over plæneklipperen og din have. Den er desuden udstyret med nyttige sensorer, der forhindrer den i at køre ind i ting. Skulle den komme i berøring med en genstand, registreres dette af robotplæneklipperen, og den udvælger derefter en ny rute. Den registrerer ligeledes regn. Skulle det regne, kører den nemlig helt af sig selv tilbage til dockingstationen. Derudover har du kun adgang til robotplæneklipperen via en pinkode, og den har også en praktisk tyverialarm, så du aldrig behøver bekymre dig om, at den bliver stjålet.
Når den klipper græsset fordeler den samtidig det afklippede græs som små partikler ud over hele græsplænen, der herefter fungerer som aldeles værdifuld og nyttig gødning. Den ene fordel er, at du ikke skal bruge tid på at køre græsaffald til forbrænding, mens den anden er, at du gøder din græsplæne på helt naturlig og billig vis.
Specifikationer:
Vælg denne miljøvenlige robotplæneklipper, hvis du gerne vil have en model med kulfri motor. Den er nem at installere. Den er udstyret med en meget praktisk og intuitiv touch-skærm i farve, der giver dig fuld kontrol over samtlige indstillingsmuligheder. Afgrænsningskablet er hele 225 meter langt, og når først det er lagt, er robotplæneklipperen klar til brug. Den kan klare et arbejdsområde på op til 1.000 kvadratmeter og har en bred klippebredde på 21 centimeter. Der er desuden rig mulighed for at bestemme forskellige klippehøjder, da denne model kan sættes til en minimal græshøjde på 2 centimeter og højt græs på hele 10 centimeter. Maskinen kan desuden klare hældninger på helt op til 45 %.
Du kan ydermere tilknytte din robotplæneklipper til den dertilhørende app, hvorfra du kan skemalægge alle klippetider. Du vil elske, dens unikke kantklipningssystem, der sikrer dig skarpe og flotte kanter hele vejen rundt om græsplænen. Hjulene er designet til varieret terræn og er desuden udstyret med indbyggede sensorer, så den ikke kører ind i ting. Bioklip-systemet efterlader små græspartikler, der fungerer som bæredygtig og billig gødning til din plæne, så den bliver endnu flottere at se på! Som ekstra bonus er den forsynet med en række sikkerhedsforanstaltninger.
Specifikationer:
Vælg denne Gardena robotplæneklipper, hvis du er træt af at klippe græsset selv og gerne vil have en brugervenlig maskine til at klare arbejdet for dig. Den kan klippe op til 250 kvadratmeter og egner sig derfor perfekt til dig, der har en mindre have. Når først afgrænsningskablet på 150 meter er lagt, er denne Gardena-robotplæneklipper klar til brug. Den er med sine 57 decibel yderst støjsvag, samtidig med at den klipper græsset flot og præcist.
Den har en samlet klippebredde på 16 centimeter og kan indstilles til en minimal klippehøjde på 2 centimeter og en maksimal græshøjde på 4,5 centimeter. Når den er færdig med at slå græsset eller er ved at løbe tør for strøm, kører den ad sig selv hen i ladestation, hvor den på kun 75 minutter lader op igen. Dens kan derudover arbejde i hele 65 minutter, hvilket giver den masser af tid til at tage sig af din plæne. Du kan via appen styre robotplæneklipperen og skemalægge din plæneklipning til bestemte dage og tidspunkter. Appen guider dig samtidig også trin for trin igennem installationen første gang, du bruger plæneklipperen. Du vil også være glad for de mange sikkerhedsforanstaltninger som hældningssensor, løftesensor og anvendelsen af pinkode.
Specifikationer:
En kompakt og lille robotplæneklipper til mellemstore haver og smalle passager helt ned til 60 centimeter. Den har en særlig lang batterilevetid på hele 100 minutter. Og når den er færdig, eller batteriet er ved at løbe tør for strøm, kører den helt automatisk tilbage til sin ladestation. En fuld opladning tager ligeledes 100 minutter. Den har et afgrænsningskabel på 150 meter, der er særlig nemt at installere. Selve robotten kan klare en hældning i græsplænen på 45 %.
De 4 vendbare knive sikrer dig desuden en særlig præcis klipning, er robotten har en klippebredde på hele 22 centimeter og kan indstilles til klippehøjder fra minimum 2 centimeter til maksimalt 5,5 centimeter. Og så vil både du og dine naboer være glade for dens lave lydniveau på kun 60 decibel. Det yderst praktiske bioklipsystem betyder, at du ikke kun slipper for at skulle køre dit græsaffald væk, men også at du sparer tid og penge på en god og naturlig gødning til din græsplæne. En robust robotplæneklipper med diverse sikkerhedssensorer sikrer dig mod skader og også mod tyveri. Via appen på din smartphone kan du nemt og bekvemt styre din plæneklipper og har fuld kontrol over dine klippetider og indstillinger.
Specifikationer:
Søger du en automatisk plæneklipper til en mindre have på op til 500 kvadratmeter, er denne Gardena Sileno City robotplæneklipper et rigtig godt bud. Gardena Sileno City klarer simpelthen arbejdet for dig uanset vejret. Dens afgrænsningskabel er hele 150 meter langt, hvilket er ideelt til en mindre have. Gardena Sileno City har en samlet klippebredde på 16 centimeter. Du kan selv indstille klippehøjden på Gardena Sileno City-modellen, der passer dig. Den korteste mulige indstilling er 2 centimeter, og den maksimale klippehøjde er 5 centimeter. Når først du har valgt dine præferencer og indstillinger, kan Gardena Sileno City-plæneklipperen sågar styres via en app.
Når Gardena Sileno City er færdig med at slå græsset, kører den helt selv hen i sin ladestation. Gardena Sileno City har en samlet driftstid på 65 minutter og lader op på 75 minutter.
Gardena Sileno City klarer også snildt hældninger på op til 35 % i plænen. Desuden har Gardena Sileno City et dejlig lavt støjniveau, så hverken du eller dine kære naboer generes af den, når den er i brug. Ydermere er Gardena Sileno City udstyret med en praktisk tyverisikring samt hældnings- og løftesensor. En Gardena Sileno City robotplæneklipper giver dig en effektiv og jævn klipning – hver gang.
Specifikationer:
Denne plænerobot er til dig, der gerne vil have en stor robotplæneklipper til en stor græsplæne på op til 3.200 kvadratmeter. Den kan undgå forhindringer og håndtere hældninger på op til 45 % uden problemer, og dens drejelige baghjul slår græsset effektivt også på en ujævn plæne. Dens klippebredde er hele 24 centimeter bred, mens du kan vælge mellem højdeindstillinger fra 2 til 6 centimeter. Når den er færdig med at klippe, kører den hen i en smart ladestation, hvor den efter en hurtig opladning på kun 50 minutter er klar til at arbejde yderligere 145 minutter – den længste driftstid i vores test.
Den er desuden udstyret med et hav af innovativt teknologi og kan bådes styres via en app, den har bluetooth, GPS og GSM-understøttelse, og så kan du også styre den via stemmestyringsfunktionen Google Assistant. Automower® Connect-funktionen er en intelligent teknologi, der sikrer en sund og grøn græsplæne og et perfekt afklippet græs! Den har også et lavt støjniveau på kun 58 decibel, hvilket ligger under en almindelig samtale. Sidst, men ikke mindst, er den naturligvis også forsynet med en del sikkerhedsfunktioner såsom hældnings- og løftesensor samt tyverialarm. Du har desuden kun adgang til systemet via en pinkode.
Specifikationer:
Denne robotplæneklipper til at klippe græsset er ideel til dig med en mellemstor have på op til 700 kvadratmeter. Dens AIA-teknologi sikrer, at er hurtig, effektiv og let kan bevæge sig hen over plænen, samtidig med at slå græsset perfekt selv ved smalle passager. Worx Landroid er særlig god til at klippe helt ind til kanten, så du ikke skal efter det, når den er færdig. Du justerer klippehøjden på Worx Landroid robotplæneklipperen eller i den tilhørende app. Du kan vælge mellem alt fra 3 til 6 centimeter, mens klippebredden er på 18 centimeter. I appen kan du skemalægge klipningen præcis efter dine præferencer og efter vejrforhold.
Worx Landroid robotplæneklipperen kører hen til sin ladestation, når den er færdig med at klippe græsset, eller når den er ved at løbe tom for strøm. Worx Landroid både lader op på 45 minutter og har også en driftstid på 45 minutter. Da plæneklipperen lades på siden, skal du ikke bekymre dig om græs i ladeområdet. Selve batteriet er multifunktionelt og kan også bruges til andre maskine fra Worx. Modellen er ydermere udstyret med diverse sikkerhedsforanstalninger, som hældnings- og løftesensor. Worx Landroid har også en tyverialarm og kan kun betjenes via din helt personlige pinkode.
Specifikationer:
Denne Bosch robotplæneklipper klipper ikke kun græsset, men også kanterne, så du opnår en særlig smuk græsplæne med en eminent finish. Den er derfor også kåret som en af de bedste robotplæneklippere hos Forbrugerrådet tænk. En intelligent plæneklipper, der klarer alle mellemstore haver på op til 700 kvadratmeter, også dem, der er inddelt i forskellige zoner. Der medfølger et afgrænsningskabel på 175 meter, og så er den udstyret med sikkerhedsfunktioner som for eksempel en pinkode, så kun du kan betjene den. Du kan nemt og bekvemt styre den via appen Bosch Smart Gardering, og den har også en indbygget wi-fi-forbindelse.
Den har en klippebredde på 19 centimeter. Du kan justere klippehøjden, der rangerer fra 3 til 5 centimeter. Det lave lydniveau på 63 decibel vil begejstre både dig og dine naboer. Robotplæneklipperen har sin egen dockingstation, som den automatisk kører hen i, enten når den er færdig med at klippe græsset, eller når den er ved at være tømt for batteri. Du skal altså ikke selv sørge for, at den lader op. Dens opladningstid ligger på 60 minutter, mens den har en lang arbejdstid på hele 75 minutter. En af de bedste robotplæneklippere til zoneinddelte, mellemstore haver og flotte kanter!
Specifikationer:
En manøvredygtig robotplæneklipper til store arealer. Derudover medfølger en smart lille garage til maskinen, der beskytter den mod regn og dårligt vejr. En automatisk græsslåmaskine, hvor du kan justere klippehøjden, så den passer til dig og dine behov. Du kan vælge mellem en mindsteindstilling på 3 centimeter og en maksimal højde på 5 centimeter. Den klarer i en håndevending at slå græs på plæner helt op til 2.000 kvadratmeter. Den er desuden udstyret med mange programmer og funktioner, der sørger for, at den arbejder både effektivt og bevæger sig agilt gennem terrænet – og også gennem smalle passager. Biolip-systemer giver dig desuden en billig og naturlig gødning. Smart!
Via en brugervenlig app kan du indstille din robotplæneklipper til forskellige zoner. Den beregner derefter selv det bedste skema baseret på områdets størrelse, dets skråninger, græsvæksten, men også de individuelle vejrforhold. Med Cut to Edge-teknologien kommer du så tæt på kanten som overhovedet muligt. Der medfølger naturligvis en dockingstation. En fuld opladning tager 120, mens den har en arbejdstid på 60 minutter. Det smarte ved denne Worx-robotplæneklipper er, at batteriet er multifunktionelt og kan bruges til andre maskiner fra samme mærke. Det er både billigere og pladsbesparende!
Specifikationer:
Einhell Freelexo 900 LCD BT er til perfekt til komplekse haver, der ikke har en ensartet afgrænsning af græsplænen. Trods dens gode ydeevne er det en en relativ billig robotplæneklipper, der giver dig en perfekt vedligeholdt plæne. Den kan klippe græsset på både en jævn græsplæne, men også på plæner, der har en hældning på op til 35 %. Du kan justere klippehøjden fra 2 til 6 centimeter, mens dens klippebredde er på 18 centimeter.
Du kan styre plæneklipperen via den dertilhørende app. Den er ydermere udstyret med smarte sikkerhedsfunktioner, der for eksempel aktiveres, hvis nogen løfter robotplæneklipperen. Den har også en smart regnsensor, der bevirker, at den ved regn kører hen i sin dockingstation. Denne robotplæneklipper er især et godt valg til dig, der har andre maskiner af mærket Einhell. Batteriet er nemlig kompatibelt med alle produkter i deres Power X-change-serien. Du sparer altså både penge og plads, hvis du hovedsageligt investerer i produkter af dette mærke. Du (og dine naboer) vil derudover være vild med det meget lave støjniveau på kun 59 decibel, der faktisk ligger under en almindelig samtale mellem to mennesker. At klippe dit græs har aldrig været nemmere!
Specifikationer:
Nu har du fået et godt indblik i de diverse robotplæneklippere i forskellige prisklasser i vores test. Og alle robotplæneklippere kan klippe græsset for dig, men hvordan fungerer de egentlig?
Der kan naturligvis være forskel på de enkelte modeller og også på de forskellige brands, men principperne for en robotplæneklipper er som regel de samme.
Hvis du vender en robotplæneklipper, vil du se, at der nedenunder sidder en rund skive, hvorpå der er monteret små skarpe knive. Når plæneklipperen startes, begynder skiven at dreje. Det betyder naturligvis også, at knivene drejer med rundt. Det kalder man, at knivene roterer. Når robotplæneklipperen så kører hen over græsplænen, bliver græsset simpelthen klippet af de roterende knive.
For at robotplæneklipperen ved, hvor den skal køre – og ikke for eksempel forsvinder ind på naboens græsplæne – skal du lægge et kabel, der afgrænser dens arbejdsområde. Kablet kaldes et afgrænsningskabel, kantkabel/-ledning eller en kanttråd, og det medfølger, når du køber en en. Det er dog muligt, at du skal købe lidt ekstra, afhængig af havens størrelse.
Afgrænsningskablet lægges enten ned i græsset og fastgøres med pløkker hele vejen rundt om haven. Tænk på det som en slags indhegning.
Når du lægger kablet ovenpå, vil du i starten kunne se kablet omend det ofte er i en grøn farve. Efter nogen tid vil græsset dog som regel vokse op over kablet, så du heller ikke kan se det, selv om du har valgt at lægge det oven på græsplænen.
Du kan også grave det ned, men det er selvsagt lidt mere omstændeligt og tager længere tid. Fordelen er dog, at du fra starten ikke kan se kablet, modsat hvis du “bare” lægger det oven på græsset. Det kan også være en fordel at grave det ned, hvis du har husdyr som høns, hunde eller katte, der kunne finde på at rode i haven og på den måde få fat på kablet.
Robotplæneklipperen lader op i sin lade- eller dockingstation. Når den er fuldt opladet, kører den ud på plænen igen. På samme måde kører den automatisk hen til sin ladestation, når den er ved at løbe tør for strøm. Den er på den måde altså fuldautomatisk, og du skal faktisk ikke tænke på noget.
En robotplæneklipper har som sådan ikke nogen plan for, hvordan den klipper din græsplæne. Idéen bagved er, at den kører vilkårligt rundt og på et tidspunkt har den klippet hele plænen.
Det vilkårlige bevægelsesmønster gør også, at du undgår spor eller streger i græsplænen. Klipningen bliver på den måde mere jævn og pæn.
Det er dog muligt at anskaffe sig en model, der er forsynet med et intelligent navigationssystem. Det gør, at den ikke kører hen over det samme sted mere end en gang. I praksis betyder dette for dig en hurtigere klipning. Det er altså en bedre løsning, hvis du har en stor have, da du ellers risikerer, at det tager robotplæneklipperen meget lang tid at komme igennem hele haven.
Du kan også få modeller, der kan inddele haven eller græsplænen i zoner. Det giver en mere målrettet klipning, da du kan bestemme både hvornår og hvor længe de forskellige zoner skal klippes.
Du kan på den måde for eksempel undgå, at robotplæneklipperen klipper ved legehuset, sandkassen eller gyngestativet, når børnene leger, eller at den ikke kører, mens du sidder på terrassen og vil nyde stilheden (omend mange modeller i dag har et lavt støjniveau).
Du kan længere nede læse mere om, hvordan du styrer robotplæneklipperen.
Træt at at skulle klippe græsset flere gange om ugen og stresse over, at det selvfølgelig lige regner, når du har tid til det? Så er en robotplæneklipper helt klart løsningen. Har du først anskaffet dig en, vil du ikke kunne leve uden, og vi lover, at du vil opdage nye glæder i din have. Som for eksempel at sidde på terrassen med en iskold øl eller ice tea i hånden og kigge på din robotplæneklipper, der vimser rundt og gør arbejdet for dig!
En robotplæneklipper er dog noget af en investering, omend de fås i forskellige prisklasser, der starter ved små 3.000 kroner, som for eksempel LandXcape LX835-robotplæneklipperen. De fleste robotplæneklippere koster dog lidt mere. Og du kan også komme op på over 11.000 kroner, se eksempelvis Stihl RMI 632-modellen i vores robotplæneklipper test. Ja, der findes modeller på helt op til 20.000 kroner eller mere, som den lækre Husqvarna Automower 430X-robotplæneklipper i vores test. Men så får du også noget for pengene!
Den bedste bedste model i vores robotplæneklipper-test ligger på en pris lige under 8.000 kroner. Og vi har bare samlet de bedste, men der er rigtig mange græsrobotter på markedet. Og netop derfor kan det være svært at vælge den model, der passer til dig.
Men bare rolig. Vi gør det som altid nemt og overskueligt for dig.
Hvem vil ikke gerne have en flot og vedligeholdt græsplæne uden selv at skulle stå for græsklipningen? Vi kender også alle sammen endelig at have tid i weekenden, og så regner det. Det er her en robotplæneklipper kommer ind i billedet. Den gør simpelthen hverdagen nemmere.
Er du stadig ikke helt sikker på, om en robotplæneklipper er det rigtige for dig, får du her 5 hurtige og absolut gode grunde til, hvorfor det er en god idé at anskaffe sig en.
Nu, du er overbevist, er det tid til at gå i dybden med robotplæneklippere. Hvad skal du overveje og være opmærksom på?
De fleste modeller har nemlig en masse lækre funktioner, der gør dem endnu mere brugervenlige og nyttige. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal skynde dig ud og købe den første og bedste. En robotplæneklipper er trods alt en ikke uvæsentlig investering. Den bedste robotplæneklipper er den, der passer til præcis dine behov.
Lad os derfor kigge på, hvad du alt skal overveje inden.
Den skal naturligvis klippe græsset, men hvor meget græs er der at klippe? Hvor stor er din have? Skal den kunne dække store arealer?
De forskellige robotplæneklippere egner sig alle til et bestemt antal kvadratmeter. Det nytter altså ikke noget at købe en model til 500 kvadratmeter, hvis din plæne er dobbelt så stor.
Her tænker mange, at det gælder havens størrelse, og det er jo sådan set også rigtigt. Men husk blot, at du skal tænke på græsarealer. Bede og små søer skal jo ikke slås, så dem behøver du ikke regne med. Du skal her gå ud fra det areal, som din robotplæneklipper skal slå.
Generelt set kan findes der robotplæneklippere til tre størrelser: små plæner, mellemstore plæner og store plæner.
Ja, okay, tænker du. Hvad svarer det til? Som regel vil der ud fra beskrivelsen også angives, hvor mange kvadratmeter robotplæneklipperen egner sig til. Du får dog her en lille oversigt, som du kan læne dig op ad, når du skal vælge den, der passer til dig.
Bemærk, at det angivne tal altid vil være det maksimale areal. For at være helt sikker, er du altså nødt til at måle din plæne. Det ville være ærgerligt at købe en model til 500 kvadratmeter, hvis din have ligger lige over.
Er du i tvivl, fordi din have ligger på vippen til grænsen over, eller vil du i fremtiden lave om på din haves indretning og måske sløjfe nogle bede? Så anbefaler vi klart at vælge en model til et størrelsesareal over, så du er på den sikre side.
Når vi taler om terræntype, mener vi både havens opdeling og indretning og selve terrænet. Det er nemlig vigtigt, da du jo skal have tilstrækkelig med afgrænsningskabel.
En robotplæneklipper kan sagtens fungere i en kompleks have. Med kompleks have mener vi en have med flere bede, måske forskellige overflader, små søer og lignende. Faktisk lægger mange deres haver helt om og fjerner alt fra haven, så de kun har græs tilbage, fordi de tror, en robotplæneklipper ikke kan hamle op med så meget forskelligt. Men det kan den sagtens! Det kræver bare lidt mere forberedelse ved installationen.
Her er det vigtigt, at du sørger for, svingende ikke er for skarpe eller for snævre. Robotplæneklipperen kan nemlig godt sætte sig fast. Når først den har sat sig fast, vil den fortsat prøve at køre videre, og det kan resultere i, at hjulene på den måde er med til at grave den yderligere ned. Sørg derfor for, at svingene er bløde.
Har du mange bede, gange, træer og lignende, kan det være en fordel at inddele haven i zoner. Så tager robotplæneklipperen en zone ad gangen. På den måde sikrer du dig også, at en zone er helt færdig, inden den bevæger sig videre til den næste. Dette gøres som regel på den dertilhørende app, og du kan programmere de forskellige zoner.
Har du en jævn græsplæne, er det ikke noget, du behøver tænke så meget over. Men hvis du har et ujævnt terræn, er det vigtigt, at din model kan klare stigninger, når den slår græsset.
De fleste robotplæneklippere er designet til at kunne klare en form for skråning eller hældning i terrænet. Men at kunne klare hældninger er ikke ensbetydende med, at alle hældninger og skråninger er ens. For at vælge den rette model til din have, er du nødt til at vide, hvor meget din plæne skråner.
Ser du på de forskellige modeller i vores robotplæneklipper-test, vil du se, at hældningsfunktionerne varierer fra 25 til 45 procent. Det er faktisk væsentligt at vide, hvor meget din plæne hælder, da robotplæneklipperen ellers ikke vil kunne klippe græsset på de høje dele af din plæne. Og det ville jo ikke give et jævnt og pænt resultat.
Når du kigger på de forskellige beskrivelser af robotplæneklippere, vil du lægge mærke til, at der er noget, der hedder ‘klippebredde’. Det er den samlede bredde en robotplæneklipper kan klippe. Klippebredden er som regel ikke justerbar, og du tænker måske, at det da ikke er så vigtigt, men der er alligevel to ting, du bør overveje.
En bredere klippebredde gør naturligvis, at klipningen går hurtigere, fordi den simpelthen kan klippe mere græs på én gang. Det kan dog også have en betydning for robotplæneklipperens samlede bredde, og har din have mange smalle og snævre steder, er det måske ikke så hensigtsmæssigt med en bred model.
Klippehøjden på en robotplæneklipper hentyder til den græshøjde, du ønsker, at plæneklipperen skal klippe. Klippehøjden er altså justerbar, så du selv bestemmer, om du vil have lavt eller højt græs.
Igen varierer det fra model til model, hvor langt ned og hvor højt du kan justere robotplæneklipperen til at klippe. Men du kan godt komme så langt ned som 2 centimeter og få så højt græs som op til 10 centimeter.
Det er dog noget, du skal være opmærksom på ved køb af din robotplæneklipper. Det nytter jo ikke noget, at du ikke har mulighed for at vælge en højere indstilling, når nu du godt kan lide højt, blødt græs.
Tjek derfor altid specifikationerne, inden du beslutter dig for en model.
Åh, ja de kanter.
Som udgangspunkt kan en robot ikke klippe kanterne rundt omkring bedene – medmindre du anskaffer dig en specielt egnet dertil. Robomow RK1000-robotplæneklipperen er for eksempel et særlig kantklipningssystem, der også tager sig af plænens kanter.
Alligevel er det vigtigt at pointere, at selv den bedste robotplæneklipper ikke kan klippe alle kanter perfekt for dig.
Du kan hjælpe den på vej ved at lægge flade sten rundt om dine bed. Det betyder nemlig, at robotplæneklipperen har noget at køre på (kantstenene på den ene side og græsset på den anden) og derfor kan kører hen over dine kanter.
Problemet med kanterne er, at græsset godt kan have tendens til at lægge sig fladt ned over bedet eller kantstenene. Det problem har du som sådan ikke på selve plænen, da det omkringstående græs typisk vil holde hinanden oprejst. Men ved kanten er der ikke noget, der holder græsstråene oppe. De græsstrå, som lægger sig fladt ned, kan ikke fanges af robotplæneklipperen, ligesom en almindelig plæneklipper heller ikke kan klippe dem.
At vælge en model med kantklipningssystem samt lægge kantsten rundt om bedene hjælper rigtig meget. Men du vil nok alligevel skulle efter det nogle steder, hvis du vil have knivskarpe kanter over alt!
Brugervenlighed er måske nok et lidt bredt område. Herunder hører alt fra en nemt betjenelig model, en nemt tilgængelig og intuitiv app til en nem installation af din robotplæneklipper og forståelig teknologi.
Heldigvis er robotplæneklippere i dag så udviklede, at de er meget brugervenlige. Er du usikker på, om du vil kunne lide at betjene din udvalgte model, bør du kigge lidt på dens knapper og/eller display. Undersøg også, om appen lever op til dine krav, og hvad du alt kan med den.
Mange frygter selve installationen af en robotplæneklipper, men det er slet ikke så slemt, som mange tror. Og skulle du gerne ville have lidt hjælp, har vi lavet en praktisk lille trin-for-trin-guide til installationen længere nede.
Som allerede nævnt foroven, så hører der en ladestation med til robotplæneklippere. De skal jo naturligvis kunne bevæge sig frit omkring i din have og på din plæne uden at bliver begrænset af en ledning. En ledning ville også hurtigt sætte sig fast i træer, grene og buske, ødelægge dine finde blomsterbede eller simpelthen snore sig om robotplæneklipperen.
For at undgå netop dette er de udstyret med et genopladeligt batteri. De fleste modeller er forsynet med et lithium-ion-batteri. Denne type for batteri kaldes også for et li-ion-batteri, hvilket er typisk det, du vil se i diverse beskrivelser, når du kigger på robotplæneklippere.
Et li-ion-batteri er faktisk en af de letteste typer af batterier, der findes, hvilket derfor også er grunden til, at det så ofte bliver brugt i bærbart udstyr.
Det giver af samme grund også mening, at det bliver anvendt i robotplæneklippere, der jo selvstændigt skal kunne komme rundt i haven og op og ned ad skråninger. Det kan derfor ikke nytte noget, at den bliver unødvendigt tynget af et batteri.
Derudover er denne type batteri også mere miljøvenlig, hvilket kun er en fordel.
Der hvor batterier varierer fra hinanden – ud over vægten og sammensætningen – er, hvor mange gange de kan genoplades. I henhold til et li-ion-batteriets levetid, skal du regne med, at det i løbet af dets levetid kan oplades mellem 500 og 1.000 gange, alt efter om og hvordan det vedligeholdes og bruges. Derefter vil det miste styrke og bør udskiftes med et nyt..
Som med alle elektroniske apparater, der kører på et genopladeligt batteri, vil der være stor forskel på både opladningstiden og maskinens driftstid – også selv om samme type batteri er anvendt.
En robotplæneklipper lader op i sin ladestation. Det styrer den alt selv helt automatisk, så der er faktisk ikke noget, du behøver gøre for at oplade den. Og det er smart.
Grunden til, at vi lige vil kigge lidt nærmere på opladningstiden, er, at mange ikke tænker så meget over, hvor lang tid det vil tage for en given model at opnå en fuld opladning. Og det varierer faktisk rigtig meget fra den ene model til den anden. I vores test svinger det mellem 50 minutter som det korteste til 120 minutter som det længste.
Og hvorfor er det så vigtigt? Jo, hvis nu for eksempel du har opdelt din have i zoner, og din robotplæneklipper klipper græsset i en zone efter den anden, vil det jo være smart, hvis den hurtigt kan komme i gang med næste zone efter en opladning. Det kan også være, du godt kan lide at slå græsset ofte, eller at din have er stor, og at det derfor ganske enkelt tager længere tid at slå plænen. Husk derfor at kigge på opladningstiden, når du køber en robotplæneklipper, hvis det kommer til at have betydning for dig og din anvendelse af den.
Opladningstiden har, som mange ellers er tilbøjelige til at tro, ikke noget at gøre med driftstiden. Opladningstiden kan sagtens være kortere end driftstiden. Det er mange af modellerne i vores test et godt eksempel på. For eksempel tager det kun 50 minutter for Husqvarna Automower 430X-modellen at lade fuldt op, men derefter kan den arbejde uafbrudt i hele 145 minutter.
Uanset batteriets opladnings- og driftstid, så giver det mening at passe på det. Selv batteriets levetid i de bedste robotplæneklippere kan forkortes, hvis du ikke tager dig godt af det.
Det anbefales for eksempel at tage din robotplæneklipper ind om vinteren. Det er faktisk mest for batteriets skyld, at du bør tage den ind om vinteren. Batteriets levetid forkortes markant, hvis det bliver udsat for kulde og frostgrader. Og så vil du også opleve, at din robotplæneklipper holder længere, hvis den ikke bliver stående ude hele året rundt.
Et andet godt tip er at vælge en model, der lader op på siden. Så undgår du nemlig, at det afklippede græs ikke griser selve ladestationen til.
Selv de bedste robotplæneklippere vil genere nogen form for støj, når de er i brug. Det kan ikke undgås. Men de larmer dog en del mindre end en traditionel plæneklipper gør.
Desuden har de forskellige modeller ikke alle det samme støjniveau, så er det noget, der bekymrer eller er vigtigt for dig, bør du kigge på lydniveauet på de individuelle robotplæneklippere.
Lydniveauet på alle elektroniske maskiner måles i decibel (dB). Det gælder også en robotplæneklipper. Generelt set er de fleste typer dog forholdsvist lydsvage. I vores test varierer lydniveauet fra 57 decibel som det laveste og op til 66 decibel som det højeste.
Det kan godt være, at lydniveauet ikke spiller en særlig væsentlig rolle for dig. Men hvis du bor i et tætbygget område, har husdyr eller et barn, der sover til middag udenfor i barnevognen, er det smart med en model, der ikke larmer så meget.
Du kan på mange af dem selvfølgelig indstille den til ikke at være aktiv på bestemte tidspunkter af døgnet, men vil de fleste af os ikke undgå støj så meget som muligt? Det kan jo også være, dine naboer er pensionister, der tilbringer meget af deres tid derhjemme, eller at du selv arbejder hjemmefra. I så fald er det virkelig en fordel for dig med en støjsvag robotplæneklipper.
Det kan naturligvis godt være svært at vurdere, hvor meget decibeltallet egentlig svarer til.
Derfor får du her lige en lille oversigt:
Til sammenligning har en traditionel plæneklipper, som kører på benzin, et lydniveau på 94 decibel i gennemsnittet. Derudover har EU fastsat, at en plæneklipper i en normal størrelse højst må have et støjniveau på 98 decibel. En robotplæneklipper har altså, som du kan se på modellerne i vores test, et meget lavere lydniveau.
Du er nu blevet helt skarp på, hvordan en robotplæneklipper fungerer, og hvad du alt skal være opmærksom på, når du skal købe en.
Men ud over at klippe græsset har de forskellige robotplæneklippere også en række funktioner, der er med til at gøre den endnu sjovere og nyttigere.
Lad os gå i dybden med dem, for de forskellige funktioner kan også være med til at afgøre, om en given robotplæneklipper er den rette model for dig.
Det gælder ikke alle, men virkelig mange robotplæneklippere har i dag app-forbindelser, hvilket betyder, at du kan styre dem via en app på din smartphone.
I praksis betyder det ofte, at du kan tjekke hvad robotplæneklipperen laver, og hvor den har været, men du kan også programmere den til at gå i gang på bestemte tidspunkter. Det er også her, du kan bede den om at gå hen til ladestationen og sådan generelt planlægge græsklipningen. I nogle apps vil du skulle trykke på en knap for at informationen bliver sendt til robotplæneklipperen.
De forskellige robotplæneklippere har naturligvis forskellige programmer og vil typisk være tilknyttet fabrikantens egen app.
Den bedste robotplæneklipper i vores test er et godt eksempel på en model, der fungerer med en dertilhørende app.
I nogle apps får du også en praktisk vejrudsigt, så du kan programmere din robotplæneklipper alt efter vejrforholdene. Det er da virkelig smart, da du så har alt samlet et sted og ikke skal til at finde vejrudsigten frem på en anden app eller på nettet.
Dernæst kan du også få en robotplæneklipper, der er udstyret med en wi-fi-forbindelse. Det fungerer i princippet som en app bortset fra, at du her ikke behøver have en app på din mobil, men blot har brug for en internetforbindelse. Du logger så bare ind og kan tænde og slukke for robotplæneklipperen eller foretage ændringer i dine indstillinger.
Både app-styring og/eller en wi-fi-forbindelse er især smarte, hvis du gerne vil kunne styre din robotplæneklipper, når du ikke er hjemme. Det kunne for eksempel være, mens du er på arbejde og kommer i tanke om, at du lige vil have græsset slået, inden gæsterne kommer i aften. Det kan også være, du er på ferie og gerne vil lave nogle ændringer i indstillingerne på din robotplæneklipper.
Ud over de ovennævnte forbindelser er en robotplæneklipper ofte også udstyret med diverse sensorer. Det kan være både i forbindelse med selve klipningen, men også af sikkerhedsmæssige årsager.
Dem gør vi rede for her, så du er helt med på, hvad de forskellige sensorer går ud på, og hvorfor de er nyttige.
En hældningssensor registrerer, når en robotplæneklipper hælder for meget til den ene eller anden side. Skulle det ske, vil funktionen aktiveres, så plæneklipperen simpelthen stopper med at køre.
Det er praktisk, da du så ikke risikerer, at din robotplæneklipper vælter, så knivene bliver ved med at køre ud i den tomme luft, hvilket kan være farligt for dyr og børn.
Det er selvfølgelig også med til at sikre, at robotplæneklipperen ikke beskadiges.
Det er altså en slags væltesikring.
De forskellige modeller er for det meste udstyret med en regnsensor. Det betyder, at din robotplæneklipper registrerer nedbør. Det er jo som bekendt ikke så godt at klippe vådt græs. Grunden er, at græsset lægger sig ned, når det regner. Det betyder, at plæneklipperen ikke kan få fat på græsstråene og klippe dem i den korrekte højde. Resultatet bliver derfor ikke særlig pænt.
En regnsensor er altså ret praktiskt. Når det regner, vil din robotplæneklipper nemlig bare køre tilbage til sin ladestation i stedet for stædigt at blive ved på trods af regnvejr.
Der vil altid ligge en form for forhindringer i din have. Det kan være legetøj eller andet, du ikke lige fik samlet op. Generelt set er det en god idé at samle ting op fra plænen, inden du sætter din robotplæneklipper til at slå græs.
Men for det første kan man nemt komme til at overse noget. For det andet kan det altid ske, at grene og frugt falder ned fra diverse træer. Netop derfor er det smart, at en robotplæneklipper er udstyret med en sensor, der registrerer forhindringer.
De fleste forbrugere gør sig en del tanker om tyverisikring. Det gælder både vores hjem, men skam også robotplæneklippere, der jo ofte er i brug i mange timer uden opsyn og sågar, når vi slet ikke er hjemme.
I princippet er det jo nemt lige at smutte med en robotplæneklipper. Den holdes ikke under opsyn, den er ikke forbundet til noget, og den er ikke for tung til, at man kan bære den et stykke vej.
Men det er der fra fabrikanters side heldigvis tænkt over og taget højde for, så det i praksis alligevel ikke er nemt at stjæle en robotplæneklipper.
De forskellige robotplæneklippere er i dag nemlig udstyret med diverse sikkerhedsforanstaltninger.
Som det første er mange af modellerne udstyret med en decideres tyverialarm, der aktiveres, når nogen fjerner den fra sin plads eller sit område. Den kan manifestere sig som en hyletone, præcis på samme måde som en husalarm.
Desuden er en robotplæneklipper forholdsvis tung at bære rundt på længe og ikke noget, man bare sådan lige løfter i hast. De færreste har nok lyst til at løbe rundt med en hylende robotplæneklipper under armen!
En løftesensor er også en slags alarm. Den aktiveres allerede i det øjeblik, robotplæneklipperen løftes op i luften, hvilket jo er smart, da du så med det samme advares om eventuelt forsøgt tyveri.
En yderligere sikring mod, at nogen tager din robotplæneklipper, er brugen af pinkode. Flere modeller fungerer nu med pinkode. Det betyder, at kun den, som kender pinkoden kan komme ind o robotplæneklipperens system og pille ved indstillingerne. En eventuel tyv ville altså ikke bare sådan lige kunne deaktivere andre alarmer og sikkerhedsforanstaltninger.
Det betyder endvidere, at den person, der stjæler den, faktisk heller ikke ville kunne bruge den til noget. Det har den yderligere effekt, at mange tyve af den grund afskrækkes fra at stjæle robotplæneklippere, fordi den uden pinkode er ubrugelig.
Flere af modellerne i vores test har sådanne sikkerhedsfunktioner. Se for eksempel Worx Landroid har for eksempel både en tyverialarm, mens den også benytter sig af pinkode, og så har den også en løftesensor, der registrerer, om nogen løfter den.
Skulle du en dag glemme din pinkode, kan du nulstille den hos din forhandler. Du skal dog ikke tro, at alle og enhver kan gå ned og nulstille koden. Du skal have købsbevis – din kvittering – med. Husk derfor at gemme din kvittering et forsvarligt sted.
En sidste mulig sikkerhedsfunktion er en indbygget GPS. En GPS giver dig mulighed for at tracke din robotplæneklipper via din smartphone. Skulle uheldig altså en dag være ude, og er den mod alle odds blevet stjålet, kan du via din mobil se præcis, hvor den befinder sig.
Husqvarna Automower 430X er et godt eksempel på en robotplæneklipper, der har GPS, og så har den også både hældnings- og løftesensor og tyverialarm.
Det bedste er, at denne type sikkerhedsforanstaltninger er velkendt blandt tyve. Derfor er det også forholdsvis sjældent, at robotplæneklippere bliver stjålet.
Modsat nogle traditionelle plæneklippere bliver det afklippede græs bliver ikke opsamlet af robotplæneklipperen ligesom det gør. Du skal altså nogle gange selv samle græsset op bagefter, men det tager jo faktisk heller ikke så lang tid, som man altid frygter og tror.
Desuden er idéen med en robotplæneklipper netop, at den kører mere regelmæssigt. Græsset når altså aldrig at blive rigtig langt. Det er når græsset bliver langt, vi klipper det, og det så bliver liggende som et tykt og kvælende tæppe, at græsset bliver gult nedenunder.
Det er ikke tilfældet ved en robotplæneklipper, da de afklippede strå er så små, at de ikke danner et tykt dække, der kan kvæle dit fine græs.
Der er dog også en rigtig god undskyldning for at lade det ligge, hvis du vælger en model med det såkaldte bioklipsystem. På den måde gavner det afklippede græs sågar.
Når du vælger en model med bioklip-system har det en indflydelse på, hvordan græsset bliver klippet. I en robotplæneklipper klipper dens knive græsset i meget små stykker. Når det er klippet på denne måde fungerer det afklippede græs som naturlig gødning. Nogle fabrikanter hentyder til det engelske ord, mulch og mulching, når de snakker om bioklip.
Mens robotplæneklipperen kører rundt på din plæne, spredes de afklippede græsstrå ud over den. Mulching-funktionen har den klare fordel, at du slipper for at skulle samlet det hele bagefter, men også at du ikke behøver køre det hen på lossepladsen eller forbrændingen. Og så er det selvfølgelig en dejlig miljøvenlig måde at genbruge græsset på. Og nævnte vi forresten, at du faktisk også sparer penge på dyr gødning til græsplænen?
Hvis du synes, at bioklipsystemet er ultrasmart, og du i det hele taget leder efter muligheder, der letter din arbejdsbyrde så meget som muligt, kunne en robotplæneklipper uden afgrænsningskabel være en god idé. Afgrænsningskablet er den tråd, der lægges i kanten rundt om din plæne. Det afgrænser robotplæneklipperens område og guider den.
Du kan vælge at lægge det oven på græsplænen og sætte det fast med pløkker, eller du kan vælge at grave det ned. Omend den sidste kræver en del mere arbejde end den første, skal du bruge lidt tid på begge, for at din robotplæneklipper fungerer optimalt. Dernæst kan det også ske, at du skal justere lidt på det, hvis et hjørne eller sving simpelthen er blevet for skarpt for din robotplæneklipper. Og det er jo om noget lidt omstændeligt, når du har gravet det ned!
En måde at komme uden om dette på, er ved simpelthen at vælge en model uden afgrænsningskabel. I stedet fungerer den ved at hente satelllitsignaler og på den måde navigere. Du kan på den måde skabe virtuelle grænser og undgå de fysiske ledninger i din græsplæne.
Som regel gøres dette via en app, så du skal stadig bruge lidt tid på installationen, men til gengæld opnår du en fuldkommen trådløs installation.
Har du brugt en del penge på en robotplæneklipper, er det bestemt også værd at passe godt på den og vedligeholde den. Hvis du regelmæssigt vedligeholder den, sparer du i sidste ende penge på at skulle have den serviceret. En robotplæneklipper, der ikke vedligeholdes, slides hurtigere end én, der gør. Så det kan kun være en fordel regelmæssigt at tilse din robotplæneklipper.
Og heldigvis skal der ikke meget til for at vedligeholde en robotplæneklipper. Den kræver faktisk mindre vedligeholdelse end en tradition plæneklipper, der kører på benzin. Dog skal du regne med, at du skal til det lidt oftere end ved de traditionelle plæneklippere.
Vi anbefaler desuden altid at læse brugermanualen opmærksomt, da der her vil være en vejledning til, hvordan du bedst vedligeholder og plejer præcis den model, som du har.
Du får dog her en generel guide til, hvad du bør gøre.
Når maskinen har klippet græs nogle gange i løbet af ugen, vil der i den tid samle sig græs og blade og måske også små grene omkring skiven og knivene.
Brug en børste eller en svamp til lige at tørre de fastsatte græs og bladene væk med. Både børst og/eller svamp bør dog være tørre. Det anbefales ikke at spule den ren med vand. Faktisk bør du slet ikke bruge vand på underdelen. Undgå især højtrykkspulere, da de kan være for kraftige og ende med at ødelægge eller beskadige din robotplæneklipper.
Du må dog gerne bruge en våd eller fugtig klud eller svamp til at tørre oversiden af.
Det er vigtigt for at sikre dig, at din robotplæneklipper fortsat fungerer optimalt.
Nogle modeller har knive, der sidder løse. Her bør du kontrollere, at du stadig sidder fast og ikke er faldet ud eller er blevet deforme på grund af eventuelle sten i græsplænen. Er skaden sket, bør du erstatte dem. Du kan købe nye knive hos fabrikanten. Ved nogle modeller følger der også ekstra knive med, når du køber robotplæneklipperen.
Selv om knivene er fastmonterede, kan de tages af. Du bør regelmæssigt tage dem ud og slibe dem. Det kender du måske også fra en traditionel plæneklipper, og princippet er her det samme.
Til sidst bør du også tage den ind om vinteren.
Selv en robust robotplæneklipper bør tages ind om vinteren. Godt nok er robotplæneklippere designet og fremstillet til at være ude i al slags vejr. Men ‘al slags vejr’ betyder faktisk vejrforhold i de måneder, man slår græs. Den er ikke fremstillet til at kunne klare meget kolde temperaturer og frost. Din robotplæneklipper slides hurtigere, hvis den bliver udsat for meget kolde temperaturer, men det er især batteriet, du skal være opmærksom på. Det har nemlig slet ikke godt af frost og ekstremt kolde temperaturer. Det mister simpelthen sin evne og tager skade, så det i værste fald ikke virker mere, når det igen bliver forår.
For at gøre din robotplæneklipper klar til vinteren, bør du som det første lige rense og rengøre den som beskrevet foroven.
Du kan godt oplade den, inden du pakker den helt væk. Du bør dog ikke sætte den i ladestationen og så lade den stå forbundet til sin ladestation resten af vinteren.
Når du skal finde en opbevaringsplads til den, kan det være fristende at sætte den på højkant op af en mur. Men det er faktisk ikke en god idé. Den bør stå på sine hjul. Dernæst skal den opbevares et tørt sted, der ikke udsættes for frost og kolde temperaturer. Den har faktisk bedst af at bliver opbevaret ved stuetemperatur.
Det samme gælder ladestationen. Den bør ligeledes opbevares et tørt sted, og selvfølgelig også et frostfrit sted.
Har du en robotplæneklipper med kanttråd, bør du beskytte enderne mod frost. Det kan du nemt gøre ved at sætte lidt isoleringstape rundt om dem. På den måde kan de klare sig igennem vinteren.
Vi har talt rigtig meget om fordelene ved at have en selvkørende plæneklipper, men du overvejer måske stadig, om det virkelig er fordelagtigt med en robotplæneklipper modsat en traditionel græsslåmaskine. Og som ved alt, er der naturligvis fordele og ulemper ved begge dele. For at gøre det endnu nemmere for dig, har vi her lavet en oversigt over både fordele og ulemper ved begge dele.
Lad os starte med den traditionelle håndholdte plæneklipper.
Fordele
Ulemper
For at du kan danne dig et helstøbt overblik over begge typer, får du her naturligvis også fordele og ulemper ved robotplæneklipperen.
Fordele
Ulemper
En traditionel græsslåmaskine skal fyldes med benzin, men du skal også huske, at en robotplæneklipper naturligvis enten kører eller lader op i sin ladestation. Der vil altså komme udgifter som strømforbrug oveni den pris, du betaler for den, når du køber den.
Samlet set er en robotplæneklipper derfor en anelse dyrere end den traditionelle græsslåmaskine.
For nogle kan det måske godt virkelig lidt uoverskueligt at skulle tænke på at installere en robotplæneklipper, men det er ikke så besværligt.
Ved køb af en robotplæneklipper vil der være følgende dele i pakken: robotplæneklipperen, en ladestation, pløkker, en skabelon og et afgrænsningskabel. Dette gælder for hovedparten af robotplæneklippere. Der findes dog nu også modeller, der fungerer via satellit og derfor ikke gør brug af et afgrænsningskabel. For at læse mere om denne type, så gå til afsnittet om robotplæneklippere uden kanttråd foroven.
Vi har her lavet en nemt tilgængelig trin-for-trin-guide, så du hurtigt kommer i gang. Og du behøver bestemt ikke være gør-det-selv-ekspert for at installere din robotplæneklipper. Faktisk er det meget nemmere, end mange går og tror.
Det korte svar er, at det kan du sagtens. Du skal naturligvis kunne bevæge dig rundt i haven og kunne bøje dig. Til gangbesværede eller personer med handicap, kan det i nogle tilfælde være en god idé at få hjælp. Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at man skal betale sig fra hjælpen. Du kan sagtens få en god ven eller et familiemedlem til at hjælpe dig med at installere.
Ud over den fysiske installation af kablet, skal du også konfigurere indstillingerne i appen. Det kræver ikke den store tekniske snilde, men har man begrænset eller ingen erfaring med smartphones og apps, kan det i mange tilfælde igen være rart at have nogen til at hjælpe sig.
Når først alt er installeret, klarer robotplæneklipperen resten af sig selv. Det eneste, du skal sørge for, er, at vedligeholde den regelmæssigt og så selvfølgelig tage den ind om vinteren.
Nu er vi nået til selve installationen. Og som sagt er det faktisk ikke så slemt, som mange frygter. Vi springer ud i det.
Du skal som det første vælge en plads til og placere ladestationen. Det, du skal være opmærksom på, er, at den skal stå i nærheden af en stikkontakt. Ladestationen fungerer jo som en oplader for din robotplæneklipper, så den skal være forbundet til en strømkilde. Dernæst skal den gerne stå i læ og skygge. Det er muligt at tilkøbe en lille garage til din robotplæneklipper. Nogle modeller fås med garage, som for eksempel Worx Landroid L2000 WR155E.
Du kan springe dette trin over, hvis du har anskaffet dig en robotplæneklipper, der ikke gør brug af en kanttråd.
Din robotplæneklipper skal have afgrænset sit område, så den ved præcis, hvor den skal skal køre. Du kan forestille dig, at den skal have en slags indhegning, så den bliver inde i din have og ikke smutter over til naboen og slår græsset der også.
Det er det, du skal bruge afgrænsningskablet til. Det medfølger, når du køber en robotplæneklipper. Du skal her lige være opmærksom på dets længde, da længden på kablet varierer alt efter mærke og model. Er afgrænsningskablet dog for kort, kan du heldigvis købe mere. Det er bare lidt irriterende at stå midt i installationen og så skulle ud og købe mere midt i det hele.
At lægge afgrænsningskablet tager nok en halv dag alt efter, hvor stor arealet er selvfølgelig. Inden du lægger kablet eller tråden, bør du altid lige tjekke modellens klippeafstand. Der er nemlig også forskel på, hvor lang afstand der er fra modellens klippeområde til græsplænens kant. Det er vigtigt, da den jo gerne skulle få så meget af kanten med som muligt. Du kan typisk finde disse oplysninger i brugermanualen.
Der er to måder at lægge kablet på.
Du kan sagtens nøjes med at lægge det oven på græsset hele vejen rundt om det område, du gerne vil have klippet, og så sætte det fast med pløkker. Det vil sige, du bør faktisk sætte pløkkerne i efterhånden, som du bevæger dig rundt. Efter nogle uger vil græsset have vokset sig højt nok til, at du ikke længere vil kunne få øje på kablet. Desuden er kablet som regel fremstillet i en grøn farve, så det falder i et med dets omgivelser.
Nogle foretrækker at grave tråden ned. Det kan være, fordi du har husdyr, der roder lidt i haven, eller fordi du gerne vil være helt sikker på, at tråden ikke kan ses.
Det kan dog også være, at robotplæneklipperen skal køre hen over jord eller fliser, og i så fald kan det være nødvendigt at grave det ned.
Hvis du har et blomsterbed et sted på plænen, skal dette også afgrænses med kablet, så den kører udenom og ikke pløjer lige igennem det.
Du behøver ikke lægge et kablet rundt om træer, legehuse eller andre faste genstande. Robotplæneklipperen har en forhindringssensor, der gør, at den blot vil køre udenom, når den støder ind i sådanne genstande.
Det kan godt ske, at kablet kræver lidt tilpasning, efter det er blevet sat. Hvis du for eksempel kan se, at nogle hjørner og sving er lidt for skarpe til din robotplæneklipper, må du lige justere lidt på det.
Det samme er tilfældet, hvis du på et tidspunkt lægger din have om. Så skal kablet naturligvis justeres alt efter, hvordan din haves indretning kommer til at se ud.
Du har nu fået klaret de fysiske forberedelser. Det er nu, du skal skemalægge din græsklipning.
Afhængig af den model du har anskaffet dig, er der to måder at gøre dette på. På nogle modeller gøres dette direkte på displayet på robotplæneklipperen. Har din robotplæneklipper app-styring, skal du blot downloade appen og dernæst gå i gang med indstillingerne.
Hvis du ikke er så vild med idéen om, at den kører og er synlig, når du ikke er hjemme, kan du programmere den til først at gå i gang, når du er hjemme. Du kunne for eksempel vælge at sætte den til at køre i baghaven og så lade den tage forhaven, når du er der til at holde øje med den.
Det er virkelig praktisk at kunne indstille sin robotplæneklipper til at klippe i zoner. Det kræver i første omgang naturligvis, at din model egner sig til zoneklipning. Men det er en virkelig smart løsning, hvis din have er inddelt i to, for eksempel med en gangsti eller lignende imellem.
Kan din robotplæneklipper klare zoner, vil den simpelthen slukke for klippemekanikken, når den krydser over, for dernæst at arbejde videre i det øjeblik, den kommer over i den anden zone. Virkelig smart og befriende, da du så stadig kan lave spændende haver med masser af blomster og rum
Godt nok er de fleste robotplæneklippere udstyret med diverse tyveriforanstaltninger, og det er yderst sjældent, at de rent faktisk bliver stjålet. Men det er jo ikke rart at gå og konstant skulle bekymre sig eller være nervøs for, om den bliver stjålet.
Indstil den til først at køre ud efter morgenduggen er fordampet, eller inden græsset bliver fugtigt om aftenen. Der sker som sådan ikke noget ved, at en robotplæneklipper klipper græsset, når det er vådt eller fugtigt. Men som vi også har nævnt før, kan det have en effekt på selve resultatet. Vand tynger simpelthen græsset, og du risikerer, at det lægger sig fladt ned under vandets tyngde. Det betyder så, at robotplæneklipperen ikke kan klippe græsset, fordi det jo ligger ned. Knivene vil derfor kun få fat på nogle og klipningen bliver derfor ujævn.
Skulle det ske, at din robotplæneklipper kører ud, når græsset stadig er vådt efter regn eller lignende, skal du dog ikke være nervøs for, om den bliver beskadiget. De fleste modeller kan sagtens tåle både vådt græs og regn. Du bør dog for en sikkerheds skyld lige tjekke brugermanualen for at være helt sikker.
Uanset hvor du bor, kan der være dyr, der først er aktive om natten, der kommer ud fra deres gemmesteder. De kan godt generes og forstyrres af en robotplæneklipper, og i værste fald kan den komme til at køre pindsvin og andre smådyr over. Det er ikke rart at komme ud til næste dag. Sørg derfor for, at den ikke er i gang om natten, hvor nataktive dyr skal have lov til at komme ud efter føde.
Den bedste robotplæneklipper i test i er Gardena Smart Sileno Life Lona 700. Den kan klare hældninger på op til 35 %. Dens lithium-ion-batteri har en driftstid på 65 minutter, mens den lader op på 60 minutter. Den er desuden støjsvag og klarer et område på op til 700 kvadratmeter.
Der er to måder at styre din robotplæneklipper på: Enten på displayet eller knapperne på selve plæneklipperen, eller via en app på din smartphone. Du bestemmer selv. Appen er dog smart, hvis du vil sætte den i gang, selv om du ikke lige er hjemme.
Kira
Author