TEST: 3 bedste robotstøvsugere til gulvtæpper

Af Mari BAdge
Mari

Om Mari Hejsa! Mit navn er Mari, og jeg er en af skribenterne på denne side. Jeg har altid været nørdet med, hvordan ting er sammensat, og hvordan de fungerer....

iRobot Roomba i3 i3154 2
Bedste billige

iRobot Roomba i3 i3154

Miele Scout RX3 Home Vision HD-SPQL 3
Bedste premium

Miele Scout RX3 Home Vision HD-SPQL

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvad kan en robotstøvsuger, og hvad kan den ikke? Læs med her, hvor vi finder den bedste robotstøvsuger til tæpper. Vi tester 3 forskellige robotstøvsugere og undersøger, hvordan de består prøven når gælder både hjørner og tæpper på gulvet. Vi kigger desuden, og med et helt ærligt blik, på fordele og ulemper ved hver model.

Du læser med her fordi du lige nu overvejer om en robotstøvsuger kan klare tæpperne derhjemme. For hvor ville det da egentlig være lækkert, hvis du kunne springe den ugentlige støvsugning over – yes!

Robotstøvsugere er billigere nu end de var for bare få år siden, og deres præstation sammenlignet med en almindelig støvsuger bliver stadigt bedre. Jovist er de disse bedre modeller dyrere end de helt almindelige støvsugere, men til gengæld behøver du ikke rejse dig fra sofaen. Vi kigger på, hvad det er som gør, at en robotstøvsuger er god til at støvsuge tæpper. Vi har udvalgt 3 af slagsen, som (uanset om du har mange tæpper derhjemme eller ej) virkelig gør det godt. Efterfølgende kan du i vores købsguide læse, hvad du mere specifikt bør se på inden du vælger en robotstøvsuger. Mangler du overblik, kan du hoppe over og se testens sammenligningstabel lige her.

iRobot Roomba i7150

Bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Styres nemt fra en smartphone app – og den er også kompatibel med Google Assistant og Amazon Alexa
 • pros-icon.svg Automatisk opladning – kører selv tilbage i ladestationen når den er ved at løbe tør for batteri
 • pros-icon.svg Er udstyret med en Keep Out Zone funktion og inkluderer et styks virtuel væg
 • pros-icon.svg Høj sugeevne – og fantastisk til katte- og hundehår

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge iRobot Roomba i7 i7150

Roomba i7150 gør det bare lidt bedre end alle andre robotstøvsugere. Den kan fjerne støv, lange hår, og alskens skidt og snavs på både tæpper og hårde gulve – den er nemlig lige god til begge slags, og det er sjældent! Og skulle den støde på uforudsete udfordringer under rengøringen, ja så får du med det samme besked på mobilen. Derudover er dens støjniveau relativt lavt i forhold til andre robotstøvsugere, så både dig, dine børn og eventuelle kæledyr kan tage det helt roligt. Lad dig i øvrigt ikke skræmme af dens omhyggelige kortlægning af dit hjem ved første brug; det tager tid, men hold da op, hvor gør den et imponerende og nøjagtigt stykke rengøringsarbejde derefter. Her får du en langt-over-gennemsnittet robotstøvsuger, som kan støvsuge tæpper så det er til at få tårer i øjnene over, og som bare gør hverdagen lidt nemmere.

iRobot Roomba i3 i3154

Bedste billige

iRobot Roomba i3 i3154
Fordele
 • pros-icon.svg Er udstyret med en systematisk navigation der støvsuger gulvet bane for bane
 • pros-icon.svg Har en eminent god sugeevne – fjerner effektivt både støv og hundehår i dine tæpper
 • pros-icon.svg Er udstyret med Multi-Surface gummibørster så du er sikret en grundig rengøring uanset overflade

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge iRobot Roomba i3 i3154

Skal du have støvsuget gulvtæpper i rum uden mange hjørner og ledninger her og der, så er denne Roomba model til dig! Den klarer støvsugningen mens du laver alt muligt andet, og dens indbyggede Dirt Detect sensorer sørger for en grundigere rengøring, hvis der er ekstra beskidt. Mens den ikke er god til tæpper med frynser, så er dens præstation på almindelige tæpper klart over middel. Den støvsuger dine tæpper på imponerende vis, så længe den ikke skal undgå forhindringer på gulvet. Med et simpelt navigationssystem og en ultra-nem opsætning, får du her en god og billig robotstøvsuger.

Miele Scout RX3 Home Vision HD-SPQL

Bedste premium

Miele Scout RX3 Home Vision HD-SPQL
Fordele
 • pros-icon.svg Giver en særdeles effektiv rengøring af dine tæpper
 • pros-icon.svg Har 2 indbyggede kameraer – du kan følge med fra din smartphone
 • pros-icon.svg Kan styres fra både app og medfølgende fjernbetjening
 • pros-icon.svg Er udstyret med to sidebørster som fanger støv i alle hjørner og på alle tænkelige snavsede områder

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Miele Scout RX3 Home Vision HD-SPQL

Har du ikke noget imod at spendere, kan du her få en robotstøvsuger, som rengører dine tæpper lige så godt som en manuel støvsuger gør. Jep, den er god nok; for beløbet du her må diske op med får du en intelligent robotstøvsuger, der gør livet nemmere. Der er ikke meget at sætte en finger på (bogstavelig talt) for robotten her støvsuger lystigt hele hytten på egen hånd og napper både hårde gulve og tæpper med samme imponerende effektivitet. En anden stor gevinst med denne Miele Scout er de medfølgende sidebørster; de opsnapper støv og snavs – ikke kun i hjørner – men også omkring alt fra stole- og bordben til plantepotter og hvad du ellers har stående rundt omkring. Så mens flertallet af robotstøvsugere ikke håndterer mange møbler særligt godt, får du her en model, der virkelig bare styrer showet.

Med et stilet design i sort og rose gold har Miele lavet en robotstøvsuger med den nyeste teknologi, der føles lidt som at have en R2D2 robot i hjemmet.

Guide

Sådan vælger du den bedste robotstøvsuger til gulvtæpper – købsguide

Over de seneste år er der sket meget indenfor robotstøvsugere. Du behøver ikke længere at flytte rundt på en stor og klodset kæmpeskildpadde-lignende robot med hjul. Faktisk behøver du nærmest ikke engang røre ved den eller rejse dig fra lænestolen – du styrer det hele fra din smartphone eller tablet. Det er gået stærkt med både teknologi og innovation, og der findes robotstøvsugere med flere funktioner og intelligente sensorer end nogensinde før.

Men hvilken robotstøvsuger passer så til tæpperne i dit hjem?

Er dit hus i flere etager og fyldt med meget langhårede tæpper i alle rum, så kan selv den meste effektive robotstøvsuger nok ikke gøre meget for dig. Har du derimod almindeligt korthårede gulvtæpper, er der skam flere gode robotstøvsugere at vælge imellem. Dertil kommer naturligvis arealet som robotten skal rengøre; hvordan ser gulvene i dit hjem ud? Er der tale om firkantede rum uden særligt mange forhindringer, eller er det lige modsat? Og har du tænkt dig at være hjemme mens robotten er i gang eller skal den kunne styres nemt mens du er ude at lave alle mulige andre ting? At vælge ny robotstøvsuger kan være overvældende. Denne hurtige købsguide gør det nemmere for dig.

I det følgende kigger vi på nogle af de specifikationer, som du kan have med på tjeklisten når du går på jagt efter en ny robotstøvsuger til tæpperne derhjemme.

Sugekraft

Det giver sig selv, at du skal have en robotstøvsuger med en god sugekraft. Og når det gælder rengøring af tæpper, så skal den altså være ekstra god. Oftest vil robotstøvsugerens sugekraft stå under dens specifikationer. Desværre vil du lige så ofte kunne læse, at den har 10x eller 20x større sugekraft end tidligere modeller, hvilket du højst sandsynligt ikke kan bruge til så meget. De fleste robotstøvsugere har en sugekraft, der ligger mellem 1500 og 2000 pa. Når der er tale om gulvtæpper (eventuelt med dyrehår) bør robotstøvsugerens sugekraft gerne være over de 1500 pa.

Drifts- og opladningstid

Den fleste gode robotstøvsugere kan rengøre i en god times tid ad gangen inden de skal en tur i ladestationen. Mange triller selv tilbage til ladestationen når det er ved at være tid, og nogle fortsætter også selv støvsugningen igen når batteriet er fuldt opladet. Selve opladningstiden kan variere en del, så det skal du gerne have med overvejelserne. I hvert fald hvis robotstøvsugeren ikke når hele huset inden den løber tør for juice. Det kan godt være lidt irriterende at vente på, særligt hvis du skal have gæster. Til gengæld vil en god times tid oftest være nok i hjem, der ikke er over de 150 kvm, medmindre der er mange forhindringer undervejs.

Støjniveau

Det er en kendsgerning at støvsugning larmer, og at jo stærkere støvsugerens sugeevne er, jo mere larm skal du også regne med. Det fede ved robotstøvsugere er, at de larmer noget mindre end almindelige støvsugere. Men alle robotstøvsugere er ikke ens når det gælder støjniveau, og vil du være hjemme når robotstøvsugeren er i gang, er det godt lige at undersøge, hvor mange decibel den opererer ved. Vær dog også forberedt på, at selvom nogle robotstøvsugere har et såkaldt ‘silent mode’, så skal du nok ikke sætte næsen op efter at kunne sidde og nyde TV’et mens robotten suser rundt og gør ved. Effektive robotstøvsugere vil altid larme en smule, sådan er det.

Robotstøvsugerens børster

Er der langhårede typer i husstanden, hvad enten mennesker eller dyr, kan robotstøvsugerens børster være af betydning. De robotstøvsugere, som er mest effektive til både tæpper, menneske- og dyrehår, vil have børster i for eksempel gummi. Ved børster fremstillet i gummi, vil hårene nemlig ikke ophobe sig i børstehovedet på samme måde som de kan ved almindelige børstehoveder.

Brugervenlighed og teknologi

Stort set alle robotstøvsugere kan styres fra en app som du downloader på din smartphone. Nogle robotstøvsugere styres via en fjernbetjening og andre giver fjernstyrede muligheder både via app og fjernbetjening. Er du ikke så teknologisk anlagt, vil en robotstøvsuger med fjernbetjening klart gøre det hele nemmere for dig. For eksempel er det for ældre mennesker ofte lettere at have en fjernbetjening, i stedet for hele tiden at skulle forholde sig til touchscreens og smartphones.

Virtuel væg

Det er ikke alle robotstøvsugere, hvor der medfølger en såkaldt ‘virtuel væg’. Hos nogle – som for eksempel iRobot Roomba i7150 i denne test – er den inkluderet. Hos andre robotstøvsugere kan den tilkøbes. Virtuelle vægge er enheder, som sørger for at robotstøvsugeren styrer udenom visse områder og forhindringer på gulvet som for eksempel hundens madskål, ledninger og legetøj.

Smart Mapping og navigation

Når det gælder navigation og kortlægning af rum og arealer, vil en robotstøvsuger med et ordentligt Smart Mapping system klart være at foretrække. Smart Mapping betyder, at robotstøvsugeren kortlægger rum og arealer inden den går i gang. Dette vil foregå under selve installeringen af robotten i dit hjem. Det kan variere, hvor lang tid hvert enkelte robotstøvsuger er om at ‘mappe’ sig gennem rum og arealer, men det er sædvanligvis en langsommelig affære – og det er normalt. Vær omhyggelig med at tjekke detaljerne når du undersøger, hvor godt robotstøvsugerens kortlægningssystem er.

Støvbeholder

En af de mange fede features nogle robotstøvsugere er udstyrede med, er at de er selvtømmende. Det vil sige, at robotten selv triller tilbage til den tilkoblede støvbeholder – og voilà, tømmer sig selv i denne. Denne funktion er praktisk for alle, da man undgår helt at komme i kontakt med de fine støvpartikler og/eller dyrehår. For allergikere er denne funktion særligt oplagt. Det kan være forskelligt, om støvbeholderen er en pose, eller om der er tale om en vaskbar støvbeholder. For mange vil en vaskbar støvbeholder være at foretrække, da det bare er nemmere aldrig at skulle bekymre sig om at løbe tør for støvsugerposer.

Høje dørtrin

Høje dørtrin er en af robotstøvsugerens værste fjender. Heldigvis er de færreste hjem udstyrede med så høje dørtrin, at en robotstøvsuger ikke kan kravle over dem. Der er naturligvis forskel på, hvordan forskellige robotstøvsugere klarer disse dørtrin, så hav dette med i tankerne inden du investerer. Dørtrin i normal højde vil være mellem 1,5 og (maksimalt) 2 centimeter høje.

Er det værd at købe en robotstøvsuger?

Det kan for mange gøre livet lidt nemmere at have en robotstøvsuger til jævnligt at fjerne både støv, brødkrummer og hundehår i hjemmet.

Det skal dog ingen hemmelighed være, at mange robotstøvsugere (mest de ældre modeller) er bedst til at støvsuge hårde gulve. Til gengæld kører flere af de nyere robotstøvsugere lige så godt på tæpper som på hårdt gulv, og de gør et fremragende stykke arbejde.

Hvad en robotstøvsuger ikke kan

En robotstøvsuger er derimod ikke god, hvis du er ude efter en seriøs deep-cleaning af gulv og tæpper. Det samme gælder, hvis dit hjem er propfyldt med møbler, smalle hjørner og forhindringer af den ene eller den anden slags. Med andre ord; en robotstøvsuger er fantastisk til at holde gulv og tæpper fri for det værste støv, brødkrummer og andet snavs mellem større og mere grundige rengøringer.

FAQ

Hvilken robotstøvsuger til gulvtæpper er bedst i test?

Den bedste robotstøvsuger til gulvtæpper i vores test er iRobot Roomba i7 i7150! Her får du en robotstøvsuger, der kan suge støv og rengøre tæpper så det ses – også selvom de er fyldt med dyrehår!

Kan robotstøvsugere køre over dørtrin?

Ja, de fleste robotstøvsugere kan sagtens køre over dørtrin i normal højde. Ved normal højde forstås typisk dørtrin, der er mellem 1,5 – 2 centimeter høje.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×