En god røremaskine er uundværlig i det moderne køkken. Særligt for dig der elsker at bage brød og kager.
De fleste køkkenmaskiner kan ælte dej til brød og kager, samt piske flødeskum og æg. Men i takt med stigende popularitet og konkurrence på markedet bliver der hele tiden tilføjet nye funktioner og nye modeller. Dertil kommer parametre som watt, kapacitet og indstillingsmuligheder.
I vores købsguide går vi i dybden med disse parametre, og stiller skarpt på deres betydning for dit valg af røremaskine.
4 ting du bør overveje inden du køber røremaskine
Hvad skal du så præcis være opmærksom på? Det har vi svaret på lige her:
- Hvad skal den kunne? Skal den kunne klare tunge brøddeje eller blød kagedej?
- Kapacitet – hvor store portioner skal du lave ad gangen?
- Hvor kraftig skal den være?
- Hvilke funktioner har du brug for?
Behov – Hvad skal din røremaskine kunne?
Mange tænker, at en røremaskine kun kan ælte dej og piske æg. Men faktisk kan mange modeller bruges til alt muligt forskelligt, alt efter hvilken model du vælger. Vælger du for eksempel en Kenwood XL Chef vil du kunne ælte større portioner dej. Den egner sig altså til en større husholdning, eller hvis du hovedsageligt bruger din røremaskine, når du får gæster.
Vil du gerne have en køkkenmaskine, der kan erstatte nogle af dine andre køkkenmaskiner, så bør du helt klart gå efter en multifunktionel røremaskine. Både Kenwood Chef, de forskellige KitchenAid-modeller og Ankarsrum Assistent-køkkenmaskinen er multifunktionelle.
Til nogle får du flere slags tilbehør med i købet, mens andre holder sig til de mest basale accessories. Du kan dog bagefter selv købe yderligere tilbehør. Undtagelsen er Ankarsrum røremaskinen, hvor der medfølger meget tilbehør, allerede når du køber den.
Kapacitet – hvor store portioner skal du lave?
Selv om de forskellige røremaskiner ofte ligner hinanden både i design og udformning, kan der være ret stor forskel på deres størrelser. Derfor er det en god idé at overveje, om du skal bruge den til små eller store mængder.
Laver du mest store portioner, kan det godt svare sig at investere i en model med en større kapacitet, som fx Kenwood Chef XL KVL4100S med 6,7 liter kapacitet.
Du kan også vælge en model med to skåle i forskellige størrelser. Ankarsrum AKM 6230-modellen fås for eksempel med to skåle i forskellige størrelser, hvoraf den ene rummer 7 liter og den anden 3,5, hvilket giver dig flere muligheder.
Laver du oftest mindre portioner og har kun brug for at ælte en stor portion én gang eller to om året, kan du sagtens anskaffe dig en mindre model og så bare lave portionen ad to gange.
Bruger du den dog for det meste til større portioner, så er det bedre fra starten af at investere i en røremaskine med en større kapacitet. I længden ville det være frustrerende at skulle lave den ene portion ad to gange, fordi skålen ikke er stor nok.
I den forbindelse er det også vigtigt at huske på, at der som regel er to kapaciteter at tage højde for, når du kigger på røremaskiner.
Oftest vil du finde en kapacitet i liter og også i kilogram. Det er ikke altid kapaciteten er angivet i kilo, men den er altid angivet i liter. Det er dog vigtigt, at du ikke tager fejl af de to.
Se eksempelvis på Bosch MUMS2TW00-modellen. Den har en kapacitet på 3,8 liter, hvilket svarer til 2,4 kilogram mel. Se vores sammenligningstabel for de forskellige modellers kapacitet.
Watt-motorkraft – Hvor kraftig skal den være?
De forskellige modeller afviger ofte også i deres motorkraft.
Motorens kraft måles altid i watt. Hvor mange watt du har brug for, afhænger igen af, hvad du skal bruge den til. Flere watt betyder ikke altid en bedre maskine.
KitchenAid-modellerne har motorer med direkte transmission, hvilket betyder at de ikke taber watt, inden drejearmen går i gang. Derfor behøver de færre watt end maskiner med indirekte transmission, som vil tabe noget af deres kraft.
Her er det en god idé at se på hver enkelt model, og hvad de kan. KitchenAid-modellerne er fx bedst til blødere dejtyper, hvor du med Ankarsrum og Sage-modellen får en stærk røremaskine, som er god til både bløde og tunge dejtyper.
Støjniveau – Hvor meget må den larme?
En røremaskine larmer, det kan ikke undgås, uanset hvilken model du vælger. Men du kan sagtens finde en røremaskine, der har et lavere støjniveau end andre modeller på markedet.
Som regel og med få undtagelser, vil du kunne finde støjniveauet i maskinens specifikationer.
Lydniveauet på alle typer for maskiner bliver altid målt i decibel (dB). En lav decibel svarer til en lavere lyd og altså mindre larm.
Det kan godt virke lidt abstrakt at tale om lydniveauer på den måde, så for at hjælpe dig, har vi lavet en lille oversigt. Den giver dig en god fornemmelse for, hvad de forskellige tal svarer til i virkelighedens verden.
- 35-40 dB = et lydsvagt køleskab
- 50 dB = tale og støj i et åbent kontor
- 60 dB = en almindelig samtale
- 65 dB = en gennemsnitlig emhætte
- 74 dB = en traditionel støvsuger
- 80 dB = en hårtørrer
- 98 dB = en boremaskine
- 110 dB = musik på et diskotek
Alle disse tal er selvfølgelig vejledende. En almindelig støvsuger har for eksempel en gennemsnitlig decibel på 74, men det afhænger naturligvis også af modellen og mærket.
Vi har i vores sammenligningstabel gjort vores ypperste for at angive decibelniveauet på røremaskinerne.
Lydniveauet er i den forbindelse baseret på den gennemsnitlige hastighed, når der er tale om en røremaskine med flere hastighedsindstillinger. For jo flere hastighedsindstillinger, desto flere lydniveauer er der også. Nogle modeller har for eksempel turbo-/pulsfunktion, og den vil larme lidt mere end de andre.
KitchenAid Artisan 5KSM125EOB har det højeste lydniveau i vores test, med 79,2 dB. Dette svarer næsten til lyden fra en gennemsnitlig hårtørrer. Kenwood Chef XL KVL4100S ligger på 69,8 dB og har testens laveste lydniveau.
Funktioner – hvilke har du brug for?
Når vi taler om funktioner, mener vi ikke i forbindelse med det tilbehør, du får med en given røremaskine. Vi taler her i stedet om de funktioner, du kan forvente af finde på de forskellige modeller.
Nogle af de mest gængse funktioner er hastighedstrin, turbo-/pulsfunktion og et display.
Hastighedstrin
Det lyder måske banalt at skulle nævne hastighedstrin, men også i den henseende kan der være forskel på de forskellige maskiner. Nogle har en såkaldt trinløs hastighedsindstilling. Det betyder som regel, at du drejer eller trykker på en knap for at øge hastigheden, uden at de er inddelt i hastighed 1, 2, 3 og så videre.
Nogle modeller har et bestemt antal hastighedstrin, som du kan indstille alt efter behov. Antallet af trin kan dog også variere. Vores testvinder KitchenAid Classic 5K45SSEWH har hele 10 hastighedstrin, mens Bosch MUMS2TW00 har 4.
Hvor mange hastighedstrin du har brug for afhænger som det første af, hvad du vil bruge røremaskinen til, men også af din personlige præference. Pisker du mest fløde til flødeskum, har du måske ikke brug for så mange forskellige trin at vælge imellem.
Men bruger du røremaskinen til mange forskellige ting i køkkenet, for eksempel hvis du vælger en multifunktionel version, er det en fordel med et øget antal hastighedstrin. Det giver dig på den lange bane flere muligheder.
Turbo-/pulsfunktion
Nogle røremaskiner er udstyret med en turbo-/ pulsfunktion, som fx Kenwood Chef. Turbo-delen giver mulighed for at booste hastigheden for en kortere periode.
Pulsfunktionen er en anden meget praktisk funktion, hvormed du kan sætte røremaskinen til at køre i korte og intense “ryk”. Den bruges for eksempel til hårdere ingredienser, der godt kan være lidt svære at komme igennem. Pulsfunktionen giver dig fuld kontrol over varigheden, så du undgår, at motoren brænder sammen eller bliver overbelastet.
Sage The Bakery Boss har ikke turbo-/pulsfunktion men indstiller selv hastighed og effekt afhængigt at dejtype.
Timer
Med en timer-funktion kan du sætte maskinen til at ælte i et bestemt antal minutter, uden at du behøver holde øje med tiden imens. Det klarer maskinen helt af sig selv. Sage the Bakery Boss har som den eneste model i vores test en timer-funktion.
Intelligent motorstyring
Sikkerheden skal naturligvis være i top! Derfor har flere røremaskiner også en intelligent motorstyring. Det er en sikkerhedsforanstaltning, der sørger for, at maskinen ikke lider af en overbelastning eller overophedning. KitchenAid-modellenerne har fx denne sikkerhed, hvor Smeg-modellen har blød start ved hvert hastighedstrin, for at skåne motoren.
3D PlanetaryMixing-teknologi
3D PlanetaryMixing-teknologi er en form for intelligent dreje-/ælteteknologi. Mange af maskinerne i vores test er udstyret med denne særlige teknologi, der giver endnu bedre resultater. Både Kenwood Chef, Bosch og KitchenAid-modellerne er forsynet med denne 3D PlanetaryMixing-teknologi.
Teknologien sørger for, at piskeriset eller dejkrogen drejes i én retning, mens selve krogen roterer i den modsatte retning i sin egen akse. Dette giver et bedre og mere jævnt blandingsresultat, samtidig med at øge effektiviteten.
Standardtilbehør
Alle køkkenmaskiner fås med tilbehør. En røremaskine vil som standardtilbehør som regel fås med en dejkrog til at ælte dej, et ballonpiskeris – også kaldet et elliptisk piskeris – og et fladt piskeris.
Dejkrog
En dejkrog bruges til at ælte forskellige typer dej. Det kan være både en let bolledej eller en lidt tungere gærdej.
Ballonpiskeris
Et ballonpiskeris bruges derimod til lettere ingredienser som for eksempel at piske æggehvider til marengs eller fløde til flødeskum. Det pisker nemlig på en sådan måde, at luft bliver pisket ind i blandingen.
Fladt piskeris/k-spade
En k-spade er mere robust og har mindre lufthuller. Det egner sig derfor til blandinger, der indeholder og ofte starter med smør og sukker, og hvor flere ingredienser gradvist tilføjes. Et ballonpiskeris ville tilføje for meget luft, og du ville risikere, at din kage slår revner.
Brug derfor det flade piskeris til lidt tungere blandinger, eksempelvis muffins eller kiks. Du kan også med fordel anvende det flade piskeris til kød- eller fiskefars.
Røreskål
Du kan få en røreskål i rustfrit stål, glas plast. I vores test har alle med undtagen én model en skål i rustfrit stål. Både Sage The Bakery Boss og Ankarsrum-modellen kommer med 2 skåle i rustfrit stål.
Det kan være praktisk at have to skåle, så du for eksempel kan piske æggehvide i den ene og æggeblommer separat i den anden, inden du blander ingredienserne. Samtidig giver skåle i forskellige størrelser større fleksibilitet.
Ekstraudstyr
Ud over standardtilbehøret kan du også få køkkenmaskiner med ekstra tilbehør. De forskellige rmærker har varierende ekstraudstyr. Og der er et hav af ekstraudstyr og tilbehør at vælge imellem.
Køber du en model, hvortil du kan få en masse udstyr, kan du faktisk næsten erstatte de fleste køkkenmaskiner.
Kitchenaid og Ankarsrum er eksempler på maskiner med meget forskelligt udstyr tilgængeligt.
Røremaskinens vægt
Hvis du gerne vil have din køkkenmaskine stående fremme, gør det ikke noget, at den er lidt tung maskine. Og mange modeller er fremstillet i et robust design, så der er en god chance for, at den er tung. Med 13,83 kg er KitchenAid Heavy Duty 5KPM5EER den tungeste model i vores test.
Vil du gerne sætte den ind i skabet eller generelt flytte meget rundt på den, så er en lettere model nok at foretrække. Bosch MUMS2TW00 er den letteste model i vores test med en vægt på 4 kilo.
FAQ
Hvilken røremaskine er bedst i test?
Den bedste røremaskine i test er KitchenAid Classic 5K45SSEWH. Den er alsidig og kraftfuld. Skålen i rustfrit stål har en kapacitet på 4,3 liter. Motoren med direkte transmission sørger for en jævn bevægelse og et godt resultat. Den har desuden hele ti hastighedstrin.
Kan en røremaskine hakke kød?
Som udgangspunkt kan en røremaskine ikke hakke kød. Det er dog i mange tilfælde muligt at købe en kødhakker til din køkkenmaskine, så den også kan klare den opgave for dig. Er det vigtigt for dig, at din køkkenmaskine har en kødhakker og er multifunktionel? Så tjek altid det tilgængelige tilbehør.
Hvad er en god røremaskine?
En god røremaskine er den, der opfylder dit behov. Bager du ofte, og ofte tungere dejtyper vil de bedste røremaskiner for dig være robuste og kraftfulde maskiner. Hvis du kun bager til særlige lejligheder og primært vil bruge den til at blande kagedej og piske flødeskum, vil en mindre røremaskine være nok.
Hvor mange watt skal en røremaskine være på?
Det kommer an på dit behov og maskinens opbygning. Røremaskiner, som fx KitchenAid-modellerne, med direkte motortransmission kan klare mere med færre watt end maskiner med indirekte transmission. Hvis du bager ofte og med tunge dejtyper, bør du investere i en maskine med en kraftfuld motor.
Hvad er forskellen på en røremaskine og en køkkenmaskine?
En røremaskine bruges til at ælte dej, piske flødeskum, æggehvider og kagedej. Nogle af de forskellige røremaskiner kan laves om til en mere mulitfunktionel køkkenmaskine. Du kan fx tilkøbe meget ekstraudstyr i form af kødhakker, blender, pastamaskine, juicer osv.
Hvor længe må en røremaskine køre?
Det afhænger af de forskellige røremaskiner. Hvis den kører på fuld hastighed, vil 10-12 min være det længste for at skåne motoren. Ved OBH Nordica-modellen anbefales det at stoppe efter 6 min, så husk at læse vejledningen til din røremaskine. En maskine med en kraftfuld motor vi ofte kunne ælte dejen hurtigere.
Hvad kan man bruge i stedet for røremaskine?
Du kan bruge en håndmixer eller håndæltning. En håndmixer kan ikke håndtere de samme store mængder dej og heller ikke hårde eller tunge deje. Der er æltning i hånden bedre, selvom det tager længere tid.