Hvordan virker solcreme?
Solcreme virker på den måde, at den bortfiltrerer en del af UV-strålingen med enten et kemisk eller et fysisk filter. Det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling, hvor den fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflektere strålingen. Det er vigtigt at huske, at solcreme ikke kan give 100% beskyttelse mod solen, da der altid vil være en lille del af UV-strålingen, som trænger ind i huden.
Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Solcremer skal være mærket med et faktortal eller SPF, som står for Sun Protection Factor, og virkningen skal kunne dokumenteres. Faktoren er altså et tal på, hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i huden med solcremen på, sammenlignet med huden uden solcreme på. Nogle solprodukter er også forsynet med en kategori, der fortæller hvor meget beskyttelse solcremen giver. Faktortallet og kategoriens sammenhæng er følgende:
- SPF 6-10: Lav beskyttelse
- SPF 15-25: Mellem beskyttelse
- SPF 30-50: Høj beskyttelse
- SPF 50+: Meget høj beskyttelse
Disse informationer er kun vejledende, da solskoldningen afhænger meget af tidspunktet på dagen og året, mængden af UV-stråling, skydækket på den pågældende dag samt hvilken hudtype du har. Mængden af solcreme du har på og om huden er i kontakt med vand, sand, sved og tøj, har også en ret stor betydning.
Vælg din solfaktor efter din hudtype og solens intensitet. Har du normal hud, så er en solbeskyttelse på SPF 20 fint til den danske sommer. Har du sart og lysfølsom hud, så kræver din hud mere beskyttelse, gerne SPF 50+ for at være sikker. Du er lysfølsom, hvis du har let ved at få soleksem, har en hudsygdom, har et operationsar, eller tager lægemidler, som øger din huds følsomhed over for solens stråler.
Anden nyttig information til denne solcreme test
De solcremer vi har valgt til denne solcreme test varierer meget i deres egenskaber og de passer til forskellige behov. Til fælles for dem alle bliver de beskrevet som at være beskyttende over for både UVA og UVB stråler, som værende vandfaste og skal påføres i en særlig stor mængde. Vi uddyber disse punkter i det følgende, så du kan blive klogere på hvad de mener med de forskellige egenskaber.
UVA og UVB stråler
Solens stråler bliver inddelt i UVA, UVB og UVC stråler. SPF-tallet på solcremen indikerer at de beskytter disse UV-stråler. Langt de fleste solcremer beskytter mod UVA og UVB, som du sikkert også har lagt mærke til i denne solcreme test. UVA-strålerne når dybere ned i huden, og er dem der er med til at gøre vores hud brun og samtidig ælde vores hud. UVB-strålerne når ikke så dybt ned i vores hus, men er de stråler, der giver os solskoldninger. UVC-strålerne når slet ikke jorden, men er det ozonlaget beskytter os imod.
Både UVA og UVB-stråler kan være med til at forårsage hudkræft. Derfor er det vigtigt, altid at købe en solcreme, der både beskytter mod UVA og UVB.
Solens UV-indeks
Graden af UV-stråling afhænger af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen, partikler i luften, og så videre. Når UV-indekset er højere end 3, så er det anbefalet af du beskytter dig mod solen. Ved et UV-indeks på 3 kan du opholde dig i solen i 1 time midt på dagen, hvis du har normal hud. Har du følsom hud, så er det anbefalet at du blot opholde dig i solen i en halv time.
I Norden kan UV-indekset komme over 6, hvor det kun er anbefalet at opholde sig halvt så lang tid i solen, som ved UV-indeks 3. I Sydeuropa og andre steder, der ligger tættere på ækvator, kan UV-indekset komme helt op på 10.
Vandfaste solcremer
Efter en tur i vandet mister selv de vandfaste solcremer noget af virkningen. Vandfaste solcremer har altså et krav om at mindst halvdelen af den oprindelige solfaktor bliver tilbage på huden efter en tur i vandet. Dette gælder desuden inden du tørrer dig med et håndklæde.
Du bør derfor altid smøre dig ind igen efter en svømmetur i havet eller i poolen, og hvis du har svedt meget. Det er ligeledes vigtigt, at huske at solcreme først har en virkning, når det er trængt ind i huden, og det gør den ikke lige med det samme. Vent til du er tør og lad derefter solcremen absorbere i mindst 8 minutter inden du tager tøj på.
Mængden af solcreme
Faktoren og effektiviteten bliver betydeligt mindre på din solcreme, hvis ikke du smører nok på. Du bør derfor minimum benytte 40 milliliter solcreme på, for at dække en voksen krop ind, og 20 mililiter til et barn. Det virker måske som meget solcreme, men det er det der skal til for at den har den optimale effekt. Som du kan læse i vores solcreme test, så er lidt over en håndfuld solcreme, det der skal til for at dække hele din krop i solcreme. Som du også kunne læse i testen, så er det også anbefalet at smøre sig ind over to omgange, få man får dækket de områder, man ikke fik i første omgang.
Der er altså ikke den store forskel mellem SPF15 eller SPF30, men det handler i høj grad om du en stor nok mængde solcreme.
Lad dig ikke snyde
Mange lader sig snyde af skyerne og tror fejlagtigt, at de ikke kan blive solskoldet, selvom solen er bag skyerne. Solens stråler trænger nemlig gennem skylaget og rammer huden. Skyerne reducerer UV-strålingen med omkring 30 til 70 procent, afhængigt af skylaget. Det svarer til en SPF 1,5 til 3, hvilket ikke er særlig meget. Det er derfor vigtigt, at du stadig smører dig ind på de sommerdage, hvor der er flere skyer på himlen.
FAQ
Hvilken solcreme er bedst?
Vi mener at Derma Sollotion SPF30 er den bedste solcreme. Den er skånsom, 100% vegansk, koralvenlig og Svanemærke.. Se andre fremragende produkter i vores solcreme test.
Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Vælg den solfaktor der passer til din hudtype. Har du normal hud, så er SPF20 fint til den danske sommer. Har du sensitiv hud, så vælg SPF 50, så du er sikker på ikke at blive skoldet. Læs mere i vores solcreme test.