Sådan vælger du din sovepose
Når du vælger din nye sovepose bør du ikke gå på kompromis med kvaliteten for at få fat i et billigt alternativ. Mange kan godt have tendens til at tænke at dyrere soveposers funktioner ikke er nødvendige for dem, men når det kommer til din søvn og sundhed, så er det bedre at investere end at spare.
En god sovepose er utrolig vigtigt på din campingtur, telttur, cykeltur, eller andre friluftsture, der kræver overnatning i naturen. En billig sovepose uden mange funktioner kan du hurtig komme til at fotryde det. En sovepose, der ikke er komfortabel og som ikke holder på varmen kan resultere i en rigtig ubehagelig søvn, som ikke er godt for din sundhed og din energi.
Tjek soveposens minimumstemperatur
Inden du vælger en sovepose er det dog vigtigt, at tænke over i hvilket klima du skal bruge den i og hvilke funktioner, der er vigtige at den har. Skal du på telttur i sommermånederne i Danmark er det eksempelvis vigtigt at du vælger en sovepose, der har en lav minimumstemperatur, da de danske sommernætter kan blive rigtig kolde. Her vil du nok også sætte pris på hvis den kan lynes op og bruges som en dyne, da temperaturen stiger hurtigt, så snart solen står op og du kan hermed få mere luft til kroppen, når det bliver varmt i teltet.
Skal du på friluftstur om vinteren, er det endnu mere vigtigt at vælge en sovepose af høj kvalitet, da den skal kunne holde dig varm ved ekstrem kolde temperature. Her bør du om ingen omstændigheder spare på din sovepose.
Uanset hvilken sovepose du ønsker, så bør den have en form for ventilation eller fugttransporterende effekt, så der ikke bliver fugtigt eller vådt i soveposen i løbet af natten.
Hvilket materiale skal jeg vælge?
Materialer, der er varmeholdende i de moderne soveposer er lavet af gåsedun, andedun eller syntetiske fibre. Disse varmeholdende materialer fungerer ved at fyldet i soveposen opfanger luft som opvarmes af kroppen. Dog har både dun og de syntetiske fibre fordele og ulemper.
Dun er det indre, varmeisolerende fjerlag fra gæs eller fra ænder. Generelt, så har soveposer lavet af dun en højere varmekapacitet i forhold til vægten, hvis man sammenligner med soveposer af syntetisk materiale. Det betyder altså, at dunsoveposen vejer mindre end syntetiske soveposer, trods deres samme temperaturangivelse. Det er desuden også lettere at komprimere dunsoveposen. Dog er prisen på dunsoveposer højere end på de syntetiske. Dunenes kvalitet bliver målt i Fill Power, hvilket angiver, hvor meget dunene kan udvide sig. Ligger Fill Poweren på over 500, anses den som at være i god kvalitet. Er den over 550, så er den i rigtig god kvalitet, og over 750 er den i fremragende kvalitet. Hvis du ønsker det ypperste, så kan du få dunsoveposer med en Fill Power på 900+, som er fremstillet af det fineste dun fra Østeuropa. Dunsoveposerne er utrolig fleksible og former sig efter kroppen grundet blødheden i dunene. Det er med til at minimere risikoen for kølige luftlommer. Der, hvor dunsoveposen ikke klarer sig godt er, at den ikke kan varme, når dunene bliver våde. Dunsoveposen må heller ikke opbevares sammenpresset, da den på denne måde mister sin effektivitet.
Soveposer lavet i et syntetisk materiale giver dig en stor varmeholdningsevne for pengene. Disse typer soveposer kan maskinvaskes og kan sagtens opbevares i en sammenpresset tilstand. Den kan desuden sagtens holde på varmen selvom den bliver våd. De syntetiske soveposer har den ulempe at de vejer mere og fylder også mere, når de er presset sammen. Materialet er desuden mere stiv end dun, hvilket betyder, at der kan blive skabt kolde luftlommer mellem krop og inde i soveposen, hvis posen er for stor. Den udvider sig heller ikke som dunsoveposen, så det er derfor vigtigt at finde den rigtige størrelse sovepose for at få den bedste komfort som muligt.