SSD Harddisk Test: 5 bedste SSD harddiske

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

At købe en stærk SSD-harddisk er en af de hurtigste måder, hvorpå du kan opgradere hastigheden på din computer.

Harddisken er ofte flaskehalsen, når det kommer til din computers ydeevne, men en SSD er væsentligt hurtigere end den klassiske model.

En anden fordel ved SSD-harddiske er, at de – modsat en almindelig hdd – ingen bevægelige dele har. Det betyder, at de holder bedre. Taber du f.eks. din bærbare computer, er der god sandsynlig for, at en almindelig harddisk vil gå i stykker – det er ikke tilfældet med en SSD.

Det er nemt at udskifte harddisken, og markedet for SSD’er er efterhånden så stort, at der er noget til ethvert budget.

Det store udvalg betyder dog også, at det kan være svært at vide, hvad man skal vælge. Det hjælper vi dig med i denne artikel. Gå til købsguiden for at blive klogere på SSD’er og sammenligningstabellen for at sammenligne de forskellige produkter.

Fordele
 • pros-icon.svg Hurtig intern datahastighed – overfør Full HD-film på 10 sekunder
 • pros-icon.svg God allround SSD-harddisk
 • pros-icon.svg God værdi

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Adata Ultimate SU630

Dette er en pålidelig SSD, som rammer en god balance mellem hastighed og kapacitet.

Med sine 480GB kan den sagtens fungere til at opbevare store mængder data. Men den er måske endnu mere velegnet som et ekstra drev, hvor du for eksempel kan installere dit styresystem på dermed opleve fremragende ydeevne på computeren – både i Windows og øvrige programmer. Især hvis du er vant til den traditionelle HDD-harddisk vil dette være et klart skridt op.

Denne SSD-harddisk har en formfaktor på 2.5”, hvilket gør, at den passer i de fleste laptops. Grænsefladen er på 6 Gb/s, hvilket betyder god hastighed – den kan klare tung belastning.

Fordele
 • pros-icon.svg 3D NAND-teknologi giver højere effektivitet rent energimæssigt
 • pros-icon.svg Passer i næsten alle bærbare Windows-PC’er

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Intenso Top 3812450 512GB

Denne lynhurtige SSD passer i stort set alle moderne computere, og med en læsehastighed på 520Mb/s samt en skrivehastighed på 500Mb/s, kan du foretage lynhurtige overførsler. Et typisk spil på 30 GB vil tage omkring ét minut.

Takket være 3D NAND-teknologien er denne SSD væsentligt mere energivenlig og bruger mindre strøm end mange andre. Faktisk bruger den to gange mindre energi.

Dermed er dette både et effektivt og meget stille drev, som samtidig har en god byggekvalitet, der gør det meget holdbart.

Fordele
 • pros-icon.svg Stor SSD på hele 2TB
 • pros-icon.svg Kan sættes i PlayStation
 • pros-icon.svg Høj skrive- og læsehastighed
 • pros-icon.svg Kølelegeme medfølger

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Seagate Firecuda 530 2TB

Seagate Firecuda er på mange måder den perfekte SSD – og den perfekte harddisk generelt. Så hvis du er villig til at betale prisen, er denne M.2-model formentlig ikke et køb, du vil fortryde.

Den har nemlig det bedste fra begge verdener – stor kapacitet og stor fart.

Med en læsehastighed på 6.9 Gb/s og en skrivehastighed på 7.3 Gb/s, er denne blandt de hurtigste modeller på markedet. Det gør den uovertruffen til alt fra krævende spil til tungt, kreativt arbejde. Den kommer ikke til at blive flaskehalsen i dit system.

Derudover har den kapacitet nok til, at du kun behøver denne ene disk. Med hele 3 TB kommer du næppe til at løbe tør for plads.

Denne har en M.2-formfaktor frem for den mere klassiske 2.5 tommer. Det betyder, at det er en ekstra-kompakt og tynd model, der passer i alle maskiner – også de helt tynde, moderne laptops. Derudover er den bygget til, at du kan bruge den i din PlayStation 5.

Samsung 970 Evo Plus 1TB

Bedste til gaming

Fordele
 • pros-icon.svg M.2 – passer i alle maskiner
 • pros-icon.svg Fås i mange størrelsesvarianter
 • pros-icon.svg Samsung er kendt for at lave nogle af de bedste SSD-harddiske

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Samsung 970 Evo Plus 1TB

Samsung 970 Evo Plus er blandt de bedste SSD-harddiske til gaming på markedet. Især hvis du bruger en ældre computer til at spille, kan denne give den ekstra power.

Det skyldes først og fremmest de relativt høje skrive- og læsehastigheder på henholdsvis 2.5 Gb/s og 3.5 Gb/s – dette er rigeligt til at kunne levere på krævende programmer og spil. Det er ikke ligeså højt som Seagate Firecuda ovenover, men til gengæld er Samsungs i et prisleje, hvor langt flere kan følge med.

Den har 1TB plads, som gør, at du kan have rigeligt med spil liggende på den.

Samtidig rapporterer flere anmeldere og brugere om god køling, hvilket betyder, at den ikke overopheder under tunge spil.

Fordele
 • pros-icon.svg Ekstern SSD – tag den med overalt
 • pros-icon.svg Password-beskyttelse
 • pros-icon.svg Meget kompakt
 • pros-icon.svg Lynhurtig overførsel

Detaljeret gennemgang

Med en vægt på 50 gram og en længde og bredde på 7×5 c

Derfor skal du vælge Samsung Portable SSD T5 500GB

Samsungs portable model, T5, er et fantastisk valg til dig, der har brug for at tage filer med på farten eller opbevare data sikkert.

Hvis du f.eks. er en person, der arbejder i en kreativ branche eller af andre årsager håndterer store filer med video eller grafik, ved du, at eksterne harddiske kan være en blandet fornøjelse.

Dels er de ikke altid synderligt kompakte, og dels kan det tage en krig at overføre de store filer fra disk til computer og vice versa.

Dette råder Samsung bod på med denne eksterne model, som både er utroligt kompakt og utroligt hurtig.

entimeter, kan du uden problemer have den med overalt i lommen. Og med en overførselshastighed på over 500Mb/s, er den næsten fem gange hurtigere end en almindelig ekstern HDD og kan overføre kæmpe filer på blot få sekunder.

Guide

Sådan vælger du den bedste SSD-harddisk

SSD-harddiske har aldrig været billigere, end de er i dag. Selv de bedste SSD-diske ligger nu i en fornuftig prisklasse. Så er du på jagt efter en ny harddisk, er det derfor et godt tidspunkt at kigge efter en SSD.

Har du lige nu en klassisk harddisk, kan du lave en billig SSD-opgradering og opleve, at din halvsløve computer får noget, der føles som lynhurtig hastighed.

Der findes dog mange forskellige SSD-harddiske på markedet, så derfor har vi lavet denne købsguide, der skal gøre dig klogere på, hvordan du vælger den bedste SSD til netop dine behov.

Hvad skal du vide, før du køber en SSD-harddisk?

Som med så meget andet hardware, kommer SSD’er i flere forskellige typer og forskellige tekniske specifikationer, og det er værd at være obs på, hvad de forskellige ting betyder, og hvilken indflydelse de vil have på din oplevelse.

Hukommelsen på din SSD

Størrelsen på din SSD – hvor mange GB eller TB du vælger – siger ikke kun noget om, hvor meget plads du har. Det kan også påvirke den interne datahastighed og, med andre ord, hvor hurtigt din computer kører. I hvert fald på den lange bane.

Og hvorfor så det?

Uden at gå for meget ned i de tekniske detaljer, drejer det sig om måden, hvorpå en SSD rykker data rundt på drevet.

Den har brug for en vis mængde fri plads at arbejde med, før den kan gøre det bedst muligt. Traditionelt siger man, at en SSD bør have 20 procent af pladsen fri til denne proces. Det vil sige, at hvis du har et drev på 250 GB, bør du kun bruge 200 GB af pladsen, hvis du vil sikre, at drevet kører optimalt.

Når folk ikke overholder dette, oplever de, at deres SSD bliver sløvere med tiden. Dette er derfor en overvejelse, du bør gøre dig, før du vælger, hvor stor din SSD skal være.

De fysiske specifikationer

Det første og vigtigste, du skal overveje, når du køber hardware til din computer, er, om det er kompatibelt med resten af dit system. Det gælder også, når du køber en SSD-harddisk, selvom de er væsentligt mere standardiseret end mange andre typer af hardware.

Vær dog opmærksom på følgende:

Formfaktor

De fleste moderne SSD’er kommer med en såkaldt formfaktor (fysisk udformning) på 2.5 tommer, som også er standarden for harddiske på bærbare computere. En sådan SSD-harddisk passer ikke i stationære computere. Du kan dog komme omkring det med en adaptor, og nyere stationære kabinetter kommer med mulighed for at indsætte en SSD.

Derudover findes en anden formfaktor og SSD-type, som kaldes M.2, og som kendetegner mange nye SSD-harddiske. Disse er bittesmå og tynde, og de passer ind i de moderne bærbare computere og helt tynde modeller. Samtidig er dette den hurtigste ssd-harddisk-type, der tilbyder lynhurtige overførselshastigheder. Og siden de er så tynde, kan de passe ind i flere slags maskiner – du kan f.eks. også tilføje en M.2-SSD til din PlayStation 5.

Højde/tykkelse

Men selvom du køber en SSD med en formfaktor på 2.5 tommer, er det ikke sikkert, at den passer i din laptop. Du skal nemlig også tage stilling til højden/tykkelse og sikre, at den er smal nok til netop din computer.

Typisk har en SSD en tykkelse på 9.5 mm eller 7 mm. De nyere modeller er tættere på 7. Her skal du kigge i manualen til din laptop for at se, hvilken tykkelse den rummer.

Interface

De fleste SSD-diske  er såkaldte SATA-SSD-harddiske. SATA er selve interfacet, og en SATA-SSD kommer i hastighederne 3 Gbps og 6 Gbps. Hvilken du skal vælge afhænger af, hvilke hastigheder, din computer kan klare – derfor er dette nødvendigt at undersøge. 6 Gbps er mest almindelige i dag, men 3 Gbps-drev er ofte billigere.

Der findes dog også SSD’er med et såkaldt PCIe-interface. Disse er formentlig hurtigere. Hvis du ikke ved, hvilken type du skal vælge, kan du med fordel læse denne PCIe vs. SATA-guide.

Hvorfor SSD over en almindelige HDD?

En traditionel harddisk (HDD) er en teknologi, der har eksisteret og været standarden i mange årtier. Det er en mekanisk boks, som lagrer al din data på computeren på roterende diske.

SSD-harddisken (SSD står for Solid State Drive) derimod er en meget nyere opfindelse, hvor dataen lagres i et integreret kredsløb frem for førnævnte mekaniske konstruktion. Det betyder først og fremmest at SSD’en er væsentligt mindre – faktisk kan de nyere modeller være på størrelse med et stykke tyggegummi.

SSD-harddisken er også mange gange hurtigere end en HDD, hvilket er det mest attraktive aspekt og hovedårsagen til, at mange vælger disse modeller. En hurtig harddisk kan gøre, at din computer over hele linjen kører hurtigere. Du vil opleve en hurtigere opstart på din computer, programmer, der åbner hurtigere, ligesom du vil mærke det i mange spil, hvis du gamer.

En anden fordel ved at have en harddisk, der ikke er mekanisk, er, at den er væsentligt mere holdbar, fordi der er færre løse dele, der kan gå i stykker. Det er en god ting, hvis du for eksempel taber din computer.

Sidst, men ikke mindst, er en SSD også mere støjsvag end en klassisk, mekanisk harddisk, som ofte vil begynde at larme en smule, når programmerne bliver krævende, og disken begynder at rotere.

Med alt det in mente lyder en SSD jo umiddelbart som det åbenlyse valg. Og det er det formentlig også for langt de fleste mennesker.

Det eneste minus er, at en SSD-harddisk per gigabyte er dyrere end en traditionel HDD. Så har du mange større filer, og går du mest op i at have plads til dem, kan en gammeldags HDD-disk være det billigste valg. Men priserne falder fortsat på de nye SSD-diske, så dette kommer ikke til at være noget stort problem særligt længe – derudover bliver det mere og mere normalt at opbevare filer i skyen, hvilket gør meget plads mere overflødigt end før.

Ekstern eller intern?

Dette er relativt let at svare på, da de to generelt har meget forskellige formål. En intern SSD skal installeres i din enhed, og formålet med det er primært at gøre din computer hurtigere ved at sætte fart på de interne overførsler. Det betyder, at maskinen starter hurtigere, filer kopieres hurtigere, programmer åbner hurtigere. Den interne SSD skal kort sagt give dig en hurtigere oplevelse. Det sker ofte ved, at den bruges til at lagre dit styresystem (f.eks. Windows) samt programmer og spil.

En ekstern SSD’s primære formål er opbevaring af filer. Oftest filer, som brugeren gerne vil have mulighed for at kunne tage med på farten. Her spiller hastighed også en rolle, men det handler ikke om, at du skal kunne køre dine programmer eller filer hurtigere; snarere er det et spørgsmål om hastigheden på overførsler mellem dine enheder og selve harddisken – hvor en SSD igen vil være væsentligt hurtigere end en klassisk model.

FAQ

Hvilken SSD-harddisk er bedst i test?

Den bedste SSD-harddisk i test er Adata Ultimate SU630, der har en god balance mellem kvalitet og pris og en god hastighed.

Hvilken type SSD skal jeg vælge til min computer?

Der findes forskellige SSD’er, og ikke alle computer er kompatible med alle typer. Undersøg computerens manual for at se, hvilke standard SSD-mål den passer med.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×