En stavblender er et praktisk køkkenredskab, der også bruges af mange professionelle kokke. Med det rette tilbehør kan de bedste stavblendere i mange tilfælde ikke kun erstatte en almindelig blender, men også andre køkkenredskaber. Fordelen ved en stavblender er, at den ikke fylder meget og er hurtig og nem at rengøre.
I vores stavblender test analyserer vi de bedste stavblendere i forskellige prisklasser, så du er sikker på at finde én, der passer til dit budget og dine forventninger.
Deres funktioner varierer, hvilket ikke er en dårlig ting, da du blot skal finde den model, der passer til dine behov. Vi dykker i denne købsguide ned i de vigtigste aspekter som brugervenlighed, det vil sige indstillinger, hastigheder og rengøring, men også støjniveau.
Dernæst kigger vi på, hvad de forskellige modeller kan, og hvad du skal være opmærksom på. Du bliver som altid på bedste vis guidet til at vælge den rette model blandt de bedste stavblendere på markedet lige nu.
Brugervenlighed – Hvad du skal være opmærksom på
Når vi taler om brugervenlighed, er der flere elementer, der udgør, om et vist produkt lever op til forventninger og krav. Den skal være nem at betjene og indstille. Dertil hører både hastighedsindstillinger, men også design, vægt og størrelse. Hvordan den rengøres har også stor betydning. En stavblender bruges af mange netop, fordi den er nemmere at rengøre end en stationær blænder. Støjniveauet er også med til at afgøre, om en stavblender er rigtig for dig. Sidst, men ikke mindst, ser vi på de mest gængse tilbehørsdele.
Hastighedsindstillinger
På mange modeller kan du justere hastigheden efter behov. Til de fleste anvendelser vil du typisk starte på en lav hastighed og så gradvist øge den. Der er forskel på, hvor mange hastighedsindstillinger de forskellige stavblendere har, og hvordan de indstilles. På nogle modeller indstilles hastigheden ved at dreje på en knap, mens du på andre skal trykke på en knap for at øge hastigheden. Mange af produkterne har en kombineret start- og hastighedsknap, hvor du øger hastigheden i takt med, at du trykker knappen længere ind.
Det er en smagssag, hvilken type hastighedsindstilling passer dig. Tænk over, hvordan du holder om stavblenderen, og om det er nemmere for dig at trykke en knap ind eller justere på anden vis. Hvis du har gigt eller er svagelig, er det nemmere at kunne indstille hastigheden på en drejeknap.
Ud over de almindelige hastighedstrin fås nogle modeller også med en turbo- eller pulsfunktion. Når du kigger på produkter, bruges de to udtryk nogle gange i flæng, men der er forskel. Turbofunktionen er den hurtigste indstilling, mens pulsfunktionen også kører med meget hurtige omdrejninger. Men i stedet for at være konstant, kommer omdrejningerne i stød. Der er eksempelvis praktisk, hvis du vil knuse is.
I vores test spænder antal hastighedstrin fra 2 til 21 hastighedsindstillinger. Hvor mange du har brug for afhænger af, hvad du skal bruge stavblenderen til. Til langt de fleste retter er det rigeligt med tre hastighedstrin plus eksempelvis en turbofunktion. Til mayonnaise har du brug for først en lav og dernæst en høj hastighed. Her er det altså vigtigt, at der er forskel på de diverse hastighedstrin.
Samling og rengøring
De fleste stavblendere kan skilles ad, så du tager blenderfoden af håndtaget. Det gør det nemmere at rengøre blenderstaven. Den eneste model i vores test, hvor det ikke er muligt, er Bamix-modellen. Til gengæld kan du afmontere bladene. Som regel kan de løse dele og også blenderfoden tåle maskinopvask, men ikke alle. Da Bamix-stavblenderen ikke kan skilles fra håndtaget, må den eksempelvis ikke komme i opvaskemaskinen.
Det er rart at kunne sætte de fleste dele i opvaskemaskinen. Men i henhold til stavblendere er det ofte mere vigtigt at kigge på udformningen af blenderfoden. Det kan i mange tilfælde være nemmere lige at skylle stavblenderen ren, og det er ofte også nødvendigt at skylle den efter anvendelse, inden du bruger den til noget nyt. I så fald har du ikke tid til at vente på, at opvaskemaskinen er færdig.
Kig her på, hvordan knivene sidder inde i blenderfoden. Når du holder den ind under vandhanen, kan vandstrålen på nogle modeller ikke ramme bladene. De stavblendere, hvis blenderfod har huller i, kan typisk godt skylles rene. Testvinderens blenderfod har ingen huller, og ifølge vores undersøgelser var den af den grund svær at rengøre under vandhanen.
Vægt og højde
Vægten og højden kan for nogle være en afgørende faktor. Højden på diverse stavblendere varierer med nogle centimeter, og den ønskede højde er op til den enkeltes præferencer.
Vægten på de bedste stavblendere svinger til gengæld med flere hundrede gram. Bruger du din stavblender meget, er det vores erfaring, at nogle hundrede gram kan gøre en stor forskel. Den letteste model i testen vejer 700 gram, mens den tungeste er på 1.820 gram.
Støjniveau – Hvor meget den larmer
Lydniveauet på stavblenderne i vores test varierer mellem 54,3 som det laveste og 91,1 decibel som det højeste. Tolerancen for lydniveauet er også individuelt, men her er nogle tal, du kan forholde dig til, så du får et bedre sammenligningsgrundlag.
- 35-40 dB = et lydsvagt køleskab
- 50 dB = Tale og støj i et åbent kontor
- 60 dB = en almindelig samtale
- 65 dB = en gennemsnitlig emhætte
- 74 dB = en almindelig støvsuger
- 80 dB = en hårtørrer
- 98 dB = en boremaskine
- 110 dB = musik på et diskotek
Som du kan se i tabellen foroven, placerer lydniveauet på den mindst støjende stavblender sig mellem støj på et åbent kontor og en almindelig samtale. Den mest larmende har et lydniveau, der minder om en hårtørrer eller en boremaskine. Lydniveauet vil afhænge af din følsomhed, men også af, på hvilke tidspunkter af døgnet du bruger den.
Typisk tilbehør
Mange klarer sig fint med en stavblender uden tilbehør. Du kan blende grøntsager, lave pandekagedej og lave en mayonnaise med stavblender uden at skulle tænke på fancy tilbehør. Vil du gerne udvide repertoiret, er det praktisk med mere tilbehør, der giver dig flere muligheder for at tilpasse stavblenderen til dine behov. Fordelen er, at den modsat en anden type køkkenmaskine fylder lidt og nemt kan lægges i en skuffe eller et køkkenskab.
Piskeris
Stavblendere fås med enten et enkelt eller et dobbelt piskeris og kan dermed erstatte en håndmixer. Det kan eksempelvis bruges til at piske flødeskum eller æggehvider.
Minihakker
En minihakker erstatter en foodprocessor. Den vil dog være mindre og egner sig derfor til mindre portioner. En minihakker er ideel til at lave pesto eller hakke løg eller nødder. Stavblenderen sættes fast på låget, hvorefter mekanikken inde i stavblenderen, får knivene i minihakkeren til at rotere. Nødderne kan også hakkes med stavblenderen i et bæger, men du risikerer, at nøddestykker flyver ud af bægeret, hvor de i minihakkeren er lukket inde.
Stang til mos
Til nogle modeller kan du få en særskilt påsætning til at lave mos af grøntsager eller frugt. Den er dog ikke egnet til kartoffelmos, der vil blive sej af at bruge en stavblender.
FAQ
Hvilken stavblender er bedst i test?
Den bedste stavblender i test er Philips Viva HR2652/90. Den er brugervendlig og blender selv hårde ingredienser til en jævn og smidig konsistens. Der medfølger et piskeris og en minihakker. Den har en god anvendelsestid på 180 sekunder.
Hvilken stavblender skal jeg vælge?
Du skal vælge den stavblender, der kan bruges til det, du gerne vil lave. Nogle er særligt gode til pandekagedej eller nøddesmør. Vil du bruge den til basale køkkenopgaver, vil en billig model ofte være tilstrækkelig.
Hvad kan man lave med en stavblender?
Til mange ting, men her er nogle idéer: smoothies, pesto, hummus, nøddesmør, supper, saucer og babymad.
Kan man piske æg med en stavblender?
Det kan den, hvis du vælger en model med tilhørende piskeris.
Hvad betyder watt på en stavblender?
Watt betyder, hvor meget kraft en stavblender har. Det er dog ikke effekten alene, der udgør en god stavblender. Det er en kombination af gode knive, watt og omdrejninger i minuttet.
Hvad er forskellen på en blender og en stavblender?
En stavblender fylder mindre og kan pakkes væk. Den er dog bedre til mindre portioner. En blender er bedre til at knuse isterninger og frossen frugt i større mængder.
Kan man bruge en stavblender i en gryde?
Det kan du godt, men metallet kan godt ridse din gryde, især hvis den har en slip-let-belægning. Du kan undgå dette ved at bevæge den op og ned og ikke frem og tilbage, eller købe en model med beskyttelseskappe.
Kan man bruge en stavblender i stedet for en foodprocessor?
Ja, hvis du vælger en model med tilhørende minihakker. Minihakkeren vil dog som regel være mindre end en foodprocessor og derfor være egnet til mindre portioner.